• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PASTELMASO-vegetariánům vstup přísně zakázán
    Vše o mase - hovězí, vepřové, skopové, zvěřina, drůbež (ryby a mořské plody prosím ne, na to je na nyxu jiná diskuse). Kde ho kupujete, jak ho připravujete, jaké máte rádi,pracovní postupy, adresy odzkoušených řeznictví, chovatelů, případně i na mase založených restaurací
    rozbalit záhlaví
    E_D
    E_D --- ---
    TIGRE: pomuze premrazeni?
    MIC
    MIC --- ---
    TIGRE: nehledě na to že polosyrový vepřový je hnusný. Možná nejsem ten správnej gurmet, medium hovězí steak je fajn, ale když pašíka tak well done. Když na fotkách vidím panenku která má opečenej milimetr zvenku a celej vnitřek je teplem netknutej, nechápu jak to ty lidi můžou žvejkat. Neříkám to utejrat k smrti do úplného vysušení, ale tuhou nedodělanou kotletu nebo nedopečenej bůček fakt nemůžu.. Vlastě to píšu jen proto že mě zajímá váš názor - pošlete mě kdyžtak do babicárny nebo k vegetariánům.
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    PASTEL: no protože parazitické onemocnění u vepřového je nejvíc o držku :) hlísti jako jsou svalovci a podobné bonusy, které tě můžou z nedostatečně tepelně zpracovaného vepřového masa překvapit, nejsou imo nic příjemného. Jasně, že míra nebezpečí je možná v dnešní době malá, ale stejně já o cysticerkózu, trichinelózu a spol. moc nestojím :)
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    TIGRE: asi máš pravdu, zaručeně u té zvěřiny, ale proč zrovna vepřové
    (po pravdě na to celkem dlabu a zatim ve zdraví přežívám)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    WENDIGO: já bych se na to u hovězího, telecího a jehněčího vykašlal, ale určitě bych to nepodcenil u vepřového, zvěřiny, drůbeže...

    KAREN: tak bezesporu, to jsem myslel tou dostupností :)
    WENDIGO
    WENDIGO --- ---
    ZUZKAOU: Jo tak, ja beru nepasterovane neodstredovane mleko od mlekare a ten rozdil v chuti oproti tomu co prodavaji v obchodech je ohromny. Stejne jako tatarak se da udelat z premrazeneho masa ale rodil v chuti tam proste je.

    Mimochodem me jeste napada je nekde v praze lahudkarstvi s kvalitnimi uzeninami ktere nema prestrelene ceny? Co jsem hledala tak vsechno v centru a hodne nadsazene. Idealne nekde kolem Bcka
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WENDIGO: syrové mléko = nepasterované. Díky mlékárenské kampani proti mlékomatům to fakt není běžná surovina - třeba mlékomaty v praze čepujou pasterované mléko, byť nehomogenizované.
    WENDIGO
    WENDIGO --- ---
    ZUZKAOU: Jo prave me zarazi ta panika kolem masa kdyz syrove mleko pije 80% populace.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WENDIGO: syrové maso, stejně jako syrová vejce a syrové mléko jsou rizikové potraviny. Jízda po D1 je vysoce riziková činost...

    Tuším že promořenost parazity je celkem nízká a nejčastějšími zdroji nákazy různých bakterií jako je listerie, salmonela a nebo kampylobakter jsou špatně zpracované a skladované potraviny, a ne prvotní surovina.
    WENDIGO
    WENDIGO --- ---
    Jinak ta panika se zabijenim breberek z hoveziho je nejak dale podlozena nebo je to jen zase nejaky hygienicky trend? Protoze tatarak se dela ze syroveho a take se to tam nejak neresi, jen vim ze restaurace to musi premrazovat ale ja si delam tatarak ze syroveho leta a nikdy zadny problem nebyl, jo maso ze supermarketu bych na to nevzala ale z dobryho reznictvi s tim jaky jsou veterinarni normy a testy tam vidim spis paniku nez nejakej pravdepodobnej problem.
    MAKII
    MAKII --- ---
    TIGRE, MUTHA: já kombinovala - nejdřív trouba pro zabití breberek a pak sušička. Každopádně musím někdy dát další kolo.. a nesežrat to jako chipsy.
    KAREN
    KAREN --- ---
    TIGRE: pokud ji máš.)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    MUTHA: tak já ti to vyvracet nebudu, nicméně

    a) sušička to usuší podstatně rycheji
    b) menší spotřeba energie (nějakých 0,2 – 0,4 kWh podle typu)

    vzhledem k tomu, že na straně trouby nevidím žádnou výhodu (ok dejme tomu vyjma dostupnosti), přijde mi sušička jako smysluplnější volba.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: no tak vona halal porážka někde v horách pakistánu bude mít dost rezervy. Ovšem kdyby stejně technologicky vybavený ateista zabíjel zvíře, tak v tom moc rozdíl nebude.

    Ale jedním z předních bojovníků proti halal a košer je mistr Vávra - nácek, co se s ním jiní nácci přestali bavit, protože začal práskat...

    A muhehe: Vávrovy Ochránci hospodářských zvířat- měli web u Kaluži a nezaplatili http://expirace.banan.cz/?ohz.cz

    A jak tak koukám, tak ty jejich kecy radostně přebírají vegani, protože ověřování zdrojů informací se nenosí.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    ZUZKAOU: Aha, díky. Na podříznutí fakt není nic brutálního. Kdo ví co jsem četla já, rozhodně to bylo popsaný jako z hororu. Jak už to tak bývá, když se to týká islámu nebo čehokoliv, co je dost nečeský .)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    PASTEL: MAKII: já maso doma suším a imho je na to nejlepší sušička na ovoce spíš než trouba :)
    KAREN
    KAREN --- ---
    ZUZKAOU: roger that. jen se ujistuju, pac mistni realie a oznaceni az tolik neovladam, tak se vzdycky musim presne doptat, abych zas nedosla nekam jinam.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAREN: Máš pravdu je to zastávka - ulice Lidická...
    KAREN
    KAREN --- ---
    ZUZKAOU: ulice Antoninska, nebo zastavka? vim jen o tom na ul. Lidicka...

    http://goo.gl/maps/uJDtD
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ALONSY: halal není mučení a je to normální maso z běžného chovu, jen na jatka přijel patřičně certifikovaný muslimský řezník a teda namísto ne vždy spolehlivého omráčení jaksi zvíře podřízne, čímž toto ztratí zcela jistě vedomí v rámci sekund.
    článek odkazuje na jakousi německou studii, nechci ji dohledávat.
    HALAL - Porážka zvířete podle islámu. Blog - Kateřina Richterová (blog.iDNES.cz)
    http://katerinarichterova.blog.idnes.cz/c/157305/HALAL-Porazka-zvirete-podle-islamu.html
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    LUCYA: Proč lidi jedí halal maso, pokud to není z náboženských důvodů?
    Dnes se většina vyhýbá velkochovům, protože tam zvířátka trpí, ale pak si dají totálně umučené zvíře, co je v tom za smysl?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    V Brně je výborné řeznictví na Antonínské (hned u zastávky) - Sami si bourají maso, dopoledne tam mívají spoustu divnejch kousků masa typu oháňka, prodavačky jsou příjemné a věci rozumí, vzadu pracují řezníci, mívají zvěřinu a slušné uzeniny.

    Ovšem když tam spěchá člověk po běžné pracovní době (maj do 6.), tak už tam bývá vyprodáno.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam