• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    V tomhle klubu řešíme všechny aspekty solárního létání, i mezioborově (aerodynamika, statické a mechanické záležitosti, elektrotechnika, fotovoltaika, konstrukce letadel, ekonomika provozu...)
    [ solar-flight.com | solarimpulse.com | solarship.com | Conceptual Design of Solar Powered Airplanes for continuous flight (pdf) ]

    Témata podrobně: Pilotovaná i bezpilotní solární letadla. Významné zahraniční osobnosti aktivní na tomto poli. Politické, ekonomické a sociální souvislosti. Vše z historie tohoto oboru i zajímavé odkazy týkající se jeho budoucnosti. 2D i 3D vizualizace, fotografie, videa. Volné přesahy do spřízněných oblastí "úsporné aeronautiky" (obecně všechny vzducholodě, lidskou silou poháněné létající stroje, enviromentálně šetrné létající stroje, apod.). Elektrické létání (i na baterie), stratosférické létání (hlavně elektrické a solární, včetně bezpilotního). Související regulace v letectví (velmi pomalá letadla s velmi nízkým plošným zatížením křídla, pilotovaná i bezpilotní)

    Offtopicy většinou díky benevolenci moderátora bohužel nejsou mazány (ale měly by být). Za osobní útoky a urážky většinou následuje ban na dobu určitou. Připomínky ke způsobu moderace klubu směřujte prosím do soukromé pošty.
    rozbalit záhlaví
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: No, moje ego si mysli jenom ze toho o fyzice vi vic nez ty. A vzhledem k tomu, ze te mam dost za tropbu, tak to moc vysoka latka neni. Oproti tomu ty si myslis, ze dokazes navrhnout letadla lepsi, nez skoro kdokoliv jinej. Hmmmm... kdo z nas ze ma to ego nafouknutejsi? 8))

    A co se presvedcovani tyce? Co treba se naucit fyziku a prestat hlasat zjevne ptomosti? Nebo, a to uz je extra radikalni, co prestat machrovat a chvastat se jak ses dobrej a jak budeme jednou koukat, a misto toho neco konkretniho predvest?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    úsporné = myšlenko tradeoff mezi hmotností konstrukce, jejímmi mechanickými vlastnostmi a mezi aerodynamickými vlastnostmi

    pořád je tu ale možnost, že drony Amazonu navrhují stejní idioti, jako xChaos.. a proč vlastně tuhle teorii nepodpořit? Správný troll by se neměl zaleknout toho, mířit na vyšší cíle! vysmívat se lokálnímu béčku, to přece dokáže každý trouba! Mějte trochu ambice...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: skutečně, moje pozdějí VTOL nápady vypadaly jinak (a to sice blbě, jak dneska vím - dvě vrtule fakt nestačí, aby to bylo stabilní). Kreslil jsem ale od začátku tandemová křídla (včetně toho, že ta křídla nejsou ve stejné rovině, takže to zadní není zasaženo turbulentním prouděním toho předního)

    a teď otázka - proč by to asi Amazon používal, kdyby toto řešení nebylo úsporné? (řečnická otázka) a proč se nepoužívalo historicky? (nikoliv řečnická otázka - domnívám se, že je fyzikálně optimální, ale náročnější na pilotáž - toto ovšem nehraje roli u dronu, kde toto je úkol pro autopilota, jehož CPU i tak sežere zlomek energie, co samotný motor..)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Za prve, lzes, pred peti lety jsi nic takoveho nekreslil. Za druhe, zavadejici argumentace/lez, za debila nejsi proto, ze pouzivas tandemove kridlo, ale proto, JAK ho pouzivas.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Ne.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: jasně, že dron. jenže dron schopný úsporného vertikálního letu. a s tandemovým křídlem, kupodivu.

    takže podle zdejší logiky: Jeff Bezos = vizionář, xChaos = idiot.
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: spis dron.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    že by tak trochu tandemové křídlo? když to před 5 lety takhle jistý xCh kreslil, tak byl za debila, co...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: už i ty sklouzáváš k osobním útokům? pochopitelně - po pádu, při kterém přijde pilot o život, bude fotovoltaika solárního letadla pravděpodobně poněkud poškozena. (mimochodem, tušíš, kolik zatím přišlo při letech pokusnýchsolárních letadel o život pilotů? něco mi říká, že 0 ....)

    REDGUY: ucházející ego!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    trocha elektrického VTOL
    Amazon Shows Off New Delivery Drones With 'Top Gear's' Clarkson | Popular Science
    http://www.popsci.com/amazon-shows-off-new-hybrid-delivery-drones-with-top-gears-clarkson

    (je to v trochu jiném měřítku, ale je to jedna z možných odpovědí na otázku, jak budou hypotetická dopravní letadla s rozpětím kolem 200m startovat a přistávat, když ne z konvenčních letišť :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: co prosim? :D Nejaka nova davka huleni? :)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: LOL. No kdyz zustane tricet procet kapacity, tak to je v poradku. Protoze kouzelnej xchaosoplan vlastne zadnou energii nepotrebuje, nadnasi ho xchasovo prefoukle ego 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: fotovoltaika přežije 8000 km na kole, včetně asi stovky pádů ze dvou metrů na zem (to, letadlo bude doufám přistávat měkčeji), odírání větvemim, náraz do albánského traktoru, přejetí tureckým městským automobilovým džihádistou... a po tom všem zůstane ještě ccaq 30% původní kapacity :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    myslím, že podceňujete mojí schopnost postavit ucházející horkovzdušný balón....
    (viz https://twitter.com/cotomate/status/670646165931761664 )
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Aha. Cili ve skutecnost zase tvoje "odpoved" je "uvidite".

    A jak je ta fotovoltaika odolna na ohyb? Na tah? Na krouceni? Na vibrace?


    XCHAOS: já vám zase něco nakreslím. - kdyby to tentokrat neporusovalo fyzikalni zakony, to by bylo super 8) A kdyby to bylo neco, o cem pri prvni kritice nezacnes vykrikovat "NOT TO SCALE!" nebo "Z toho nemuzete nic usuzovat!" tak by to bylo jeste lepsi 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    víte co, já vám zase něco nakreslím... ale až později odpoledne. (tyhle debaty každýho jen otravujou, já bych je zakázal...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: ne, ty se prodávaj hotový.

    REDGUY: ano, to spojování těch kusů dohromady chci předtím testovat na bambusu, nebo pak i na karbonu, např. na rámech kola. mám určitý nápad. spojovací materiál beru v úvahu - z 30 kg hmotnostního rozpočtu jsem nastřelil 15 kg na trubky, 15 na zbytek (což zahrne i ten spojovací materiál...)

    fotovoltaika se už dodáva v ohebných segmentech. hlavní omezení je, že se nesmí poškrábat... (což horní strana křídla zajistí lépe, než kolo, projíždějcí celkem často pod stromy, křovím, apod)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    Xchaos bude mit uhlikovou 3d tiskarnu na trubky :D
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: na rám kola ti stačí třeba 1.5 kg uhlíkových trubek - coz je samozrejme pitomost. Za prve, i kdyby, z 10 ramu kola porad nesesstavis 20 metru kridla. A hlavne, za druhe: ram takhle lehkyho kola se NESTAVI z prefabrikovanejch uhlikovejch trubek. Coz je velmi pekna ukazka toho, jak zoufale mimo jsi, co se konstrukce tyce: zakladni vyhoda uhlikovejch kompozitu je, ze z nich muzes upect/slepit libovolnej tvar jako monokok, takze nemusis resit jak spojit jednotlivy kusy dohromady, protoze je to proste jeden, monolitickej kus. V okamziku, kdy to mas vyrobeny z vis kusu, musis je nejak pospojovat dohromady, coz ti vytvari slaby mista, pridava hmotnost za spojovaci marial a tak dale a tak dale.

    ale proč se s tím vlastně přestalo - viz vyse. Protoze tvoje predstava "poskladam to z prefabrikovanejch trubek" je dost naivni, mj. prave diky mnohem horsim hmotnostnim a pevnostnim parametrum ve srovnani s monokokem.

    A mimochodem - pamatujes, jak jsme se bavili o tom, ze to kridlo bude muset bejt zatracene tuhy, aby ti neodchazela fotovoltaika? Jsem zvedavej jak to zvladnes s tema par metrama trubek 8)))

    udělat si rozpočet na 15 kg karbonových trubek z tohohle shopu, nakreslit, co se z toho dá postavit - anebo si proste par trubek koupit, svazat je do deset metru dlouhy roury a divit se, jak malo pevny to je 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JVCNC: v podstatě... metodika trollsourcingu zahrnuje to, že na to tak trochu skutečně čekám :-) (pochop, třeba si chci jednu - nebo několik - karbonových trubek nejdřív koupit, osahat, zlomit... a pak teprve kreslit)

    ale taky můžu skutečně jít obrácenou cestou - udělat si rozpočet na 15 kg karbonových trubek z tohohle shopu, nakreslit, co se z toho dá postavit.... a nechat někoho, kdo rozumí statice, ať to zkusí třeba v nějakým simulátorl zlomit

    REDGUY: v tom příspěvku ale hned píšu, že takhle silná trubka nebude potřeba všude!

    podívej, na rám kola ti stačí třeba 1.5 kg uhlíkových trubek. tak si představ, kolik toho jde postavit z 10x tolik karbonu... zkus si třeba jen ty rámy postavit vedle sebe, na těch 10m rozpětí se dostaneš (ale samozřejmě, ta konstrukce nemusí být nonstop celá jako rám kola...)

    jo, a nevím, jestli mi to má vyjít třeba 14 nebo 17 kg, ten samotný nosný rám, bez potahu.. podstatný je, že to,že se dnes letadla staví jako monokoky neznamená, že to nejde udělat jinak. když mám hotové FV panely jako potah křídla, je téměř jasné, že to letadlo nestavím jako monokok. (ano, je to do jisté míry návrat zpět na začátek letectví, postavit to v podstatě jako příhradový dvouplošník... ale proč se s tím vlastně přestalo? protože plocha křídla navíc nebyla celá desetiletí k ničemu dobrá, pokud si nechtěl z plochy letadla zaparkovaného na ploše sbírat dešťovou vodu do kýble...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam