• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: offtopic, ale přeci jen ne tak moc jako jiné věci: stávající rámy váží kolem 2.5 kg:
    frames - Bamboo bikes - the verdict? - Bicycles Stack Exchange
    http://bicycles.stackexchange.com/questions/2889/bamboo-bikes-the-verdict

    dnešní rámy kol jsou ovšem laminované napevno z tlustých bambusů. já chci prostorový rám z více tenkých bambusů, takže uvidím. tyče použité na bambusovou solární stříšku jsem předtím vážil. několik kg rozhodně měly (větší problém ale byly ostatní součástky)

    další level je stejnou technikou vyrobený (tedy bez laminování sešroubovaný) karbonový rám (např. nákladní kolo, horské kolo... to bambusové bude spíš dobře vypadající hračka...). to by mělo samozřejmě vážit míň (tak do 1.5 kg)

    když se podaří, začnu pomalu experimentovat s tím ultralightem (resp. bude čas sehnat si někoho na tu byrokracii... a proč ne třeba id DANYSEK? evidentně o tom ví hodně.... třeba ho za těch pár let nějak přesvědčím, kdo ví..)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: pokud víc jak cca 2-2.5 kila, bude to samozřejmě fail - karbonový rám může mít třeba kilo a půl, hliníkový tři...
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: A at mame nejakou predstavu - kolik cekas, ze bude ten bambusovej ram kola vazit?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ale znejistil si mě sakra hodně, uznávám :-) ale je to fakt sranda: vydržel 3D tištěný díl, co jsem navrhoval já (a spolupracující 3D tiskař ho jen svým modelovacím softwarem "ožužlal", aby ušetřil materiál). ty další díly, které už navrhoval profík, se všechny polámaly (zase co si budeme povídat: bylo to o šetření materiálem... darovanému 3D materiálu na zuby nekoukej...)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Ver mi, zpozdeni ten rozdil neni 8)

    ten 3D tištěný díl na solární bambusové stříšce No vidis. Tak prece jen se obcas pletu. Konecne mas neco, na cem to muzed demonstrovat jinak nez "musis se smirit s tim, ze budoucnost ukaze, ze ses pletl" 8)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: mám za nima trochu zpoždění, uznávám :-) ale jako rozhodně to není tak, že teď budu 5 let meditovat (a k tomu si studovat předpisy o regulaci experimentálních letadel, jak mi tu kdosi radí) a pak se náhle zjeví nějaký zázračný létající stroj.

    (mimochodem, ten 3D tištěný díl na solární bambusové stříšce, co si prorokoval, že se zlomí, se po 8000 km cesty nezlomil.. a to si mě tak nalomil, že jsem s sebou pro jistotu vezl ještě jeden náhradní, černý! a nezlomilo se to ani když se mi většina podpůrné konstrukce okolo už rozpadla a polámala, a tyhle 3D tištěný díly pak fakt držely podstatnou část váhy...)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: neříkal jsem několikrát, že pokud nedokážu postavit aspoň kolo, co se nerozpadne, tak se nebudu pouštět do letadla - zvlastni, to mi asi nejak uniklo. Ale zcela urcite jsi nekolikrat rikal, ze za pet let chces mit letadlo a nijak jsi to nepodminoval. Tak jsem trochu zmatenej, jak jsi to vlastne myslel. A trochu zklamanej, protoze tim trochu klesa sance ze se dockam scenky na tema "XChaos prestal kecat a zacal doopravdy stavet letadlo" 8)

    Kazdopadne se moc tesim na jaro 8)

    čím se lišili bratři Wrightové od ostatních pošuků co se ve stejné době snažili - to nevim. Ale vim, cim se lisi od tebe 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: není to tu offtopic? samozřejmě, bambusové kolo chci mít hotové do jara. mám to celkem rozmyšlené, bude to vypadat jinak, než dosavadní bambusová kola (více a tenčích). bude to samozřejmě proof-of-concept pro ten karbonový rám toho solárního ultralightu za pět let.

    (neříkal jsem několikrát, že pokud nedokážu postavit aspoň kolo, co se nerozpadne, tak se nebudu pouštět do letadla? čím se lišili bratři Wrightové od ostatních pošuků co se ve stejné době snažili o totéž, hmm? :-)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: bambusové/levné karbonové kolo vyrobené mým konstrukčním postupem - hmmmmm. Chapu spravne, ze chces _cely_ kolo vyrabet z bambusu nebo prefab uhlikovejch trubek? Jako vcetne ramu? Opravdu? Pokud ano, tak kdy? Za pet let? Nebo driv? Protoze na to jsem _fakt_ zvedavej 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ne, to, zas ne. spiknul ses tak maximálně ty. (ostatní nemají takovou výdrž...)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    BURAN: Musis! Vizonar rekl ze musis, tak musis! A budoucnost ukaze, ze vizonar mel pravdu! Protoze je vizionar! A vsichni se proti nemu spikli a to dokazuje ze ma pravdu! A kdyz ne, tak jo!

    Ach jo.
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: nemusim, ani si nemyslim, ze je to pravda.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: no prostě to musíš uznat a basta.
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: takze jsi myslel "environmentalni", ok. je potreba se ujistit, ze se bavime o tom samem. pak mohu reagovat na toto: XCHAOS: "a minimálně musíš uznat, že DIY dnes v drtivé většině kašle na enviromentální dopady"
    ne, to nemusim uznat, ani to neuznavam. proc bych neco takoveho musel uznavat?
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: A zase: zadny argumenty, jen nafoukane "jen pockej, jednou se ukaze ze mam pravdu". Uz to zacina bejt docela trapny 8))

    zkoušel jsem to dost dlouho, abych věděl, že jsem na správné cestě - no urcite. Dvoumetrovej kus solaru privazanej na hromadku bambusovejch trubek, to urcite dava presnou a spolehlivou predstavu o tom, jak budou vypadat dve destimetrovy kridla nad sebou 8))) (a kdyz ne, neni to tvoje chyba, ale tech osklivejch predpisu, ktery ti hazej klacky pod nohy) 8)))

    Mimochodem, mam tak trochu pocit, ze co se delky tyce, tak na xkole bylo vic vzper, nez kolik jsi zatim maloval na xchaosoplan 8))) Coz mi pripomina - o vikendu jsi sliboval nejakej obrazek. Z toho tak trochu seslo? Protoze kreslit obrazky je slozitejsi nez chvastani "jen pockejte, jednou uvidite ze mam pravdu"? A navic to dava moznost ukazovat, co vsechno je v tvych predstavach blbe?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: popravdě... troluj si jak chceš, ale budeš se muset smířit s tím, že postupně se nějakých věcí dožiješ, že budou buď tak, jak to píšu (nebo že něco z toho dokážu dokonce já sám)

    třeba u toho tebou vysmívaného "lešení": ano, zkoušel jsem to dost dlouho, abych věděl, že jsem na správné cestě. směj se tomu jak chceš. nakonec to bude jezdit (bambusové/levné karbonové kolo vyrobené mým konstrukčním postupem), později i létat (můj solární ultralight). a (pokud by byly problémy s regulací v téhle zemi, bude to dostatečně lehké a skladné, abych s tím mohl popojet někam, kde tolik neregulují, když se člověk snaží neškodně přizabít...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: hmm, vyrobený z čínské uhlí určitě stopu zanechá. proto taky mluvím o tom, že mi jde o autonomní mobilitu :-) ale minimálně udělám míň hluku a smradu (diskutabilně, smrad ten solární panel vytvořil někde jinde, když ho vyráběli.. ale stejně tak můžu říct, že byl vyroben třeba pomocí té či oné čisté energie, jako si to může namlouvat někdo, kdo dobíjí elektromobil...)

    hmm, těžko říct, fakt. pokud by solární letadlo vydrželo bez poškození v provozu několik let, tak ta stopa bude proti letadlu se spalovacím motorem zajímavě nízká (ostatně.. už kvůli nízké účinnosti pístových motorů!!!)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: to je slovo, co by se mělo správně používat místo přívlastku "ekologický" (ekologie je seriozní věda o vztazích v ekosystémech, životní prostředí je zase něco v čem reálně žijem a nemáme v tomto moc na výběr... a tedy asi poměrně oprávněně politické téma). možná "enviroNmentální", hm, nevím. anglismus.

    no nic. co tady vlastně čekám.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: kdyz uz jsme u tech enviromentalnich dopadu, muzeme klidne spekulovat o tom, jakou uhlikovou stopu zanecha takovy solarni panel. Jeho ucinnost v case klesa (musi se casem obmenit). Panely se musi take nekde z neceho vyrobit a na misto uziti dopravit dopravit. A specielne ty "levnejsi" cinske na tom zrovna dobre nejsou - jasne, jen to "smrdi" jinde.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: lešení, který vydrží aerodynamický síly při 67 km/h (z kopce) asi trochu jo, nemyslíš? Ne, nemyslim. Material, rozmery, aerodynamickej odpor, pevnost, hmotnost, a tak dale. To je zase tvuj blabol typu "Amazon pouziva tandem wing, to znamena, ze jsem mel pravdu se svym navrhem, kterej je kompletne a naprosto odlisnej, ale taky pouziva tandem wing." Vzit dve zasadne odlisny veci, ktery maji spolecnej jeden malinkej detail a na jeho zaklade tvrdit, ze jedna nejak dokazuje druhou, je proste idiotske.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam