• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    V tomhle klubu řešíme všechny aspekty solárního létání, i mezioborově (aerodynamika, statické a mechanické záležitosti, elektrotechnika, fotovoltaika, konstrukce letadel, ekonomika provozu...)
    [ solar-flight.com | solarimpulse.com | solarship.com | Conceptual Design of Solar Powered Airplanes for continuous flight (pdf) ]

    Témata podrobně: Pilotovaná i bezpilotní solární letadla. Významné zahraniční osobnosti aktivní na tomto poli. Politické, ekonomické a sociální souvislosti. Vše z historie tohoto oboru i zajímavé odkazy týkající se jeho budoucnosti. 2D i 3D vizualizace, fotografie, videa. Volné přesahy do spřízněných oblastí "úsporné aeronautiky" (obecně všechny vzducholodě, lidskou silou poháněné létající stroje, enviromentálně šetrné létající stroje, apod.). Elektrické létání (i na baterie), stratosférické létání (hlavně elektrické a solární, včetně bezpilotního). Související regulace v letectví (velmi pomalá letadla s velmi nízkým plošným zatížením křídla, pilotovaná i bezpilotní)

    Offtopicy většinou díky benevolenci moderátora bohužel nejsou mazány (ale měly by být). Za osobní útoky a urážky většinou následuje ban na dobu určitou. Připomínky ke způsobu moderace klubu směřujte prosím do soukromé pošty.
    rozbalit záhlaví
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: A zase krouceni a mlzeni a retconovani a placani a vymlouvani se. Nejdriv napises "tak že reaguju na vaší kritiku je trochu v rozporu s obviněním" a pak najednou " takhle bych to přesně nefungoval:". Plus samozrejme " moje prvotní tvrzení byla poměrně neurčitá" je dost jednoznacna lez, staci zalistovat v historii tohohle a pribuznych klubu.


    XCHAOS: solární kolo připravilo na případné záludnosti řízení kamionu asi lépe, než ježdění s obytnou dodávkou - ano, jsi hlupak, mi vime, nemusis to porad potvrzovat 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: takhle bych to přesně nefungoval: moje prvotní tvrzení byla poměrně neurčitá, takže těžko můžete říct, že byla špatně. (BTW, i když číňani prý mají stratosférickou solární vzducholoď, což mi překvapilo, tak pořád nevíme, jak rychle létá... zato víme, jak rychle ve stratosféře bude létat Airbus Perlan II, což v celé té argumentaci o dosažitelnosti 300 km/h solárním pohonem hraje dost podstatnou roli - víme totiž, kolikrát pomaleji než větroně létají dnešní solární letadla níže, v hustší atmosféře...)
    BURAN
    BURAN --- ---
    VYHULENY_UFO: stejne tak se muze stat (nepravdepodobne, uznavam), ze xchaosovi zapadne na misto to kolecko co uz ma leta nekde vzpriceny. so shut up.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    BURAN: az ty divky trosku zestarnou, pochopi, ze sem mel pravdu....
    BURAN
    BURAN --- ---
    VYHULENY_UFO: uz diky tvym pripominkam prestala nejaka holka nosit piercing? pochybuju - a stejne to delas.
    BURAN
    BURAN --- ---
    DANYSEK: nebo: zitra budu varit svickovou. byl jsem na kursu vareni caje, coz sice neni svickova, ale oboje je to vareni, takze by to nemel byt takovy rozdil. :-D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: OK, naucis se jezdit na kole a to z tebe udela automaticky sofera kamionu... :-) Ne, ono to neni jen o te rychlosti.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: tak že reaguju na vaší kritiku je trochu v rozporu s obviněním "nejsi se ochoten nic novýho učit". - takze priznavas, ze "reagujes na kritiku" a ne ze "jsem to rikal od zacatku a vy jste me spatne pochopili"? Skvele, diky 8) Ted jeste abych reagoval i na ty zakladni veci, ne jen na relativni detaily 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: já taky nechápu, jaká síla je žene. do tohohle klubu dávám tak jednou za týden až měsíc příspěvek ve smyslu "co je na tomto poli nového".
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: víceméně, je to nějaké lítání. netýká se konstrukce (i když viz níže - i solární paragrlide by splnil moje kritéria, kdyby se podařil) - ale získávání zkušeností s pilotáží (odhad rychlosti, vzdálenosti, výšky... moje první zkušenost docela překvapila, takže chci víc... rozhodně nebude první, s čím poletím, to co si sám postavím, to je mi celkem jasné... ale třeba rychlostně by paraglide byl blíž mým plánům, než většina větroňů)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: v kontextu s tim litanim jsi to ale nejspis spatne pochopil. Pokud se bavime o ziskavani nutnych zkusenosti tykajici se konstrukce letadel, tak kurz na paraglide je v tom pripade vicemene offtopic.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    jo hosi, venovat energii, kterou davate do diskuse do nejakeho pekneho objevu...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: tak že reaguju na vaší kritiku je trochu v rozporu s obviněním "nejsi se ochoten nic novýho učit".

    (častěji jsem si ale sám musel najít, jak něco udělat jinak, než že byste mi to tu přímo poradili...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: že si s něčím zkusím létat, ještě neznamená, že to pak budu stavět.

    počítal jsem to, dokud nebude k dispozici (lehká) solární textilie s účinností přeměny aspoň kolem 15%, tak to nemá moc cenu. jinak samozřejmě, kdyby takový materiál k dispozici byl, bylo by to nejjednodušší (plošné zatížení "křídla" u paraglidu je jedno z nejnižších vůbec a hotové elektrické bateriové backpacky jsou už pár let na trhu....)

    (když sázím na to, že za 4 a 3/4 roku (tedy v létě 2020, pokud dobře počítám?) budu solárně poháněně létat, tak trochu tiše doufám i v průlom na trhu FV aktivních textilií...samozřejmě mám jít sklon cestou nejmenšího odporu - i za cenu většího odporu vzduchu...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: takze z (puvodne velkeho) solarniho letadla jsme pokrocili do stavu, kdy vystupem bude solarni energii pohaneny paraglide? :-) Nebo jsem neco prehlidnul?
    Pokud chces ziskat zkusenosti s letadly, tak ULL nebo levnejsi plachtarsky kurz je podstatne vhodnejsi misto na ziskani odpovidajicich zkusenosti.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    A zase dalsi a dalsi "upresnovani". Je tohle definitivne verze? Nebo za chvili bude zase dalsi "upresneni"? Jak rikam, best case: nejsi schopnej se poradne vyzvejknout. Worst case: placas nahodny nesmysly ktery ad hoc upravujes podle toho, jak ti je kritizujeme a lzes o tom, zes to tak puvodne myslel.

    Takze jen par drobnosti:

    rozhodně nic neříká o tom, že první pokus musí být naprosto náhodný - no kuprikladu tvuj pristup k volbe profilu dost nahodny je: byla to víceméně námatková volba. Takze predpokladat, ze stejne postupujes i v jinech castech je vcelku opravnene, ne?


    můžu si spočítat jejich čelní průřez - LOL. Porad ten "celni prurez"? A to jsem mel dojem, ze jak se pocita aerodynamickej odpor jsi chapal uz asi rok po zacatku debaty. Zda se, ze opet doslo k resetu a zapomel jsi to 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: metoda "pokus - omyl" rozhodně nic neříká o tom, že první pokus musí být naprosto náhodný: samozřejmě je v tom nějaký racionální záměr: dílem jde o napodobení něčeho existujícího (včetně např. existujícího, veřejně zdokumentovaného pokusu křídla, nebo napodobení stávajících "boxed wing" konceptů), dílem jde o výsledek nějakého primitivního stávajícího modelu té reality (zdůrazňuju: primitivního).

    je jasné, že když počítám s nějakými vzpěrami a můžu si spočítat jejich čelní průřez a nesmí mi vyjít zbytečně velký a tak moje vzpěry nebudou třeba pěticentimetrové trubky (takový trubky budou spíš v tom 6% tlustém profilu křídla). nic z toho ale není "počítačová simulace" - to jsou všechno "kupecké počty".

    takže upřesnění: počítám s metodou "kupecké počty - pokus - omyl". nikoliv s metodou "přesná počítačová simulace - pokus - omyl". věřím, že přesná simulace je dnes v dosahu garážových firem - ale já nejsem ani ta garážová firma, zatím. (a ano - skutečně mi zajímá, čeho je dnes schopen odhodlaný amatér, případně ve spolupráci s nějakými již trochu zkušenými amatéry, pokud je dokážu nadchnout...)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: z tohohle ale vůbec nevyplývá, že by před prvním pokusem neměl být nějaký základní výpočet - Z toho vypliva, ze jsi jako prvni napsal "co se chystám udělat - vyzkoušet to" - ani slovo o pocitani. Cili jsme u toho co psal Buran: "no tak jsem se spletl/preklepl, ale kazdemu by melo byt jasne, jak jsem to myslel." To je samozrejme jen jedno vysvetleni, druhy, ktery mi po letech zkusenosti s tebou prijde podstatne pravdepodobnejsi je, zes proste napsal blbost a tim "meli jste pochopit jak jsem to myslel, vase vina" se z toho jen snazis vylhat a zamaskovat to. Pochopitelne, do hlavy ti nevidim, ale je to konzistentni s tema ostatnima pitomostma, cos psal o "zkouseni" a "nepocitani".
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: z tohohle ale vůbec nevyplývá, že by před prvním pokusem neměl být nějaký základní výpočet. celá debata je o tom, jak přesný ten model bude - ne, že tam nebude vůbec žádný model nebo vůbec žádný propočet.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: v tomhle pořadí to nikdy nebylo: lzes:

    [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] to je totiž přesně to, co se chystám udělat - vyzkoušet to

    [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] Bude tam nějaký základní výpočet (byť třeba takový, se kterým nesouhlasíš), bude tam nějaká NACA airfoil (profil křídla), z veřejné databáze, o které si přečtu, že se hodí pro dané nízké rychlosti a štíhlost křídla. nebude to ani čistě metoda "pokus-omyl"

    [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] prostě vyzkouším něco, co předtím vygooglím. viz níže.

    [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] já ho nespočítám, ale zjistím metodou pokus-omyl a pak ho odstraním.

    (bold doplnen mnou pro komicky efekt)

    [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] není pravda, že "lžu" - opravdu? Tady mas presne zdokumentovane, ze evoluce tveho konstrukcniho postupu je presne takova, jako jsem napsal, tvoje vlastni vyroky s timestampama. Ze kdyz tvrdis "v tomhle poradi to nikdy nebylo", tak to proste neni pravda. Takze co? Budes zase rikat, ze "xchaos nelze, xchaos se myli"? _ZASE_? Zase me zabanujes pod vylhanou zaminkou?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: není pravda, že "lžu" ... a jediné čeho dosáhneš tímhle osobním útokem, bude opět nějaký dočasný ban (stejně čím víc debatuju v tomhle klubu, tim míň se posunu k tomu to realizovat, takže kdybych neměl předsudky vůči trvalým banům a nebyl tak zarytý příznivce otevřených diskuzí, tak by mi to hodně usnadnilo život... ale holt bych pak měl ještě větší pochybnosti o sobě samém, než takhle...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam