• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.


    Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

    odkazy na blogy a stránky na nástěnku

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    MATT
    MATT --- ---
    JESSE_MORENO: s čim to srovnáváš? věčina izolací se pohybuje kolem 0.035-0.045 W/(mK), nejlíp je na tom asi PUR pěna které jde ještě o 6 tisícin níž.. ;)

    dřevo-slamněná stavba prej finančně vyjde přibližně stejně jako klasická
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    JESSE_MORENO: polystyren má nejlepší izolační vlastnosti, pokud se budeme bavit o materiálech běžně finančně dostupných. Na stejný tepelně izolační vlastnosti tudíž potřebuješ víc dražší vlny než polystyrenu (kdybych to zjednodušil a nekoukal se už na konkrétní typy a konkrétní čísla, tak polystyren izoluje o 25-50% líp jak vlna). Jediná jeho nevýhoda spočívá v difúzní nepropustnosti, prostě izoluje moc dobře a neprojde vzdušná vlhkost. Někteří výrobci tvrdí že mají speciální prodyšné polystyreny, ale ty hodnoty kterejch oni dosahujou sou stejně uplně o ničem, je to jen reklamní kec. Kvůli difúzní nepropustnosti je tudíž dům o dost náchylnější na tvorbu plísně a vlhkost všeobecně, pokud je špatně navrženej po stránce izolace a tepelných mostů nebo pokud je nevětranej. Míchat různý typy zateplení je mimóza a nedejbože abys to někde propagoval nebo dělal :D
    Líp jak polystyren izoluje máloco a to se řadí spíš do kategorie vesmírnejch lodí nebo polárních stanic:) Je to průser, protože když stavíš novej dům tak musíš ze zákona splňovat normy na zateplení, úspora energií na vytápění, EU a tak podobně. Ty normy nejsou vůbec nízký a mají se neustále zpřísňovat. Proto 90% lidí radši ušetří pár stovek tisíc a vrazí do domu za 3-4 mega polystyren, což chápu. Bohužel ty domy většinou nebývají navrženy ideálně, nebo majitelé prostě odmítají neustále větrat a tak plíseň v novostavbě není nic neobvyklého a utéct se jí prostě nedá...
    Hořlavost není rozhodující faktor u žádný používaný izolace, pokud nepoužiješ speciální nehořlavé izolace/ postřiky tak je všechno víceméně stejný. Obzvlášť do polystyrenů se přidávají nějaká antihořlivá aditiva, na netu toho bude popsáno určitě víc.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    77WHITE:myslel jsem ze i horlavost a objem? Pocitam od oka ze je ho na stejnou izolaci je třeba cca 2x více?

    Místa s vyssi vlhkosti by tedy automaticky chtěla spis vatu aby vlhkost nedělala problémy v interiéru?
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    JESSE_MORENO: jediný co nemá je difúzní propustnost, ve zbytku je lepší jak vata, včetně ceny nebo obtížnosti montáže :(
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    77WHITE: Jo ja ten polystyren nějak porad zapominam bo mi to prijde kvalitou uplne jinde... Pocitove ;)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    JESSE_MORENO: Kdyztak drevo s polystyrenem, vata je drazsi. Ale slama bude nejlevnejsi, pokud teda clovek rozumi technologickymu postupu a dodrzuje ho.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    Me by spis zajímalo jestli tu už někdo zkoušel počítat která stavba teoreticky v našich podmínkách vychází nejlevneji+nejrychleji? Dřevo s vatou nebo dřevo se slamou?
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    At californie nebo tady vždy to vychází z toho ze ta země ma teplotu třeba 5-7 stupňů coz se vytapi snaz než -10... Akorát v USA jim pak stačí na vytopeni ta prosklena fasáda... V CR by ti to za příznivých podmínek stačilo na kus podzimu a pak bys musel stejne topit. Naopak v lete by tam mohla byt az neprijemna zima

    Proste tady to zakopavani pod zem dava smysl pouze pokud tomu prizpusobis cely projekt a levne to fakt neni
    GREGI
    GREGI --- ---
    OMNIHASH: jenze spusta techto projektu je napriklad z californie, kde je trosku jine podnebi;) musis to brat s ohledem na nase podnebi a zimni mrazy ktere sice byt nemusej jednu zimu ale dlouhodobe se s tim musi pocitat;)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Fotogalerie: Piloty snížily náklady na stavbu, základová deska by přišla výrazně dráž.
    http://bydleni.idnes.cz/...26_115340_stavba_rez&foto=REZ54250d_Srubove_chaty_Kontio_Nalle_piloty.JPG
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    OMNIHASH: tepelná kapacita není tepelný izolant, sou to dvě odlišný věci.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    77WHITE: já sem koukal jenom na earthshipy a podobný hippie designy, a vypadalo to, že žádnou izolaci nepoužívaj, místo toho si hrozně pochvalovali,že má hlína velkou tepelnou kapacitu.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    OMNIHASH: všechny moderní zemljanky sou izolované i když jsou zakopány. V tebou uváděnym případě si chtěl využívat hlínu jako izolaci, a to je špatně. Teplotní rozdíly nejsou s malou hloubkou zas tak dramatický, navíc země do určité hloubky promrzá. Kovová konstrukce vodí teplo, takže v zimě by jsi měl uvnitř teplotu té nejstudenější hlíny co se konstrukce dotýká. A to vůbec nemluvím o té odkopané straně, která by uvnitř věrně duplikovala venkovní teplotu ;)
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    77WHITE: to mi neřikej, že ve všech těch modoreních zemjamkách maj teplotu hlíny. Mám na mysli věci jako tohle:
    http://planetoddity.com/wp-content/uploads/2009/12/underground-house-2.jpg?5e9c63
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    OMNIHASH: Tak budeš mít uvnitř teplotu okolní země. Kovovej kontejner vodí teplo jako ďábel. Navíc budeš asi stejně chtít mít aspoň jednu stranu vykopanou, kvůli světlu. Takže si vůbec nepomůžeš a musíš řešit opět to stejné.
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    77WHITE: a co to zakopat pod zem? Kontejnery by mohly mít dobrou nosnost, aby utáhly půl metru hlíny.
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    DREADLESS: ani ve snu... tohle je fakt dobry :o)
    DREADLESS
    DREADLESS --- ---
    takovyhle acka jsou po cechach dost bezny. Nenapadlo me, ze by z toho mohlo jit udelat neco tak peknyho




    http://www.worn.cz/umeni-kultura/architektura/rozsireni-rekreacni-chaty-v-belgickem-brechtu-na-moderni-rezidenci-na-plose-pouhych-26-m-/
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    DARJEEL: :-) No, ceny maringotek se pohybují od 5000,- Kč až do 400 000,- Kč. ;-) Asi, jak píše KCE je potřeba to opravdu důkladně prohlédnout.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DARUMA: já tomu taky fandím a fandím aj Tobě! .) Jen víš jak to je, člověk si udělá rozpočet a on se pak postupně nafukuje... jestli ale máš pozemek, tak bych to taky viděl jako reálný za ty peníze, mariny se pohybují tak 30-50k, ne?... a ohledně nákupu a další věcí čekni: [ KCE @ lide z maringotek ] případně celý auditko....

    Já mám výhodu ještě v tom, že se nebojím dumpsteru všeho druhu a taky mám spoustu známých, takže ty materiály se mi sejdou kolikrát dobře a v podstatě zadarmo.. jen teda dřevo si normálně kupuju
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    DARJEEL: Já jsem se znova díval na ty maringotky a našel jsem, že se dají sehnat i velikosti 9x2.7m což by mi asi stačilo. :-) Navíc kámoš je truhlář, takže si myslím, že marinu do 200k nakonec dám.
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    77WHITE: no já už tam stěny mám, tak je mi líto je bourat, dispozičně je to jakž takž, takže už jen obestlat postupně vatou a přikrejt deskama nebo prknama :-)
    V čem vnímáš dřevo jako nejlepší?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam