• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: no nevím.... žádný z konceptů, které jsme rozebírali, např. neměl řídítka :-) takže ta podobnost je tam minimální. jaký problém bude s přívěsem, to ještě nevím, ale min. jsem viděl, že to tak vozí ostatní, tak to chci zkusit.

    vyrazit hodlám cca 9.července... na tom kole ještě pořád zbývá pár dodělávek/repasů.

    začíná to tu být offtopic. o solárním kole budu psát víc jinam (včetně fotek). ale rád bych na něm dojel do té Voghery do Itálie, kde bude ponikat první zkušební lety se Sunseekerem Duo Eric Raymond... uvidím, jestli budu mít štěstí a najdu, kde to tam je...
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Narazim na to, ze je to pekna shoda okolnosti. Ze presne ty veci, ktery jsi ignoroval pro letadla s rozpetim dve ste metru ve vysce 20 km a rychlost 300 km/h te dokazaly kousnout i nula metru nad zemi na kole s "rozpetim" pul metru v rychlosti 15km/h 8)) Ted otazka jestli si z z toho vezmes nejake pouceni...

    plán je ujet tohle léto 5000 km no tak to abys pomalu vyrazil 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: vzhledem k tomu, že jsem teoretizoval o chování letounů s rozpětím okolo 200 metrů v letové hladině nad 20 km a ne o chování FV panelu přidělaného na předním kole, tak nevím přesně, na co narážíš.

    (mimochodem: s menším 40W čtvercovým panelem vepředy by to nejspíš v pohodě jezdilo, a vzadu byly problémy minimální, stačilo by tam nejspíš nahradit zohýbaný plech jednou duralovou příčkou a dalo se to... ale já jsem maximalista a už jsem si koupil tyhle dva... nicméně přidělání toho panelu jsem si prostě chtěl stejně vyzkoušet, protože některé věci nejsou ani jednoznačně možné, ani jednoznačně nemožné: třeba už jen odlišný úhel osy zatáčení předního kola by to chování taky změnil, apod.)

    solárního létání se na tom kole týká jen to, že je to sešroubovaná duralová konstrukce, takže budu mít představu, jestli se rozpadne dřív, než zbytek kola (plán je ujet tohle léto 5000 km... no ale ještě uvidíme...)... a když se nerozpadne, tak stejně budu vidět, kde a jak se mi to zohýbalo, rozšmajdalo, apod. víceméně metr toho profilu váží asi 0.5 kg a konstrukce co jsem sešrouboval mi zatím přijde jako docela overkill... a uplně už vidím duralovou kostru toho testovacího solárního ekranoplánu... z těhle nebo podobných profilů :-) už začínám u toho ekranoplánu pošilhávat po kompromisech (typu že se bude hodinu nabíjet na břehu a půhodinu pak lítat nad hladinou...)

    co se létání týče, tak by se mi fakt líbily plastový FV panely polepený už pospojovanými křemíkovými články, ale bez těch hliníkových rámů - tedy tak, že bych si to přímo přichytil na svojí duralovou konstrukci, ale současně neřešil to letování článků, které je dost náročné. v podstatě pro experimntování na modelech letadlech by bylo nejzajímavější, kdyby se prodávaly třeba 2m "pruhy" bez rámu, už zapojené, a připravené na montáž na vlastní konstrukci.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Wow, respekt. Ocenuju ze jsi konecne zacal neco praktickyho delat.

    slepá ulička [...] Problém byl, že přední panel při nižších rychlostech strašně destabilizoval řízení a navíc konstrukce byla poddimenzovaná - a zaroven mi prijde vtipny, ze problemy na ktere jsi narazil presne odpovidaji tomu, co jsme (mj) kritizovali na tvych "vizich" 8)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Trochu offtopic... dneska jsem nakoupil hromadu duralových profilů ve Feroně... sice to zatím není na chaosoplán, ale jen na chaocykl.. ale víceméně... evoluce budoucích ultralehkých chaohybů tím byla zahájena :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    APRIL 6, 2013 - amíci pod vlivem aktuálního přeletu Solar Impulse opakují úvahy, o kterých jsme se na NYXu hádali předchozí dva roky. pokud umíte anglicky, bude vám obsah článku velmi povědomý :-)
    Solar planes are cool, but they’re not the future of flight | Empirical Zeal
    http://www.empiricalzeal.com/2013/04/06/solar-planes-are-cool-but-theyre-not-the-future-of-flight/

    ...jinak já teď razím do Ferony nakupovat dural :-) (na přívěs za kolo.. ne na letadlo)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Voghera v Itálii je shodou okolností víceméně přesně na trase, kterou se chci vydat na svém solárím kole dál na jih... že bych se tam stavil podívat? :-)
    Sunseeker Duo Makes Maiden Test Glide
    http://blog.cafefoundation.org/?p=7897
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Dvoumístný Sunseeker Duo absolvoval prvních 7 testovacích letů (zatím bezmotorových)
    Sunseeker Duo: World’s Fastest Solar-Powered Two-Seater Plane Completes First Test Flight | Inhabitat - Sustainable Design Innovation, Eco Architecture, Green Building
    http://inhabitat.com/...est-solar-powered-two-seater-plane-successfully-completes-first-test-flight/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: spíš není moc čím se chlubit, článek o tom bude, i s fotkama, link sem hodím... nevím co na tom chceš řešit, rád bych to teď utnul.
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: offtopic je to velice mirny, vzhledem k tomu ze se jedna o solarni projekt zakladatele diskuze.
    ale jak vidim, informace sdilet nechces naopak si je chces nechat pro sebe, takze se stejne neni o cem bavit a tudiz ti dovoluji ten offtopic ukoncit :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: no, jeden ze dvou MPPT regulátorů, který jsem použil, mi ty ampéry ukazoval, takže jistou představu jsem si udělal... dík za optání. tímhle bych offtopic s dovolením ukončil (když už jsem ho začal)
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: mozna by se to dostalo na uplne jiny level kdybys do systemu nekam zaradil ampermetr http://www.gme.cz/ampermetry/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: to se stanovuje dost špatně. Pípa si bere max. 300W, ale kompresor ani chlazení se nezapínají furt. zesilovač má nominálně 400W, ale to by musel mít +/-45V, zatímco já ho napájím symetricky +/-12V ze dvou baterek. panl by jeden asi +/100Wp/60V (reálně dával za měničem na 12V až 6 ampér, takže celých 100W ne) a dva v sérii 80W po 18V jeden (kolik ampérů dávaly netuším)

    přesně stanovit, kolik toho šlo ze čtyrech baterek, který jsem na akci dovezl z Prahy nabitý, a kolik toho šlo ze solárů, není úplně jednoduchý. fakticky jsme je během noci na sobotu vybili a v sobotu během dne i v neděli se hrálo na soláry, v sobotu se ale nenabilo tolik, aby se hrálo i sobotní noc. u solárního kola budu snad mít k dispozici přesnější čísla - tam nepůjde o to v nějakém konkrétním předem ohlášeném termínu pro někoho hrát nějakou hudbu...
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: nelita, ale o efektivite solarniho napajeni se z toho neco dozvedet muzeme. verim ze zajimave paramatry, ktere by mohly zajimat i nekoho jineho nez jen mne, jsou vykon tech solarnich panelu a prikon propojenych spotrebicu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: není to tajný, ale jaký parametr tě zajímá? dvě baterky na zesík, dvě na AC invertor.. je to tu lehce offtopic, protože to samo nelítá (i když se pomocí toho taky můžeš dostat really high...)
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: nahod parametry, ne? nebo je to tajny aby to nekdo neokopiroval? :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN:
    BURAN: jo, dostal jsem na to taky tip:
    Solar powered hovercraft
    http://hackaday.com/2013/06/20/solar-powered-hovercraft/

    jinak hlásím se z party na jednom jakoby-squatu, kde měl včera a dnes premiéru můj solární soundsystém - baterky docela dávaj, a maj tu free wifi, tak můžu nyxovat a djovat současně :-) dost ideální forma existence... no každopádně zatím je potřeba mít napůjčováno milion věcí (regulátory, panely, baterky, apod.) aby to hrálo, ale zase už jsou v tom vychytávky jako DC zesilovač, který eliminuje měniče, apod.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: jo, ale už jsem se poučil o důležitosti mppt... a tentokrát to fakt jelo dost prokazatelně solárně - v noci jsme baterky vymlátili za pár minut, v dne hrajem i točíme pivo nonstop.
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: nejaka variace solarni pipy na autobaterii s pripojenym solarnim panelem? :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam