REDGUY: protože to, o čem se tady bavíme, není žádná věda: všechna aerodynamika, která se tohohle týká, byla známá nejpozději ve 30.letech 20.století. Fotovoltaika byla hi-tech nejvýše tak v 60tých letech 20.století, stejné monokrystalické panely které používám napřl. na svém nejnovějším solárním kole byly na trhu už koncem 70.let 20.století (jen byly drahé - ještě na SunSeekeru I si Eric Raymond mohl dovolit jen monokrystalické, což je dobře vidět i na té fotce, což jsem dneska postoval). Nejnovější technologie, která je na tom použitá, je MPPT controler (polovina 80.let 20.století).
To, o čem se tu bavíme, není "věda" ve smyslu posouvání hranic lidského poznání, vytváření nějakých hypotéz, apod. Je to jednoduše aplikovaná technologie. Aplikovaná směrem, ve kterém (poněkud překvapivě) většina dnešních lidí nevidí budoucnost: zdá se, že lidi jsou schopní uvěřit na jedné straně buď na hi-tech sci-fi plnou fúzních reaktorů a vodíkových palivových článků (opět: ani to není nic nového, jde o vize 50. a 60tých let, bohužel do značné míry pouze vize a ne off-the-shelf technologie), nebo nějaké postapokalyptické (či dark-green) budoucnosti, kde se nejspíš létat nebude vůbec (nebo si to budou moci dovolit jen elity, což koneckonců může být i tím, že z jejich hlediska i dnes létají jen elity, což globálně vzato může být i trochu pravda... uprchlíci k nám jdou pěšky, vlaky a na lodích, ne letadly...) a kde se omezíme na kola, vlaky a tažná zvířata. (případně tu byla ještě vize "cyberpunk" - budeme se sice válet v kanálech trochu jako bezdomovci, ale hlavu budeme mít ponořenou ve virtuální realitě - ale to je dnes už celkem out, i když celkově vzato, kyberprostor řadu očekávání dokonce překonal.. jen nevypadá jako 80's počítačová hra...)
No a pak je tu ještě podstatná část lidí, kteří prostě věří, že svět během jejich života bude vypadat +/- pořád stejně, že je žádná "disruptive change" nečeká... zajímavé je, že tyhle naprosto různé skupiny jsou schopné mě všechny společně škatulkovat, jako že píšu "bláboly" a mezi sebou si skvěle rozumí (kdybych měl vlohy pro politiku, dokázal bych vyvolat nějakou "oscilaci" v té diskuzi, abych se třeba mohl postavit na jednu stranu proti druhé.. ale já bohužel tenhle talent nemám...)