• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOCTOR23Dvojčata a vícerčata
    TALENKA
    TALENKA --- ---
    AVATAR: mám to v plánu celý víkend, pak podám report :D
    TALENKA: na to prej pomaha alkohol v zabavne spolecnosti :D
    TALENKA
    TALENKA --- ---
    Tak, v neděli nastalo toto: DOCTOR23: a nebudete mi věřit, ten prádný tichý byt mě docela znervózňuje. Ač to nerada přiznávám, po dvou dnech se mi snad i stejská :D
    Oni všichni tři odjížděli často někam, ale velmi zřídka současně. Většinou aspoň jeden zůstal. Navíc jsou na skautském táboře v týpí uprostřed lesa, takže poprve od nich nemám fakt žádné zprávy.
    Jsem poměrně matka krkavec, co se opouštění mláďat týká, nečekala jsem, že to smutno bude tak velké. Přitom jsem se na to těšila strašlivě, pořád jsem se bála, že něco neklapne. A teď... :/
    MISCHA: tak to drzim palce :)
    MISCHA
    MISCHA --- ---
    TRISSIE: povedly se přirozeně hned na první pokus:), ale vzhledem k tomu, že moje tělo také rádo potrácí, chystáme se nikoli na druhé, ale na čtvrté těhotenství..doufám, že poslední..dvojčata by se hodily, abysme tu "velkou rodinu" nedělali do důchodu:))
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MISCHA: hlavně záleží na tom, jak se vám ty dvojčata povedly napoprvé - jestli jsou po některé z metod asistované reprodukce (zavedení víc embryí při IVF, léky na podporu ovulace), jestli jsou jednovaječné, jestli máte dvojčata v rodině...

Standardní pravděpodobnost přirozených dvojčat je 1:85, u jednovaječných je to 1:350. V rodinách, kde se dědí gen způsobující vícenásobnou ovulaci, je to samozřejmě (pro dvojvaječná dvojčata) víc.
    A jinak, matematicky, u druhého těhotenství máš naprosto stejnou pravděpodobnost jako u prvního, ty dvě věci spolu vůbec nesouvisí. Řádově nižší je samozřejmě pravděpodobnost, že obě těhotenství budou vícečetná, ale to, kolik dětí se ti narodilo předtím, v principu neovlivňuje, kolik jich bude v dalších "vrhu" :-)
    nepočítám do toho zvýšenou pravděpodobnost kvůli vyššímu věku, ta je sice pozorovaná, ale ne až tak kritická, narozdíl od genů pro vícenásobnou ovulaci nebo potvrzené vícenásobné ovulace jako takové.
    MISCHA: ona je mala i pak (pokud se teda bavime o prirozene ceste), jen o neco min mensi :)
    MISCHA
    MISCHA --- ---
    AVATAR: 32..to je o kousek:) necháme se tedy překvapit;)
    MISCHA: je to o nahode, ale pokud ti neni 35+, je ta sance dost mala :)
    MISCHA
    MISCHA --- ---
    Otázka-nevím jestli se tu o tom už psalo, ale- plánujeme s manželem mimčo, je pravděpodobnost, že se po dvojčatech povedou zase dvojčata? Je tu někdo takový?
    KATIA
    KATIA --- ---
    DOCTOR23: taková ta kooperativní hra, co si člověk obvykle představí, to je otázka až třeba okolo těch třech let. ale samozřejmě různé formy interakce a komunikace nastávají mnohem dříve, jenom jsou třeba jednodušší nebo krátkodobější. či jednostranné :-) nedávno si na návštěvě náš 8m. uloupil knížku, kterou chtěl okusovat, 20m. si k němu přisedl a začal mu ukazovat a "číst", mrně se natahovalo a chtělo kousat, vůbec to hezké gesto neocenilo :-D
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    AVATAR: to mi připomíná: byli jsme na návštěvě u 10měs holčičky a ta lezla za 1,5letou holčičkou i 3letou a přála si aby na té jedné hračce vždy byly 4 ruce.
    Holky když viděly, že se ta holčička zase blíží tak začaly ječet, že jim určitě chce tu hračku vzít ale ona si jen přála společné hraní s jednou věcí.
    takže si začínám myslet, že společné hraní je věc povahy. a né toho jak blízko je mi sourozenec věkově.
    Moje holky jsou blízko sebe věkově a naprosto nikdy si obě nehrají s jednou věcí či jakkoliv společně.
    Snad až nyní honění se na motorkách. To je vlastně společné....eventuelně: honííííme se :o)
    DOCTOR23: neboj, ono to prijde ;)
    ale ty moje ani ted, v deviti a pul mesicich vyvoje, nejsou mezi sebou moc interaktivni. Vetsinou je to o tom, ze bud Anicka leze po Simonovi a ten je v klidu, nebo Simon leze po Anicce a ta jeci :D

Nicmene v posledni dobe uz na sebe mnohem vic halekaji, pronasleduji se a obecne si sebe navzajem vic vsimaji. Ale mnohem vic si porad hraji kazdy se svou hrackou, popripade si je vzajemne berou.

p.s. v utery jim byl rok!
    DOCTOR23
    DOCTOR23 --- ---
    mám dotaz:kdy se vaše děti začaly všímat sami sebe a začaly si spolu hrát??
    a taky by se nám hodily nějaký recepty na první příkrmy..
    díky
    Jo a zapomel jsem na to nejdulezitejsi!
    Anicka rika táta. Teda spis pisti, ale je to ono, protoze to zvolava vetsinou, kdyz me uvidi :D
    Tak par novinek:
    1) anicka uz krasne leze po kolenou a kdyz zrovna neleze, tak kleci nebo sedi
    2) Simonovi vyrostly ctyri zuby (dva nahore, dva dole) a dalsi se klubou
    3) Anicka uz nemusi na rehabilitace, protoze je proste nejlepsi
    4) Simon bude mit strojek dalsi dva mesice. Jeste mu nevyrostlo kloubni jaderko a ma nekde nejakou malou vzdalenost, ale to se prej mozna jeste spravi. Ale nozka mu v kloubu sedi pekne, takze relativne dobry.
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    DOCTOR23: dnes si nikdo nezjistí nic. je zakázáno sdělovat osobní údaje (i mezi úřady - když to teda přeženu )
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    DOCTOR23: to ano, ale není to automatické, znám dvojčata, která jsou oproti spočítanému TP dřív o čtyři dny, to je skoro jako naše monodítě, které bylo 39+5
    u předčasného porodu je to samozřejmě ode dne porodu, pokud nastal dřív než datum nástupu na MD.
    DOCTOR23
    DOCTOR23 --- ---
    TRISSIE: aha,já myslel,že si to socka zjistí sama...tak možná tady je zakopaný pes..;)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    DOCTOR23: je potřeba doložit CSSZ, že se narodily dvě děti (tedy nejlépe poslat oba rodné listy).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam