DANYSEK: jenže ty neustále někoho škatulkuješ a perlustruješ, jestli má nějaké vzdělání na něco, nebo ne. navrhl jsem využití odpadního tepla datacentra, o kterém jsem se 10 let hádal se všema možnýma. někteří lidi ani nevědí, že se všechna elektřina v počítačích _musí_ přeměnit na teplo -tvrdí, že se "spotřebuje na to počítání", přece.. a tihle lidi dnes rozhodují o penězích!
nevím, co je v tvém oboru "základní vzdělní" - podle mě umět číst a psát je základní vzdělání. středoškolské vzdělání je umět psát bez gramatických chyb, cca. vysokoškolské vzdělání už je napsat diplomku, co má hlavu a patu.
určitě nejsem konstruktér, to je samozřejmě pravda. jenže problém toho, proč dnes vývoj nejde dopředu tak rychle, jak by mohl, je přesně to, že všichni se jen učí se 100% jistotou napodobit osvědčené postupy a sem tam občas zkusit nepatrnou optimalizaci - protože na tom stojí business korporací a sektoru, který je financuje, atd. (není to konspirace - prostě fakt, souhrn pravidel a rozhodnutí)
Elon Musk to dost přesně popsal tak, že se dnes málo riskuje - málo to vybuchuje.
letadla jde ale simulovat podstatně snáze, než rakety. samozřejmě, že by se můj wireframe musel prohnat simulátorem. ten by určil třeba různé druhy namáhání.
co ti umím např. spočítat, je integrál toho plošného zatížení, ze kterého ti velmi zhruba vzejde moment sil působící na křídlo. to křídlo má nějakou tloušťku, máme na něj nějaký hmotnostní rozpočet - takže strojař nebo stavař (ne já) by pak řekl, jaký typ konstrukce z jakého materiálu by ten moment ustál.
tedy mám podle mě "základní vzdělání" a základní předpoklady pro mezioborovou komunikaci. tedy něco, co by měl třeba umět - investor, resp. zástupce investora v takovémhle projektu.
nezbývá než doufat, že někdo z crazy libertariánských bitcoin-miliardářů, až dospěje, tak bude mít zálibu v exotických technologiích - a uvěří mi, že jsem ten člověk, který by se za něj měl bavit s designéry a konstruktéry :-) protože já zase budu mluvit jazykem jeho kmene (peníze, trhy, apod.)