• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    DOCTOR23Dvojčata a vícerčata
    Rady, nápady, zkušenosti a vše okolo výchovy dvojčat a vícerčat.

Českomoravská asociace Klubů dvojčat a vícerčat
    dvojčata.cz
    Centrum pomoci rodinám s vícerčaty - Klub dvojčat a vícerčat, o.s.
    Centrum pro rodiny s dvojčaty a vícerčaty

Důležitá informace: umělé mléko pro nedonošené děti do 5kg (PreBeba Discharge) je možné mít na recept plně hrazený zdravotní pojišťovnou
    rozbalit záhlaví
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    BALAENA: a mýdlo! najednou začlo ubývat asi tak pětkrát rychleji, protože člověk si furt meje ruce... před přebalováním, po přebalování, před chystáním mlíka, vod blitků, a furt dokolečka! :-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    TRISSIE: nakonec i to, že si aspoň třikrát za den dojdeš na WC doma a ne v práci, znamená, že taky nejmíň třikrát denně tou doma placenou vodou spláchneš
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    AVATAR: ad těch 8 tisíc, tak my jsme po prvním dítěti taky měli nedoplatek na vodě několik hodně tisíc - a to jsem používala jednorázovky - ono se totiž projeví nejen to praní plínek, ale taky to, že najednou je někdo doma (a vaří oběd, myje nádobí, i večeře jsou prakticky výhradně doma), pere se poblité/počůrané oblečení dětí...
    KAROLKA
    KAROLKA --- ---
    To jsem nečekala, že se z mého nevinného dotazu vyvine taková bouřlivá debata. Nicméně pro mně je látkování jednoznačná úspora, ať si kdo chce co chce říká. Vodu do pračky mám ze studny, pleny usuší vítr. Zaplatím pouze elektřinu do pračky.Spoustu látkovek mám od sestry po jejích dětech (to že do nich čůrali mí synovci mi opravdu nevadí). Pořizovací cena toho, co budu muset dokoupit bude cca 8000,- Navíc to, že by po mých dětech na zemi zbyly tuny odpadu (který není nezbytně nutné produkovat) mě děsí, radši obětuju denně pár desítek minut na práci. Dalším aspektem je zdravotní hledisko, jsem přesvědčená že balení dětí do igelitu není nic zdraví prospěšného-ale to radši nebudu rozebírat nebo se strhne další vášnivá debata.
    TRISSIE: na jednu stranu souhlasim - delali jsme ted novou koupelnu a zena mi dala na vyber mezi prackou, ktera byla o 6k drazsi, ale brala o 5 litru na cyklus mene, nez ta druha. Kdyz jsem to propocital, zjistil jsem, ze by se ta uspora vody splatila za 18 let nebo tak nejak.

Na druhou stranu kamaradka, co ctvercovala dostala po roce vyuctovani vody o 8k vetsi, nez pred ditetem.

Kazdopadne je jasny, ze jako na vse - co clovek, to nazor. Nekdo to zvlada, i kdyz ma manzela 12h denne v praci, k tomu ma puluvazek a dvojcata se tim padem o sebe staraji ctyri hodiny samy. A jinej je rad, kdyz stihne s jednim deckem jit na velkou uz po poledni, i kdyz se mu chce uz od rana ;)

Podle me je nejlepsi se pripravit na obe varianty a kdyz uz chces zkusit latkovy pliny, mej po ruce i jednorazovky pro strejcka prihodu, kdyz to bude narocnejsi, nez si myslis.
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    TRISSIE: Pprostě si cením svého času natolik, že ta úspora peněz, která ani omylem neni taková, jak jsi prezentovala ve svém výpočtu, mi nestojí za tu práci, která kolem toho je i kdybych si jí zautomatizovala natolik, že bych se přiblížila k těm pěti minutám,.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PASTEL: no, jak jsi psala, zkoušela jsi to dva dny a pak jsi to vzdala.
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    TRISSIE: na konci rijna bude mit 2,5roku a mluvit porad neumi, nastesti aspon vsemu rozumi :)
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    TRISSIE: Ano! Nehlásat bludy! Přesně to bych si hrozně moc přála, aby už se další holka nenachytala na tyhle bludy látkovacích nadšenkyň, jako já ;-)
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    SUCUBIS: já trochu ztrácím přehled (jak ty nyxí děti furt rostou, to si nejde pamatovat) - Tobís je ale trochu starší, než byl Pavel, ne?
    No ale stejně, u nás byl největší problém s tou komunikací, bohužel zpožděný nástup řeči nebyl jen v té vyjadřovací části, ale i v tom pochopení. U holek vidím, že už v 18m rozumí a chápou daleko víc, než Pavel i dlouho po druhých narozeninách. A když si vezmu, že loni v létě u nás byla na týden kamarádka s holčičkou ani ne rok a půl a jak ta byla schopná komunikovat... tak to bylo fakt neporovnatelné.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PASTEL: moje pračka na normalizovaný 60C/8kg/3hodiny cyklus bere 45 litrů, přeměřovat to na jeden plínkový cyklus nebudu, ale bude to rozhodně míň.

Já nikomu neberu používání jednorázovek, je to každého volba, jestli chce nebo nechce je používat, ale bylo by fajn nehlásat bludy.
    SUCUBIS
    SUCUBIS --- ---
    TRISSIE: Tobias nastesti na - ted nemuzu, musis pockat - uz slysi, ale i tak obcas odmita akceptovat
    PASTEL: http://www.emimino.cz/slevy/#utm_source=domeny&utm_medium=miminakupy.cz + zakaznicke karticky a usetrim i s papirovkama :)
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    TRISSIE: prosimtě a ještě mi doporuč tu pračku, která při dnešní ceně vody vypere za 2,7 Kč
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PASTEL: separačky oklepnu do záchodu, i v dobách vaječiny stačilo maximálně přidržet za krajíček v záchodě a spláchnout. "choboty" mám od PetitLulu, na dva cvoky - když nesu ke koši na plínky, tak je odcvaknu, při skládání plínky pro dítě zacvaknu. Za 11 tisíc mám nějakých 28 sad - zásoba na cca 2,5 dne (jednu chvíli jsem jela na 22 sadách, to chtělo fakt prát velmi načas).
    KACHNY
    KACHNY --- ---
    TRISSIE: ja sem rada ze sem z M. vychovala samostatnou jednotkua ze do skoly, ze skoly,, do oddilu na krouzky chodi a jezdi sam, jinak bych to nedala, ale taky to nedava uplne na jednickua taky zarli, jen to projevuje jinak .. holky miluje a chova je chce prebalovat krmit atd. ale chybi mu cas pro nej , ten se nam nejak nedari moc najit, nez po navratu z mimoskolnich aktivit udela ukoly tak je cas veceet a spat .. a to ted vecerime po osme hodine , driv se nestiha.. tak zacal jancit ve skole a hada se s ucitelama .. ale snad se to srovna .. musi!
    DUFFKA
    DUFFKA --- ---
    Ja pouzivam na holky ctverce od prichodu z porodnice, skladam na novosklad a pridavam vkladacku a fleesovou separacku, mam jich tak 80. ale peru teda kazdej den, ale nevadi mi to... prebaluju cca 6-7x, ale nechavam jw dost rozbaleny na nepromokavy podlozce a menim pod nima ctverce.
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    TRISSIE: jaký slevy prosimtě, každý měsíc, naklikám na stejnym e-shopu stejnou věc druhý den mi přiveze auto před barák plíny. 5 minut -LOL tak to fakt ani omylem, separačky neodepíráš? Ty tvoje plíny nemají takový ty "choboty co se před sušením musí vytáhnout a před použitím zase zastrkat dovnitř? Za 11 tis, tak to máš opravdu dobré zdroje , to já jsem fakt nikde neviděla nové za tak skvělou cenu. Ale nedělala bych to ani tak.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KACHNY: tak ono když má člověk doma ještě jedno dítě, dost dobře nemůže se nechat ovládnout režimem dvojčat, že... pravda, tvůj je trochu starší (takže asi schopnější akceptovat, že něco nebude hned), ale stejně. V osm ráno musí být ve škole, což znamená, že musí nejpozději v 7.XX odejít z domu, a do postele tak, aby se vyspal... holt přizpůsobit se musí všichni členové rodiny, včetně mimin.
    A u nás to bylo ještě horší, protože nemluvícímu batoleti prostě nevysvětlíš nic, má hlad - teď, je unavené - teď, a na "musíš počkat" neslyší.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    PASTEL: jeden sušící cyklus mě vyjde na 6,5Kč (tedy 1200/rok - sušičku bych pořizovala tak jako tak, takže amortizaci ceny nepočítám); prací cyklus asi 2,7Kč (tedy 500/rok); za celou novou výbavu kalhotkových plen jsem zaplatila asi 11 tisíc.
    Jednoduchým výpočtem - po deseti měsících se mi vrátily náklady, od té chvíle platím za náklady kolem plínek asi 150Kč/měsíc. Nemusím řešit nákupy, slevy, že došly plínky, nemusím se dívat na haldy na skládce...
    Ano, je to práce navíc, v řádu asi tak 5 minut denně.
    KACHNY
    KACHNY --- ---
    TRISSIE: taky to mam casove stejne muz byl s nama doma 14 dnu a pak do prace kde je od rana a vraci se nejdriv v osum. plus stredy a nedele zkouska s kapelou .. sice nelatkuju ( nemam kde susit ) a chvilema mam pocit ze se zblaznim ale da se to. Nejhur nesu to ze nejsem schopna nas dostat kazdej den ven , ale proste na to nemam silu ..

nedavno sem nahpdou poznala dvojcata co naprosto ovladli zivot svym rodicum, maminka rikala ze se koji kazde jak si rekne cca co dve hodiny i v noci, prikrmy moc nemaji protoze nestiha a je unavena.. tak sem si rikala jak sem rada ze sem se ze zacatku drzela rezimu a trvala na tom ze budou jist obe ve stejnou domu a ne jak si reknou a kdyz ji jedna dostane i druha .. z toho jejich modelu by mi slehlo po mesici holky sice spi kazda jinak ( jedna spi druha je vzhuru a pak si to prohodi ) ale ji na stejno!
    myslim ze je to vazne dost o tom jaky si to udelas ...
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    jo a čtvercovek na dvojky potřebuješ tak aspoň 120
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam