WENDIGO: záleží na tom, jak jsi výtvarně zaměřený, na dvouoboru je toho mnohem méně a více se věnuje tomu druhému předmětu /nebo jinak řečeno, pro ten druhý předmět už se ta výtvarka tak moc nestíhá, jde to na úkor kvality/, na jednooboru je větší část studia věnovaná výtvarce a menší část univerzitnímu základu/ pedagogika, psychologie atd./ jednoobor výtvarka má oproti většině ostatních předmětů na pedf taky praxe téměř od prvního ročníku, což považuju za velký přínos, v praxi to potom vypadá tak, že v ideálním případě si místo ve škole najde student již někdy od druhého ročníku a na půl úvazku učí, hodbně lidí si najde místo právě přes ty praxe
/já jsem měla minmálně dvě nabídky během praxí abych v té škole zůstala učit/, které se odehrávají bud na zš, zuš, sš nebo gymnáziích, ale taky se během studia dostanou studenti k projektům animačních programů v Národní galerii/ Veletržní palác/ , v Rudolfinu anebo má katedra výtvarky taky dost úzkou spolupráci s Umprum muzeem, s těmito institucemi pravidelně spolupracuje, takže uplatnění najde student i tam
hodně studentů nebývá z Prahy ale z nějakého menšího města, takže většinou přijdou do Prahy vystudovat a pak se vrátí zpátky a tam jsou široko daleko jedinou aprobovanou učitelkou na výtvarku, část studentů tak v posledních ročnících už hodně třeba dojíždí do Prahy třeba na tři dny, mají individuální studijní plán a už normálně učí
jinak kdyz je poloviční uvazek ve skole pro učitele výtvané výchovy /cca14-16 hodin týdně/,
je pak ještě často k tomu přidaný třeba výtvarný kroužek odpolední ve škole nebo si učitel ještě najde něco k tomu, třeba vede kroužky v DDM, nebo Záklaní umělecké školy
hodně studentek pak taky třeba skončí právě v DDM na plný úvazek nebo další podobné instituce třeba i soukromých kurzech výtvarných technik
na jednooborovém studiu je potom podle mě i dost vysoká úroven všech vyučovaných předmětů, takže je možný pak cokoliv z toho uplatnit v praxi
/počítačová grafika - hodně studentů pak pokračuje tím, že vtváří zakázkovou grafiku nebo webdesign, ale to už samozřejmě vyžaduje další zájem a znalosti, aby si to samostatně rozvíjeli, ale slušný základ propagační grafiky, typografie, programy Adobe Illustrator, Photoshop, Indesign, Flash -obstojné základy a práce v těchto programech Raudenský, animování, grafické techniky na slušné úrovni /doc.ak.mal.I.Špirk , malba /doc.ak.mal. J.Kornatovský, modelování /doc.ak.soch. Zdeněk Hůla/, keramika /MgA Tatarová, MgA Woolf/textilní techniky, experimetnty s materialem, konceptuální tvorba a objektová tvorba MgA. M.Sedlák, výtvarná dramatika a další předměty, potom v té teoretické základně jsou možnosti pokračovat na doktorandské studium
taky je třeba říct, že i část studentů se během studia dostane a odejde ještě studovat na AVU, VŠUP a další výtvarné vysoké školy nebo si udělají obě dvě Pedf i AVU/VŠUP
a pokračují uměleckou dráhu vlastní tvorby
/to se samozřejmě dvouoborou netýká, stává se to na jednooboru,
jinak umělecky zaměření lidé z celé republiky taky čas od času přecházejí z dvooboru na jednoobor do prahy když mají o výtvarku hlubší zájem a většinou jsou moc spokojení se změnou/
co se týká přijímacích zkoušek, tak ty jsou tuším trojkolové, je možnost přijít to zkonzultovat přímo s někým na katedře do odevzdání prací, určitě není problém se zeptat, myslím si, že by se k tomu dali přidat i práce digitální vytištěné na papíře, že proti tomu nikdo mít nic nebude
během talentovek se dělá malba, kresna a modelování a na každý je tuším 1,5 hodiny, což je hrozně málo na velikost formátů /A2 malba zátiší za hodinu a půl, modelování podle reality za 1,5 hodiny../, takže je potřeba to na zkoušce mrskat rychle, takže ono se tam celkem ukáže, jak na tom kdo je...
a potom nakonec ústní pohovor, kde je potřeba prokazat, že vás obor zajímá /ale většinou to rozhodnou domácí práce + talentovky + jsou body za vysvědčení maturitní/
mě už u pohovoru řekli, že mám tolik bodů z výtvarky, že už je jedno co tam řeknu...