• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: když letadlo pravidelně přistává, může se po přistání i nabíjet :-) naopak, pokud vyžaduje 24/7 provoz, tak jsou dvě možnosti - full solar nebo tankování paliva za letu
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    nový supersilný materiál na stavbu solárních letadel? (a možná, časem, někdy později, i kosmických výtahů? kdo ví? :-)
    World's Strongest Material 'Carbyne' Is Possible To Mass Produce According to New Research
    http://wccftech.com/worlds-strongest-material-carbyne-research/
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JIMIQ: pokud se někdo chce podívat do stratosféry (já třeba jo), tak ale výlet solárním letadlem může být docela dobře nejrozumnější (=mj. nejlevnější) možnost. (protože když už tam jsi, chceš si ten výlet užít, nikam nespěcháš...)

    existence bezpilotních telco platforem s 24h výdrží nutně znamená, že jsou ve stejné výšce možné i stroje bez 24h výdrže, ale úměrně větší nosností či výdrží (protože pokud nepotřebuješ energii na dobíjení baterií na noční let, máš jí k dispozici na něco jiného)

    evergreenem téhle debaty je "kolik by unesl SI2, kdyby nenesl baterie pro celonoční let" (hint: dnes nese víc jak půl tuny baterií... ale zase díky tomu může ráno startovat už za tmy.. s menším množstvím baterií by se snížila výška, které dosáhne, než musí přejít na solárně poháněné stoupání...)
    JIMIQ
    JIMIQ --- ---
    XCHAOS: ano, tohle je jediný návrh solárního letadla, co má jakž-takž smysl. Ne vyhlídkové lety do stratosféry na celý den kvůli 5 minutám :-)
    HARVIE
    HARVIE --- ---
    neni solarni, ale je zabavny
    Muž z Prachaticka létá do práce vlastnoručně vyrobeným letadlem | cdr.cz
    http://cdr.cz/clanek/muz-z-prachaticka-leta-do-prace-vlastnorucne-vyrobenym-letadlem
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Z titulků ve videu: "winglets are relatively long, up to 0.7 lenght of the main wing spar"
    Boeing patents first solar powered plane that can fly forever. It can replace costly satellites.
    https://www.youtube.com/watch?v=5Evuxtg927Y


    (blbý je, že si to patentovali, s tím samozřejmě nesouhlasil a snažil jsem různé malůvky šířit s tím, že je to obecně známá věc pod GNU-FDL)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SOLAR IMPULSE on Twitter: ".@bertrandpiccard made one last smooth landing, kissing the tarmac after a 48h37min flight https://t.co/9DABXSxJse https://t.co/vmIwtJofIU"
    https://twitter.com/solarimpulse/status/757836644502220802
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAZZZ: no a koncept Boeingu připomína malůvky, za který se mi tu před 6 lety lidi hrozně smáli...
    Boeing tries again for long-flying solar plane
    http://www.geekwire.com/2016/boeing-tries-design-solar-airplane-stay-aloft-years/
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SOLAR IMPULSE on Twitter: "2200 km completed (81%) ✅ from #Cairo to #AbuDhabi only powered by the Sun https://t.co/u4qqHJC3Ni"
    https://twitter.com/solarimpulse/status/757555348035235840
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    profil posledního letu živě:
    http://www.solarimpulse.com/widget-flight_profile
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Bertrand PICCARD on Twitter: "To fly over the country of the great #Pyramids reminds me that there was a time when the sun was worshiped as a #God https://t.co/vSAKMiFaEL"
    https://twitter.com/bertrandpiccard/status/757100548587974656
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Švýcarský SI2 dnes dokončí oblet světa. Na fotce ranní start z Káhiry nad pyramidy...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    škoda, že první reálnou aplikací solárního stratosférického létání zřejmě bude porušení síťové neutrality :-( ovšem stejnou šanci by měli mít i nezávislí provideři (popravdě od začátku to byla jedna z motivací, proč jsem o solárním létání jako malý poskytovatel přemýšlel...)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Hmm, tak letadlo facebooku nakonec vypadá takhle...
    Aquila letadlo odstartovalo ke zkušebnímu letu. | rychlofky
    https://rychlofky.wordpress.com/2016/07/22/aqualla-letadlo-odstartovalo-ke-zkusebnimu-letu/
    AquilaTestFlight
    https://vimeo.com/175771794

    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: flamewar o hmotnosti přetlakové kabiny tu taky proběhl. jedna možnost je nacpat cestující do skafandrů :-)) smajlíky ovšem vyvrací Solar Stratos, který do nich nacpe svého jednoho cestujícího. Druhá možnost je Airbus Perlan / SpaceShip One/Two (kompozitní přetlaková kabina).

    počítám vynálezci těhle "létajících kontejnerů na lidi" počítají právě s ultralehkými přetlakovými kontejnery, které budou mít za úkol právě jen unést samy sebe, a ne držet pohromadě celé letadlo (fakticky asi to dojede na aerodynamiku.. křídlo s podvěsy bude lehčí, ale aerodynamicky to nebude tak výhodné, takže by to mělo paradoxně smysl.. asi právě jen pro to solární křídlo, které potřebuješ co největší...)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: a kolik ze toho ty realne fukcni letadla uvezou? :-) Jak uz jsem poznamenal, chybi podstatna malickost - dostatecny vykon.

    Zadarmo ta pretlakova kabina nebude. Vyvoj zadarmo neni - a lze predpokladat, ze uziti mechanismu si necha jeho autor zaplatit, aby ty naklady na vyvoj pokryl (a mel prostredky na dalsi vymysleni).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: ?? nechápu. solární letadla reálně fungují. jeden z protiargumentů byl, že vývoj solárního dopravního letadla by byl příliš drahý vzhledem k omezenému množství aplikací; pokud ti ale někdo tu přetlakovou kabinu vyvine prakticky zadarmo, tak jediné, do čeho investuješ je to solární křídlo (možná i bezpilotní, v podstatě dron?), které přepravuje tu unifikovanou kabinu.

    ale není moc pravděpodobné, že by k tomuhle scénáři došlo během našich životů, protože tu bude vůle udržet současnou letištní infrastrukturu.. některá uspořádání měst přežila staletí, třeba systém hradeb s uzavíratelnými bránami... a monopolizace dopravy skrze velká letiště je dnešní podoba "hradeb", v podstatě (s tím, že teroristické útoky na letiště či letadla vytváří v podstatě stav podobný obležení).

    každopádně, pokud solární letadla jako taková jsou technicky proveditelná, tak ty autonomní kabinové moduly by možná přispěly i k tomu, aby byla i ekonomicky životaschopná...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: tak jestli je kabina pevne spojena nebo odnimatelna je kosmeticka vec. V tom pripade tu ale ses offtopic, pac nemas vyreseno, jak tu kapsli dostat pod solarnim kridlem nahoru :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam