JAZZZ: tak nejsi první, kdo tohleto říká. obecně buď uvažuješ v kategoriích technologického nomádství - tedy směřuješ energeticky autonomně mimo civilizaci, ale současně s ní zůstáváš propojený na informační úrovni - a nebo uvažuješ v kategoriích setrvání v civilizační infrastrukuře. nejde tam zdaleka jen o peníze, protože autonomie má strategický význam (dokonce i ve vojenském smyslu, a to myslím naprosto bez debaty...).
já trolluju proti vodíkové ekonomice jako "totálnímu konceptu" - tedy nějaké představě, že vodík pokryje všechny budoucí potřeby mobilních energetických aplikací a cokoliv jiného je ztráta času. Ale rozhodně bych neztrácel čas polemizovat s někým, kdo si hraje s konkrétními vodíkovými letadly, auty, apod. - ok, měl bych trochu pochybnosti, až ty nádrže dosáhnou určité velikosti, jestli je to bezpečné, ale to lze mít u lithiových baterií nebo obecně čehokoliv, co potenciálně může spadnout někomu z nebe na hlavu.
že elektroskůtry nerekuperují, je samozřejmě konstrukční chyba, v klubu
[ Solarni technika,Solar cooking-baking & Elektrick bike,cars, ] se vede flamewar, jak moc je to snadné nebo těžké a btw, o rekuperaci energie otáčení vrtule při klesání uvažují i konstruktéři elektrických letadel (!)
já bych jen uvedl, že solární letadla netlačím jako "totální koncept", který by měl nahradit všechny ostatní formy dopravy - sice mám určité pochybnosti, jestli rychlost bude i za 100 let tak in, jestli třeba lidi nepřejdou k nějakému spíše meditativnímu stylu života "na cestě", místo dnešních rychlých přesunů a návratů do míst zajišťující jistotu.. náznaky tohohle existují, ale fakt je to těžký říct.
pokud budou solární dopravní letadla reálná, tak jsem tu provedl výpočet, že nějaké to procento (už nevím jaké) trhu by znamenalo něco, jako že každý Evropan si jednou za život udělá cestu na dovolenou solárním letadlem (např. skrz stratosféru, což je sám o sobě zážitek). a můj hlavní argument je "podívej, jaké jiné kraviny lidi dělají" - stratosférický let je přitom nejbližší aproximace letu do kosmu, jakou kdokoliv z nás může zažít, a solární stratosférický let se velmi snadno může ukázat jako nejlevnější varianta. A teď si vezmi, jaké miliardy se investují do vysloveně PITOMÝCH způsobů zábavy, a očekává se přitom návratnost...
stačí se osvobodit od toho, že nějaký koncept má být totálním řešením pro všechny situace a připustit existenci obchodních modelů, které si vystačí s jednotkami procent trhu. no a že to zaujme víc lidí, nebo že se objeví aplikace, které dříve nikdo nečekal, to už je jen bonus (proč by solární drony ve stratosféře měl používat jen Facebook a ne třeba nějací regionální internetoví operátoři, jako kombinaci doplňkového pokrytí s určitou formou přilákání pozornosti a publicity a získání prestiže?)