• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    V tomhle klubu řešíme všechny aspekty solárního létání, i mezioborově (aerodynamika, statické a mechanické záležitosti, elektrotechnika, fotovoltaika, konstrukce letadel, ekonomika provozu...)
    [ solar-flight.com | solarimpulse.com | solarship.com | Conceptual Design of Solar Powered Airplanes for continuous flight (pdf) ]

    Témata podrobně: Pilotovaná i bezpilotní solární letadla. Významné zahraniční osobnosti aktivní na tomto poli. Politické, ekonomické a sociální souvislosti. Vše z historie tohoto oboru i zajímavé odkazy týkající se jeho budoucnosti. 2D i 3D vizualizace, fotografie, videa. Volné přesahy do spřízněných oblastí "úsporné aeronautiky" (obecně všechny vzducholodě, lidskou silou poháněné létající stroje, enviromentálně šetrné létající stroje, apod.). Elektrické létání (i na baterie), stratosférické létání (hlavně elektrické a solární, včetně bezpilotního). Související regulace v letectví (velmi pomalá letadla s velmi nízkým plošným zatížením křídla, pilotovaná i bezpilotní)

    Offtopicy většinou díky benevolenci moderátora bohužel nejsou mazány (ale měly by být). Za osobní útoky a urážky většinou následuje ban na dobu určitou. Připomínky ke způsobu moderace klubu směřujte prosím do soukromé pošty.
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: tohle se týká toho, co můžu postavit já - nikdy jsem neříkal, že bychom mohl postavit stratosférické solární letadlo. ale o různých mezistupních, pořád větších, než můj vlastní ultralight, který pořád plánuju, jsem napsal, že jsou "v dosahu možností garážových firem". No tak teď už se jen můžeme hádat, jestli 8 mega EUR rozpočet ještě splňuje kritéria "garážová firma" :) (uznávám, že od té doby, co projekt Perlan II zaštítil Airbus, to už moc "garážová firma" asi není...)

    pro to (původní) stratosférické letadlo jsem od začátku stále znovu uváděl, že s plošným zatížením křídla kolem 20 kg/m2 a klouzavostí kolem 40:1 by by dosažení rychlostí kolem 300 km/h jen pomocí solární energie z křídel mělo být možné. tohle se ale opravdu už značně podobá ohlášeným specifikacím SolarStratosu...

    něco z těch malůvek archivované mám (hlavně z doby, kdy jsem si ulítal na "měnitelné geometrii křídel" (vysouvání přídavných ploch až za letu).. to je asi jediný postup, se kterým zatím žádný z ohlášených projektů nepřišel..)
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: Řada mých malůvek se ustálila na něčem okolo 20 kg/m2 plošného zatížení křídla. - opravdu? Kuprikladu tvoje posledni maluvka s cislama explicnitne rika neco krapet jineho. V [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ] doslova pises "xChaos Solar closed wing hang glider:- ~9 kg/m2". Samozrejme, pises obecne "rada mych maluvek", navic jich spousta uz neni k dispozici, protoze velmi prihodnou "havarii" zmizely ze sveta... ale skoro to vypada, jako ze zase retconujes a tak trochu "kreativne interpretujes realitu" 8)))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: veze víc baterií, než kolik SolarStratos váží celý, tenhle fakt ale úplně ignoruješ) - no a? Co z toho "faktu" plyne zasadniho? Porad je to zatracene daleko od tech monster, cos tady maloval.

    nároky na materiál rostou cca s druhou mocninou rozpětí, - ne, dalsi tvuj fail. My vime, ze fakt netusis jak ty konstrukce fungujou, nemusis to porad dokazovat.

    a pomalu zaujímáš pozici, že až někdo postaví _přesně_ to, - lzes. Nechci nic "presne" takoveho. Ani SI2 (80m/1 clovek), ani SolarStratos (25 metru/2 lidi), oba navic s podminkama posadky zcela nepouzitelnejma pro komercni dopravu lidi se proste ani zdaleka neblizi tvejm blabolum "200 metru/20 lidi".

    Nemluve o tom, ze to, jak vyvozujes zasadni zavery z projektu, ktery jsou ve fazi "mame par peknejch renderu" a o kterejch mas jen minimum konkretnich udaju je dost komicky 8)))

    Jo, hele, to mi pripomina - jak jsi psal, ze se solarni letadla budou pouzivat k zasobovani odlehlych mist... porad jsi mi nevysvetlil, jak to bude fungovat, kdyz solarni letadla letaji rychlost vytunenyho mopedu a unesou bud par kilo kvuli zatezi baterek nebo sice unesou o neco vic, pak ale leti jen kdyz sviti slunicko... a s tou rychlosti mopedu se do tech "odlehlejch oblasti" moc nedostanou 8))) Prosim, prosim, zkus to zase nezamluvit a vysvetlit mi, jako to bude fungovat 8))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    OMNIHASH: SI1 v té době spousta účastníků debaty neznalo a jeho parametry byly obecně pokládány za nedostatečné a hraniční.

    fakt to začíná být zajímavé.. takže se teď začneme hádat, co kdo před těmi 6 lety vlastně tvrdil? Řada mých malůvek se ustálila na něčem okolo 20 kg/m2 plošného zatížení křídla. Přesně tolik má mít SolarStratos...

    já tvrdil 300 km/h ve stratosféře... a když vidím SolarStratos, tak jako jo... pořád si myslím, že bude létat v té výšce aspoň 200 km/h (pokud tam vůbec jde letět tak pomalu, s takhle nízkým plošným zatížením křídla)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: solární letadla existují i trochu větší, než SolarStratos (SI2 - 70m), jen mají trochu jinou misi, než stoupat do stratosféry (veze víc baterií, než kolik SolarStratos váží celý, tenhle fakt ale úplně ignoruješ)

    obecně se zvětšováním letadla, nároky na materiál rostou cca s druhou mocninou rozpětí, ale dostupný solární výkon (při stejné štíhlosti) v podstatě taky.

    takže máš fakta:
    1) do stratosféry jde vystoupat s 20 m^2 fotovoltaiky, s minimální asistencí baterií
    2) lze postavit letadlo s 200 m^2, které je jako celkem je asi 5x těžší, než to menší

    takže se obratem dostáváme k úvaze: kolik lidí na palubě by třeba uvezlo to větší letadlo místo baterií? :-)

    je fakt, že SolarStratos není dvouplošník. Eraole ano, ale zase nemá jiné parametry. Takže tu máme dílčí typy, které realizují něco z toho, co jsem mluvil. Na to reaguješ s naprosto kamennou tváří.. a pomalu zaujímáš pozici, že až někdo postaví _přesně_ to, o čem jsem mluvil, tak prohlásíš "vidíš, celou dobu jsem říkal, že TY to nedokážeš postavit - postavil to někdo jiný".
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: staveni letadel zacina modelarinou. postavil sis nekdy aspon balzovy hazedlo na gumu? :D
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    XCHAOS: ani ne xchaosi, debata nikdy nebyla: solární letadla jsou nemožná věc ale žádná verze xchaosplánu není reálná věc.
    Což není nijak překvapivý, když Helios spadnul tak pět let před začátkem debaty a první solar impuls už byl taky na světě, když se to tu rozjíždělo. Uvítal bych, kdybys nepoužíval podobnejch, ehm, nepravd na serveru, kterej zálohuje všechny příspěvky.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: SolarStratos k tomu _dílčími parametry_ nemá "sakra daleko". je to zmenšenina. - HAHAHAHAA. Za prve, neni to zmensenina. Za druhe rozpeti 200 metru tvejch sracek a 25 m solar stratosu, to _je_ sakra daleko. O prepravni kapacite ani nemluve...
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: zajímavý, jak REDGUY za 6 let debaty obloukem přešel od "je to nemožné" - spis zajimavy je, ze jsem se te zeptal na konkretni priklady toho oblouku, tys napsal par lzi a nesmyslu... a porad tohle opakujes. Proste Ovcacek a Peroutkuv clanek 8))
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: a ty ostatní věci si _dovedu představit_ - jo, jasne, a vsechny ty maluvky a "vypocty" dvestemetrovejch sracek, na to radsi zapomeneme 8) Plus samozrejme problem je i s tvoji schopnosti postavit ten malej ultralight 8)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: SolarStratos k tomu _dílčími parametry_ nemá "sakra daleko". je to zmenšenina. ale trochu dost menší, než třeba NASA helios/pathfinder/centurion lítátka - ono to skoro vypadalo, že cokoliv co má dostoupat do stratosféry, musí být podobně velké a logicky neunese nic... a najednou dva lidi...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: to je tady offtopic. ale má to skutečně společného to: stejně jako ZP vymýšlejí jiný kapacity, než já, a já pouze říkám, že si to "dovedu představit", tak to samé platí i o solárním létání: je to reálná věc, a pracujou na tom chytřejší lidi, než já...

    zajímavý, jak REDGUY za 6 let debaty obloukem přešel od "je to nemožné" přes "je to možné, ale nepraktické" na nezpochybnitelně zajištěnou pozici "vždycky jsem říkal, že xChaos to nedokáže" :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: problém v _mojí_ schopnosti? když tu léta vykládám, že pokud bych já něco stavěl, tak nejspíš malej ultralight, a ty ostatní věci si _dovedu představit_ - ne že je _dovedu postavit_? máš prostě nějakej komunikační problém.... velkej.
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS:
    ale taky vymýší hodně nesmyslů... zkušenosti mají výhodu v tom, že umožňujou tak nějak předpovídat slepé uličky.

    vis,to je hezky receno, zrovna sem si vzpomnel na auditko o NZP... :D
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Udaj o klouzavosti je z pohledu dosazeni libovolne vysky smerem vzhuru k prdu.... ;) Klouzavost vyjadruje pomer mezi aktualni vyskou a jak daleko doletim, nez skoncim na zemi. Klicove jsou parametry vyjadrujici stoupavost a dostup - coz jsou naprosto odlisne parametry, Herr constructor.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: A btw, "nic, na co tu odkazuješ, se parametry neblíží tvým fantaziím" padlo v diskusi o dvestemetrovych stratosferickych solarnich letadlech pro dvacet lidi. K cemuz ma Solar Stratos porad sakra daleko. Cili teď už blíží. je zase dalsi lez.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: možnost dostupu takhle lehkého letadla (v přepočtu na jednoho cestujícího) do téhle výšky - nepravda, tohle nikdo nepopiral.

    dosažení klouzavosti 1:40 při nižších rychlostech a nižším plošném zatížení křídla, než mají sportování kluzáky - opet, nepravda, tohle nikdo nerikal. Problem v TVOJI schopnosti postavit letadlo s takovou klouzavosti, navic jako vzperovej dvojplosnik.

    je tu ta rychlost. - myslis ta rychlost, kterou u toho SolarStratosu _nezname_? Ani ve vysce, ani u zeme, takze to o tom sporu "ve stratosfere to same letadlo poleti 3x rychlejc" nerika vubec nic?

    Takze, nejrdiv velkohube tvrzeni o tom, jak jsou pravda veci co jsem "zurive popiral" - a pak se ukaze, ze dve ty veci jsou lez, o te treti neni (ze solarstratosu) dostatek informaci. Standardni XChaos...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: co já vím... možnost dostupu takhle lehkého letadla (v přepočtu na jednoho cestujícího) do téhle výšky? dosažení klouzavosti 1:40 při nižších rychlostech a nižším plošném zatížení křídla, než mají sportování kluzáky? sám bys měl vědět, co si popíral, protože si postupně popíralk téměř jeden každý detail toho, co jsem navrhoval :-)

    no a hlavně.. je tu ta rychlost. na té jsme se zasekli hodně, protože prostě 300 km/h na solární pohon mělo být úplně zásadně nemožných. jenže my už od té doby víme hodně dalších detailů (např. přibližný vztah mezi plošným zatížením křídla a rychlostí - škoda, že jsem ho nedal na nástěnku, zase někam odroloval), známe přibližné parametry Perlanu II, co bude létat jako kluzák zhruba ve stejné výšce, známe rychlost, jakou v té výšce poletí, a známe plošné zatížení SolarStratosu (někde kolem 20 kg/m^2) a tak můžeme poměrně jednoduše odvodit i očekávanou rychlost v té výšce kolem 25 km... kde to letadlo už skutečně nepoletí na baterie.

    no a tím jsem vyjmenoval i zhruba i to, co si označoval za nemožné... hlavní spor se totiž jeden čas týkal maximální dosažitelné rychlosti.

    samozřejmě, můžeš argumentovat, že tam sedí zatím jen 2 lidi a ne 40. a že se současnými materiály se to jen tak neposune nikam dál. a že skafandr je podfuk a přetlaková kabina by vážila víc, apod. ale kam se teď hned dostanou 2 lidi, tam se za pár let můžou dostat třeba 4 (třeba protože o ty vhlídkové lety bude fakt zájem...), atd.

    prostě se ty lidi snaží o něco, co se svými parametry tomu, o čem jsem mluvil, blíží daleko víc, než cokoliv od týmu Solar Impulse nebo od Erica Raymonda... což byl zase jeden z argumentů: "nic, na co tu odkazuješ, se parametry neblíží tvým fantaziím". No.. teď už blíží.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    XCHAOS: rychle zasrat diskuzi trollingem, aby si toho nikdo nevšiml. - jojo. Kolik ze to argumentu vyvracejicich tvoje blaboly jsi za posledni dva dny zurive ignoroval? A kolik nepohodlnych otazek nechavas radsi byt? Myslim ze co se off-topicu si fakt nemame co vycitat 8)))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    REDGUY: no, do soukromého klubu jsem tě pozval v naději, že nebudeš trollovat ve veřejném klubu.. a chvíli to i fungovalo.

    každopádně se tu objevily nové zajímavé odkazy, takže hurá, copak se asi stalo - rychle zasrat diskuzi trollingem, aby si toho nikdo nevšiml.
    REDGUY
    REDGUY --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam