• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOCTOR23Dvojčata a vícerčata
    SLOVA
    SLOVA --- ---
    Tady nas blazinec:)
    nase rano
    nas vecer
    SLOVA
    SLOVA --- ---
    LORAIN: :) Podleham uplne stejne a to by se u starsiho synka taky nestalo a v jejich veku spal celou noc uz peknych par mesicu:)) No, ale clovek se chce aspon trosku vyspat, tak kdyz to flaska zalepi, proc by ne, ze? Ja si to teda delam z velke miry sama, protoze chodim do postele az kolem jedne-druhe a jen co dolehnu a zaberu, tak si holky zadaji mliko. Vrchol me lenosti je mit na nocnim stolku termosku, pak jen dolit a zatrepat s flaskou. Mala se obycejne zalepi u nas v posteli a pak je tezkej boj o to, kdo ji odnese zpatky do jejich pokoje. Ale jakmile lezi, nevime o ni tak do sedmi-osmi rano a se druhou to samy. No jen skoda, ze se holky nebudi ve stejny cas... Ale vstavat tak brzo jako vasi kluci, to by me asi zabilo... Jsi fakt silna!:)
    DOCTOR23
    DOCTOR23 --- ---
    KACHNY: škoda..:)
    KACHNY
    KACHNY --- ---
    DOCTOR23: je skoda ze tonebylo driv , uz mame nakoupeno :O((
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    LORAIN: jo, ale jsem v tom naprosto nevinně :-)
    s Pavlem jsme to praktikovali úplně stejně a začal spát celou noc až v 16m.
    a naprosto tě chápu, důslednost je jedna věc a přežití druhá - prostě jsem mu to mlíko nosila celou dobu, protože to bylo jednodušší udělat flašku, než poslouchat dvě hodiny setrvalého jeku. Soucítím s tebou!
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    TRISSIE: Pořád spí holky celou noc v kuse?
    Stále myslím na to, co jsem udělala špatně, že kluci každou chvíli vstávají. Te'd dokonce stojí v postelích a ječí, než někdo z nás vyměkne a vezme je k sobě do postele. Což je jedna z věcí, kterých jsem se chtěla vyvarovat, jenže když spím maximálně šest hodin denně se dvěma až čtyřmi přestávkami, prostě naprosto nevýchovně po chvíli podlehnu :-(
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    SLOVA: pusinkuji, objimaji, tuli... kluci se hryžou, strkaji a řežou. Ale jo, je fakt, že na sebe hodně reagují, chtějí spolu sdílet spoustu věcí, kontrolují, co na to ten druhý atd. Ale hodně podobně reagují na staršího syna, každé ráno ho hledají, když tu není, jásají, jakmile ho zahlídnou. A to otrkání je bohužel taky individuální. Starší byl (a stále je) příšerný mamánek a kluci se zatím jeví stejně.
    To úplně vypadá, jako by holčičky byly lepší :-)
    Ale nestěžuju si, jen konstatuju. Výhody to pro ně určitě má taky.

AVATAR: Ano ano, vždycky záleží na tom, s čím srovnáváme :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ICEMAN8241: v tomhle počasí jsem ráda, když se dostaneme ven jednou za dva dny... kombo 8m ležáčci a 2 1/4 batole je vražedné. Oblíknout je všechny zabere dvacet minut, pak obejdeme blok a starší už se chce nést nebo vézt na kočáru, zastavit se na hřišti moc nefunguje, holky se většinou probudí a rozeřvou... Dokud bylo hezky, byla to pohoda, barák s (pro děti bezpečnou) zahradou, dveře pořád otevřené a holky spaly v kočárku pod slunečníkem. Ale v těchhle mlhách... nic moc. Ony na to ty děti neumřou, že se s nima v zimě nekorzuje. A jinak to spaní řešíme taky, staršák potřebuje minimálně tu hodinu a půl až dvě po obědě, jenže když ho dám do postýlky, tak si nejdřív aspoň hodinu hraje, než usne (dát ho později nefunguje, to jsem zkoušela, akorát se posune doba, kdy usne, takže pak spí do šesti večer a adekvátně tomu později usne večer).

Tchýně vychází z velmi oprávněných doporučení pediatrů v 70. a 80. letech, kdy děti ven musely - i ve městech se v té době zhusta ještě topilo v každém bytě uhelnýma kamnama, a samozřejmě pobyt v takovém prostředí pro děti ideální není. Ale pochybuju, že to by byl váš momentální případ.
    LORAIN: no pockej, vzdyt je to mensi peklo, nez kdyz spi jen na prochazce :)
    SLOVA
    SLOVA --- ---
    LORAIN: To mas naprostou pravdu, ze s dvojkama nejde delat tolik veci jako s jednim (popr. jednim starsim a mrnousem). Taky jsem si rikala, kdyz jsem najednou mela jen jednoho plus jednu, tak to bylo strasne easy, ale zaroven jsem na male videla, jak se ji styska a jak ji segra chybi. Beru to tak, ze i kdyz je "ochuzujeme" o urcite veci, tak maji to nekonecne veliky plus, ze maji sebe navzajem a to jim nic nenahradi. Vzdyt ony se furt pusinkuji, objimaji, tuli, opici po sobe, culi se na sebe... ted uz do toho zatahuji i brachu a je to radost pohledet. A kdyz koukam na holky v kolektivu jak jsou otrkany, prubojny, splachovaci, tak si vzdycky vzpomenu na starsiho synka, ktery se me drzel a nepustil... Tak maji prece zase neco jineho nez mel malej. Hlavne si nic nevycitej, nejsi prece nadpozemska bytost, abys mohla stihat uplne vsechno. Na svych detech prece poznas, ze jsou v pohode:) Hlavni je dat jim lasku:)
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    AVATAR: To zní jako peklo. Promiň ;-)
    Jsem si říkala, že po zkušenostech se starším synem je celá řada věcí, na které si musím dát pozor, abychom na sebe neupletli bič. Ale je fakt, že co se spaní týká, dělám taky dost ústupků oproti původním předsevzetím, protože čas, kdy oba spí je k nezaplacení...
    LORAIN: nam spala dvojcata taky v kocare, kdyz jeste spala dvakrat denne. Ale pak jak kdyz utne, ze je prej bavi vic byt vzhuru.

tak jsme jim presunuli jedno spani po obede. Dokud bylo hezky, spaly venku na balkone v kocarcich. Ted spi anicka v loznici v kocarku (v postylce nezabere) a simon normalka v postylce.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    ICEMAN8241: Kluci teprve začínají chodit, přičemž v zimních botech jim to jde ještě o mnoho hůř. Takže po svých byli venku celkem dvakrát. Jinak ale (v kočáře) jsem dbala na to, aby byli venku alespoň jednou za den (opět posun oproti staršímu synovi, se kterým jsem chodila dvakrát až třirkát). Dávám je do kočáru ven na denní spaní - tj. tak na hodinu až hodinu a půl. A pak ve všední dny ještě jezdíme pro staršího syna do školky, to vydá taky tak na hodinu.

A spaní - večer chodí kolem sedmé (jsou už většinou úplně hotoví) a vstávají taky tak od čtyř do šesti. V lepší dny je v ty čtyři ještě trošku přidusím, že je klid, v ty horší si už vymůžou ve čtyři rozsvícení :-( A před den spí tak hodinu až hodinu a půl. A to spávají právě v kočáře, takže se bojím, že kdyby to někdy/někde nebylo možné, máme problém.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    ICEMAN8241: zájmové činnosti, rozmazlování a přehnaná starostlivost jsou určitě taky hodně zmírněné. Měla jsem ale na mysli úplně obyčejné věci - starší syn si neuměl hrát sám, takže jsem si buď musela hrát s ním nebo byl přítomný u všech mých aktivit - vařil se mnou, uklízel, pral, luxoval, vytíral, věšel prádlo... všechno jsem mu ukazovala, vysvětlovala, kdykoli jsem na ulici viděla něco zajímavého, zvedla jsem ho, ukázala, vysvětlila. Cokoli jsme dělali, kdekoli jsme byli, o všem jsme si povídali - pošta, letiště, stavba, oprava silnice.
    A to všechno teď jednoduše nedělám, protože to prostě dost dobře nejde :-) I na hřiště si s dvojčaty zřejmě troufnu mnohem později než se starším synem...
    ICEMAN8241: rozumim, zavidim ;)
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    AVATAR: Do postele chodí v 8, obvykle do hodiny usnou a spí minimálně do 8, někdy do 9 (jako třeba dneska). Po obědě jdou spát v půl 1, do půl hodiny obvykle usnou a spí minimálně do 3, někdy do 4. Právě proto se ven často nedostaneme, protože pozdě vstávají a my jsme rádi, že si přispíme :)
    DOCTOR23
    DOCTOR23 --- ---
    ICEMAN8241: denně vůbec nestíháme...dostanem se ven tak +/- jednou za dva dny...;)
    ICEMAN8241: a jakej mate spaci rezim? Nasi jdou spat v sedm, ale casto usnou az po pul osme. Spi tak do sesti do rana (no, spis do ctyrech a pak se jeste dve hodiny mrchni, nez nas vyzenou z postele). Ve dvanact, po obede, jdou spat. Kdyz je nic nevzbudi, spi tak hodinu a pul az dve. Jsou posledni dobou naky nespavci :D
    ICEMAN8241
    ICEMAN8241 --- ---
    AVATAR: Za týden jim budou dva roky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam