• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XCHAOSSolární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+"létající auta"/VTOL)
    V tomhle klubu řešíme všechny aspekty solárního létání, i mezioborově (aerodynamika, statické a mechanické záležitosti, elektrotechnika, fotovoltaika, konstrukce letadel, ekonomika provozu...)
    [ solar-flight.com | solarimpulse.com | solarship.com | Conceptual Design of Solar Powered Airplanes for continuous flight (pdf) ]

    Témata podrobně: Pilotovaná i bezpilotní solární letadla. Významné zahraniční osobnosti aktivní na tomto poli. Politické, ekonomické a sociální souvislosti. Vše z historie tohoto oboru i zajímavé odkazy týkající se jeho budoucnosti. 2D i 3D vizualizace, fotografie, videa. Volné přesahy do spřízněných oblastí "úsporné aeronautiky" (obecně všechny vzducholodě, lidskou silou poháněné létající stroje, enviromentálně šetrné létající stroje, apod.). Elektrické létání (i na baterie), stratosférické létání (hlavně elektrické a solární, včetně bezpilotního). Související regulace v letectví (velmi pomalá letadla s velmi nízkým plošným zatížením křídla, pilotovaná i bezpilotní)

    Offtopicy většinou díky benevolenci moderátora bohužel nejsou mazány (ale měly by být). Za osobní útoky a urážky většinou následuje ban na dobu určitou. Připomínky ke způsobu moderace klubu směřujte prosím do soukromé pošty.
    rozbalit záhlaví
    KEJML
    KEJML --- ---
    XCHAOS: Kdyby ses na pár měsíců místo plkání na Nyxu věnoval po stejnej čas 3D modelování, tak dneska renderuješ jak král ;)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    jediný, co bych se potřeboval pořádně naučit, jsou ty rendery :-)

    vs.:
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: můžeš si vybrat, kdo tě bude energeticky držet v šachu, protože vlastní přepracování jaderného paliva tak možná Severní Korea nebo Irán, ale v Evropě to moc nefrčí. Pak ještě reaktory na neobohacený uran (který kupodivu máme) - ano, kdybychom v A-1 byli okopírovali kanadský design Candu úspěšněji, a nevytvořili přitom tzv. těžkou sodovku (směs těžké vody a CO2, pravděpodobný zdroj pohonu pro Neználkovo sodovkové auto), tak jsme možná dnes mohli mít energetickou autonomii bez závislosti na cizích dodavatelích jaderného paliva. jo, to byly ty 70tky - post-hippies, detánte, Sojuz-Apollo, Pink Floyd...

    podívej, tady jsi s jádrem offtopic. tady se stavěj elektrické létající prostředky pro Robura Dobyvatele.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ABDULAH: ano, v létě to maj rodiče ze slunce na chatě, protože na chatě jsou překvapivě - jen v létě.

    pokud využíváš _odpadní_ teplo - překvapivě, v létě ho máš přebytek. takže solární termál jo - ale ne tam, kde provozuješ datacentrum.

    je to celé složité, hele. připouštím jistou celkovou životní neschopnost, ale pokud se bude parta jednookých pořád hádat, kdo z nich je mezi slepými víc Janem Žižkou (nebo dokonce králem), tak se nikam nedoberou.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: v paneláku máme po rekonstrukci stoupacek okruh. Pribyla jedna trubka a 80w čerpadlo. Toť vše :-d tepla teče za pár vteřin. Lol a vedle si daly termo panely tepelné čerpadlo a pár solaru a v létě mají vodu čisté že slunce. 20 cm polystak na zateplení a na jre a podzim topí jen že slunce. Ale když nesvítí tak halt plyn. Je pořád pod mrakem to moc dolary nedaji no.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jako chci říct, kdybys využíval odpadní teplo datacentra, tak jistě postavíš teplovodné trubky z Nagana na nejbližší sídliště, jako jsou toho Mělníka? tak tady tě musím zklamat.. já zatím neumím zakopávat ani optický vlákna, natož trubky. ten náš okruh teplý vody po bytech má nejvýše desítky metrů celkem.
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    XCHAOS: cece ty máš hodně času co? Komousi dle plánu cheli stavět jaderku na severu cech severu Moravy Chvaletice nebo u holic a ještě na jihu Moravy. Tudíž všechny průmyslové oblasti. Nevím co vyjde ekologicky lépe. 4 generace jadérek plus malé jako hyperion. Najdi si vver kotel 320 já bych se nebál. Hlavně prosím spocitej kolik baterek a dolarů by to bylo a stalo. Můj sen je malá jaderka one man systém jako je hyperion ovládaná mobilem :-)))))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: tam topili ještě elektronkama, na Kavčích horách, ne? jinak v Mělníku je nějaké datacentrum? nevěděl jsem... asi hnědouhelné, že? :-)

    ABDULAH: jj, přesně takový typy jako jsi ty chci, aby měli pod palcem český jaderky 50 km od Prahy, to by byla fakt bomba (dokonce jaderná!). a myslím, že jaderný elektrárny by měli obecně obsluhovat absolventi učebního oboru bez maturity - s těma blbcema z FJFI všechno jen strašně trvá... a nebo to outsourcovat Číňanům, aby si český ynženýři moc nevyskakovali a nepovyšovali se nad estébáky a jejich rodiné firmy...
    ABDULAH
    ABDULAH --- ---
    DANYSEK: Chvaletice vytápění široké okolí. Škoda že tam komousi nestihli začít stavět tu jaderku. :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: Odpadni teplo z Kavcich hor se na vytapeni Podolskeho bazenu vyuziva desitky let. Odpadni teplo z elektrarny v Melniku vytapi kus Prahy take desitky let. Atd. Vazne netusim, o cem tak prevratnem tu zvanis... :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Jako asi takhle: zajímavé je, že já všechny svoje zdejší kritiky rozhodně neobviňuju "když to víš líp než já, tak jsi jistě geniální". Nejvíc mi ale uráží ten předpoklad, že na všechno, ale opravdu na všechno, musí mít člověk příslušné "vzdělání".

    Jistě - člověk musí pracovat s nějakými podklady, znalostní bází a mít základní schopnosti rozumět jazyku té znalostní báze. Dále jasné, že je nutné mluvit stejným jazykem a požívat stejné pojmy v daném oboru, jako ostatní (tady jsem měl docela velké problémy, když jsem se v dospělosti rozpomněl, že fyzika je vlastně zajímavá a že programování bylo samo o sobě ve svém důsledku dost naprd).

    např. si myslím, že na rozdíl od id ABDULAH mám maturitu z fyziky a tak jeho některá povýšená moudra, dejme tomu, neobstojí ve zkoušce časem (případně abstinenci od nějakých drog, na kterých si frčí, ale z toho ho na rozdíl od jiných id nebudu obviňovat bez důkazu a přináším to jen jako nezávaznou hypotézu). Zjistí, velmi zhruba, že je prostě šikovný v tom, na co opravdu opakovaně sáhnul rukama.

    Třeba naopak: dnes je řada her - hlavolamy pro děti, apod. - které ke genialitě víceméně nějak povzbuzují - jenže je to naprosto neproduktivní využití intelektu - skoro jako když Inkové měli kola na hračkách pro děti, ale nepoužívali je pro dopravu.

    Futurulogie se stává v postmoderně-korporátní éře v podstatě jediným démonizovaným oborem - stává se tak nějak"neamerickou buržoazní pavědou - herezí" a brzy z toho bude jediné opravdové tabu.

    každá inovace přináší hrozbu, že bude disruptivní a naruší zavedený sociální status-quo (Uber ničí taxikáře, Airbnb hoteliéry, sociální sítě určité formy zábavy a sociálních teambuildingů, co byly předtím a dost možná i tištěná média, apod.). (A to se nebavíme o vojenských důsledcích - co kdyby třeba ISIS zjistili, že na jejich teritoriu mají kromě ropy spoustu solární energie, co ani nemusí složitě přepravovat konvoji...)

    Nebavím se o sci-fi - pokud tam nacpete dost kosmických výtahů a dilithia a teleportů a warpových pohonů a protonových torpéd a silových polí využitých jako štítů, tak je to naopak mainstreamová zábava, která tvoří významnější sektor dnešní ekonomiky, než skutečný kosmický výzkum.

    Ale skutečné tabu je futurologie - taková, se kterou si zahrávali hardcore a new-wave sci-fi autoři, taková, o které se bavilii Stanislaw Lem nebo P.K.Dick, prostě futurologie, která přináší nové filosofické a etická otázky a tak. Futurologie, která je schopná domyslet si sociální důsledky sektářských experimentů typu krypto-měny, apod.

    Futurolog před 20 lety samozřejmě neměl tušení, jaké technologie jsou potřeba aby se rozšířili smartphone. Ironiií osudu - 90% futurologů sázelo na satelitní komunikátor v náramkových hodinkách, protože počátky mobilních sítí byly známá technologie, telco satelity byly známá technologie, a "digitálky" byly velmi populární a zlidovělé - a extrapolace třech technologií byl satelitní náramkový komunikátor, zdálo se to jako sázka na jistotu, a nějaký Nyqist-Shanonův teorém o odstupu signál/šum, velikost antény, apod., to se zdálo jako blbý kecy těch, kdo nemají ani základní vzdělání, že....

    Místo toho máme PC + kalkulačka + internet + mobil = smartphone, a je to dost disruptivní technologie (která ještě nezačala ani pořádně disruptovat - asi jako internet v 90kách, Uber je napster, který čeká na svůj torrent). Takže futurulogie je tím zajímavější, že se může snadno mýlit!

    Pochopitelně, každý systém, který se snaží o stabilitu - tedy jakékoliv elity v jakékoliv společnosti, nadnárodně-korpoátní, nacionalistické i komunistické či post-komunistické - samozřejmě potřebujou mít základní přehled o technologiích. "Všeobecná základní mobilita" by samozřejmě značně zkomplikovala regulaci migrace, protože když nechceme potápět lodi s uprchlíky ani tam, kde se nikdo nekouká - chtěli bychom sestřelovat solární letadla s uprchlíky, na která by bylo vidět ještě daleko líp?

    Čína se snaží o udržení kontroly internetu a cenzuru - ale mají šanci? Západní společnost držela pohromadě přes 100 let díky kontrole nad energetickými technologiemi (klíčová byla parní turbína a její optimální účinost v konkétních otáčkách - turbínové bitevní lodě musely plout plnou parou vpřed, při nižší rychlosti klesala účinost a tím i operační dosah... stejný impulz vedl i k rozšíření centrální rozvodné sítě, protože když už parní turbíny roztočíte, účinnost s jejich výkonem klesá...)

    V současnosti žijeme v době, kdy jsou 2 miliony lidí najednou ve vzduchu v proudových letadel, je to zdojem asi 10% emisí CO2 a je to samozřejmě velmi citlivé na ceny pohonných hmot, takže lety s mezipřistáním na blízkém východě spolehlivě ovládly trh - stačí se podívat, že jediný Airbus, který k nám zalétá 1x týdně, jsou Emirates z Dubaje.

    Čekám, kdy všichni ti čeští vepřoví islamofobové pochopí, že místo halekání na náměstí a povinnému křtu migrantů pivem apod. je klíčem ekonomická nezávislost na ropě z Blízkého východu - a tedy třeba podpora solárního létání. Ale samozřejmě, sdílet na Facebooku Konvičku je daleko snažší, než pochopit, o čem píše xChaos, co přece nemá ani to "základní konstruktérské vzdělání"...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: tak jako pozor pozor... ona jedna věc je pustit si větrák či výdech klimatizace v létě do světlíku a v zimě do kanclu a u toho skončit... jiná věc je instalovat tepelné čerpadlo a předehřívat tím vodu na vstupu elektrických bojlerů v deseti bytech (a jedenáctý mít na odpadní teplo přehozený celý, včetně topení pomocí radiátorů)

    zrovna ta firma, od který jsme to odebrali, říkala, že je to teprvé druhé využití odpadního tepla co dělali (první byl hotel, kde se pomocí využití tepelného čerpadla pro klimatizace hotelové hosté sprchují vodou ohřátou odpadním teplem klimatizací)

    tím chci říct, že ekotechnologie nemají být jen nějaký dotační podfuk - ale že mají být skutečně ekonomické, má být řešení, které má hlavu a patu, kterým se hedgeuješ proti růstu ceny energií, monopoizaci trhu, apod.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: odpadni teplo se vyuzivalo v "dobe kamenny" vsude kolem tebe. To jsi fakt nic prevratneho neobjevil.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: zapomněl jsem říct, že to využití odpadního tepla funguje: jistě, počítal to kluk, kterej to studoval. jako první job po vejšce. ale počítal to na základě zadání, které jsem formuloval...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    VYHULENY_UFO: tam žádné počty neprezentuju... ZP je daleko nelineárnější, než solární létání.. to je naopak velmi lineární, jakmile jednou vystoupáš nad mraky...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jenže ty neustále někoho škatulkuješ a perlustruješ, jestli má nějaké vzdělání na něco, nebo ne. navrhl jsem využití odpadního tepla datacentra, o kterém jsem se 10 let hádal se všema možnýma. někteří lidi ani nevědí, že se všechna elektřina v počítačích _musí_ přeměnit na teplo -tvrdí, že se "spotřebuje na to počítání", přece.. a tihle lidi dnes rozhodují o penězích!

    nevím, co je v tvém oboru "základní vzdělní" - podle mě umět číst a psát je základní vzdělání. středoškolské vzdělání je umět psát bez gramatických chyb, cca. vysokoškolské vzdělání už je napsat diplomku, co má hlavu a patu.

    určitě nejsem konstruktér, to je samozřejmě pravda. jenže problém toho, proč dnes vývoj nejde dopředu tak rychle, jak by mohl, je přesně to, že všichni se jen učí se 100% jistotou napodobit osvědčené postupy a sem tam občas zkusit nepatrnou optimalizaci - protože na tom stojí business korporací a sektoru, který je financuje, atd. (není to konspirace - prostě fakt, souhrn pravidel a rozhodnutí)

    Elon Musk to dost přesně popsal tak, že se dnes málo riskuje - málo to vybuchuje.

    letadla jde ale simulovat podstatně snáze, než rakety. samozřejmě, že by se můj wireframe musel prohnat simulátorem. ten by určil třeba různé druhy namáhání.

    co ti umím např. spočítat, je integrál toho plošného zatížení, ze kterého ti velmi zhruba vzejde moment sil působící na křídlo. to křídlo má nějakou tloušťku, máme na něj nějaký hmotnostní rozpočet - takže strojař nebo stavař (ne já) by pak řekl, jaký typ konstrukce z jakého materiálu by ten moment ustál.

    tedy mám podle mě "základní vzdělání" a základní předpoklady pro mezioborovou komunikaci. tedy něco, co by měl třeba umět - investor, resp. zástupce investora v takovémhle projektu.

    nezbývá než doufat, že někdo z crazy libertariánských bitcoin-miliardářů, až dospěje, tak bude mít zálibu v exotických technologiích - a uvěří mi, že jsem ten člověk, který by se za něj měl bavit s designéry a konstruktéry :-) protože já zase budu mluvit jazykem jeho kmene (peníze, trhy, apod.)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: konstrukterina je samostatny obor plny ruznych specializaci. Podle vseho nemas ani vseobecne zaklady vzdelani nutne pro tuto cinnost :D
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    XCHAOS: jo, vidim ty pocty v auditku o nzp. :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    DANYSEK: jsem v podstatě praxí spíš podnikatel, než fyzik :-) myslím tím, že tam nevychází záporné hmotnosti konstrukce apod. :-) (tzn. že by to musela být vzducholoď :-)
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    XCHAOS: kupecke pocty... OLOL :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    jinak čistej gravitační potenciál 8t ve výšce 3000 m je asi 65 kWh (pokud dobře počítám!!! m*g*h/3600, opraví mi někdo). Tedy s cca 250 kWh baterií (o hmnosti 1t) by to teoreticky mohlo dostupat až do ~11000m, ale samozřejmě, účinnost ani náhodou není 100%, takže musíme počítat něco mezi 3000 a 10000 m - čistě jen stoupání, bez přidané solární energie.

    velmi zhruba to tedy sedí a závisí to ovšem na konstrukčních postupech typu:
    [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ]
    [ XCHAOS @ Solární letadla a vzducholodi (pilotovaná/bezpilotní+stratosférické/elektrické létání+rychlostní rekordy solárních aut) ]

    tzn. toho času "mimo dosah garážových firem" (ale kdo ví, jak velké 3D tiskárny budou mít garážové firmy k dispozici za 10-20 let?)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam