• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOCTOR23Dvojčata a vícerčata
    Rady, nápady, zkušenosti a vše okolo výchovy dvojčat a vícerčat.

Českomoravská asociace Klubů dvojčat a vícerčat
    dvojčata.cz
    Centrum pomoci rodinám s vícerčaty - Klub dvojčat a vícerčat, o.s.
    Centrum pro rodiny s dvojčaty a vícerčaty

Důležitá informace: umělé mléko pro nedonošené děti do 5kg (PreBeba Discharge) je možné mít na recept plně hrazený zdravotní pojišťovnou
    rozbalit záhlaví
    DOCTOR23: tak to je fajn, kdyby se narodili v osmym mesici, meli by nejspis paradoxne trable s dechem vetsi.

drzim palce, at jim to vydrzi ;)
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    DOCTOR23: vy jste super hodný tatínci, kdyby to tak fungovalo v každé rodině :) taková podpora a informovanost - mohli byste jít mužskému pokolení hrdě příkladem! :)
    DOCTOR23
    DOCTOR23 --- ---
    DOCTOR23: v kolikatym tejdnu to prislo vlastne? :D
    DOCTOR23
    DOCTOR23 --- ---
    a taky díky všem za gratulace
    DOCTOR23
    DOCTOR23 --- ---
    AVATAR: tak kluci už dejchaj oba dva sami,mají se dobře...odsávačku mají taky erární,ale už jsem zařídil tu elektronickou..;)
    RENFRI
    RENFRI --- ---
    1023: Moje blizka kamaradka prirozene a v terminu, ale dvojvajecna.
    DOCTOR23: tak bud pripravnej, ze se jim to dychani trochu zhorsi. Alespon u nasich dvou to tak bylo a u vsech okolo taky. Bud v klidu, jen dostanou trochu vic kysliku, aby meli dobrou saturaci a meli v poho mozecky. Hlavne zadny stresy, dneska to zvladaji dochtori fakt skvele a na kazdej trabl maji odpoved.

Zene furt opakuj, ze uz byl cas a ze k tomu, aby vylezli, museli mit nejakej duvod a ze jsou chytrejsi, nez vsichni doktori okolo. Za dva mesice budete mit doma trikilovy mimina a za dalsi dva uz vam budou broukat a smat se, jako ty nase. Utece to strasne rychle.

Nevim, jak to maji u apolynare (v brne mela zena do zacatku erarni), ale budete potrebovat urcite odsavacku. Nejlip elektrickou, protoze je dost pravdepodobny, ze tva zena stravi pulden odsavanim a delat to rucne je dost opruz.
    XMARGE
    XMARGE --- ---
    1023: švagrová rodila v 32tt v Podolí dvouvaječná dvojčata přirozeně. Obě byly ale hlavou dolů.
    TALENKA
    TALENKA --- ---
    DOCTOR23: Gratuluju! a hodně síly přeju. Takoví uzlíci mrňaví... Já se bála sáhnout na ty svoje, co měli 2,6 kg- Oproti prvorozenému čtyřkilovému mi připadali prťaví :) Aneb na srovnávacím subjektu záleží :)
    TALENKA
    TALENKA --- ---
    1023: Bohužel císařem. Ačko sedělo koncem pánevním a Béčko ho obtáčelo jako šála, přirozeně to nikdo nerisknul, že by se zaklínili...
    DOCTOR23
    DOCTOR23 --- ---
    AVATAR: matyáš dýchá sám a tomášek je intubovanej,jinak se na tebe asi budu obracet častějc,je dobře že už si tím někdo prošel a že může poradit...;)
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    1023: moje mamka. a obě koncem pánevním. dodnes nechápu, jak to v tom komunistickým špitálu mohlo projít. já měla 1800 g a brácha přes 2000g
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    AVATAR: zas já je chápu. přeci jen béčko má asi 10x vyšší riziko trvalého postižení v důsledku porodu, než single dítě nebo dokonce i áčko, takže je to risk nejen s dítětem, ale i o vlastní kariéru - pak rodiče zažalují nemocnici a doktor skončil.
    1023: oni jsou z toho doktori casto vystraseni a obcas k tomu cisari sahnou i kdyz uplne nemusi. Ale na specializovanych pracovistich plati to, co psala Trissie. My meli kliku, ze se anicka otocila asi dva dny pred porodem, jinak by to taky skoncilo cisarem.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    1023: podle statistik by mělo jít vaginálně skoro 50% dvojčat - ale tedy dvojvaječných.

Mě v Motole říkali, že kvůli společné placentě nemůžou riskovat ani vyvolávání, ani prodloužený porod, ani béčko koncem pánevním (což by u dvojvajek pořád ještě nebyla nutná indikace k císaři). Pokud bych se jim spontánně rozrodila v 36tt, obě děti byly hlavičkou a porod by postupoval rychle, tak mě nechají, jinak sekce.
    1023
    1023 --- ---
    AVATAR: Právě moje žena rodila přirozeně holka 2350g a kluk 2630g a byli jsem v nemocnici atrakce. Při porodu tam bylo víc lidí jak na Václaváku, tak mě zajímalo jak je to moc neobvyklé. Zatím co jsem všude slyšel, tak to nechávaj císařem.
    1023: jo, zena... ale byly to kilovy pytliky mouky, tak nevim, jestli se to pocita :D
    1023
    1023 --- ---
    DOCTOR23: Gratuluju k narození dvojité radosti a ať rostou jako z vody. Mám dotaz na místní osazenstvo, rodil někdo z vás dvojčata přirozeně?
    AVATAR: Hlavne se moc nelekej negativnich zmen. Organismus deti po porodu je nabuzenej, ale to behem par dni opadne a muze se stat, ze se zhorsi. Je to bohuzel normalni.

Taky vaha jim ze zacatku bude klesat, ale to se jen prizpusobujou novymu prostredi a po tydnu uz by mely zacit zas pribyvat.

Muzes pocitat s tim, ze si oba projdou zloutenkou (budou je par dni ozarovat uv svetlem) a chvili potrva, nez zacnou dychat bez pomoci. Podle fotky nakou podporu maji (kyslik pod tlakem?), ale neni to intubace, tak je to snad ok. Az jim to odendaj tak jim nejspis budou okyslicovat vzduch. Nedes se, kdyz se procenta budou zvysovat, az bude cas, zbavi se toho behem dne dvou.

Nekoukej moc na to, ze obcas zacne monitor rvat. U tak malych tvorecku je to normalni a casem se to spravi. A pak uz je vyndaji z inkubatoru a uz to bude zase veselejsi. Proste se nedes procesu. Projde si jim kazdy nedonosenec. Hlavne si nenecchejte nakecat, ze jsou prilis mali na kojeni a zkousejte to. Anicka to zvladla, kdyz mela 1,4kg a moc ji to pomahalo.
    DOCTOR23: gratuluju... tak si uzij posledni mesic sveho zivota tak, jak ho znas :D

jsou jeste o fous mensi, nez ty moje, kdyz se narodily. Hlavne se neboj a klokankuj hned jak ti to podminky dovoli. Je to to nejhezci, co s nima budes moct delat. A podporuj zenu, ona to ted v nemocnici nebude mit snadny. Za par dni prijdou depky a strachy, ta bud silnej i za ni.

Kdybys mel jakejkoli dotaz o nedochudcatech, obrat se na me. Mam nastudovanou teorii i praxi ;)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DOCTOR23: Apo je dobrý, moje účetní tam porodila ještě menší koťátka - 26tt, 620g a 680g - pobyli si tam dlouho, ale dneska jsou to takoví raubíři, že si radši nepředstavovat, kdyby se byli narodili normálně velicí :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam