• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KRALIKlide z maringotek

    V prvni rade pro ty, kteri se chteji castecne vymanit z okovu otrokarskeho systemu, pro kutily i zahradkare, divky i chlapce, podiviny i samotere. Maringotka jako domov. Tuning, tipy a triky, kazdodenni tvrda drina a pocity sladke, kysele i hořké. Vitejte doma, lide z maringotek.

    nastenka: Pruvodce nakupem maringotky (resp. prednakupem) ...aneb nekupuj zajice v pytli

    related: [ Malá bydlení nejenom mobilní ]

    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    MASOO: Tak přiznám se, že s 2cm mirelonem jsem nepřišel nikdy do styku. Protože se až na vyjímky nepoužívá jako izolace, pro svou mizernou lambdu, tak to používám jen jako dilatační materiál a kročejovku. To že je to pro tebe v pohodě nic neznamená, pro jiné je to v pohodě i bez něj.
    Ale co je nejdůležitější není samotný materiál, ale důslednost zhotovení. Tedy tvůj 2cm mirelon může být lepší než 5cm kvalitnější izolace jinde.
    Osobně pokud něco zatepluju, tak si hlídám rosné body a difuzi. Případně celkovou bilanci vodních par v roce. Z toho pohledu je pro mě mirelon těžko a nebo nevhodně použitelný. A většinou než něco naoko spatlat, raději doporučuju nechat jak to je.

    Před koncem léta jsem s kamarádem prošel 6 zateplených maringotek ala: [ JUZUELKA @ lide z maringotek ] jen většinou za rozumnější peníze a byla to tragédie. Většinou zateplení znamenalo dát izolaci tam kam se vejde, ale zhodnocení celku bylo vedlejší. Bohužel se to dělo nejen u celkově zfušovaných "přestaveb", ale i u těch které jsou navrch precizně zhotovené a velmi promyšlené. Pak je škoda takové práce. A hlavně časté rizika plísní.


    NE7RA: nádhera
    MASOO
    MASOO --- ---
    CUKI: mam v dodavce 2cm miralon cernej na strope a je to v pohode;)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MASOO: Bez tý omítky to není vhodný, už jen kvůli údržbě.
    A ty zapuštený okna může kdokoli umět jakkoli, ale ten technický detail dost dobře vymyslet nejde, díky k-ním rozdílům obou materiálů. Ono to při té jízdě dost pracuje.
    I když jde o to jaký má na to člověk nároky. Když vidím ten inzerát pod tebou, tak se to dá asi vyřešit k většinové spokojenosti naprosto s přehledem :-) Izolaci miralonem taky naprosto nedoporučuji.
    MASOO
    MASOO --- ---
    KCE: zapustena okna umi na jednicku ID FREEK303, reference vyborna;)
    KOOTCHA: KCE: ale jestli to mas jako docasny bydleni, tak neres
    MAHUTA: na strop je dobrej miralon, neni tak tlustej

    CUKI: myslis penu? to je takove jeskynni;) kdyz neudelas tu omitku, ale taky to ma neco do sebe:)
    JUZUELKA
    JUZUELKA --- ---
    Maringotka - Praha - východ, prodám
    https://auto.bazos.cz/inzerat/80133561/Maringotka.php
    CUKI
    CUKI --- ---
    DARJEEL: Ona bude v průběhu kolísat rapidně i ta vlhkost. Ten suchý vzduch je pouze u těch nezateplených paneláků, kde jsou všude obrovské fuky a přichází tudy z venku obrovské množství studeného vzduchu, který po ohřátí velmi sníží relativní vlhkost.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    NYA: ja myslim, ze je to taky o mire, na coz imho narazel CUKI. Kdyz jdu spat v 22° a vzbudim se rani ve 14°, tak ok, pretopit marinu na zdechnuti a rano foukat paru... proc, kdyz to jde poladit :)
    Jinak jasne, zrovna v tomhle auditku se asi shodnem, ze konstantni teplota a suchy vzduch panelakoveho bytu vs. kolisani a stavnaty vlhko lesa jsou pro kvalitu zivota uplne jinde.
    SCHIFFI
    SCHIFFI --- ---
    Postavila si maringotku a slavila úspěch. Teď je vyrábí na zakázku - iDNES.cz
    https://budejovice.idnes.cz/...va-19r-/budejovice-zpravy.aspx?c=A170922_091431_budejovice-zpravy_khr
    PITTSTOP
    PITTSTOP --- ---
    ORLIČAN PU 4 Maringotka BAZAR ROUDNICE
    http://www.bazar-roudnice.cz/auta_v/detail.php?autak=8309&lang=cz

    Marina i cz dokladama
    NYA
    NYA --- ---
    Jeste je mozny na noc topit uhelnyma briketama, co vydrzi hrat do rana.

    Ja jsem taky priznivce kolisavych teplot, myslim si, ze evolucne je na to organismus staveny. Mne teda vyhovuje lip nez konstantni teplota.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAHUTA: Ten EPS pokud nějak nevyřešíš spáry je podle mě na kondenzaci problém. Budě mít vlhkost a plíseň v místě na které neuvidíš. Většina marin má strop do oblouku, takže další problém. Pokud bych chtěl udělat nějakou rychlou levnou akci na zimu, tak tam dám nějakou hodně hutnou vatu. Pod 5cm bych se s tím asi nedělal.
    Pokud bych chtěl ušetřit na ubrané výšce, tak tam nasponkuju nějakou látku a vykašlu se na palubky.

    A nebo už jsem viděl i typa co to vzal obyč PU pistolí. Dělal jsem mu na to SDK omítku. Tohle se vyplatí ale pouze pokud chceš dělat jen menší vrstvu. 5cm a víc bych to nedělal ani náhodou. Ta omítka byla naprosto super protože držela stálou vlhkost. Například vaření bylo po té velmi znatelně lepší. A bylo to celé hodně světlejší. Možná bych našel nějaké fotky.
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    KOOTCHA: byval jsem kdysi ve starym neizolovanym busu,takže podobný plechový marině. Polish 2cm na sttropě dost pomoh nejen trochu teplotně ale hlavně se na strope nekondenzovala voda a když pršelo,není to takovej rachot. Kolem kamen jsem měl šamotky,cihlel a žuly-co jsem kde našel a mužu říct že to pomohlo dost. Na podlahu aspon dřevěný palubky-dřevo je obecně teplý material a podto klidně jen 1cm poliš stačí. To vše se da celkem i zreciklovat. Jsem dost vysokej,takže to řešim zlehka. Ted sem v dodavce,na stropě 1cm poliš a lepší jak nic. Ono když by se to měo zateplit pořadně-strop+podlaha,tak snížím výžku min o 10cm a to nechci
    CUKI
    CUKI --- ---
    GOMERA: Tak vzorek u nás z osady svědčí spíše o opaku, ale nic bych z toho nevyvozoval. Ono to jak bydlíš je často jen jeden mnoha různých dalších aspektů s tím souvisejících, které svědčí o tvém zdraví.
    Navíc chřipku nezískáš nachlazením, ale kontaktem s nakaženými. Takže můžeš prosedět celý den ve vyhřívané kanceláři a pak se vyhřívaným prostředkem přemístit do vyhřívaného domu, ale na věci to moc nemění.

    Když jsem bydlel ve skleníku, kde dole bylo přes 40°C a nahoře sic mírněji, ale 100% vlhkost, tak jsem se o to dost zajímal.
    Krom jiného sauna efekt funguje jen do doby do které se tělo přirozeně brání (oboum výkyvům). Následný čas směrem nahoru je dost ničivý pro srdce a pokud dojde k pozvolnému ale dlouhodobému ochlazení a taky zvyšování vlhkosti, tak je to dost drastické na klouby a kosti. Což je přesně ten případ.

    Třeba na kurzech pro přežití učím lidi, aby v případě, že mají dostatek energie se ke spánku uchylovali až v době, kdy tělo už "nejede" aby potem nevytvářeli vlhkost, kterou už pak v době, kdy tělo nebude dostatečně topit nedokážou dotovat. Pokud spíš ve vlhkém, tak budeš mít za noc celkově mnohem větší výdaj energie.
    To je přesně to, co se ti stane v tý marině. Proto jsem raději netopil.

    Druhá věc která by mi vadila na topení dřevem, je většinou přísun vzduchu z místnosti a nedokonalá těsnost. Málo kdo má v marině kamna v pořádku. Pokud tam je ale elektrika není co řešit. Případně už jsem realizoval v podobné stavbě i wavky na PB
    A nejde o to držet teplotu přesně na jedné teplotě, ale já se většinou setkávám s tím, že v zimě lidé usínají v teplotě skoro 40°C (což je velmi zdravé) a ráno tam mají 5°C a vlhko jak v prádelně.
    GOMERA
    GOMERA --- ---
    TSOH: Taky myslim, ze tyhle zmeny teplot jsou vynikajici na imunitu. Mam tu u nas na chatovy osade docela vzorek lidi co topi kamnama - teplota lita nahoru a dolu a druhejch co maji izolaci a jedou termostat (ja) a musim priznat, ze prvni skupina je na tom zdravotne viditelne lip co se rymy a chripek tyka...
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    KOOTCHA: 1/ po myti nadobi vypoustej vodu, led s talirema je nic moc. 2/ pokud porusis bod 1, pouzivej plechovy lavor, ktery muzes postavit na kamna. 3/ nezabouchavej si dvere, kdyz pujdes jen v trenkach ven pro drevo. 4/ opatri sobe velmi teplou perinu a hadry na rano si davej pod sebe. 5/ mas-I rad nanuky, dej si vecer k posteli hrnek caje se lzickou
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI: V čem je to nezdravý ? Takhle jsem párkrát nastydnul to jo... (ale spíš tim jak člověk vybíhal ven do mrazu a uvnitř bylo těch cca 30°C...).
    KCE
    KCE --- ---
    zmeny teplot = kondenzace vodnich par.. tak se pak nediv az budes v ty saune mit na strope rampouchy ;))
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOOTCHA: Pokud máš možnost elektriky, tak jak píše KCE ten oleják je dobrá volba.
    A zdravé to fakt není. Ta sauna jede v jiných intervalech.
    KOOTCHA
    KOOTCHA --- ---
    mám tu přímotop, tak ho můžu nechat na spínačky, ale ty rozdíly teplot mi nevaděj. Přijde mi to naopak zdravý. Taková permanentní sauna :) /včetně toho ochlazení.

    Na ten polyš asi dlabu. Mám 191cm a nehodlám tu lízt po čtyřech :) Ty cihly jsou dobrej nápad. Mám jich pár venku vyskládanejch, tak můžou bejt za kamnama, žejo...
    KCE
    KCE --- ---
    nebo tam dat jakykoliv topeni (el.,pb..) s termostatem :)
    za me vede el. olejovy radiator ;)
    CUKI
    CUKI --- ---
    KOOTCHA: Největší problém je bezesporu fakt, že nebudeš schopen udržet stálou teplotu. To že protopíš šílený množství dřeva, není tak hrozný, to ušetříš na nájmu a složitostech s tím spojených, ale i když tam zatopíš, ta teplota hned klesne.


    Bydlel jsem pět let v plechové boudě bez topení a zvykneš si. Ale jak začneš topit a rychle se budou měnit teploty je to dost nepříjemné a nezdravé. V marině jsem v zimě byl jen krátce. Nebyla moc zaizolovaná a večer tam bylo 40°C a ráno 5°C pod nulou (venku dlouhodobě -15°C) Když tam přijdeš večer je tam cca venkovní teplota. Pak zatopíš a je tam zase do hodiny dvou 40°C!!!

    Takže pokud bych to chtěl vylepšit, tak pokud nepůjdeš cestou to celé kvalitně zaizolovat, tak bych se soustředil na to, aby tam bylo hodně akumulační hmoty, co by to regulovala.
    Mě pomohlo dost to že jsem na stávající podlahu nanosil 10cm EPS desky a na to jsem vyskládal betonové dlaždice jako podlahu. Kolem stěn byla kde to šlo stěna z cihel asi do pul metru výšky a vše bylo stavěno z cihel. Kolem kamen bylo masivní cihelné obložení ze šamotek.
    Tohle hodně pomohlo a nic moc to nestálo. Ale snížila se rapidně výška :-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam