REDGUY: já bych především vědu a techniku dohromady nemíchal, a dále: nemotal bych dohromady popularizační články o vědě a technice s reálným fungováním v každodenní realitě.
tohle je samozřejmě už jemná nuance, kterou nevysvětlím každému: ale pokusím se to vysvětlit z takového úhlu pohledu, který by tu mohl být srozumitelný: i člověk, který něco přesně spočítá, se může dopustit konstrukční nebo jiné chyby: nemusí vzít v úvahu konkrétní vlastnosti nějaké materiálu, které jeho simulační software nenasimuluje přesně. atd. atd.
schopnost dosadit do vzorečků, jakkoliv je užitečná, se podle mě přeceňuje. já obdivuju lidi s mezioborovým rozhledem - a to jsou často ti, kteří dokáží někde sehnat peníze, aby si najali někoho, kdo dokáže dosadit do vzorečku - ale SOUČASNĚ vezmou v úvahu ještě spousta další faktorů, které do žádných vzorečků dosadit nelze. (ale nejde říct, že by zrovna ty peníze byly to, co mi na tom imponuje - jsou konkrétním nástrojem v naší době a v našem uspořádání společnosti, ale samozřejmě bych takového člověka asi musel respektovat, i kdyby působil nějak mimo-finančně... ovšem dokonce ani bývalý SSSR nefungoval tak docela mimo-finančně a projekty měly svoje rozpočty, byť na trhu s deformovanými, centrálně stanovenými cenami, takže tím mám na mysli, že bych respektoval i někoho, kdo by místo peněz použil DIY přístup, crowdsourcing.. dá se říct, že se o to snažím já, ale není to pro mě priorita, ale spíš nouzovka...)
příkladem faktoru, který nelze dosadit do vzorečku, je např. úřední regulace: když tohle tvrdím, tak nezpochybňuju ani výpočty, ani ty regulace, ani neřeším užitečnost či zbytečnost: jednoduše i věc, o které bych spočítal, že bude létat, může narazit na nějaké rigidní regulace (ale pokud pochopím jejich důvod - např. předepsanou minimální hmotnost u závěsného kluzáku - tak mi to třeba pomůže lépe pochopit, z čeho vyjít a jaká čísla dosazovat do vzorečků...). obecně čekám, že regulace budou trochu větší problém, než spočítat něco, co létá (je třeba otázka, jak by byla bezpčnost microlift glideru Archaeopteryx posuzována, kdyby byl konstruován a vyráběn v ČR! netvrdím, že by tu nebylo legální - já jen prostě nevím. dovést si ho hotový počítám, že by asi legální být mohlo, ale taky nevím...)
ovšem: trolling v tomhle klubu se zaměřuje na to, že nejdřív (údajně) odmítám cokoliv počítat, pak zase (údajně) pokládám všechny regulace zbytečné. pak se zase vysmíváte tomu, že si akorát chci najmout někoho, kdo mi to letadlo navrhne a postaví (jenže: pokud by se mi to podařilo, tak i to je jistý úspěch).
no a finální argument je, že všechny moje čísla jsou náhodná a případná shoda s realitou je tedy taky náhoda (tohle mi samozřejmě naplňuje beznadějí zdaleka nejvíc - protože téměř jakékoliv úsilí kohokoliv můžete plně degradovat tím, že prostě prohlásíte, že měl štěstí a že je to náhoda... tohle předem anuluje i jakýkoliv budoucí pozitivní výsledek - letělo mu a to nezabil se? inu, náhoda...)