• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    V tomhle klubu řešíme všechny aspekty solárního létání, i mezioborově (aerodynamika, statické a mechanické záležitosti, elektrotechnika, fotovoltaika, konstrukce letadel, ekonomika provozu...)
    [ solar-flight.com | solarimpulse.com | solarship.com | Conceptual Design of Solar Powered Airplanes for continuous flight (pdf) ]

    Témata podrobně: Pilotovaná i bezpilotní solární letadla. Významné zahraniční osobnosti aktivní na tomto poli. Politické, ekonomické a sociální souvislosti. Vše z historie tohoto oboru i zajímavé odkazy týkající se jeho budoucnosti. 2D i 3D vizualizace, fotografie, videa. Volné přesahy do spřízněných oblastí "úsporné aeronautiky" (obecně všechny vzducholodě, lidskou silou poháněné létající stroje, enviromentálně šetrné létající stroje, apod.). Elektrické létání (i na baterie), stratosférické létání (hlavně elektrické a solární, včetně bezpilotního). Související regulace v letectví (velmi pomalá letadla s velmi nízkým plošným zatížením křídla, pilotovaná i bezpilotní)

    Offtopicy většinou díky benevolenci moderátora bohužel nejsou mazány (ale měly by být). Za osobní útoky a urážky většinou následuje ban na dobu určitou. Připomínky ke způsobu moderace klubu směřujte prosím do soukromé pošty.
    rozbalit záhlaví
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: ale chaozs symtě, já mluvil vždycinky o xchaosplánu, ne o generickejch letadlech, tady máš solární vzducholoď, lítá rychlejš než xchaosplán, je solární, a opět mi k tomu stačila půlminuta u googleu, so in yo face biatch!
    Solar Powered Blimp Drone Prototype
    https://www.youtube.com/watch?v=4owUqfduT2c
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: jenže já o tvé peněžence vím výrazně méně, než o tom létání! BTW, když ty jsi ten "stavitel vzducholodí" a tvrdil si, že solární vzducholoď poletí rychleji, než letadlo těžší než vzduch (zatímco já tvrdil, že sice daleko víc unese, ale nikdy nepoletí tak rychle), tak tady máš vzoreček:

    Cylinder Drag -- from Eric Weisstein's World of Physics
    http://scienceworld.wolfram.com/physics/CylinderDrag.html

    Pro poměrně velké rozpětí Reynoldsových čísel je ten koeficient u dlouhého válce zhruba roven 1.. ale nevím, jak to zahrnuje ten tvar začátku válce. Každopádně, tenhle náš prapůvodní spor je matematicky rozhodnutelný... sice Čína vydala těžko uvěřitelné tvrzení o solárně poháněné vzducholodi s dostupem 20 000 m, ale ani oni se nevyjadřují, jak rychle (resp. jak daleko) to má létat - solární panely jsou tam spíš zdroj energie po palubní systémy.

    Úplně na začátku sporu totiž byl můj výrok, že "spíš než solární vzducholodě se rozšíří solární dopravní letadla, protože poletí rychleji, ve stratosféře třeba až 300 km/h". Tuším jako reakce na tebe (REDGUY se do toho vložil až poté)

    BTW opravdu jsem dlouhá léta předtím snil o solárních vzducholodích, ale dnes je vidím spíš jako speciální případ, jako ekvivalent luxusních výletních lodí (Concordia :-) (nebo pro relativně pomalou přepravu extrémně těžkých nákladů do jinak nedostupných míst)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: je to tak, když tě vyzvu, ať mi řekneš, kolik mám právě korun v peněžence, a ty to uhádneš, je to náhoda, když ne, je to očekávanej výsledek.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BURAN: ... ale když se spletu, není to náhoda? jako sorry, ale ty absolutně popíráš, že jsem schopen vytvořit v hlavě nějaký racionální model toho, co se kolem toho letadla děje. není to tak dobrý model, jako ten, který by měl být schopen vytvořit absolvent specializovaného oboru.. ale pořád je to dostačující model na spoustu věcí.
    BURAN
    BURAN --- ---
    XCHAOS: ano, kdyz se trefis, je to nahoda.
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    XCHAOS: ne, myslim delku, sam jsi psal 35metru a sam jsi spocital ze to je o 100% spatne.

    ne neukazou, trubka vetsiho prumeru bude na ohyb vzdy pevnejsi nez trubka mensiho prumeru pri stejne tloustce steny, bude dokonce pevnejsi i na tah, treba uz jen z toho duvodu ze prurez materialu bude u vetsi trubky vetsi, a ted schvalne premyslej proc, i kdyz reseni uz znas.

    nikoliv podle toho jak kdo to ma ale podle toho jak kdo ma s takovou konstrukci jiz zkusenosti, vzhledem k tomu ze ty zadne tak se cilovym parametrum muzes pouze vzdalit libovolne daleko, ale nikdy ne priblizit. A pokud s tim zkusenosti zadne nemas je tu misto neexistujici intuice (protoze zadne zkusenosti nemas) jedina moznost vse spocitat a zkusenosti ziskat alespon simulaci kterou se odmitas naucit.

    To je to proc se simulace pouzivaji u vsech novych novatorskych invenci, protoze s konstrukci neceho co jeste nikdo nekonstruoval nemuze nikdo mit zkusenosti, dosavadni zkusenosti pak lze pouzit k tomu, ze prvotni navrh ma vetsi pravdepodobnost na to ze nebude zcela nefunkcni. napr zkusenosti s konstrukci jednotlivzch dilu y ruynzch materialu, ruzne technologie spojovani dilu atd. Tedy vyhledem k tomu ze nemas ani zadne predchozi zkusenosti, budou vsechny tve navrhy zcela nefunkcni do te doby dokud neziskas alespon nejake zkusenosti s tim ze je hodis do cadu do posledniho sroubu a provedes alespon pevnostni analyzu a pruhyby, jestli se to treba nerozpadne uz samo od sebe. ale to ty porad odmitas stejne jako jsi odmital jsi alespon nakreslit a spocitat delky trubek a jejich hmotnost.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Ani se ti nedivim 8) Moje predchozi zprava vcelku nazorne ukazuje, jak obtizna debata s nekterejma prispevatelema tohohle klubu je. Jo, jasne, to "nekterejma" si preloz jak chces 8)

    Kazdopadne, vrele ti doporucuju aby sis precetl neco o tom, proc letadla maji ocasni plochy, proc je letadla s tandemovym kridlem nepotrebujou a proc je tim padem tvoje predstava "kdyz bude potreba, jeste za ten tandem prdnu ocas" tak legracni. To vis, i "intuici" se musi obcas pomahat, nejlepe takzvanejma faktama 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    hledá se moderátor tohoto klubu, já na to nemám nervy.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: ta letadla mají spíš boxovaná než tandemová křídla - takze zadne obrazky nemas a zadne jsi tim padem nepostoval. Pro jistotu mala rekapitulace:

    [ REDGUY @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] Takze koukam ze jsi ani nepochopil proc se vlastne tandem wing pouziva a jakej ma vztah k ocasnim plocham, resp, proc je letadla s tandemovym kridlem nemaji.

    [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] některá mají, některá nemají. evidentně si se nekoukal na obrázky, co jsem se postoval.

    [ REDGUY @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] prosim, ukaz mi par obrazku nejakejch funkcnich letadel s tandemovym kridlem a konvencnima ocasnima plochama za zadnim kridlem.

    [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] je fakt, že když to má ocasní plochy, není to pak už tak docela "tandemové"

    [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] ta letadla mají spíš boxovaná než tandemová křídla.

    Me prijde, ze to tucne oznacene je zase dalsi tvoje lez, co myslis ty? Nebo bys to popsal jinak? Ze jsem "nepochopil tvoji intuici"? Nebo ze jsi se "spatne vyjadril"?

    a mě to přijde suboptimální - pochopitelne. Protoze sice fakticky o tom nic nevis, zduvodnit to nedokazes, ale tvoje "intuice" ti rika, ze to je suboptimalni 8)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ta letadla mají spíš boxovaná než tandemová křídla. a nejsou ještě funkční. a mě to přijde suboptimální. (ale i tak by se mohlo ukázat, že je to vlastně nejvýhodnější možnost)

    prostě možností je víc. nemůžeš trolovat proti všem současně.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: A jenom teda pro upresneni - nejde o obrazek funkcniho "boxed tandem wing", ale "funkcnich letadel s tandemovym kridlem a konvencnima ocasnima plochama za zadnim kridlem.". Abys zase nejak "kreativne nemanipuloval" s realitou 8)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: když se trefím, je to náhoda, když se mýlím, není to náhoda. - podle vseho bych spis rekl, ze proste placas nesmysly, takze vsechno co rikas je nahoda. Kdyz se trefis, je to nahoda, kdyz se netrefis, taky, akorat ze pochopitelne pravdepodobnost, ze se netrefis, je mnohem vetsi, takze se to deje castejc 8)

    jinak obrázků "fukčních" boxed tandem wing není tolik - "neni tolik"? Tak ukaz aspon nejakej. Vzdyt jsi psal ze jsi je sem linkoval. Nebo to nebyla pravda? 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    já na trolling nemám čas: evidentně tvým zájmem není jakkoliv vyvážená diskuze: když se trefím, je to náhoda, když se mýlím, není to náhoda. s tímhle přístupem je ale debata nemožná!

    jinak obrázků "fukčních" boxed tandem wing není tolik, většina toho, co jsem postoval, jsou koncepty. je fakt, že když to má ocasní plochy, není to pak už tak docela "tandemové": je to boxovaný dvouplošník. já doufám, že se tomu vyhnu a bude to bez ocasních ploch. ale uvidíme...
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Mimochodem, tesi me, ze z tech ctyr prikladu nesmyslnych "intuitivnich" blabolu jsi rozporoval jen jeden, navic pomoci sveho obvykleho zaklinadla "not to scale!" a jeste ke vsemu spatne 8)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: některá mají, některá nemají. evidentně si se nekoukal na obrázky, co jsem se postoval. - prosim, ukaz mi par obrazku nejakejch funkcnich letadel s tandemovym kridlem a konvencnima ocasnima plochama za zadnim kridlem.

    ty mě prostě málo chválíš: - jasne. Vsechno je to moje chyba 8)))

    dá se říct, že takovouhle jsem měl výchovu v dětství :-) takže nic nového... jsem zvyký - a mame tady dalsi new low...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: některá mají, některá nemají. evidentně si se nekoukal na obrázky, co jsem se postoval.

    z hlediska aerodynamiky by se mi velice líbilo, kdybych je nepotřeboval. pak by těžiště bylo samozřejmě tam, kd na aktuálním nákresu (trochu více v měřítku, než ten první). pokud bych je potřeboval (jako je má archaeopteryx) - což neumím zatím rozhodnout, jak bude - tak by náhodou ten první nákres byl "správnější"

    pro dobrou ovladatelnost v nízkých ryhlostech potřebuju buď delší rameno páky, nebo obrovskou aerodynamickou plochu (u letadel řízených přenášením těžiště je paradoxně touhle plochou _celá_ nosná plocha, což je postřeh, který si nijak neokomentoval, protože je prostě pravdivý)

    ty mě prostě málo chválíš: když napíšu něco, co není blábol, prostě to ignoruješ. když to je blábol, okomentuješ to (v podstatě nic nového.. dá se říct, že takovouhle jsem měl výchovu v dětství :-) takže nic nového... jsem zvyký)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: pokud se ukáže nutné připojit za boxed tandem wing ještě přeci jen konvenční ocasní plochy - HAHAHAHAHAHA. Takze koukam ze jsi ani nepochopil proc se vlastne tandem wing pouziva a jakej ma vztah k ocasnim plocham, resp, proc je letadla s tandemovym kridlem nemaji.

    Takze tohle si prosim pripis do toho seznamu failu 8))

    Bozi 8))))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: not to scale Uz jsem ti nekolikrat vysvetloval, ze to, cos namaloval, byl nesmysl bez ohledu na meritko. Problem byl ciste v umisteni zdroju vztlaku vzhledem k tezisti, ne v jejich vzdalenosti. Je legarcni ze jsi to porad jeste nepochopil. Asi mas rozbitou intuici 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (navíc pokud se ukáže nutné připojit za boxed tandem wing ještě přeci jen konvenční ocasní plochy - což se vzhledem k ovladatelnosti při nízkých rychlostech může ukázat jako nutné - tak se původní obrázek může sakra přiblížit skutečnosti...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ano, nesmyslná poloha těžiště na malůvce, kde by pilot měřil 5 metrů. not to scale, vole!
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: těma "prokazatelnýma" pitomostma to není tak horké:

    - nesmyslna hmotnost a delka potrebnych trubek
    - nesmylna poloha teziste u jedne z minulych maluvek
    - blaboleni o momentu hybnosti, ktery skoncilo tim, ze jsi sam napsal "no, vlastne nevim jestli je to prospeny nebo skodlivy"
    - blaboleni o vetsim rozpeti ultralightu nez zavesnej kluzaku

    A to je jen za posledni tak dva tejdny co si pamatuju. Me to prijde jako horky fakt dost 8))

    boxed wing navíc bude mít cca stejnou účinnost křídla, jako křídlo s winglety - a na tohle jsi prisel jak? "intuice"? 8)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam