REDGUY: hele, teď jsem přes vánoce měl tu čest být na horách ve společnosti třináctileté neteře na kterou leze puberta... a díky tomu jsem si uvědomil, co mi vlastně tak moc tvoje online chování ke mě připomíná...
podívej, i kdyby to byl blbý nápad - tak blbých nápadů, na které navíc lidi lákají investory, nebo loudí dotace, je přece všude kolem celá řada. proč tahle fixace tímhle jedním konkrétním?
solární letadla se velmi pomalu vyvíjí od jednomístných k dvoumístným. je to pohyb popravdě opravdu dost pomalý na to, aby šlo už mluvit o letadlech s cestujícími: ale současně, ten pohyb tam je. z nějakého důvodu ty myšlenku přisuzuješ mě, ale lze jí mezi řádky číst u všech týmů - u Solar Impulse (Pickard o tom při příležitosti obletu Země mluvil... start na baterie, ano), u Solar Flight, u Solar Stratos (mluví o budoucí 3 místné verzi s přetlakovou kabinou!). a objevily se i nápady (od designerů, převážně), které jsou víc mimo jakoukoliv reálnou fyziku, než byly ty moje.
vidím, že se občas (vyjímečně) v některých klubech pustíš do trollingu proti jiným lidem než mě - a nemáš špatné argumenty. být nucen čelit nějaké kritiice je určitě nakonec přínos, ale co je moc, to je moc.
prostě nejsem "jediný, koho to napadlo". to je jednak. a za druhé, tvůj boj proti nápadům ve jménu boje proti "samozvaným géniům" je trapná taktika. nápady chtějí, aby se o nich lidi bavili. takhle se vývoj posouvá dopředu. spousta nápadů je samozřejmě chybných nebo naivních - ale to neznamený automaticky, že takové jsou všechny a zejména to neznamená, že ty máš být arbitrem toho, které to jsou.
spíš speciálně u tebe z toho cítím takový pocit, že kdyby se ukázalo, že některé nápady třeba nejsou mimo, tak by se ti zhroutil podstatný kus tvého světonázoru. (protože jinak tak strašně zaryté úsilí, které tomu věnuješ, vysvětlit nejde).
(mě pochopitelně světonázory rozbíjet baví - ukázat, že věci _jdou_ dělat jinak, neznamená automaticky, že je tak lidi dělat budou - ale je to samozřejmě daleko důležitější, než nějaká propaganda, že by se _měly_ dělat jinak, nebo tak...)