GOMERA: Tak vzorek u nás z osady svědčí spíše o opaku, ale nic bych z toho nevyvozoval. Ono to jak bydlíš je často jen jeden mnoha různých dalších aspektů s tím souvisejících, které svědčí o tvém zdraví.
Navíc chřipku nezískáš nachlazením, ale kontaktem s nakaženými. Takže můžeš prosedět celý den ve vyhřívané kanceláři a pak se vyhřívaným prostředkem přemístit do vyhřívaného domu, ale na věci to moc nemění.
Když jsem bydlel ve skleníku, kde dole bylo přes 40°C a nahoře sic mírněji, ale 100% vlhkost, tak jsem se o to dost zajímal.
Krom jiného sauna efekt funguje jen do doby do které se tělo přirozeně brání (oboum výkyvům). Následný čas směrem nahoru je dost ničivý pro srdce a pokud dojde k pozvolnému ale dlouhodobému ochlazení a taky zvyšování vlhkosti, tak je to dost drastické na klouby a kosti. Což je přesně ten případ.
Třeba na kurzech pro přežití učím lidi, aby v případě, že mají dostatek energie se ke spánku uchylovali až v době, kdy tělo už "nejede" aby potem nevytvářeli vlhkost, kterou už pak v době, kdy tělo nebude dostatečně topit nedokážou dotovat. Pokud spíš ve vlhkém, tak budeš mít za noc celkově mnohem větší výdaj energie.
To je přesně to, co se ti stane v tý marině. Proto jsem raději netopil.
Druhá věc která by mi vadila na topení dřevem, je většinou přísun vzduchu z místnosti a nedokonalá těsnost. Málo kdo má v marině kamna v pořádku. Pokud tam je ale elektrika není co řešit. Případně už jsem realizoval v podobné stavbě i wavky na PB
A nejde o to držet teplotu přesně na jedné teplotě, ale já se většinou setkávám s tím, že v zimě lidé usínají v teplotě skoro 40°C (což je velmi zdravé) a ráno tam mají 5°C a vlhko jak v prádelně.