• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PASTELMASO-vegetariánům vstup přísně zakázán
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MACHALIK: dík.
    MACHALIK
    MACHALIK --- ---
    ZUZKAOU: To je super zajímavej blog, hele. Nemám, co bych ti tam komentoval, ale je to dobrý. Rád to čtu!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A dá se to zkvasit?: Solené hovězí
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/11/solene-hovezi.html

    S dovolením trochu hovězího z vlastní zahrádky.
    MIC
    MIC --- ---
    dejte prosím prosím někdo na nástěnku obrázek běžných řezů... nejlépe české, ne americké...
    (kupoval jsem hovězí na steak a připadal si jako ignorantskej vegetarián... "opravdu chcete vysokej roštěnec, vždyť to má šlachu")
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    TIGRE: a pod 20 dnes v mrazáku to teda moc dobré za syrova nebude
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    E_D: tady http://www.cdc.gov/parasites/trichinellosis/gen_info/faqs.html píšou tohle:

    - Curing (salting), drying, smoking, or microwaving meat alone does not consistently kill infective worms; homemade jerky and sausage were the cause of many cases of trichinellosis reported to CDC in recent years.
    - Freeze pork less than 6 inches thick for 20 days at 5°F (-15°C) to kill any worms.
    - Freezing wild game meats, unlike freezing pork products, may not effectively kill all worms because some worm species that infect wild game animals are freeze-resistant.

    Takže zabíjet parazity mražením u vepřového (narozdíl od zvěřiny) jde, ale mrazíš to pekelně dlouho...
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    MIC: Já bych řekla, že je to tak správně že rare má být jen exkluzivní hovězí. A vepřová panenka by měla vypadat asi jako medium, jen trochu růžová uprostřed (kdyžtak mě někdo opraví).
    E_D
    E_D --- ---
    TIGRE: pomuze premrazeni?
    MIC
    MIC --- ---
    TIGRE: nehledě na to že polosyrový vepřový je hnusný. Možná nejsem ten správnej gurmet, medium hovězí steak je fajn, ale když pašíka tak well done. Když na fotkách vidím panenku která má opečenej milimetr zvenku a celej vnitřek je teplem netknutej, nechápu jak to ty lidi můžou žvejkat. Neříkám to utejrat k smrti do úplného vysušení, ale tuhou nedodělanou kotletu nebo nedopečenej bůček fakt nemůžu.. Vlastě to píšu jen proto že mě zajímá váš názor - pošlete mě kdyžtak do babicárny nebo k vegetariánům.
    MAKII
    MAKII --- ---
    TIGRE: tak nějak. každopádně sušený je lepší hovězí.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    WRIGLEY: já jsem tam byl jenom jednou, ale zase na ně mám hezkou vzpomínku - sehnal jsem tam hřbetní sádlo, se kterým jsem předtím pohořel v několika řeznictvích v centru a který jsem nutně potřeboval pro domácí italské klobásky :)
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    V Praze na Tylove namesti (nikoli na belehradske) je dle meho vytecne reznictvi a uzenarstvi. Maji kvalitni maso, dobre ceny a v uzenarstvi musim vyzdvihnout predevsim cely pult syru.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    PASTEL: no protože parazitické onemocnění u vepřového je nejvíc o držku :) hlísti jako jsou svalovci a podobné bonusy, které tě můžou z nedostatečně tepelně zpracovaného vepřového masa překvapit, nejsou imo nic příjemného. Jasně, že míra nebezpečí je možná v dnešní době malá, ale stejně já o cysticerkózu, trichinelózu a spol. moc nestojím :)
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    TIGRE: asi máš pravdu, zaručeně u té zvěřiny, ale proč zrovna vepřové
    (po pravdě na to celkem dlabu a zatim ve zdraví přežívám)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    WENDIGO: já bych se na to u hovězího, telecího a jehněčího vykašlal, ale určitě bych to nepodcenil u vepřového, zvěřiny, drůbeže...

    KAREN: tak bezesporu, to jsem myslel tou dostupností :)
    WENDIGO
    WENDIGO --- ---
    ZUZKAOU: Jo tak, ja beru nepasterovane neodstredovane mleko od mlekare a ten rozdil v chuti oproti tomu co prodavaji v obchodech je ohromny. Stejne jako tatarak se da udelat z premrazeneho masa ale rodil v chuti tam proste je.

    Mimochodem me jeste napada je nekde v praze lahudkarstvi s kvalitnimi uzeninami ktere nema prestrelene ceny? Co jsem hledala tak vsechno v centru a hodne nadsazene. Idealne nekde kolem Bcka
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WENDIGO: syrové mléko = nepasterované. Díky mlékárenské kampani proti mlékomatům to fakt není běžná surovina - třeba mlékomaty v praze čepujou pasterované mléko, byť nehomogenizované.
    WENDIGO
    WENDIGO --- ---
    ZUZKAOU: Jo prave me zarazi ta panika kolem masa kdyz syrove mleko pije 80% populace.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WENDIGO: syrové maso, stejně jako syrová vejce a syrové mléko jsou rizikové potraviny. Jízda po D1 je vysoce riziková činost...

    Tuším že promořenost parazity je celkem nízká a nejčastějšími zdroji nákazy různých bakterií jako je listerie, salmonela a nebo kampylobakter jsou špatně zpracované a skladované potraviny, a ne prvotní surovina.
    WENDIGO
    WENDIGO --- ---
    Jinak ta panika se zabijenim breberek z hoveziho je nejak dale podlozena nebo je to jen zase nejaky hygienicky trend? Protoze tatarak se dela ze syroveho a take se to tam nejak neresi, jen vim ze restaurace to musi premrazovat ale ja si delam tatarak ze syroveho leta a nikdy zadny problem nebyl, jo maso ze supermarketu bych na to nevzala ale z dobryho reznictvi s tim jaky jsou veterinarni normy a testy tam vidim spis paniku nez nejakej pravdepodobnej problem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam