• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a k lithiovkam obecne...
    Safety Concerns with Li-ion Batteries – Battery University
    http://batteryuniversity.com/learn/article/safety_concerns_with_li_ion
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: baterky nehori? :D No tak to jo :)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: No konecne jsi to uznal 8)

    Ktere, v solarnim letadle rozumne pouzitelne baterky nehori? A zdroj, prosim.

    A znovu, at to nezamluvime, prosim, napis mi priklad bezne pouzitelneho letadla, ktere uveze cloveka a vodorovnemu letu mu prokazatelne staci 2kW. Predem dekuju! 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: no ano, narážel jsem na to, že proudová létají na kerosen, který je naftě dejme-tomu podobný. skutečně běžně se létá na benzín, ten hoří stejně dobře jako lithiové baterky a naopak některé druhy lithiových baterek vůbec nehoří
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Coz oboje znamena neco vyrazne jineho nez "letadla s pístovými motory nelétají na nic podobného naftě ". Obavam se, ze ten tvuj blabol nezamaskujes ani kdyz to prelozis do mongolstiny.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: "has not been widely used" do češtiny překládám jako "moc se to nepoužívalo".
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: zmiňujou že se to moc nepoužívá v USA Zminujou tam v prvni rade, ze se _POUZIVA_. Takze tvoje letadla s pístovými motory nelétají na nic podobného naftě byl zase jen z dalsi rady tvych nepodlozenych blabolu.

    A v druhe rade: nevýbušnost tam velkou roli nehraje - ano, presne tak. To ze se neustale snazis svoje "vize" prezentovat jako bezpecny, protoze "baterky nehori a letecky palivo hori" je dalsi blabol a hned dvojnasobnej, protoze jednak baterky hori (a to tak ze hodne a hnusne) a jednak "horlavost" leteckyho paliva neni tak zasadni bezpecnostni problem, jak se tvaris. Plus samozrejme radsi nebudeme mluvit o tom, ze ta baterka hori i kdyz je vybita, zatimco prazdna nadrz moc ne, coz? 8))

    takže argument, že nafta snadno nechytne, nebyl moc chytrý: proražená benzínová nádrž chytne podobně snadno, jako Li baterie. - LOL. "argument, ze nafta snadno nechytne neni chytry protoze benzinova nadrz chytne"? jj, jsi idiot 8) . Ale aspon jsi konecne priznal, ze puvodni "baterky nehori tak jako benzin" byl nesmysl. Schvalne za jak dlouho se zresetujes a vratis se k tomu 8)))

    Hmmm. Nejsi zpatky ani dvacet ctyri hodin a uz jsi stihl napsat kolik, dva nebo tri nesmysly? Budes v tomhle tempu pokracovat trvale, nebo jen vypoustis pretlak za tech par mesicu mimo?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: no zmiňujou že se to moc nepoužívá v USA, kde jsou nižší spotřební daně na palivo :-) nevýbušnost tam velkou roli nehraje. fakticky, kromě toho, že v tomhle klubu je to offtopic, dieselová letadla byla okrajová záležitost. takže argument, že nafta snadno nechytne, nebyl moc chytrý: proražená benzínová nádrž chytne podobně snadno, jako Li baterie.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Co s tim maji spolecnyho vzducholode? Precetl sis to vubec cely? To o tom, ze v soucasny dobe pouziva cim dal tim vic sis precetl? A ty odkazy na konkretni letadla? Precetl sis to a umyslne mlzis? Nebo ses ani neobtezoval si to precist?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: myslíš to The aircraft diesel engine or aero diesel has not been widely used as an aircraft engine? :-) o těch vzducholodích samozřejmě vím, bylo to náhradní řešení, když Němci ve 20.letech zjistili, že postavit motor na odpadní vodík unikající z balonetů nebude až tak jednoduché. (BTW Graf Zeppelin létal na svítiplyn, protože má podobnou hustotu jako vzduch, tak na rozdíl od dieselu nebyla nutná kondenzace vodních par z výfuku..)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: .... no minimálně to někomu stálo za to naklikat jako 3D model, což je dál, než jsem se dostal já :-)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: LOL. Argumentovat "konceptem" ze stranek, kde hned vedle je "koncept" kocarku, kterej vytvori zdrave a bezpecne mikroklima pro nemluvne a o kterem se tam pise "Tuvie has received “Patrol Ultralight Aircraft” project from our ‘Submit A Design‘ feature, where we welcome our readers to submit their design/concept for publication.", jen s par obrazkama, bez jakejkoliv cisel... wow. To vypada fakt duveryhodne a propracovane. Btw, dalsi prace autorky konceptu je drzak plechovky na pivo.

    Po kolikaty uz tady argumentujes necim, co je zjevne jen umelecky dilo nejakyho designera, bez nejakyho technickyho podkladu?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Proboha zivyho. Co kdyby sis ASPON JEDNOU neco overil, nez placnes nejakou blbost?

    letadla s pístovými motory nelétají na nic podobného naftě Opravdu? Ze letadla nelitaji na naftu? Tak to abys honem na wikipedii opravil tenhle clanek: https://en.wikipedia.org/wiki/Aircraft_diesel_engine , co myslis?

    A argumentovat sestrelenejma letadlama je uz extra idiotske: ano, kdyz do nadrze s palivem zacnes strilet, obzlvast ZAPALNEJMA a VYBUSNEJMA nabojema, je slusna sance ze chytne. Ale opravdu je tohle riziko, ktery hrozi tvejm "vizim"? Nebo jen zase zoufale mlzis?

    Btw, palivo pro proudovy motory je vyrazne _mene_ horlavy nez benzin. Udajne kdyz ho rozlejes a hodis do nej zapalenou sirku, nic se nestane.

    ale současně takové letadlo, aby mu na vodorovný let stačily 2 kW - no tak me prestan obvinovat z prekrucovani a ukaz mi existujici, regulerne funkcni letadlo, kterymu ty 2kW na vodorovny let prokazatelne staci. Sup sup, prestan se vykrucovat a ukaz.

    uvidíme, co třeba Li-síra - jinymy slovy, co to rikas o bezpecnosti baterii je v soucasne dobe blabol. Diky 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: pokud by ten hadr byl FV aktivní, plocha je rozhodně dostatečná. ale závěsné kluzáky jsou něco jiného, ty jsou slušně rigidní, a s flexibilními panely by se to nějak zkombinovat dalo.

    např. o tom uvažují tihle:
    Patrol Ultralight Concept Aircraft by Ekaterina Dekhtyarenko | Tuvie
    http://www.tuvie.com/patrol-ultralight-concept-aircraft-by-ekaterina-dekhtyarenko/
    Renderované obrázky jsou sice s pístovým motorem, ale... Patrol Ultralight Concept Aircraft is able to reach the speed of 30-90 km/h and capable to fly up to 4000meters altitude. It utilizes electric motor E200 + accumulator recharge with solar batteries attached to the wing or 2 petrol engines whichever chosen for different conditions.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: jenze paraglide je... jen hromada provazku a hadr :-) Netusil jsem, zes zmenil konstrukcni material :-D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: no min. letadla s pístovými motory nelétají na nic podobného naftě... díky tomu sestřely skrze zásah nádrže s leteckým benzínem nebyly až tak těžké.. prostě tam už něco hořet začalo.

    zase překrucuješ... chci 20 kW motor, v podstatě ten, co se montuje do elektrických paraglidů a rogal, ale současně takové letadlo, aby mu na vodorovný let stačily 2 kW. nebudou při tomhle výkonu stoupat, to dá rozum. ale rezerva tam bude.

    Li baterie prochází celkem bouřlivým vývojem. u LiFePO4 požár nehrozil, bohužel energetická hustota mírně pokulhávala. uvidíme, co třeba Li-síra... ale mluví se o vylepšení na spoustě front, nejen jiné složení.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Hele, XChaosi - dokazes ukazat konkretni, jasnej priklad funkcniho, bezne pouzivanyho letadla, ktery jakz-takz bezpecne uveze cloveka a pro vodorovnej let mu prokazatelne staci 2kW? Jako jestli mas jiny argumenty nez prislovecne "tvrdim ze"?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: nebezpečné je jen nemít rezervu výkonu - presne tak. A pokud na jedne strane vidis miniletadelko s 20kW motorem a sam pises, ze letadla s 5kW motorem jsou pomala, bez rezervy a nebezpecna a na druhe strane tvrdis, ze 2kW by ti meli stacit... no... LOL.

    pravděpodobnost požáru u vhodně zvolených baterií není velká - coz uz jsme ti mnohokrat vysvetlovali, ze neni pravda. Uz zase lzes nebo budes tvrdit ze jsi "zapomel"? Pro pripomenuti, co se stane kdyz udelas diru do LiPo baterky:

    LiPo battery fire.
    https://www.youtube.com/watch?v=gisdMQbtJqk


    Udelej to same nadrzi nafty a nestane se vubec nic.

    A povidani o tom, jak das motor jinam nema s nedostatkem vykonu nic spolecneho...

    do tří let chci elektricky létat - do tri let? A pritom jsi psal ze letos to stavet nebudes, ani pristi rok... ci to planujes postavit za zhruba rok?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: nebezpečné je jen nemít rezervu výkonu. letadlo, co dokáže letět pomalu s nízkým výkonem motoru, nemusí být nebezpečné, pokud má rezervu na rychlejší let či stoupání...

    elektrická letadla se snaží obecně šetřit výkon, kvůli nízké kapacitě baterií, takže sledovat triky, se kterými přichází čistě elektrická letadla je rozhodně užitečné, když se zajímám o solární létání. spousta postupů, které evoluce zvolila u letadel se spalovacími motory, není u elektrický letadel důležitá: např. si musel mít palivo tak nějak blízko těžiště (buď v trupu, nebo ve křídle, ovšem zase co nejdál od pilota - proto u nejstarších strojů často vidíme nádrž nad nebo pod těžištěm, ale s viditelnou air-gap od často celodřevěného hořlavého trupu...)

    baterie ani solární panely nemění během letu hmotnost, na rozdíl od nádrže, a pravděpodobnost požáru u vhodně zvolených baterií není velká, takže je možné baterie dát blíž k pilotovi nebo někde s nimi balancovat na místě, kam bys nemohl dát palivovou nádrž, jejíž hmotnost ti za letu klesne. dtto elektromotor, je lehčí než spalovací motor, takže není problém ho dát třeba na ocasní plochy, kam bys těžký spalovací motor cpal jen stěží. tzn. postupně si konstruktéři víc vyhrajou s faktem, že u solárních a elektrických letadel nemusí kopírovat konstrukční postupy letadel poháněných palivem a začnou zkoušet i uspořádání, která by u konvenčního pohonu nedávala dobrý smysl.

    nevím, jestli překonám nějaký rekord. do tří let chci elektricky létat, a to pokud možno se solárním nabíjením na zemi a prodloužením výdrže ve vzduchu: udržitelný let aspoň tak 2-3 h přes poledne by byl příjemný bonus (tzn. jestli běžnější bateriová elektrická letadla dnes vydrží 20 min, rád bych se dostal kombinací se solarem na aspoň 4h, pak pilot stejně musí na záchod :-))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: při tom pro vodorovný let jí stačí kolem 2 kW, by prostě měla být reálná - A zase tvoje "engineergin by wishful thinking". A pak samozrejme to ze sam sobe odporujes, kdyz o par radku dal pises, ze 5kW (vic nez DVOJNASOBEK) "ma problem se stoupavosti" a je "nebezpecny". No... vitej zpatky, tohle mi chybelo 8))

    (btw, jestli to nechces stavet ani letos, ani pristi rok, tak to na to prekonani rekordu, o kterem jsi mluvil, zbydou tri roky... docela si fandis 8) )
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam