• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOCTOR23Dvojčata a vícerčata
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    jo a čtvercovek na dvojky potřebuješ tak aspoň 120
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    AVATAR: je to svatá pravda, nakoupila jsem hromadučtvercovek a vydržela jsem to dva dny, jsou to fakit galeje, příšerný, po celym dnu odepírat posraný plíny ve chvíli, kdy člověk ví, že by mohl v klidu odpočívat. Ty kalhotkový, to je ještě horší, začneme pořizovací cenou která je u jedné pleny cca 300-400,- Kč + svrchňáky cca ve stejné ceně za jeden kus a ted si vezmi kolik jich na dvojky potřebuješ, že bys koupil použité... to asi nehrozí, fakt bych nebalila svoje miminka do plen do kterých srali jiné děti a ty pleny se nedají ani vyvařit. a pak tu máme tu slavnou sušičku, což je jeden z těch energeticky nejnáročnějších spotřebičů v domácnosti. O tom že bys ty drahý kalhotkový plíny pak prodal ani neuvažuj. horko těžko jsem se jich zbavovala nepoužitých ještě s cedulkama (ještě tu nějaký mám, kdyby někdo chtěl). Naše děti spotřebujou ted na měsích papírový plený za 1300,- (ne opravdu nebudu platit 12,- Kš za jednu kompostovatelnou plenu, abych mohla usínat se sladkým vědomím, jak jsem strašně eko), Když si vezmu jen pořizovací cenu kalhotkové výbavy, energie do sušičky, vodu a čas na odepírání posranejch separaček.... no jestli to někomu fakt stojí za to tak ať si to užije, mně to za celkovou úsporu 4,50,- a čistý ekosvědomí fakt nestojí
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    no jake mate moznosti vam bude k nicemu, kdyz si donesete domu deti ktere dostanou vzteklinu pokazde, kdyz si jen lehce ucurnou - protoze i takove jsou :) ale kazdemu kdo latkuje drzim palce (svagrova latkuje a jede pri tom bezplenkovou)
    TRISSIE: hele ja to nemyslim nejak proti tobe, tak se neohrazuj ;)
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    LORAIN: přesně, je to o tom, jaký má člověk možnosti a potřeby.
    LORAIN
    LORAIN --- ---
    Tak já jsem třeba na rady látkující kamarádky (od které jsem si dokonce chtěla odkoupit plnou výbavu) s prvním synem látkovat vůbec nezačala - jeden z důvodů byl byt bez prostoru na sušení, druhý to, že jsme hodně cestovali. U dvojčat jsem si pak říkala, že už bych to nezvládla tuplem. A teď si myslím, že bychom zvládli v pohodě - koupili jsme sušičku, přestěhovali se z Prahy ven a cestování jsme na rok a půl veeelmi omezili :-)
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    TRISSIE: tak jo, dík za rady :)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAROLKA: uvidíš, já taky začala nakoupením spousty čtverců a když jsem pak seznala, že tudy cesta nepovede, tak holt zůstaly jen na to podkládání (a ne že by se jich na moje poblijonky nespotřebovalo dost i tak).
    Ale trochu bych se přimlouvala, abys tak na to šestinedělí měla i zásobu jednorázovek, protože nemá cenu se strhnout hned na začátku. Když zjistíš, že v pohodě zvládáš, vždycky je můžeš prodat (já takhle prodávala tři balíky pampersek, nakoupené těsně předtím, než jsem se rozhodla, že to zvládnu i s látkovkama), ale když ti budou věci přerůstat přes hlavu, tak si minimálně tady můžeš ulevit. Jednorázovky na šestinedělí používá i spousta monomatek. Ono stejně, ty dvojčata budou tak mrňavý, že i ten novosklad jim bude pomalu až po krk :-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAROLKA: no na bezplenkovku u dvojčat držím palce, osobně si to představit nedokážu, ale to ani u jednoho dítěte, na to mám příliš ráda své pohodlí a nerada startuju tři sta z místa, když nemusím :-)
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    TRISSIE: a asi bych se chtěla částečně pokusit o bezplenkovku, uvidim, jak nám to půjde :) myslím, že asi moc ne, ale za zkoušku nic nedám. Kdyby se to aspoň částečně podařilo vychytat, je to velká úspora.
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    TRISSIE: jo, myslím do svrchních kalhotek- tak to je síla, že jedna vydržela hodinu :D co mám zkušenost, tak vždycky vydržela dýl. Mám pocit, že ve starym baráku ty vícevrstvý budou schnout dýl než jeden den...aby pak nezasmrádly. Asi prostě půjdu do těch čtverců.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAROLKA: myslíš do svrchních kalhotek? Jo, i v těch třech měsících, jedna vydržela tak maximálně hodinu.
    Jinak my máme extrémně tvrdou vodu (jako těsně pod limitem, aby vůbec byla pitná...) a samozřejmě že na prádle je to poznat, ale není to nic nepoužitelného, popravdě co znám lidi, co používají vícevrstvé pleny, tak je to tak půl na půl, kdo používá a kdo nepoužívá sušičku.
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    TRISSIE: Tys dávala do kalhotek dvě čtvercovky?Já jsem vždycky všem dětem dávala jednu a stačilo to. (asi je to o tom čůrání jak píšeš)
    Se sušením problém není- teď jsme ještě v paneláku, i když bych pověsila na sušák 3 vrstvy plen na sebe, mám je za pár hodin krásně suché. Až budem na vesnici, budu věšet na zahradě a tam je místa všude dost, vlastně i vevnitř. Někde jsem četla, že ty vícevrstvý pokud se nesuší v sušičce jsou pak tvrdé. Nevím co je na tom pravdy, asi taky záleží jaké.
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    TRISSIE:
    AVATAR: Hele to nemá smysl řešit. Každý to má jinak a každý to prostě zvládá jinak.Záleží na povaze člověka, mám kamarádku, která má 2 děti 5 let od sebe a nezvládá (a to má muže který se taky o děti stará) a druhou kamarádku, která má tři děti po roce a půl od sebe a zvládá všechno bravurně, je na to víceméně sama, látkuje a začala i praktikovat bezplenkovou metodu.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    TRISSIE: jo a samozřejmě, moje matka taky nehlídá víc, než pár hodin - večer jen v případě, že děti nejdřív uložíme (reálně, jednou za rok a půl).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    AVATAR: ehm, co se týká hlídacích prarodičů - tchánovci bydlí 150km vzdušnou čarou a přijedou jednou za rok (udělat si u nás dovolenou, zatímco já se starám o děti a vařím pro všechny). Moje matka se bojí hlídat všechny děti najednou, maximálně si troufne buď na dvojčata, nebo na Pavla, a i to s frekvencí jednou za 2-3 měsíce (takže dohromady asi tak osmkrát za poslední rok a půl).
    A chůva tu byla poprvé v půlce srpna, tedy v době, kdy dvojčatům bylo 16 měsíců. Tolik k našim podmínkám.
    TRISSIE: njn, chuvy... to uz jsem zene taky navrhoval, ze nejakou najmeme. Jenze to neproslo. Zena je proste nikomu cizimu nechce sverit.

Fungujici prarodice taky nemame. Ti moji je v krizi pohlidaj na dve tri hodky a to je tak vsechno. Maminka zeny uz je v panu a jeji tatinek se nestaral ani o ni, kdyz byla mala.

holt jsou ty casovy dispozice zjevne i o moznostech a podminkach ;)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    AVATAR: i ty moderní jdou praktikovat bez sušičky, pokud s tím člověk počítá a vyhradí si pro to jeden sušák. Já sušila výhradně na sušáku (i za deštivého počasí) od června do začátku září, nějak se to zajelo, když bylo hezky, a už jsem u toho zůstala. Pak jsem začala chodit do práce a už se mi to nedařilo hlídat a vysvětlovat chůvám, kam chodit skládat plínky, se mi nechce, tak holt jde všechno do sušičky.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KAROLKA: přebalovat budeš ze začátku minimálně 8x denně, minimina toho zas tolik nevyčůraj, ale o to víc vykaděj (takže bych pro jistotu počítala spíš tak 12 plín na den na dítě) - tedy při praní co dva dny a 24 hodinách sušení potřebuješ minimálně 72 čtvercovek + dalších aspoň 10 na utírání, podkládání a podobně.
    Má to s sebou jeden nečekaný zádrhel - i napůl složené čtvercovky (malé, 70cm) vejdeš na jeden drát sušáku jen 3, tedy na celý běžný sušák (8 dlouhých šňůr, 2x5 krátkých) pověsíš 34 plínek - což je zhruba jednodenní várka. I s tím je potřeba počítat. Separačky, pokud budeš používat prací, počítám, že pověsíš na zbylé místo na krátkých šňůrách, ty se dají věšet i po čtyřech najednou :-)

Vícevrstevné plenky zaberou daleko míň místa (kalhotkových pověsíš na jednu dlouhou šňůru 5, savých jader 10), ale schnou dýl - v zimě tak 36 hodin. Což vlastně není až o tolik dýl :-)

Hodně záleží na tom, jak moc učůrané budeš mít děti. Moje byly hned od začátku hodně. Látkovat jsem začala ve třech měsících, i při používání dvou čtvercovek byly po dvou hodinách mokré durch na oblečení. Proto jsem přešla na kalhotkové od PetitLulu, což cca do 15 měsíců fungovalo výborně (tedy, cca od 6 měsíců musí mít i dlouhé vkládačky a teď na odpolední spaní dokonce dvě vkládačky, aby to vydrželo). Ale znám děti, které si v pohodě vystačili s jednou čtvercovkou a přitom pily normálně (takže to nebylo tím, že by málo pily...)
    TRISSIE: je mozny, ze je to UL, ja to znam jen od rodicu a z ruznych diskuzaku :D
    Pise, ze chce ctverce a ne ty moderni, ktery bez susicky, jak jsem posledne vyrozumel, moc nejdou praktikovat. A ano, chapu, ze jsou asi i lidi a dvojcata, se kteryma ta prace neni. My je taky piplali 2,5 mesice predtim, nez mely prijit na svet a to je asi taky trochu jiny.

Kazdopadne ok, uz nikoho varovat nebudu - at si to vyzerou pekne sami ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam