• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    solární letadlo není to samé jako solární auto, ale přeci jen.. některé komponenty jsou podobné či shodné...

    Nuna 3 - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/Nuna_3
    On the first day of the race the car achieved a top speed of 140 km/h

    World Solar Challenge - Wikipedia, the free encyclopedia
    http://en.wikipedia.org/wiki/World_Solar_Challenge#History

    Důvod, proč rekord od roku 2005 nepadl, je možná i ten novější typy v závodě Solar Challenge mají povolenou výrazně menší plochu solárních panelů (6m2 místo 9m2) a pohybují se výrazně pomaleji (pro srovnání: typické solární kolo vhodné pro provoz na běžných komunikacích bude mít jen něco mezi 1-2 m2 panelů...)

    každopádně od nesolárních, ale exotických designů letadel a rychlých solárních designů neletadel se cca do toho dubna obratem vrátíme k Solar Impulse II ... už se dost těším (víc se těším snad jen na vícenásobně použitelný první stupeň Falconu 9 od SpaceX :-)
    [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná i bezpilotní + obecně stratosférické létání) ]
    DAVIDO
    DAVIDO --- ---
    Tim si chtel neco rict, nebo sem jenom postujes nahodne linky?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Některé sice nesolární, ale přesto pěkně ujeté koncepty: The plane will also be more efficient than current aircraft thanks to a hybrid turbo-electric propulsion system
    http://www.news.com.au/...he-bizarre-sky-whale-the-future-of-air-travel/story-e6frfq80-1226803843362
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OFFICIAL UNVEILING SOLAR IMPULSE 2 | 09.04.2014

    Save the date: on April 9th 2014, from 3PM to 7PM Swiss Time, follow live on www.solarimpulse.com the official presentation of the Round-The-World Solar Airplane, "Solar Impulse 2".
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: tady část lidí ale bude trollovat proti ČEMUKOLIV co napíšu - no jo, kdyz ty si zase pletes trollovani s vyvracenim nesmyslu.

    protože miň část z toho je opsaná odjinud a není to nesmysl. - a tady jsi zjevne nepochopil to co ti psal DAVIDO. To ze odnekud opises ne-nesmysly A a B a na zaklade bud jejich nepochopeni nebo sveho silenstvi z nich vyvodis nesmysl C, tak cela implikace A & B => C _je_ nesmysl, i kdyz A a B jsou spravne opsane (i kdyz ani na to spravne opsani se u tebe clovek nemuze spolehnout).
    BURAN
    BURAN --- ---
    imho byt v rozporu sam se sebou je velmi nezdravy zpusob zivota, ale proti gustu :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: což ale poněkud vyvrací teorii, že jsem se za ty léta nic nového nenaučil nebo nijak ty vize "nezkvalitňoval".. tady část lidí ale bude trollovat proti ČEMUKOLIV co napíšu, což mi přijde riskantní, protože miň část z toho je opsaná odjinud a není to nesmysl.

    (a kromě toho - být v rozporu sám se sebou je zajímavá strategie jak znemožnit ty, co jsou čistě jen v tupé, otrocké opozici proti všemu - je to způsob, jak je přinejmenším dezorientovat)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GRENDAL: to je možné, ale "moje nesmysly" jsou podstatná část tématu tohohle klubu (samozřejmě hlavní téma jsou skutečná solární letadla, která už někdo předvedl)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: jestli myslíš experty s klubu teorie xchaosu, kde si několik tejdnů tvrdil, že to rozhodně problém není a zvesela ignoroval důvody, proč se mýlíš, tak to potom jo.
    GRENDAL
    GRENDAL --- ---
    XCHAOS: ty, co by na téma klubu i diskutovali, nebaví tvoje nesmysly...
    BURAN
    BURAN --- ---
    DAVIDO: :D :D
    DAVIDO
    DAVIDO --- ---
    XCHAOS: A ja se ptal expertu, a bylo mi receno ze slunce v Sydney skutecne sviti, coz je problem ktery se musi resit klimatizaci. ( Takze by bylo dobre kdybychom slunce necim zakryli, a nebudeme potom potrebovat ty klimatizace ). Ale je pravda ze je to hodne jiny druh slunecniho svitu nez treba v Praze, to je hlavni chyba v tech srovnanich co lidi delaji. nejblize by to melo k polarni zari na Islandu, a to je to co rikam celou dobu. Iglu ma mit stenu 0,666 cm.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDO: no, já se ptal expertů, a bylo mi řečeno, že příliš nízké plošné zatížení křídla je prostě problém. (takže je dobré, že ho máme celou dobu konstantní, a nesnižuje se nám spotřebováním paliva)

    ale je pravda, že jde o hodně jinou třídu letadel, než třeba tryskáče. to je hlavní chyba v těch srovnáních co lidi dělají. nejblíže by to mělo k velkým dvouplošníkům z 30.let 2.století, což jsem tu říkal celou dobu.
    DAVIDO
    DAVIDO --- ---
    XCHAOS: Jo, a vysvetli proc B747 je omezenejsi na crosswind nez 737, a pritom ma soucasne vyssi wing load.
    Ze by tam hraly roli jeste dalsi faktory?
    DAVIDO
    DAVIDO --- ---
    XCHAOS: Fakta ktera si si vyhledal jsou irelevantni, a nemaji zadny vztah k zaverum ktere z nich vyvozujes. Jinymi slovy, prumerna rocni spotreba vodky na hlavu v Kanade nema zadny vztah k idealni tloustce steny iglu.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDO: a jinak můj klub určený k volnému tlachání [ diskuze o nesmrtelnosti chrousta (centrum pro léčbu memetických poruch a mementálních postižení) ] existoval dávno před tímhle klubem a jinak ano: v tomhle klubu chci soustřeďovat lidi, které to téma zajímá. ne lidi, které baví trollovat proti mojí osobě (jakkoliv uznávám, že je to legitimní důvod být na Internetu - když se připojím na Internet, tak se stávám informačním produktem, který ostatní mohou konzumovat způsobem, jaký uznají za vhodné, tedy i dělat si ze mě srandu - bohužel si tu srandu musí dělat způsobem, který mě neobtěžuje, tady např. umožní mi vést debatu na téma, které baví pro změnu mě)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDO: ok. s tebou je to taky komplexnější, koukám.

    praktickou použitelnost letadla lze, kromě řady jiných parametrů, posuzovat i rozpětím různých druhů počasí, ve kterých ho lze provozovat. např.: max. rychlost větru, ve kterém lze přistávat.

    můžeš se svými bohatými zkušenostmi v oboru (jak předpokládat), při jaké rychlosti bočního větru (překládám "crosswind" správně) může přistávat

    a) Boeing 737
    b) taková ta nejrozšířenější Cessna?

    myslíš, že fakta, která jsem si vyhledal, jsou chybná?
    DAVIDO
    DAVIDO --- ---
    Ono je to komplexnejsi, po pocatecni diskuzi ty jdes a najdes na wikipedii statistiku slunecnich dnu v Sydney za poslednich 5 let, vizionarsky oznamis ze to znamena ze pred 2000 lety se na tom miste dalo pozorovat zatmeni slunce a z toho duvodu bude treba zvetsit objem tveho iglu o 30 procent.
    Cloveka ktery nevydrzi s nervama a zacne ti nadavat do idiotu zabanujes.
    Cloveku ktery prisel v pulce diskuze a poukaze na to, ze ve FL 450 nastesti posadky s velkym mesicnim naletem neletaji, a proto jeste muzou mit i po 10 letech letani deti, reknes ze to nic nemeni na tom ze idealni tloustka steny iglu je 0,666 cm.
    Vytvoris graf kde na jedne ose je pocet slunecnich dnu v Sydney za prosinec, a na druhe ose je pocet Eskymaku se zloutenkou typu C na Aljasce. Prumernou hodnotu obou cisel odmocnis, a prohlasis to za pocet vagonu prasanu potrebnych ke stavbe iglu.
    Zabanujes dalsiho cloveka ktery rozporuje tvoje dusevni zdravi.
    Najdes na internetu fotku stojanu na susene ryby pred iglu, a prohlasis ze kdyby tloustka steny iglu byla 0,666cm, ryby by byly tahany z more uz susene.
    Zalozis dalsi klub, kde tvrdis lidem co jsi zabanoval ze vlastne ban nemaji.
    Oznacis dalsi diskutujici za trolly a dolozis to fotografii jak v rusku chytaji ryby dirou v ledu. Pozastavis se nad tim jak je mozne, ze prirodni tloustka ledu neni 0,666 cm.
    Atd.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DAVIDO: ne
    DAVIDO
    DAVIDO --- ---
    XCHAOS: jezisikriste. pochop, ze tvoje aviaticke logicke pochody se daji znazornit napriklad takhle:

    Dneska sviti v Australii slunce. Ve FL 450 je kosmicke zareni z dlouhodobeho hlediska pro posadku uz docela problem. Musim si teda na zahrade postavit iglu s minimalni tloustkou steny 0,666 cm.

    Ted ti tady nekdo napise ze je tvuj logicky zaver pitomost, ze to nesouvisi a iglu s takhle tenkou stenou stejne spadne, a ty se zacnes do krve hadat ze slunce v australii opravdu sviti, a jak si teda dovolujeme zpochybnovat tvoji vizi spravneho iglu.

    Zaver je jasny, odborne s tebou diskutovat proste nejde.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam