• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    WIXIN
    WIXIN --- ---
    Permanent Camping




    XLOBOX
    XLOBOX --- ---
    nahodou esem tohle nasel, treba by mel nekdo zajem :) my mame neco podobnyho ale pred hranicema prahy a sme moc spokojeny :)
    Pronájem chaty u lesa, 4 km od hranic Prahy, ev.č. N0022876 - Praha 4, pronajmu
    http://reality.bazos.cz/...erat/33603401/Pronajem-chaty-u-lesa-4-km-od-hranic-Prahy-evc-N0022876.php
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    MAHUTA: Jestli někdy budu stavět dům, tak jen sekerou :) Tvoje dovednosti určitě pak můžeš využít při spolupráci na opravách památek.
    GREGI
    GREGI --- ---
    MAHUTA: to je vylozene Chalupa s velky Ch;) krasna
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    Tuhle jsem viděla dokument, jak skupinka vědců oblékla montérky a postavili venku pec na pálení všeho možného. Potřebovali vyřešit problém, že se cenné historické památky opravují nevhodnými materiály, protože staré receptury nejsou. Také se snažili znovuobjevit prověřené.
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    EGGH: nene,bílé karpaty
    a je pravda,že ty fakt starý omítky,třeba to 16st. se vlasně neví vůbec jak to dělali.A každej kraj měl jinou technologii,podle toho co se na danem uzemí kde nacházelo za horninu. Ale jíl/hlina tam byla v nějaký formě vždy.
    Mě to na chalupě opravdu drží,je to stabilní,až na par míst kolem oken(chce to víc praxe) a koukalo se na to už par chlapíku že to vypadá docela pevný. Drží to vevnitř i venku a to je dukaz funkčnosti. Abych jen nekecal tak viz foto




    EGGH
    EGGH --- ---
    MAHUTA: Ty jsi někde od Ostravy? :)
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    MAHUTA: .ještě tedy abych upřesnil,ta hlina musí být jílová samozřejmě.
    Jinak tomu dříve používanému vapnu se říká Hydraulické vápno-vyrábí se dnes žíháním vápence obsahujícího jíl a má i příměsy přirozených nečistot,reaguje s nerosty obsaženými v jílu a vznikají křemičitany a diky nim vápno tvrdne bez přítomnosti vzduchu a vapník co není zreagovaní je vyhašenej a vzniká Hydroxid Vápenatý(tuším,kdyžtak mě opravte) Takže ten jíl je tam už přítomen od začátku. Tohle ma určitě lepší vlastnosti,ale nedokáži si to dnes představit běžně doma v praxi. Obdoba dnes je to co sem už popsal. Vlastnosti podobné akorát jiná jednodužší technologie-lidová,muže si dovolit každý. Náklady=pytel nevyhašenýho vápna a ruky který makaj
    EGGH
    EGGH --- ---
    O těch starých omítkách a vápně (starých = třeba z 16 stol.) mluvil Václav Cílek na jedné přednášce a pozastavoval se právě nad tím, že se neví, jaktože ty omítky vydržely několik staletí a dnes omítka nevydrží ani pár let. On to tam teda nějak řešil, čím to je, že kromě "receptury" i použitým materiálem atd.
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    BURAN: asi asi asi co???
    NYKRUK: no to jo,vapno bylo kdysi jiné a skladovalo se v jamach leta. Ja se však bavim o realitě,a k mání je vápno na vyhašení,skladovat se pak taky dá-sused ma takový už 4 roky nebo tak nějak a kvalita se zvyšuje. Jen pisek vaápno možná na vnitřky ale ven bych to dnes při tej kvalitě nedal. Než sem nahodil studoval sem materialy par let. A oplatilo se i v praxi. V letě budu mít praktickej kurz nahazování venku hliněno písčitou omítkou podle starých zkušeností místních co ty chalupy tu stavěli a i jechich dědové.Pokud to tedy bude už nachystaný mužeš se přidat(o prachy nejde,chci jen pomoct)
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    MAHUTA: Dřív se používalo mnohem kvalitnější vápno a hlavně do omítek se po vyhašení nechávalo několik let odležet. Byl to jen písek a vápno. Dnešní vápno zdaleka nedosahuje vlastností, které mělo vápno dřív, protože vápno je z velké části nahraženo něčím jiným. Vápenná omítka na starém domě mnohem líp dýchá.
    http://zastarouprahu.shop4you.cz/omitky-historickych-staveb/produkt-2609/
    BURAN
    BURAN --- ---
    MAHUTA: asi? asi? asi? asi? :D
    MAHUTA
    MAHUTA --- ---
    BURAN: čistě vapno a pisek by asi dlouho nedržely. Mam starou kotovici a nahazoval sem to hlinou smichanou piskem a řezankou/slámou,nejlepší do teho rozmixovat/rozšlapat starý kotovice. Do vrchní vrstvy už sem dal i vapno(vyhasit-pokud možno starší,hydrát je kničemu,nemá ty vlastnosti) No a pak už sem to ličil takovou hustou hmotou pul na pul hlina s vapnem,vrchní vrstva už jen vápno. Tak se to dělalo u nas na Kopanicích,využil jsem znalosti starousedlíků. Drží to už několik let a nepraská. Pokud se jedná o cement vs kotovice,tak to nejde dohromady.
    BURAN
    BURAN --- ---
    SWT: rikal mi zednik, ze driv se treba vubec nedaval cement do omitek. jen vapno a pisek.
    BURAN
    BURAN --- ---
    EGGH: jj takovej barak mam taky. ze nema zaklady znamena, ze kazdou zimu sebou trochu mele. to znamena, ze po kazdy zime je nekde nova prasklinka v omitce apod.
    ale jinak stoji uz taky pres 100 let, to jo :)
    EGGH
    EGGH --- ---
    MATT: No a stojí? Stojí. Děda mi taky říkal, že jejich barák nemá základy a stojí už sto let. A to je půlka z vepřovic.
    MATT
    MATT --- ---
    SWT: imho zvlášť kolem těch 50. let se hodně šetřilo a byla nouze o kvalitní materiály. máme chatu co stavěl děda v šedesátym a to jsem fakt koukal, když jsme kus přestavovali. nastavovaný prkýnka, malta snad jen se starý rozemletý malty atd..
    ZABAKOVA
    ZABAKOVA --- ---
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam