REDGUY: s 3d programy se budu muset naučit. nebo se s někým domluvit (BTW, zrovna ty 3D tištěné součástky, které jsem navrhoval a kterým jsi předpovídal zmar, čirou náhodou cestu vydržely :-) přitom ty další, které už navrhoval ten 3D tiskař, co uměl s 3D modelovacím softwarem, se samozřejmě z větší části rozlámaly.. hádej v jakém formátu jsem mu dodal nákres těch "svých", co vydržely :-)
nenapsal jsem, že za 5 let spáchám nějaký rekord: napsal jsem jen to, že bych rád postavil základní amatérské DIY solární letadlo, které bude schopné se ve vzduchu udržet podstatně déle, než bude výdrž jeho baterií: bavíme se o výdrži samotné baterie v řádu jednotek až desítek minut a o délce solárního letu přes poledne v rádu 4h (moje zkušenost s dobou, kdy je v létě slunce dostatečně vysoko nad obzorem, aby se výkont panelů aspoň přiblížil Wp). při rychlosti kolem 40 km/h by to znamenalo dolet kolem 160 km, tedy rozhodně nic rekordního - ale (doufejme) už dost nato, aby se s tím dalo přelétat mezi různými aerokluby v ČR.
rád bych postavil rekordní solární kolo a naprosto nerekordní (max. "rekordně levné") solární letadlo: co na tom není k pochopení? (sázet se ovšem nebudu, ani o jednu z těch věcí)