REDGUY: je to tady offtopic. a popravdě, vybereš si z naměřených hodnot selektivně nějaké, ale současně pomíjíš, že výrazněji selhal jenom jeden jediný komponent kola, a to solární střecha (mechanicky i výkonově). rozpad střechy a nutně zbastlené improvizované opravy postupně vedly i k zhoršování aerodynamiky a k tomu, že spotřeba Wh/km se v průběhu cesty nezlepšovala (nebo zlepšovala, když jsem se hodně nadřel).
Spotřeba kolem 8 Wh/km při rychlosti kolem 30 km/h (měl jsem dvě rychlostní mapy cca 27 a 33 km/h, které dávaly za různých okolností lepší výsledky - např. do kopce ta rychlejší... jinými slovy, byly některé sklony, které jsem díky vyšší účinnosti ve vyšších otáčkách vyjel se stejným výkonem, jako když jsem je jel pomaleji a ještě u toho - delší dobu - šlapal...) je mimochodem slušná a odpovídá výkonu motoru 240W (240W po dobu jedné hodiny, děleno 30ti ujetými km). To se do mých odhadů před ojezdem trefuje celkem slušně. Problém je v tom, že 240Wp panely prostě dodaly průměrně cca 1 kWh (za nejlepších podmínek skoro 1.5kWh, ale ke konci cesty nejvýše 1.3, v září jen 1.2, a samozřejmě za špatného počasí daleko méně). Z toho logicky vyplývá, že jen asi průměrně 4h za den jsem mohl jet touhle optimální rychlostí, zbytek cesty jsem musel víc šlapat, tak či onak.
Odhad více jak 200 km za den by vyžadoval velmi zhruba průměrnou výrobu 1.6 kWh za den, které ostatní soutěžící velmi často dosahovali, co jsem tak zjišťoval. (nejlepší špičky produkce by pak musely být cca 2.4 kWh, což pokládám za reálné).
Tahle odhadnutá čísla, ať už se ti metodika nelíbí jakkoliv, bude možné ověřit příští rok v létě - samozřejmě zveřejním co naměřím a kolik jsem ujel. Neplánuju být v pohybu celé léto, podniknu nejspíš jen krátký výlet (faktem je, že nejvíc by mě bavil asi týden za hezkého počasí a věřím, že si solární kola na takové kratší výlety lidé budou i ochotni pronajímat... aby si cestování užili, ale sami nemuseli řešit jejich servis a skladování... ostatně projekt vznikl především za účelem přepravy rámu cargokola na ECLF konference po vlastní ose... a během těchto cest určitě budeme sbírat další data...)
Je pravda, že pro vítězství nestačil průměr 200 km/den, bylo nutné dosáhnout průměru 270 km/den, to nemohl předpovídat nikdo (a popravdě, poměrně slušně jsem odhadl, že toto by bylo potřeba na vítězství, ale ohlásil jsem veřejně po reálných zkušebních jízdách výrazně méně). Ale očekávat po chystanému upgradu panelů na 440W průměrný denní dojezd asi 200 km (nebo 300 km pokud ráno vyrazím s plně nabitou baterií) je naprosto realistické a budu to schopen demonstrovat.
S těma letadlama mi podsouváš něco, co netvrdím... nebo resp. sám používáš slovo "odhadovat". Ano, odhadování je proces velmi odlišný od "projektování" - odhadovat může kdokoliv cokoliv, a v případě stratosférických letadel jsem se trefil, protože:
270 km/h u Perlanu 2 (a dost podobné hodnoty ohlášené pro Solar Stratos)
se blíží mému dávnému odhadu 300 km/h (který jsem posléze upravoval mírně směrem dolů pod 300 km/h, když jsem si o tom něco přečetl)
Takže můžeš samozřejmě tvrdit, že je to
náhoda, a že tomu vůbec nerozumím, že jo. Samozřejmě existují případy, kdy i volbou špatné metodiky můžeš _náhodou_ dospět ke správnému výsledku... ostatně, poslední léta se snažíš zpochybňovat metodiku a ne čísla (ale třeba v případě celoodpruženého rámu tvoje "rady" nedávaly moc smysl, protože neodpružené rámy kol se po cestě viditelně rozpadaly, zatímco můj rám vydržel ... BTW, nebylo moc medializované, že jednomu z účastníků, co se vracel po vlastní ose, se po 10000 Km v Bělehradě rozpadl
titanový rám designového profesionálního elektrokola tradiční trubkov0 koncepce... tolik k tvojí kritice toho, že jsem investoval čas a prostředky do vývoje vlastního custom rámu...)
Tým organizátorů Sun Tripu si vysoce cenil toho, že jednak do cíle dorazilo kolo, které označovali jako "homemade" (což je nesmysl - já kola stavět neumím, to kolo bylo "custom") a že jsem závod dokončil čistě s využitím solární energie.
Já se sice snažil cenu poroty víceméně odmítnout (čímž jsem porotu dost urazil - velmi konkrétně jsem ale poukazoval na to, že z mého hlediska "udělal všechno správně" Daniel Jenni...) - ale něčím jsem je holt asi přeci jen zaujal:
Sun Trip 2018 - Rankings - The Sun Trip
https://www.thesuntrip.com/sun-trip-2018/participants/