• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    V tomhle klubu řešíme všechny aspekty solárního létání, i mezioborově (aerodynamika, statické a mechanické záležitosti, elektrotechnika, fotovoltaika, konstrukce letadel, ekonomika provozu...)
    [ solar-flight.com | solarimpulse.com | solarship.com | Conceptual Design of Solar Powered Airplanes for continuous flight (pdf) ]

    Témata podrobně: Pilotovaná i bezpilotní solární letadla. Významné zahraniční osobnosti aktivní na tomto poli. Politické, ekonomické a sociální souvislosti. Vše z historie tohoto oboru i zajímavé odkazy týkající se jeho budoucnosti. 2D i 3D vizualizace, fotografie, videa. Volné přesahy do spřízněných oblastí "úsporné aeronautiky" (obecně všechny vzducholodě, lidskou silou poháněné létající stroje, enviromentálně šetrné létající stroje, apod.). Elektrické létání (i na baterie), stratosférické létání (hlavně elektrické a solární, včetně bezpilotního). Související regulace v letectví (velmi pomalá letadla s velmi nízkým plošným zatížením křídla, pilotovaná i bezpilotní)

    Offtopicy většinou díky benevolenci moderátora bohužel nejsou mazány (ale měly by být). Za osobní útoky a urážky většinou následuje ban na dobu určitou. Připomínky ke způsobu moderace klubu směřujte prosím do soukromé pošty.
    rozbalit záhlaví
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Sorry, jestli si myslis, ze kolo o vaze tricet kilo te neco nauci o rizeni kamionu, co vazi tricet tun, tak fakt nevim co jinyho o tobe rict, nez ze jsi hlupak.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: víš co, jdi do háje. za osobní útoky proti moderátorovi by si dostal ban všude na NYXu (navíc by nám to ušetřilo spoustu času dělat něco užitečného). (s tím kamionem je to čistě jen o tom, že brzdná dráha závisí na rychlosti a sklonu kopce u různých vozidel různě - s čímž typický řidič dobře brzdícího osobního auta nezíská zas tolik zkušeností, aby mohl řídit kamion)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: A zase krouceni a mlzeni a retconovani a placani a vymlouvani se. Nejdriv napises "tak že reaguju na vaší kritiku je trochu v rozporu s obviněním" a pak najednou " takhle bych to přesně nefungoval:". Plus samozrejme " moje prvotní tvrzení byla poměrně neurčitá" je dost jednoznacna lez, staci zalistovat v historii tohohle a pribuznych klubu.


    XCHAOS: solární kolo připravilo na případné záludnosti řízení kamionu asi lépe, než ježdění s obytnou dodávkou - ano, jsi hlupak, mi vime, nemusis to porad potvrzovat 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: čirá provokace :-(
    VYHULENY_UFO: existujou případy, kdy drobný piercing vyjímečně ničemu neuškodí. nejhorší je nekonsensuální piercing u malých holčiček... tzn. společensky téměř povinné "náušnice" když si někdo něco propíchne z vlastní blbosti, je to jeho dobrovolná blbost. (tady je to offtopic, zase jsem se nechal unést)

    BURAN: mohl by si v tomhle klubu laskavě zanechat osobních útoků? jediné, co uznávám, že v jistých kruzích získá větší respekt někdo, kdo to celé (zadarmo) nasimuluje, než člověk, který to postaví, a bude v tom skutečně létat. ale já jsem prostě už takovej, no (když simulace, tak proč se omezovat na stávající fyzikální zákony a napodobovat naší realitu, která nás svazuje i offline? Descent mi z mnoha důvodů bavil víc, než Doom - nebyla tam krev a bylo to 3D, žádné trapné "skákání"...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: no, co se týče brždění z kopce, tak mi moje (téměř nebrzdící :-) solární kolo připravilo na případné záludnosti řízení kamionu asi lépe, než ježdění s obytnou dodávkou, co brzdí docela dobře. A couvání s přívěsem dtto :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: takhle bych to přesně nefungoval: moje prvotní tvrzení byla poměrně neurčitá, takže těžko můžete říct, že byla špatně. (BTW, i když číňani prý mají stratosférickou solární vzducholoď, což mi překvapilo, tak pořád nevíme, jak rychle létá... zato víme, jak rychle ve stratosféře bude létat Airbus Perlan II, což v celé té argumentaci o dosažitelnosti 300 km/h solárním pohonem hraje dost podstatnou roli - víme totiž, kolikrát pomaleji než větroně létají dnešní solární letadla níže, v hustší atmosféře...)
    BURAN
    BURAN --- ---
    VYHULENY_UFO: stejne tak se muze stat (nepravdepodobne, uznavam), ze xchaosovi zapadne na misto to kolecko co uz ma leta nekde vzpriceny. so shut up.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    BURAN: az ty divky trosku zestarnou, pochopi, ze sem mel pravdu....
    BURAN
    BURAN --- ---
    VYHULENY_UFO: uz diky tvym pripominkam prestala nejaka holka nosit piercing? pochybuju - a stejne to delas.
    BURAN
    BURAN --- ---
    DANYSEK: nebo: zitra budu varit svickovou. byl jsem na kursu vareni caje, coz sice neni svickova, ale oboje je to vareni, takze by to nemel byt takovy rozdil. :-D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: OK, naucis se jezdit na kole a to z tebe udela automaticky sofera kamionu... :-) Ne, ono to neni jen o te rychlosti.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: tak že reaguju na vaší kritiku je trochu v rozporu s obviněním "nejsi se ochoten nic novýho učit". - takze priznavas, ze "reagujes na kritiku" a ne ze "jsem to rikal od zacatku a vy jste me spatne pochopili"? Skvele, diky 8) Ted jeste abych reagoval i na ty zakladni veci, ne jen na relativni detaily 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: já taky nechápu, jaká síla je žene. do tohohle klubu dávám tak jednou za týden až měsíc příspěvek ve smyslu "co je na tomto poli nového".
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: víceméně, je to nějaké lítání. netýká se konstrukce (i když viz níže - i solární paragrlide by splnil moje kritéria, kdyby se podařil) - ale získávání zkušeností s pilotáží (odhad rychlosti, vzdálenosti, výšky... moje první zkušenost docela překvapila, takže chci víc... rozhodně nebude první, s čím poletím, to co si sám postavím, to je mi celkem jasné... ale třeba rychlostně by paraglide byl blíž mým plánům, než většina větroňů)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: v kontextu s tim litanim jsi to ale nejspis spatne pochopil. Pokud se bavime o ziskavani nutnych zkusenosti tykajici se konstrukce letadel, tak kurz na paraglide je v tom pripade vicemene offtopic.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    jo hosi, venovat energii, kterou davate do diskuse do nejakeho pekneho objevu...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: tak že reaguju na vaší kritiku je trochu v rozporu s obviněním "nejsi se ochoten nic novýho učit".

    (častěji jsem si ale sám musel najít, jak něco udělat jinak, než že byste mi to tu přímo poradili...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: že si s něčím zkusím létat, ještě neznamená, že to pak budu stavět.

    počítal jsem to, dokud nebude k dispozici (lehká) solární textilie s účinností přeměny aspoň kolem 15%, tak to nemá moc cenu. jinak samozřejmě, kdyby takový materiál k dispozici byl, bylo by to nejjednodušší (plošné zatížení "křídla" u paraglidu je jedno z nejnižších vůbec a hotové elektrické bateriové backpacky jsou už pár let na trhu....)

    (když sázím na to, že za 4 a 3/4 roku (tedy v létě 2020, pokud dobře počítám?) budu solárně poháněně létat, tak trochu tiše doufám i v průlom na trhu FV aktivních textilií...samozřejmě mám jít sklon cestou nejmenšího odporu - i za cenu většího odporu vzduchu...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: takze z (puvodne velkeho) solarniho letadla jsme pokrocili do stavu, kdy vystupem bude solarni energii pohaneny paraglide? :-) Nebo jsem neco prehlidnul?
    Pokud chces ziskat zkusenosti s letadly, tak ULL nebo levnejsi plachtarsky kurz je podstatne vhodnejsi misto na ziskani odpovidajicich zkusenosti.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    A zase dalsi a dalsi "upresnovani". Je tohle definitivne verze? Nebo za chvili bude zase dalsi "upresneni"? Jak rikam, best case: nejsi schopnej se poradne vyzvejknout. Worst case: placas nahodny nesmysly ktery ad hoc upravujes podle toho, jak ti je kritizujeme a lzes o tom, zes to tak puvodne myslel.

    Takze jen par drobnosti:

    rozhodně nic neříká o tom, že první pokus musí být naprosto náhodný - no kuprikladu tvuj pristup k volbe profilu dost nahodny je: byla to víceméně námatková volba. Takze predpokladat, ze stejne postupujes i v jinech castech je vcelku opravnene, ne?


    můžu si spočítat jejich čelní průřez - LOL. Porad ten "celni prurez"? A to jsem mel dojem, ze jak se pocita aerodynamickej odpor jsi chapal uz asi rok po zacatku debaty. Zda se, ze opet doslo k resetu a zapomel jsi to 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: metoda "pokus - omyl" rozhodně nic neříká o tom, že první pokus musí být naprosto náhodný: samozřejmě je v tom nějaký racionální záměr: dílem jde o napodobení něčeho existujícího (včetně např. existujícího, veřejně zdokumentovaného pokusu křídla, nebo napodobení stávajících "boxed wing" konceptů), dílem jde o výsledek nějakého primitivního stávajícího modelu té reality (zdůrazňuju: primitivního).

    je jasné, že když počítám s nějakými vzpěrami a můžu si spočítat jejich čelní průřez a nesmí mi vyjít zbytečně velký a tak moje vzpěry nebudou třeba pěticentimetrové trubky (takový trubky budou spíš v tom 6% tlustém profilu křídla). nic z toho ale není "počítačová simulace" - to jsou všechno "kupecké počty".

    takže upřesnění: počítám s metodou "kupecké počty - pokus - omyl". nikoliv s metodou "přesná počítačová simulace - pokus - omyl". věřím, že přesná simulace je dnes v dosahu garážových firem - ale já nejsem ani ta garážová firma, zatím. (a ano - skutečně mi zajímá, čeho je dnes schopen odhodlaný amatér, případně ve spolupráci s nějakými již trochu zkušenými amatéry, pokud je dokážu nadchnout...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam