• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOCTOR23Dvojčata a vícerčata
    Rady, nápady, zkušenosti a vše okolo výchovy dvojčat a vícerčat.

Českomoravská asociace Klubů dvojčat a vícerčat
    dvojčata.cz
    Centrum pomoci rodinám s vícerčaty - Klub dvojčat a vícerčat, o.s.
    Centrum pro rodiny s dvojčaty a vícerčaty

Důležitá informace: umělé mléko pro nedonošené děti do 5kg (PreBeba Discharge) je možné mít na recept plně hrazený zdravotní pojišťovnou
    rozbalit záhlaví
    LORAIN: no pockej, vzdyt je to mensi peklo, nez kdyz spi jen na prochazce :)
    SLOVA
    SLOVA --- ---
    LORAIN: To mas naprostou pravdu, ze s dvojkama nejde delat tolik veci jako s jednim (popr. jednim starsim a mrnousem). Taky jsem si rikala, kdyz jsem najednou mela jen jednoho plus jednu, tak to bylo strasne easy, ale zaroven jsem na male videla, jak se ji styska a jak ji segra chybi. Beru to tak, ze i kdyz je "ochuzujeme" o urcite veci, tak maji to nekonecne veliky plus, ze maji sebe navzajem a to jim nic nenahradi. Vzdyt ony se furt pusinkuji, objimaji, tuli, opici po sobe, culi se na sebe... ted uz do toho zatahuji i brachu a je to radost pohledet. A kdyz koukam na holky v kolektivu jak jsou otrkany, prubojny, splachovaci, tak si vzdycky vzpomenu na starsiho synka, ktery se me drzel a nepustil... Tak maji prece zase neco jineho nez mel malej. Hlavne si nic nevycitej, nejsi prece nadpozemska bytost, abys mohla stihat uplne vsechno. Na svych detech prece poznas, ze jsou v pohode:) Hlavni je dat jim lasku:)
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    AVATAR: To zní jako peklo. Promiň ;-)
    Jsem si říkala, že po zkušenostech se starším synem je celá řada věcí, na které si musím dát pozor, abychom na sebe neupletli bič. Ale je fakt, že co se spaní týká, dělám taky dost ústupků oproti původním předsevzetím, protože čas, kdy oba spí je k nezaplacení...
    LORAIN: nam spala dvojcata taky v kocare, kdyz jeste spala dvakrat denne. Ale pak jak kdyz utne, ze je prej bavi vic byt vzhuru.

tak jsme jim presunuli jedno spani po obede. Dokud bylo hezky, spaly venku na balkone v kocarcich. Ted spi anicka v loznici v kocarku (v postylce nezabere) a simon normalka v postylce.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    ICEMAN8241: Kluci teprve začínají chodit, přičemž v zimních botech jim to jde ještě o mnoho hůř. Takže po svých byli venku celkem dvakrát. Jinak ale (v kočáře) jsem dbala na to, aby byli venku alespoň jednou za den (opět posun oproti staršímu synovi, se kterým jsem chodila dvakrát až třirkát). Dávám je do kočáru ven na denní spaní - tj. tak na hodinu až hodinu a půl. A pak ve všední dny ještě jezdíme pro staršího syna do školky, to vydá taky tak na hodinu.

A spaní - večer chodí kolem sedmé (jsou už většinou úplně hotoví) a vstávají taky tak od čtyř do šesti. V lepší dny je v ty čtyři ještě trošku přidusím, že je klid, v ty horší si už vymůžou ve čtyři rozsvícení :-( A před den spí tak hodinu až hodinu a půl. A to spávají právě v kočáře, takže se bojím, že kdyby to někdy/někde nebylo možné, máme problém.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    ICEMAN8241: zájmové činnosti, rozmazlování a přehnaná starostlivost jsou určitě taky hodně zmírněné. Měla jsem ale na mysli úplně obyčejné věci - starší syn si neuměl hrát sám, takže jsem si buď musela hrát s ním nebo byl přítomný u všech mých aktivit - vařil se mnou, uklízel, pral, luxoval, vytíral, věšel prádlo... všechno jsem mu ukazovala, vysvětlovala, kdykoli jsem na ulici viděla něco zajímavého, zvedla jsem ho, ukázala, vysvětlila. Cokoli jsme dělali, kdekoli jsme byli, o všem jsme si povídali - pošta, letiště, stavba, oprava silnice.
    A to všechno teď jednoduše nedělám, protože to prostě dost dobře nejde :-) I na hřiště si s dvojčaty zřejmě troufnu mnohem později než se starším synem...
    ICEMAN8241: rozumim, zavidim ;)
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    AVATAR: Do postele chodí v 8, obvykle do hodiny usnou a spí minimálně do 8, někdy do 9 (jako třeba dneska). Po obědě jdou spát v půl 1, do půl hodiny obvykle usnou a spí minimálně do 3, někdy do 4. Právě proto se ven často nedostaneme, protože pozdě vstávají a my jsme rádi, že si přispíme :)
    DOCTOR23
    DOCTOR23 --- ---
    ICEMAN8241: denně vůbec nestíháme...dostanem se ven tak +/- jednou za dva dny...;)
    ICEMAN8241: a jakej mate spaci rezim? Nasi jdou spat v sedm, ale casto usnou az po pul osme. Spi tak do sesti do rana (no, spis do ctyrech a pak se jeste dve hodiny mrchni, nez nas vyzenou z postele). Ve dvanact, po obede, jdou spat. Kdyz je nic nevzbudi, spi tak hodinu a pul az dve. Jsou posledni dobou naky nespavci :D
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    AVATAR: Za týden jim budou dva roky.
    ICEMAN8241: dokud bylo venku hezky, opravdu jsme ven chodili kazdy den. Ted nechodime, kdyz fouka studenej vitr, protoze z toho jsou decka otraveny a vydrzi to bez revu tak deset minut. Chodime po polednim odpocinku (vetsinou se do dvou vzbudi).

jak je mas stary?
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    Když už jsem ty aktivity trochu nakousl, chci se zeptat - chodíte v tomto období denně s dvojčaty či vícerčaty ven? Nám se to často nepovede a tchýně nám spílá, že ohrožujeme imunitu dětí. Osobně to beru jako nesmysl opět díky sestře, která je sice se synovcem neustále někde venku, ale také malý marodí snad obměsíc, což se o našich dvouletých dětech zdaleka říci nedá - marodili za celý dosavadní život snad dvakrát s nachlazením a prodělali šestou nemoc. Jednoduše to nestíháme - dopoledne se vyvařuje a pracuje, po obědě děti spí a rádi si přispí, takže se nezřídka budí až za tmy. Pak už to samozřejmě nemá cenu :) Odsudků jsme si vyslechli dost, tak mě spíše zajímá, zda to máte podobně či jak to případně řešíte.
    Jo malem bych se zapomel pochlubit... Anicka prsla celej byt a Simon dnes zvladl krasnych pet kroku. Na to, ze byl po vetsinu sveho zivota pohybove limitovan je fakt drsnej. A pracky ma namakany, az beda. Kdyz se neceho chytne a nechce se pustit, mam strach, ze ho pretrhnu. Jo a taky zvladne bez problemu shyby. Na vlastni oci jsem videl ctyri za sebou, ale kdovi kolik by jich jeste zvladl, vubec mu to necinilo problemy. Chytne se treba desky stolu, vytahne se, rozhlidne kde co je a pak si pro to sahne :D
    DOCTOR23
    DOCTOR23 --- ---
    souhlasim..;)
    ICEMAN8241: v podstate jsme napsali to same :D
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    LORAIN: Máš pravdu v tom, že s jedním dítětem je to méně náročné. Ověřili jsme si to doma, když byla žena s dcerou v nemocnici a já se synem doma. Oba byli více v klidu, takže se člověk mohl věnovat i jiným věcem, než předcházení průserům. Neznáme nic jiného, máme jen dvojčata, ale ségra má o necelý rok staršího syna a (teď mě asi ukamenujete) chovají se k němu jako čivavě. Pozoruji to ve svém okolí a není to nic výjimečného - jedno dítě = rozmazlování, přehnaná starostlivost a spousta zájmových činností. Jsem toho názoru, že dítě by mělo mít prostor pro svůj vlastní rozvoj, aby se pak umělo samo zabavit a netahalo pořád rodiče za šos, aby mu vymysleli nějakou činnost. Náš malý například klidně sedí sám v kuchyni, skládá si kostky a hodinu o něm nevíme. Naproti tomu ségra neustále modeluje, maluje, staví lego apod. a pokud to nedělá dostatečně nadšeně, přijde kňourání. Jsem rád, že tomu tak u nás doma není. Vůbec nemám pocit, že bychom kvůli tomu měli být špatní rodiče. Dětství není závod o to, kdo dřív vyroste :)
    LORAIN: p.s. i deti potrebuji klid na osobni rozvoj a hrani. Jsou rodice, kteri nenechaji dite v klidu, porad mu neco vnucuji a "rozvijeji" ho, ale prave u nasich dvojcat vidim, ze jen malokdy vyzaduji pozornost oba a kdyz, tak mu staci podat neco, co ho na chvili zabavi. Hodne nam pomahaji taky zvirata. Mame fenu a kocku, ktere si sice primo s detmi nehraji (no, fena obcas jo, ale tu musime krotit, protoze je diva :D), ale sledovat je pri jidle, nebo za nima behat decka zabavi :D

ja ale zadne starsi dite nemam, takze vubec netusim, o ktere aktivity je pripravuji ;)
    VERONIKA22
    VERONIKA22 --- ---
    AVATAR: doufám v totéž! dvojčata nemám ale nenáviděla jsem se za to, že nemůžu s 19m dítětem skotačit neboť druhého novorozence kojím, přebaluju, uspávám atd. a na toho staršího sourozence zbývá mnooohem míň času.

Ale řekla bych, že tak se to dá přirovnat i k jiným věcem = ochuzujeme už čtyřleté děti o naši přítomnost tím, že jsme do 17hod v práci a pak vaříme, uklízíme a nestíháme. A můžeme to obrečet neb jiní mají větší štěstí a mohou být doma třeba i pro šestileté.

Strašně moc věcí nejde ovlivnit a den nemá 48 hodin aby se dostalo na vše :o(.

Ale mít dvojče je každopádně myslím úžasné! a dali jste těm dětem to co si na přání nejde nikde objednat a je to záviděníhodné :o)
    LORAIN: nezbyva, nez doufat, ze o co jsou ochuzeny rodici, to ziskaji vzajemne :)
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    Minulý týden jsem jela s dětmi k doktorce a brala jsem jen jedno z dvojčat a staršího syna. Absolvovali jsme několik vyšetření včetně rentgenu plic, takže to vydalo na celé odpoledne. A zírala jsem jednak, jaká je to strašná pohoda jen s jedním mrňousem, a druhak, o co všechno jsou ochuzení. Tím, že jsou dva s nimi vyřazujeme celou řadu aktivit, které jsme provozovali se starším synem, a i se jim vlastně i mnohem míň věnujeme individuálně, protože se většinu času snažíme zabránit katastrofám :-( Od té doby mi to pořád vrtá v hlavě.
    Máte to taky tak nebo máte recept, jak tomu předejít?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam