• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    min. jedna z podob konceptu DARPA Vulture byl skutečně dvouplošník :-) je ale třeba přiznat, že tenhle koncept se objevoval spíš jen v letech 2008 až 2010.
    DARPA Vulture Five Year Flying Wing: Science Fiction in the News
    http://www.technovelgy.com/ct/Science-Fiction-News.asp?NewsNum=1491
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    NASA Competition Could Net You $1.5 Million For Next Great Airship - Slashdot
    https://news.slashdot.org/...021236/nasa-competition-could-net-you-15-million-for-next-great-airship

    ... 200 hours for Tier 2 competition

    ... A proposed $1.5 million will be awarded to the first successful demonstration of Tier 2 within four years of challenge initiation.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: neosvědčilo se mi slibovat konkétní termíny no, pak je divny ze porad nejaky slibujes 8)

    akorát těch 5 let, tam je dost odstup, takže uplynulo 4.5 roku. - aha. Cili davat konkretni terminy, ktery jsou blizko a tudiz si je lidi pamatujou a az uplynou, tak ti je pripomenou, to se neosvedcilo, zatimco terminy, kde je tak dlouhy odstup, ze lze doufat, ze se na ne zapomene a nikdo ti je nepripomene (a i kdyby, tak az za dlouho), tak ty jsou ok? Jasne, chapu, typickej XChaos 8)

    že pokládáš za svoje svaté právo mít poslední slovo na jakékoliv téma v jakémkoliv klubu - podivej, jsi to ty, kdo rikal "v terminu X postavim Y". Pak se nediv, ze se te ptam jak to s tim vypada a nediv se, ze misto jednoduche odpovedi na jednoduchou otazku zacnes vykladat nejaky blaboly o tom, jak jsi vizionar i ohlede kosmickejch motoru nebo nejaky tvoje projekce o me, tak ta debata krapet trva...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: neosvědčilo se mi slibovat konkétní termíny.. akorát těch 5 let, tam je dost odstup, takže uplynulo 4.5 roku. dál to prosímtě neřeš, chápu, že pokládáš za svoje svaté právo mít poslední slovo na jakékoliv téma v jakémkoliv klubu, ale ....
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: možná něco postavím, až budu mít čas a peníze. Hm. Takze ty konkretni plany o kterej jsi jeste nedavno mluvil, to zase, jako obvykle, padlo? A az budes priste rikat "na jare/v lete/na podzim/v zime postavim XY", tak ti mam tohle pripomenout a brat to s rezervou? To nedela moc dobre tvoji duveryhodnosti 8))

    Bude aspon neco s tim merenim a solarizaci toho modelu?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: no, něco si najdeš a přemýšlíš o dalších aplikacích. viz třeba solární letadlo.

    víš, ty prostě máš nějaký problém, jak se vztahuješ ke světu a k lidem kolem něj.

    jo - možná něco postavím, až budu mít čas a peníze. (jako bylo třeba to solární kolo, které, jen tak mimochodem, bylo "reálný" až až). letos to je v tomhle směru na celkem dobré cestě, opravdu zásadní věci se ale daj čekat, až na to budou peníze. ty je především potřeba si vydělat (protože kdo si nedokáže zmanageovat vydělání peněz, těžko dokáže pak zmanageovat jejich efektivní utracení...).
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: "solárně-termální raketový motor jsem si našel nezávisle." - "nasel"? Takze podle tebe vizionarstvi spociva v tom, ze si neco "najdes" a pak to hlasas? Tak jo 8))

    A musim rict, ze ocenuju usili, s jakym se snazis odvest rect od tematu "kdy uz xchaos prestana vykrikovat, jak je dobrej a konecne neco realnyho postavi" 8))

    v tomhle klubu bych rád ukončil offtopic. - ten kterej jsi sam zacal? Ok 8)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: ale to je omyl, já nemůžu radit NASA, protože jak třeba tenhle dokument napovídá - oni jsou ve většině úvah o tom, co všechno je možné, samozřejmě dál než já a navíc to umí spočítat.

    solárně-termální raketový motor jsem si našel nezávisle. může mít podobný specifický impuls jako nukleárně-termální, ale méně se o něm mluví. (jak tohle PDF napovídá, je tenhle pohon výrazně lépe škálovatelný, než jaderný reaktor)

    je reálnější tenhle málo-známý projekt sondy, která by tak cca do 1000 let mohla proletět kolem některé z nejbližších hvězd, nebo, řekněme - projekt kosmického výtahu? těžko říct. v tomhle klubu bych rád ukončil offtopic.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    8)) Jo, jasne, dalsi ukazka toho, ze jsi tak genialni, ze bys mohl radit i NASA 8) A nekdo tak pravdomluvnej jako ty by prece nikdy, nikdy nelhal o tom, co ma nebo nema z vlastni hlavy 8)

    I kdyz popravde receno, nejak nechapu co vlastne chces rict - ze jsi sam vymyslel solarne-termalni motor? Nebo ze sis o nem precetl v Clarkovi a pak ho zacal propagovat?

    čirou náhodou ale ti, kdo to spočítat umí, zase jako na potvoru nemívají moc fantazie - LOL. No jasne 8)))


    Kazdopadne, zase jen chvastani jak ses dobrej, ale prakticke vysledky zadne. Jako obvykle... kdy bude neco konkretniho? Ten ctvrtinovej model? Vitezstvi v Sun Tripu? Nebo pamatujes, jak jsi vyvizionaroval ten revolucni ram kola z trubek do krize a kevlarovejch provazku? Nerikal jsi, ze ho taky postavis?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (kurňa, se zase nechám vyhecovat k odpovědi s tolika úvozovkama... asi tu vyhlásím pravidlo, že kdo vyhecuje moderátora k napsání tldr příspěvku s víc jak třemi pojmy či větami v úvozovkách, dostane ban...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: OFFTOPIC! (resp.mírně, protože solárně termální raketový pohon je tématicky "těsně vedle" tématu tohohle klubu - je to prostě pěkný příklad "využití OZE i bez dotací" a navíc taky v aerospace branži :-) )

    minimálně to, že jsem "vizionář", je velmi obecné tvrzení, které neznamená v podstatě nic - tobě to může připadat hrozně nafoukané, já to naopak beru jako rutinní konstatování, stejně by někdo jiný mohl konstatovat "jsem popelář". samozřejmě, že víc jsou ceněni lidi,co dovedou fakt dosadit do vzorečků,sestavit diferenciální rovnice, spočítat je. to já (bohužel) nejsem. (čirou náhodou ale ti, kdo to spočítat umí, zase jako na potvoru nemívají moc fantazie... no ještě že máme tu dělbu práce...)

    BTW, pokud si pamatuješ z kosmonautiky, jak jsem propagoval solárně-termální motory a interstelární akceleraci v periheliu.. neměl jsem to celé z vlastní hlavy, ale domýšlel jsem si "co by s tím asi tak šlo podniknout" a zjistil čirou náhodou, že NASA na tom pracuje asi už 15 let:
    http://www.niac.usra.edu/files/library/meetings/annual/jun00/393McNutt.pdf

    těžko ti budu dokládat, že jsem tohle PDF vygooglil až potom, co jsem psal odpovědi (zejména)
    [ XCHAOS @ Dobyvani vesmiru a kosmonautika ]
    [ XCHAOS @ Dobyvani vesmiru a kosmonautika ]

    ...takže si můžeš přispěchat kliknout na minusek, zřejmě si to přehlédl :-) (je tam dokonce odkaz na Clarka - myslím, že z toho dokonce vyčteš, že asi NEJDŘÍV jsem četl Setkání s Rámou a POTOM teprve u mě došlo k tomu, že tam, kde ostatní od něj převzali kosmické výtahy, tam já jsem převzal solárně-termální interselární reaktivní manévry při průletu perihéliem).

    každopádně vizionářství jakožto vymýšlení "co by tak asi šlo" je poměrně rutinní činnost a pochopitelně záleží na tom, jak kvalitní díly celé té skládačky máš - jestli "štěpíš atom dřeva", nebo jestli máš kvalitnější "stavební díly". ale jinak je to fakt jen nutkavé skládání dílků do sebe, nic víc. to, že ty to označuješ za nějakou "samozvanou genialitu", to je jen problém tvé interpretace - nebo toho, že podobné nutkání máš taky, ale někdo ti v tomhle ohledu kdysi hrozně ublížil, nebo já nevím.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Veci ktere od XChaose slysime porad:
    - "dočkej času"
    - "jsem zvedavej, jak se budete tvarit, az udelam X"
    - "uvidis"
    - "jsem vizionar!"

    Vec, kterou jsme od XChaose za pet let jeste neslyseli:

    - "Prestal jsem machrovat jak jsem strasne dobrej a skutecne jsem postavil jednu z tech uzasnejch veci, o kterejch tady zasvecene vykladam"

    Co myslis, co z toho lze extrapolovat ohlede tve schopnosti neco skutecne predvest? 8)))

    Kazdopadne, nemuzu se dockat. Nerikal jsi, ze na jare chces mit ctvrtinovej model xchaosoplanu? Takze jeste tri mesice, co? 8))) A co to planovany vitezstvi v Sun Tripu 2017? Porad to vypada ze se nebude konat? Dost klika, ze jo? 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: dočkej času... je fakt, že propad ceny ropy takovéhle přímé využití solární energie jako primárního zdroje zase o pár let oddálí, a objevily se i jiné zajímavé objevy (jako třeba průlom na poli palivových článků, podle všeho) - ale stejně máš vždycky část dopravy, která směřuje na místa, kam je prostě logisticky složité to palivo (či třeba i energii pro pozemní dobíjení) dostat.

    paradoxně ale zrovna místa bez infrastruktury jsou turisticky nejatraktivnější - pokud nejdřív musíš vybudovat infrastrukturu, abys tam lidi vůbec dostal (a pak zase zpátky), tak ta destinace už často ztratí část svojí atraktivity.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Dost mozna. Jsem si ale vcelku jistej, ze nas neprekvapi nic, co bys ty postavil za ty ctyri a pul roku, co zbejvaj a stejne tak jsem si vcelku jistej, ze to, co nas tou dobou prekvapi, nebude komercni preprava lidi primarne solarnima letadlama s rozpetim dve ste metru nekde ve stratosfere 8)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: myslím, že co bude za 5 až 10 let možná řadu z vás překvapí. může to být jako rozdíl mezi scénou osobních počítačů v roce 1975 vs 1985...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KEJML
    KEJML --- ---
    REDGUY: Shodou okolností jsem nedávno narazil na StackExchange na částečně související dotaz i s pěknou odpovědí, třeba pomůže nakopnout správným směrem:

    aircraft design - What is the difference between the Maximum Glide and Minimum Sink ratios? - Aviation Stack Exchange
    http://aviation.stackexchange.com/...he-difference-between-the-maximum-glide-and-minimum-sink-ratios
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    No a pouceni treti, uplne ze vseho nejvtipnejsi:
    [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] při určité rychlosti má optimální L/D, při téhle rychlosti dosáhne největší dolet [...] Při letu "těsně nad pádovou rychlostí" pravděpodobně budu mít největší výdrž a tohle je prosim to uplne ze vseho nejvtipnejsi. Pet let debatovani o letadlech. Pet let machrovani o tom, jak dokazes postavit solarni superletadlo jako nikdo jinej. Pet let sracek o tom jakej ses vizionar. A po tech peti letech ... tohle?

    Ty proste porad nechapes jak funguje kridlo a co se s nim deje pri padovy rychlosti. Protoze "pri letu tesne nad padovou rychlosti" proste NEBUDES mit nejvetsi vydrz, NAOPAK, ty idiote. Pri letu tesne nad padovou rychlosti kridlo neni v optimalni rezimu, mas velkej uhel nabehu, tim i velkej Cd a tim i velkou spotrebu toho, cim letadlo pohanis. Takze znovu: jestli chces zustat dlouho ve vzduchu, cili chces minimalni spotrebu, tak NECHCES bejt tesne nad stall speed. Co kdyby sis o tom neco nastudoval? Klicova slova "power curve" a "endurance speed". Pro maximalni dolet plati neco podobneho, ale tam to aspon co do vyslednejch cisel tusim nebude tak fatalni rozdil, jako u maximalni vytrvalosti.

    Jako srsly, tohle jsou naprosty zaklady a existuje cela rada zpusobu, jak ses to mohl uz davno dozvedet: mohl sis to precist v ucebnici. Mohl sis to sam odvodit z toho, jak vypadaji funkce odporu, vztlaku a vykonu. Mohl sis to dokonce najit i v manualu k letadlu, kde proste mas cerny na bilym endurance a stall speed a fakt nejsou nejak "tesne" u sebe. Ale ne. Cist si ucebnice je pod tvoji uroven, analyzu nezvladas a manualy? Bah, pro losery, coz? Takze misto toho placas nesmysly... Hele, jak jsi rikal ze ses za poslednich pet let o konstrukci letadel naucil vic nez vysokoskolak? Tak pokud jsi myslel nejakou holku z fildy, co studuje stredovekou francouzskou poezii, tak to mas pravdu. Jinak ale fakt ne 8)))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Pouceni dve:
    XCHAOS: úplně na začátku jsem měl pravdu já: NASA Helios ve 20 km skutečně letěl 3.5x rychleji, než nízko u země - ale kdeze. XChaosi, to jsi pochopil uplne spatne.

    To je totiz nesmysl hned na nekolika ruznejch urovnich:
    Za prve - to ze nejaka cvicebnice rika nejakou rychlost pro tvoje tvrzeni neznamena vubec nic. Proc? Protoze nevis s jakym prikonem motoru letel v male a s jakym ve velke vysce. Takze smula, to cislo fakt nic neznamena. A vrele doporucuju akceptovat tenhle bod, protoze ten druhej je proto tebe jeste horsi:
    Za druhe, mame tady jeste jeden, zasadnejsi fail: za tu dobu, co tahle debata existuje, jsi naplacal tolik ruznejch cisel - 2.5x, 3x, 4x... a ted najednou je spravne 3.5x? teda, kdyz si odmyslime ze neumis pocitat, tak 3.7x? Takze vyblejes hromadu ruznejchj cisel a kdyz pak najdes nekde nejaky cislo, ktery pri vhodnym lhan-, ehm, chci rict, kreativni zakrouhlovani vypada jako jedno z tech, co jsi rikal, tak najednou jsi vitez? LOL.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Taaaakze, jsem zpatky, mate radost? 8) Copak jsme se za tech par mesicu naucili?

    Za prve, xchaosova teorie "Redguy nici konsturktivni debatu v tohmle klubu" byla opet empiricky vyvracena. Kdyz me zabanuje, stane se jedna ze dvou veci: bud z toho je jeho linkdump prolozenej obcasnym veskrze nesmyslym "to bych zesolarnil", nebo mu ze je trouba vysvetlujou ostatni navstevnici. Cili XChaosi, mozna je pro tebe lepsi me nebanovat, pak to aspon pro nezasveceneho vypada ze se hadas jen se mnou 8))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam