PETER_PAN: jsou jistě geniální studenti, kteří při studiu na VŠ ještě pracují. já se 4 roky věnoval jednak práci pro firmu, jednak solárním kolům, ...
nevím, kolik lidí,co vystuduje VŠ a teoreticky něco navrhne jako diplomku, pak dostane šanci to skutečně postavit. pro mě např. před letošní cestou dělal člověk, který na strojní dělal ze solárního kola diplomku (!), ale nikdy žádné doopravdy nepostavil - vyrábí kola, nákladní, ano, ale první solární kolo viděl až to moje.
tohle není nutně nic proti VŠ, na které se určitě _taky_ dá něco zajímavého dozvědět. jenom prostě dnes už existují i jiné možnosti... pokud postavím ten solární ultralight, je velmi pravděpodobné, že mi pomůže hned několik lidí, co VŠ dokončili. a bude je to bavit. ale je dost možné, že beze mě by nedostali v životě šanci dělat na něčem tak zajímavém...
většina programátorů, co znám, např. pracovala celý život na projektech, které jsou za 2-3 lety obsolete, zahodí se... ale oni pak už zase dělají na něčem jiném a je jim to jedno. já nemám povahu, že by mi něco takového uspokojilo.
je asi naivní, že vysvětlím zdejší bandě trollů do detailů, co vlastně dělám. ono to nemá jen technický rozměr... minimálně to, že tada debata přitáhne pozornost, je samo o sobě určitý úspěch. (kdybych byl přecitlivělý na výsměch, musel bych se zabít už na základce...). vždycky jsem přitahoval určitý typ osobností, které mě bytostně nenáviděli: otočit se k nim zády, ignorovat je a uchlastávat se a čumět u toho na bednu fakt není můj styl.
trollové na Internetu musí být k něčemu dobří, použitelní, musí mít nějaký smysl: nevěřím na "don't feed the trolls", tohle je přístup slabochů. musím přijít na to, jak tu negativní energii online trollů nějak obrátit ve svůj prospěch (a nakonec i v jejich). kdo se nenechá strhnout na mou stranu, tomu nakonec nezbyde, než se mnou nějak soutěžit... atd.