• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOCTOR23Dvojčata a vícerčata
    Rady, nápady, zkušenosti a vše okolo výchovy dvojčat a vícerčat.

Českomoravská asociace Klubů dvojčat a vícerčat
    dvojčata.cz
    Centrum pomoci rodinám s vícerčaty - Klub dvojčat a vícerčat, o.s.
    Centrum pro rodiny s dvojčaty a vícerčaty

Důležitá informace: umělé mléko pro nedonošené děti do 5kg (PreBeba Discharge) je možné mít na recept plně hrazený zdravotní pojišťovnou
    rozbalit záhlaví
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    KACHNY: no je pravda že těch věcí, který bereš stejný ať jedeš na víkend nebo na 14 dní je tam dost. Kamarádka se mi smála, že mám počkat až mi za rok každý napakuje pytel hraček bez kterých odmítnou opustit domov. No to budu muset asi řešit nějak kreativně. Nicméně malou dodávku máme v plánu i se dvěma. Já jsem prostě asi taková kramářka, protože fakt nepochopím, jak sestřenka s mužem a dvěma dětma mohli jet do Itálie v Citroenu Saxo.
    KACHNY
    KACHNY --- ---
    PASTEL: jo takhle si prijdu kdyz jedeme na vikend .. doufam ze kdyz pojedeme na tyden tak toho nebude o tolik vic az teda na tu tunu plen .. nastesti zatim neresim cestovni postylku spi s nami v posteli.. az budeme muset vozit jeste postylku nebo dokonce 2 postylky tak uz potrebujeme vetsi auto!! joo 3 deti je mazec ..
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    Dělám seznam věcí, které je třeba vzít na dovolenou, připadám si jak kdybych plánovala polární expedici, chlapcům je 7 měsíců a to prej je ještě dobrý. Vlastně mě nikdy nenapadlo, že máme malý auto...kočár, cestovní postýlka...jo taky ty děti, žejo, njo a jakej byl kombík :-D
    Pro kamaráda, kterej se stal tatínkem a stěžuje si, jak to má těžký jsem sepsal takovej svůj průměrnej den ;)

Ráno o půl sedmé vstávám - Áňa ječí, že už spát nebude, protože za mámou klaply dveře, jak odešla na půl směny do práce. Po pěti hodinách spánku by mi to bylo i fuk a spal bych i přes jekot, jenže to by znamenalo, že se vzbudí i Šimon a pak bude celý dopoledne z nedospání zpruzenej. Takže popadnu dítě a jdu s ním dolů. Snídaně, přebalit, převléct. Usadím Aničku u Oswalda a jdu nahoru pro Šimona, kterej už se taky vzbudil. Snídaně, přebalit, převléct, udělat mlíko a... a tím skončila ta klidná část. Ve chvíli, kdy dojí a dopijou začne tanec, do kterého mi chodí pracovní e-maily.

"Šimone, nelez na liku! Aničko, slez z toho stolu! Šimone, zavři to šufle! Áňo, nehrabej se v odpadcích! Šimone, netahej Ednu! Aničko, to že na tebe kočka syčí a snaží se ti vyškrábat oči znamená, že si s tebou nechce hrát! Šimone, co zas děláš na té lince?!..." A dost, půjdeme ven, na tohle nemám nervy. Převléct, obout, namazat, Edně obojek, popadnout odpadky a následuje půl hodiny přemlouvání, aby šli po schodech dolů, ať se u toho drží, ať se na schodech nestrkají, ať Edna neskáče na procházející sousedy.

Konečně o tři poschodí níže vytáhnu kočár, usadím dítka do nich a vyrazíme. Kam? No přece na nákup. Jasně, mohl bych nakoupit v místním supermarketu, ale to by museli mít dost prostoru na projetí kolem kasy s mým dvojkočárem. Takže jdu přes půl města do obchoďáku, kde mají o pět cenťáků širší turnikety. Lidi jsou pochopitelně úplně dementní a ani je nenapadne, že potřebuju projet s tím kočárem jak kráva. Že asi spěchám, když se mi děti natahujou po všem barevným okolo (po všem) a ječí u toho, že to chtějí. Ne, hlavně důchodci se přede mě narvou a pak tam stojí jak trubky a já čekám a v duchu pěním. Když už to nevydržím a požádám je, aby mi uhli, koukají se na mě jak na idiota, co si vůbec dovoluju je nějak omezovat.

Uff, mám nakoupeno a jsem z toho pekla venku. Edna po mě skáče, jak kdyby mě neviděla půl roku. No, alespoň mi jí nikdo neukradl. Děti jsou v kočáru už zpruzené a tak je uklidňuju rohlíkem. Ten ale nezabere na příliš dlouho. Jedeme tedy na nejbližší hřiště / pískoviště. Jestli si myslíš, že tam budu mít chvíli klidu, tak se šeredně mýlíš. Každé z dětí vyběhne jiným směrem a ve stejnou chvíli lezou na ty nejnebezpečnější prolézačky. Poté, co se rozpůlím a obě zachráním od takřka jisté smrti zjistím, že už je bezmála jedenáct a tak musíme domů - na oběd.

Děcka mají ale jiný názor a tak pravidelně z hřiště odjíždíme s muzikou. Pohoršené výrazy dokonalých matek mi stékají po zádech jako kapky deště. Trhněte si, krávy. Ve čtvrt na dvanáct dorazíme k baráku a já si gratuluju, jak to hezky vyšlo. Předčasně. Dvojčata se šprajcnou a na střídačku se válejí po schodech vzteky, že jako domů nepůjdou a že je jim úplně jedno, že mám plný ruce nákupu. Co už, nákup nechám na mezipatře s tím, že tam snad bude až se vrátím, popadnu děcka a vyběhnu s nima nahoru. Tam je strčím za dveře, doběhnu pro nákup a když se vrátím a zjistím, že děti mou dvacetisekundovou nepřítomnost nevyužili k něčemu obzvláště devastujícímu, bych se nejraději svalil na gauč.

Jenže tak snadný to nebude. Už je po půl dvanácté a to jsou děti zvyklé jíst. No a tak si o to také řeknou. Vytáhnu ženou uvařený oběd z lednice, ohřeju ho za neustálého řevu dvou malých rarachů. Usadím je do židliček, dám bryndáky a jdu dělat mlíčko před spaním. Žena přichází domů a komentuje situaci:

"No to jsem si mohla myslet, zase jsi přes dopoledne nic neudělal. Nádobí v myčce, hračky rozházený. Alespoň vysát jsi mohl... Ježiš, děcka vy ste zase zasviněný, to na ně nemůžeš dát u toho oběda pozor, aby se takhle nezmachtaly?" Podívám se na hodiny a zjistím, že mi za 10 minut začíná práce. Ještě že pracuju z domu, jinak bych to nestihl. Tiše zaúpím, omluvím se, že jsem tak nevýkonný a alespoň ty hračky začnu sklízet.

Ve dvanáct usedám o patro výš do práce. Odpovídám na e-maily, telefonuju a snažím se i něco udělat za neustálého zvukového doprovodu buď rvoucích se dětí, nebo ženy, která je usměrňuje. Konečně jdou spát. Dojdou si za mnou pro pusu a žena je uloží. Hurá, mám před sebou dvě hodiny klidu na práci. Nebo ne? Šimon / Anička nemůžou zabrat. Žena dole uklízí ten bordel a tak nezbývá, než abych se od práce urval (no, ne že bych se do ní stihl zažrat) a šel děti zklidnit.

Další část dne je nudně repetetivní. Práce, práce, práce. Semtam přijde žena, že našla něco, co bysme mohli koupit. Semtam přijde i s dětma, že jde převléct postele / uklidit koupelnu / je jí smutno. Často jdou ven a to pak i něco udělám. O půl osmé se jdou děti koupat. Já mám ještě hodiu makat, ale zkuste to, když vám Šimon vypíná počítač, strká prsty do větráků, nahání kočku, rve se s Aničkou o sluchátka a tak dále. Raději je koriguju a snažím se je zabavit, než je koupel připravená. Svlíknout a strčit je do vany - snad bude ještě chvíle klidu na práci. Chyba lávky, žena využije příležitosti a tak si povídáme o tom, jaký má príma kolegy. No nic, budu pracovat déle.

Děti se dožadují okamžitého uložení do postýlky a to tak usilovně, že není možné makat. Tak dělám mlíko, dávám kapky a uklidňuju dítě, které vyndáme z vany až jako druhé. Konečně jsou v postýlce. S trochou štěsí usnou bez toho, abych tam na ně musel co pět minut vlítnout a seřvat je, že už je půl deváté a mají dávno spát. No a tak ještě hoďku pracuju, abych měl alespoň těch osm hodin.

Je půl desáté a já toho mám fakt po krk. Potřebuju pauzu. Sejdu dolů, kde žena uklízí bordel za odpoledne, meje nádobí, vaří oběd na zítřek. Nedá mi to a tak popadnu do rukou koště a alespoň zametu. Konečně se zdá, že jsme uvedli byt víceméně do podoby, který měl ráno. Sednem na gauč a pustíme si big bangy. God Bless NETBOX, který umožňuje koukat na pořady až tři dny nazpět. Dvacet minut klidu a tulení. No nic, dělal jsem živnost a pořád mám nějaký klienty co mi dávají práci a každá koruna se hodí, takže je čas jít pracovat. Mám to tak na dvě hoďky. Tak akorát, abych se dostal o půlnoci do postele. Dám ženě pusu na dobrou noc a jdu makat.

V jednu to vzdám, že už mi to fakt nemyslí. Vezmu vyčůrat Ednu a o půl druhé upadám do komatu... na pět minut, protože se vzbudí děti s tím, že chtějí mlíčko. No, vlastně jsem ještě ani nespal a tak vstávám a dělám ho. Konečně! Za ssavých zvuků svých zlatíček upadám do hlubokého spánku, ze kterého mě probudí Anička o půl páté. Chce k nám do postele. Stal se z toho zvyk. Sice blbej, ale co už. Lepší, než poslouchat řev její i Šimona, kterého by vzbudila. Vstávám a přendám ji do postele. Většinou hned spokojená usne, ale občas už nemůže zabrat a to mě pak do šesti kope do zad, než vstane žena s tím, že v tomhle se nedá spát a že nechápe, jak v tom můžu chrápat.

Já se spokojeně převalím na druhý bok, protože vím, že mám ještě dvacet minut spánku, než půjde žena do práce ;)
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    tak oprava, ted jak tu zacam na netu tak prosel Haslik tak jsem si ho vyzpovidala ... budu tu nejmene 4 tydny vyuzivat pohodli jejich pohostinnosti s tim, ze kdyz se nic nestane na vikendy muzu domu, zbytnene to bude tim jak je tam nestandtni prutok diky te nejspise ucpane zile, ale kdyby doslo k nejhorsimu a Vojta to vzdal, tak je diky operaci Stepan zajisten, jsem hd jeste maly tyden aby mohli vymejslet cokoliv jineho (tim asi myslel porod), proste konecne mam ve sve budoucnosti jasno
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    ja musim vydrzet minimalne jeste 12 dni, mam cerstve podepsane papiry na sterilizaci pri porodu a jak tam ten podpis nebude minimalne 14 dni schnout, tak mam smulu :-D a ja na dalsi operaci bricha po porodu uz mit naladu nebudu

jinak dneska mi po vysetreni doktorka Haakova prozradila, ze velkej ma i edem pupecniku, ale ze mam mit s nima trpelivost, oni proste netusi ktera bije, kluci uz zacinaji byt lepsi, ale tim jak u vetsiho nemuzou udelat to jedno z hlavnich vysetreni tak je to podle me dost zkreslene. jinak kdyby nekohoobetovaly, tak je to prave ten vetsi ze je na tom hur nez ten prdola druhej, snad k tomu nikdy nedojde, uz jsem si zvykla na myslenku ze budu mama prastenych dvojcat :-)
    CORNELA: no to už nám naštěstí nikdo neřekne, jak by to dopadlo ;)
    SUCUBIS: Ono treba v pripade myho Simona bylo dele hure. Diky tomu, ze doktori cekali, kdyz mel malo plodovky, narodil se s vyhozenou kycli.

Nikoho nevinim, nemeli jak to zjistit, ale obcas si rikam, jestli by nebylo lepsi, kdyby vylezly o tyden (kdyz chtely), ale zdravy, nez tohle dvoulety martirium s nejistym vysledkem. Jsou to planny myslenky, ale nejak si nemuzu pomoct :)

Kazdopadne zena lezela tri tydny v nemocnici, kdy se ji snazili porod oddalit. V pul jedenacte vecer jsem ji popral dobrou noc s tim, ze se nic nedeje a snad jeste nejakou dobu nebude dit a v jednu uz jsem byl tata od dvojcat. Chtel jsem tim rict, ze to jde obcas fakt rychle, tak at nejsi prekvapena, kdyz je to tam prestane bavit. A bud v pohode, mrnousove uz jsou dost velky. I kdyby prisly na svet uz dnes, pro doktory je to uz pomalu rutina.
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    AVATAR: jeste minimalne 15 dni at to tam vydrzi, to bude ukonceny 28 a ja vic v klidu, oni kluci jsou spokojeny se me zda, takova pvp zona jak je u me v brise se ani ve wowku nenachazi, ty dva az vylezou tak jim budou muset prvotne vylecit vsechny ty modriny co si ted navzajem nadeli :-D
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    LORAIN: stara se o me Haslik s Vojtechem, jen kdyz ted byly tyden na konferenci tak jsem vyfasovala Haakovou, s tim vcerejsim zjistenim si vcera vazne nevedel moc rady, jsem zvedava, estli zjistil neco noveho :-D
    KACHNY
    KACHNY --- ---
    BALAENA:
    LAURA:
    PASTEL: na me si proste polozi hlavu a relax , tygrik = rev .. porad zkousim, ale nic moc jediny kdyz je boli bricho a sou k neutiseni tak je polozim na bricho a ony vytuhnou, ale hlavu pouze otaci nezvedaj aby koukaly..
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    přesně tak položit na svůj hrudník na , pak tygříka, a zkoušet i kdyby to mělo být jen na pár vteřin než se naštvou tak zkoušet, klukům se to ze začátku taky vůbec nelíbilo a postupně si zvykali
    LAURA
    LAURA --- ---
    KACHNY: co nosit na tygříka, to taky nechtějí?
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    KACHNY: ani když si je dáš na břicho, nejsou ochotné chvíli spolupracovat? K. ze začátku nechtěl být na bříšku, ale když jsem si ho položila na sebe, aspoň chvíli zvedat hlavu a čumákovat mámě do očí ochotnej byl
    KACHNY
    KACHNY --- ---
    mam uplne debilni dotaz tak me neukamenujte :o) kdy si Vase deti zacali nejak stabilne tvorit denni rezim? resili ste to nejak? meli to nastejno nebo kazde jinak? my sme zatim udrzely rezim ze ji ve stejnou dobu, ale pak se to ruzni, jedna usne a druha je vzhuru , pak se prvni unavi a usne a druha se probere .. zatim mi to prijde ok ( maji nastejno alespon to jidlo ) ale trosku nevim co s tim a jestli to resit .. ono jak je kazda jinak velka tak ta vetsi vydrzi dyl vzhuru , da si 20 minut po jidle a pak zacne cumakovat, vydavat zvuky a "chce si hrat" .. ale mensi cumakuje chvilku po jidle a po 20 minutach vytuhne ..
    a jeste jeden jak ste proboha zvladali rehabilitace?? my je mame jako prevenci jak byly holky maly ale proste se nestiha.. a navic kdyz je polozim na bricho zacnou vyvadet jak pominuty a cvicit proste nejde .. zkousela sem vsechno mozne ale ony se zacnou tak vztekat ze sou schopny se pozvracet ( je jedno jestli je to po jidle pred jidlem dve hodiny po jidle ) tak nevim co s tim .. mame cvicit nacvik na paseni konicku .. coz proste nejde... bude jim ted 15. 4 mesice a korigovaneho 2 mesice
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    SUCUBIS: a máš jednoho konkrétního doktora nebo vždycky "připadneš" k někomu jinému? Drž se! Musí to být na budku :-(
    SUCUBIS: zapomen, ze by ti nekdo neco rekl. Doktori sami nevi a nechteji ani nic slibovat, ani zbytecne strasit. Kazdopadne jak to popisujes, stoji to tam vevnitr asi za prd. Tak se nediv, az budou chtit ven ;)
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    dneska na ultrazvuku ja vam nevim, musim mit furt neco extra ci co, no velkej pohrdnul ductus venosus a rozhpdl se, ze tamtudy tu krev posilat prpste nebude. takze jednak nemaji jak merit prutoky, ale jeste zdlouhave musel koumat, kudy to zvire cerpa krev do srdce. zitra mam dalsi kontrolu tak san uz bude o neco vhytrejsi a bude mi schopnej i rict, co to pro nej do budoucna znamena, jinak vysledky maji lepsi :-)
    SEVERINE
    SEVERINE --- ---
    SUCUBIS: držím palce!
    TAYLES
    TAYLES --- ---
    AVATAR: no taky si říkám, že je to ještě levné :) úplně mě polil pot, když jsem si uvědomila, že jsem letos jen za boty na hory a jedny sportovní tenisky pro sebe dala asi 7 tisíc. Ani bez dětí se neušetří, jen je člověk víc hamižný. a furt se ta hamižnost stupňuje! :)
    TAKAK
    TAKAK --- ---
    SUCUBIS: jses strasne statecna, drzim palce at vse dobre dopadne !
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam