• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    V tomhle klubu řešíme všechny aspekty solárního létání, i mezioborově (aerodynamika, statické a mechanické záležitosti, elektrotechnika, fotovoltaika, konstrukce letadel, ekonomika provozu...)
    [ solar-flight.com | solarimpulse.com | solarship.com | Conceptual Design of Solar Powered Airplanes for continuous flight (pdf) ]

    Témata podrobně: Pilotovaná i bezpilotní solární letadla. Významné zahraniční osobnosti aktivní na tomto poli. Politické, ekonomické a sociální souvislosti. Vše z historie tohoto oboru i zajímavé odkazy týkající se jeho budoucnosti. 2D i 3D vizualizace, fotografie, videa. Volné přesahy do spřízněných oblastí "úsporné aeronautiky" (obecně všechny vzducholodě, lidskou silou poháněné létající stroje, enviromentálně šetrné létající stroje, apod.). Elektrické létání (i na baterie), stratosférické létání (hlavně elektrické a solární, včetně bezpilotního). Související regulace v letectví (velmi pomalá letadla s velmi nízkým plošným zatížením křídla, pilotovaná i bezpilotní)

    Offtopicy většinou díky benevolenci moderátora bohužel nejsou mazány (ale měly by být). Za osobní útoky a urážky většinou následuje ban na dobu určitou. Připomínky ke způsobu moderace klubu směřujte prosím do soukromé pošty.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: já ho nespočítám, ale zjistím metodou pokus-omyl a pak ho odstraním. neodstraním ho matematickým vzorečkem, ale tím, že prodloužím nebo zkrátím vzpěru - představ si to jako výpočet na analogovém počítači v měřítku 1:1 :-) výpočty mě zkrátka nezajímají, zajímá mi praxe (a to, kam až se dostanu bez nutnosti zapojit ty vzorečky). v podstatě nahradit realitu samotnou matematickým modelem reality je nuda. (jde tak trochu o spor limbického systému se šedou kůrou mozkovou :-) což můžete klidně dát na twitter... důležité je prozkoumávání neznámého, ne vytváření abstraktních modelů známého)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Jak presne pomoci toho jednoho odstavce urcis flutter na tvym letadle a vyresis pripadnej problem? Na tom linku neni nic jineho, nez v podstate "pocita se to pomoci matematickyho modelu". Takze? Jak to urcis, kdyz jsi psal ze to "vygooglis"? (a opet, tvoje designova metoda "spoleham na" je sice roztomila, ale nic neresi 8) )
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: https://en.wikipedia.org/wiki/Aeroelasticity#Prediction_and_cure

    víceméně... spoléhám, že možnost udělat (zejména ty vnější - délkou vnitřích nepůjde tak snadno hejbat) vzpěry o pár centimetrů kratší nebo delší mě umožní utlumit specifické frekvence, na kterých by se mi to rozkmitalo ("roztřepotalo"). můžu ty vzpěry udělat teleskopické a během prvních zkušebních letů je pokaždé mít nastavené trochu jinak
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: nepotřebuju googlit problém, ale řešení : oh. Odpust ze jsem se vyjadril nepresne. Prosim, ukaz nam, jak vygooglis RESENI problemu s flutterem na tve aktualni "vizi" 8)))

    SpaceX: LOL. Jasne. Protoze vzdelani, znalosti a zkusenosti lidi ve SpaceX pred tema par rokama byli stejne nulove, jako tvoje 8) To me fakt fascinuje, s jakou nafoukanosti se dokazes srovnavat s nekym jako je SpaceX 8)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Taaakze... kdyz tady ty vysvetlujes, jak je fake xchaos twitter spatnej, tak je to on-topic a kdyz ti na to nekdo odpovi, tak je to off-topic?

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: offtopic.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: good for you!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY:
    OMNIHASH: jo, má to 16 sledujících, nedávno jsem to na svém Twitteru (1000+ sledujících) trochu zpropagoval :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: nepotřebuju googlit problém, ale řešení... a díky netu aspoň tuším, jaké problémy mě čekají... neříkám, že okamžitě najdu problém na všechno. ale ty mi zase netvrď, že právě nějaká skripta z ČVUT je to jediné, co stojí mezi mnou a létáním!

    (podívej, to máš jako se SpaceX - než se jim podařilo poprvé letět, tak se jim ještě před pár lety inženýři z velkého Aerospace businessu smáli, že "ani nevědí, co všechno nevědí" - a teď dělají věci, že ULA horečně vymýšlí, jak bude motory z rakety Vulcan vracet dolů na padácích, aby zůstali finančně konkurenceschopný... holt si asi taky něco vygooglili... z historie se může poučit každý... a lidi, co něco v životě dokázali, rádi píší paměti, poskytují rozhovory, apod...)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: imho dobrý, má to 16 sledujících co maj vlastní twitter účet, tenhle klubík má 50 sledujících, troufám si tvrdit, že jsem penetraci cílový skupiny provedl celkem úspěšně.
    GESTO
    GESTO --- ---
    XCHAOS: takto zalezi, treba u nas na FELu skoro vzdycky musis postavit/zbastlit..
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Hele, XChaosi, at to nezamluvime: muzes mi prosim ukazat, jak vygooglis problem s flutterem na tve soucasne "vizi"?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: To mi vzdycky dojetim vyhrknou slzy do oci, kdyz vidim, jak nejakej zneuznanej genius poplacava sam sebe po ramenou, jak je uzasnej a jak umoznuje tem chudakum vysokoskolakum konecne realizovat jejich sny, ke kterym se v tech zatuchlych, hierarchickych skolach nedostali 8))

    Co se tech programatoru a po 2-3 letech obsolete projektu tyce... no, mozna znas ty spatny lidi. Samozrejme, takovy projekty existujou... ale bejt z toho nejak smutnej? To se obavam, ze te v zivote ceka jeste spousta zklamani. Ostatne... ehm, takova trapna otazka... to solarni kolo, na kterym jsi posledni dva roky pracoval: neni naaaaahodou tak trochu obsolete? Nebo teda spis jako dost hodne obsolete? 8)))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Vis, ty asi nejsi uplne ta nejobjektivnejsi osoba na hodnoceni kvality, uzitecnosti a zabavnosti fake xchaos twitteru 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: vytržené z kontextu to ale každopádně nezaujalo, tak ani onak. (pouze konstatování)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: To není žádná recese, všechno jsou to tvoje výroky, doplnil jsem jen sem tam tři tečky nebo závorku. Nikdy jsem ho nijak nepropagoval, kromě pár odkazů ve tvým auditku. Twittru nerozumím a nějaký followery neřeším, nedělám to pro slávu, děvky, chlast ani chlebíčky, ale z čistého obdivu k tvým postulátům.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: hmm, asi po 4 letech nebo kolik má tvůj recesistický účet 12 followerů. a to přesto,že ho pomáhám propagovat. proč asi? pro nezasvěcené prostě věty vytržené z kontextu nejsou ničím vtipné. nejsem tak známý jako tváře z tv obrazovek, aby si lidi v hlavě dělali nějaký model toho, jak uvažuju a mluvím, a někdo se do toho mohl trefovat. navíc Twitřané mi neznají jako někoho, kdo by se bral smrtelně vážně - spíš jako náladového excentrika, co dělá divné věci. ale třeba o mém plánu na solární ultralight netuší nic...

    za omnivzducholoď bych ti dal +, ale tvůj parodický twitter account je totální fail, sorry.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PETER_PAN: jsou jistě geniální studenti, kteří při studiu na VŠ ještě pracují. já se 4 roky věnoval jednak práci pro firmu, jednak solárním kolům, ...

    nevím, kolik lidí,co vystuduje VŠ a teoreticky něco navrhne jako diplomku, pak dostane šanci to skutečně postavit. pro mě např. před letošní cestou dělal člověk, který na strojní dělal ze solárního kola diplomku (!), ale nikdy žádné doopravdy nepostavil - vyrábí kola, nákladní, ano, ale první solární kolo viděl až to moje.

    tohle není nutně nic proti VŠ, na které se určitě _taky_ dá něco zajímavého dozvědět. jenom prostě dnes už existují i jiné možnosti... pokud postavím ten solární ultralight, je velmi pravděpodobné, že mi pomůže hned několik lidí, co VŠ dokončili. a bude je to bavit. ale je dost možné, že beze mě by nedostali v životě šanci dělat na něčem tak zajímavém...

    většina programátorů, co znám, např. pracovala celý život na projektech, které jsou za 2-3 lety obsolete, zahodí se... ale oni pak už zase dělají na něčem jiném a je jim to jedno. já nemám povahu, že by mi něco takového uspokojilo.

    je asi naivní, že vysvětlím zdejší bandě trollů do detailů, co vlastně dělám. ono to nemá jen technický rozměr... minimálně to, že tada debata přitáhne pozornost, je samo o sobě určitý úspěch. (kdybych byl přecitlivělý na výsměch, musel bych se zabít už na základce...). vždycky jsem přitahoval určitý typ osobností, které mě bytostně nenáviděli: otočit se k nim zády, ignorovat je a uchlastávat se a čumět u toho na bednu fakt není můj styl.

    trollové na Internetu musí být k něčemu dobří, použitelní, musí mít nějaký smysl: nevěřím na "don't feed the trolls", tohle je přístup slabochů. musím přijít na to, jak tu negativní energii online trollů nějak obrátit ve svůj prospěch (a nakonec i v jejich). kdo se nenechá strhnout na mou stranu, tomu nakonec nezbyde, než se mnou nějak soutěžit... atd.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    REDGUY: já mu fandím, když už jsem zvládnul bezpracně outsorcovat omnivzducholoď do Číny, tak mám teď obě ruce volný na držení palců. Navíc čichám silnej twitterpotenciál.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    OMNIHASH: To bezpochyby. Ale obavam se, ze ta premisa spis neplati a jeho predstavy o financi a casovy narocnosti jen ukazujou, jak silene mimo jeho predstavy o "aerospace" jsou.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    REDGUY: hele, jestli xchaos postaví funkční letadlo, tak mu odpustíme jak časový, tak finanční restrikce rádi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam