• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    GESTO
    GESTO --- ---
    XCHAOS: myslis po 5ti letech co tady neustale menis svoje nazory, popiras svoje predchozi vyroku a pod.? to funguje spis obracene s tou povesti :P (i kdyz ja to tady teda tak dlouho nectu)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: jestli něco vím správně nebo ne, to nerozhodne žádná vnější autorita, ale nakonec jen a jen výsledky v praxi - jo, presne tak. A zatimco experti v tech tebou opovrhovanejch "hierarchickejch strukturach" staveji fungujici letadla a vzducholodi, ty jenom melej pantem a machrujes, jak vsem za pet let vytres zrak. Ano, vysledku rozhoduji, souhlasim 8)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: "moderní" kultura poznání a hierarchické struktury kolem něj naopak maximálně glorifikovala. můj přístup je spíš "postmoderní" a částečně možná anarchistický: vědění je subjektivní a to, jestli něco vím správně nebo ne, to nerozhodne žádná vnější autorita, ale nakonec jen a jen výsledky v praxi. (samozřejmě, když budu transparentní v tom, co předpokládám a srovná se to s tím, jaký je výsledek, tak někdo může hodnotit zvenčí, jak byly moje hypotézy úspěšné - to je další faktor proti situaci, kdy hodnotím jen sám sebe)

    např. jsem nepředpokládal rigidní vzducholoď létající do 20 km, a když jsem transparentně přinzal, že jsem se v téhle konkrétní předpovědi mýlil (pořád by mi ale strašně zajímalo, jak rychle to lítá! tohle zatím nebylo zveřejněno), tak jsem byl obviněn, že si "hraju na experta". takže fakt WTF: cílem tu evidentně není se něčeho dobrat, ale rozbít debatu a provozovat osobní útoky (rád bych je tu jako moderátor zakázal - tak, jako jsou zakázané třeba na kosmo.cz... )

    samozřejmě, stěží uvěřitelná je ruská propagandistická verze:
    Chinese Helium Airships to Hunt for Enemy Aircraft
    http://sputniknews.com/military/20151025/1029083974/china-aviation-helium-balloon-scouting.html
    "The Yuanmeng aircraft can reach a height of 100 kilometers" - uh, huh, cože? :-)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: protože v dnešní době může být "za experta" každý trouba, včetně mě, pokud se naučí trochu googlit - coz je prave tvuj hluboky omyl. Pravda, nejsi sam, ktery se ho dopousti, trivializace poznani je bohuzel soucasti moderni kultury a vidime ji vsude kolem sebe, antivaxerama pocinaje a hvezdama popu vyjadrujicim se k politickym otazkam konce, to te ale neomlouva. V oblastech jako politologie to prislusnym troubum muze docela dlouho prochazet, ale ve fyzice a pribuznych oborech ti k prozrazeni staci jedina maluvka, porusujici fyzikalni zakony a jedinej prispevek, dokazujici nepochopeni i tech zakladnich vzorcu, co sis precetl na wikipedii. A v tvem pripade takovych odkopani mame mnohem, mnohem vic 8) Takze sorry, ale _fakt_ se nediv, ze za "experta" se porad povazujes, se svoji prislovecnou skromnosti, jen ty sam 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: protože v dnešní době může být "za experta" každý trouba, včetně mě, pokud se naučí trochu googlit: tím nedávám najevo svojí vyjímečnost, ale spíš jen rovnocennost se spoustu dalších uživatelů, co se naučí to samé. Takže mi přijde úplně zbytečné se v tom dál rejpat.

    Internet samozřejmě představuje výzvu pro tradiční mocenské struktury v oblasti vědění - viz [ XCHAOS @ Kvazičástice: největší revoluce ve fyzice od vynálezu kvasarů, kvarků a kvasnic? + modifikovaná setrvačnost (MiHsC) ] - je mi líto každého, kdo v tom vidí nějaký problém, já v tom vidím spíš výhodu, pro sebe i spoustu jiných.

    jinak udělané to může být cca 3 způsoby, z nichž první mi přijde nepravděpodobný, pokud ty ilustrace jsou realistické. Další 2 způsoby jsou: 1) balonet plněný vzduchem nebo 2) dvojí plášť a uvnitř něj balonet plněný héliem (oba přístupy mají svoje pro a proti, v obou přístupech je tlak hélia shodný s vnějším tlakem atmosféry)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: takže nechápu, proč se do mě strefujete Ja se do tebe strefuju za tvoje podivovani, ze jeste nejsi za experta 8))

    tak opakuju, že by mi _fakt_ zajímalo, jak je to udělané - coze? Ted by te zajimalo, jak je do udelane? Jeste pred chvili jsi psal, ze rozdil v objemu vaku si kazdej domysli. Zvlastni, asi nejsi "kazdej" 8)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Pokud tu někomu připadá vystoupání čínské bezpilotní solární vzducholodi YUANMENG do výšky 20 km jako samozřejmost... buď není tak rigidní, jak napovídají ty zveřejněné rendery, nebo to samozřejmost není:

    What Experimental Effects Does Altitude Have On Balloons - - The Naked Scientists Forum - Naked Science Forum
    http://www.thenakedscientists.com/forum/index.php?topic=49237.0
    However, it would be easiest to consider the temperature fixed, and just vary the pressure, in which the volume would be about 3x at the peak of Mt. Everest.

    StratoStar FAQ | Weather Balloon FAQ | STEM Education FAQ
    http://www.stratostar.net/faq.html
    During the balloon's flight it will grow more than 4 times the diameter and up to 83 times the volume measured at launch, until it can't stretch any more and will burst!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: kdo se směje naposledy, ten se směje nejlépe. nicméně, čínská vzducholoď dává za pravdu spíš teoriím, které tu razil id OMNIHASH, a se kterými jsem já polemizoval, takže nechápu, proč se do mě strefujete, když hned v prvním příspěvku okomentuju, že "tohle jsem teda nečekal" ...

    (protože pochybuju, že ta cca 9ti násobná změna objemu helia ve 20km oproti 0km se řeší nějakým podtlakem nebo změnou vnějšího tvaru vzducholodi - pokud ty přiložené ilustrace jsou realistické!! - tak opakuju, že by mi _fakt_ zajímalo, jak je to udělané - a podle mě každého, kdo tenhle klub sleduje kvůli něčemu jinému, než že ho baví trollovat, to určitě zajímá taky)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: BUAHAHAHAHAHAHAHAHA. "Intenzivniho studia"? Myslis procitani wikipedie a linkovani propagacnich letaku? Potom, co opakoven pises a malujes nesmysly, ktery by byly jasny prumernymu gymnazistovi co daval pozor pri fyzice? No, to je je fakt fascinuji a nefer 8))

    každý si domyslí, jaký musí být rozdíl mezi objevem plynových vaků v 0 km a ve 20 km - no tak me to zas tak ocividne neni. Prosim, kdyz je to tak snadne, predved nam to "domysleni" 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GESTO: nepřestává mi fascinovat, jak ani po 5 letech intenzivního studia všech možných zdrojů člověk nezíská na netu pověst "odborníka na dané téma".

    ano, rigidní vzducholoď, která vystoupá do 20 km, není nic samozřejmého - každý si domyslí, jaký musí být rozdíl mezi objevem plynových vaků v 0 km a ve 20 km, konstrukční detaily téhle vzducholodi neznám - pravděpodobně nemá jediný plášť jako např. Zeppelin NT, ale zřejmě bude podobná spíš předválečným designům s vnitřními plynovými vaky, případně může mít naopak vnitřní balonet plněný vzduchem, který je pro stoupání do výšky vytlačován - bylo by rozhodně zajímavé znát konstrukční detaily (doufám, že aspoň v tomhle bodě se mi zde přítomný konstruktér OMNIvzducholodě zastane :-)
    GESTO
    GESTO --- ---
    XCHAOS: Neprestava mne fascinovat jak nedokazes neco pastnout bez toho, abys k tomu musel mit komentare jako kdybys byl nejakej odbornik na dany tema :)

    XCHAOS: v tomhle pripade tvuj napad/predpoved, rikej si tomu jak chces, neni nic originalniho. Imo tady jde o to ze to je nekdo schopnej zkonstruovat..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    přiznám se, že rigidní vzducholoď s podobným dostupem jsem pokládal za nemožnou...
    China Tests Its Largest Airship | Popular Science
    http://www.popsci.com/china-tests-its-largest-airship
    ... ale: Using solar power to drive its rotors will save additional weight in order to increase payload

    tzn. s tímhle už jsem ve shodě - FV panel jako lehčí než více baterií či více paliva. budoucnost bude každopádně ještě zajímavá (teď ještě zjistit, jak rychle s tím lítají :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    něco pro id OMNIHASH:
    Čína zkouší svoji zatím největší vzducholoď | Technologie
    http://www.rozhlas.cz/...do/technologie/_zprava/cina-zkousi-svoji-zatim-nejvetsi-vzducholod--1546603
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Uvidime za pet let 8)) Prece jen, kdyz jsi naposledy ohlasoval, ze postavis neco uzasnyho rekordniho, tak to skoncilo trochu trapne 8) Ale aspon ses z toho poucil a tentokrat sis dal takovej termin, ve kterym se na to mozna zapomene 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVCNC: uvidíme
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ne
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Vzhledem k tomu, jak nafoukle mas predstavy o vlastnich schopnostech, tak se obavam ze podobne trideni jaksi neni realne, protoze neco, co pricetni lide radi do kategorie III, pro tebe spada do I (a jeste si myslis ze ti potom zbyde cas na bohatou veceri 8) ).
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Nemicham. Jen pripominam, jaky pitomosti jsi hlasal driv. Nebo chces abysme o tvejch minulejch "vizich" radsi nemluvili? Hint: to je fakt dobrej napad 8))
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    ja bych ty kategorie udelal 4, kategorie od I. do III. se pohybuje realite naseho sveta v mezich fyzikalnich zakonu, to bych nechal, ale chybi tam jeste pred pocatecni kategorie, ktera v tomto svete nefunguje.

    0. co by si pral dokazat (protoze se domniva, preje si, nevyhnutelne musi, mysli si,mohlo by, usuze ze) xChaos
    a az pak
    I. co muze amatersky dokazat a jiz uz i prakticky dokazal nebo je tesne pred dokoncenim, kazdy trouba.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: myslím, že zase mícháš všechno dohromady. já sám za sebe plánuju solární ultralight s doletem nejvýš 200 km. s více penězma by "garážovými prostředky" šlo postavit i něco většího (třeba velký solární hydroplán, vozící lidi na ostrovy?)

    debaty, které se týkaly toho, kolik by vážila kompozitní stratosférická přetlaková kabina pro X lidí, se netýkaly mých možností, nebo "možností garážových firem", apod. ale toho, jestli to vůbec je možné (třeba i jako drahý hitech).

    fakt v tom začíná být zmatek, tak bych to všechno navrhoval klasifikovat do třeba třech kategorií:
    I. co může amatérsky dokázat každý trouba (třeba i xChaos)
    II. co dokáže "garážová firma" s dostatkem finančních prostředků (Pipistrel, Eric Raymond...apod.)
    III. co je absolutní hranice dnešního hi-tech, s dostatkem finančních prostředků

    Perlan II. je někde na rozmezí kategorií II. a III.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam