• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.


    Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

    odkazy na blogy a stránky na nástěnku

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    BURAN
    BURAN --- ---
    77WHITE: nakej takovej priklad se da jednoduse vymyslet vzdycky a na cokoli. zbytecna debata. kdo chce, chape co jsem chtel rict. ostatnim posilam pusinku :*
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    BURAN: Stavis na parcele kde sousedovi nepovolili barak, to je stejnej priklad;)
    BURAN
    BURAN --- ---
    77WHITE: no vzdyt to je to o cem pisu - parkujes bez platnyho listku, takze logicky seres ty co si ten listek maji = bonz. to nekoho prekvapuje? :D
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    BURAN: No nevim. U nas bezne sousedi bonzujou kdyz parkujes bez platnyho listku. Pokud bys udelal takovouhle cernotu na miste kde se stavet nemuze a nekomu z tyho okoli by to v minulosti urad zatrhnul, sance na bonz raketove vzrusta. Na standartni stavebni parcele si toho asi nikdo nevsimne, ale zase kdo by si porizoval velmi drahou stavebni parcelu a vztycil na ni kulnicku:)
    Joa mimochodem, pozemky urceny na zahradky neznamena ze jsou zastavitelny a napriklad v nasem pripade pokud by na pozemku uz driv nestala bouda z dob davnejch komancu, na jejiz pudorysu mame v planu budovat, tak by to urad kvuli tesne navazujicimu lesu temer jiste nepovolil.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JESSE_MORENO: pokud máš v tý boudě elektriku a vodu a není zkolaudovaná, nařídí ti úřad odstranění černé stavby. :)
    BURAN
    BURAN --- ---
    ja bych rekl, ze pokud se clovek chova nejaky respekt ke svymu okoli, tak zadny problemy s uradama mit nebude, i kdyz bude bydlet v necem co nejaky ty legislative neodpovida - protoze ho nikdo nenahlasi. urednici nechodi a nehledaji, kde by co vysmejdili a nasledne to zatrhli - pro ne je to prace navic, a to nechce delat nikdo :)

    je jasny ze kdyz nekdo dela bordel, kraval, a chova se k sousedum jak hovado, tak s uradama problemy mit nejspis bude ;)
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    JESSE_MORENO: pokud bude mit marina na strese solarni panely a veskerou destovku bude sbirat na myti, tak se obejdes i bez pripojky a urad si muze tak akorat .. uradovat :)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    takze znova priklad: mam zahradu na ktery je treba bouda 3x3 ve ktery by neslo spat, ale je do ni pripojena voda a elektrina, hajzl suchej...

    urad dela problemy a ohani se stavebni uzaverou, pozemek ma minimalni hodnotu protoze je vedenej jako zahrada, neni povoleno ani rozsirovani stavajici stavby... nechce se mi s tim srat s nekym se dohadovat tak poridim marinu, dovezu ji tam, udelam si ji dle sveho, pripojim na ni z boudy vodu a elektrinu a bydlim...

    kdyz zacne delat urad problemy a ze chce jit na prohlidku, odpojim vodu a elektrinu a necham ouradu at si prohlizi co chce, jsem v klidu.

    Co delat NEBUDU je abych se prosil uradu jestli si muzu pripojit vodu a elektriku do mariny z te boudy ofiko protoze urad v tu chvili zacne marinu (tim pripojenim) chapat jako trvalou stavbu a zacne me buzerovat.

    Ja doufam ze tohle uz tak tezko pochopitelny nebude :)

    diky za pozornost
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DIDGENAUT: to bude asi dost záležet na výkladu úřadu.
    Určitě existují nestavební pozemky s přihlášenou studnou (zahrady, pole..) A že na nich kotví maringotka nebo něco podobného je taky dost běžné.
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    MAR_TINA: Oki, díky za info. Ale já to myslel tak, že studna už na pozemku je a já bych k na ní napojil domek na kolech. To by šlo, ne? Nebo už by tím ztratil status mobilního obydlí?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DIDGENAUT: na studnu potřebuješ hydrogeologický posudek, stavení projekt, povolení k vyvrtání/vykopání studny a povolení k odběru vody :D
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    Nevím co furt řešíte, někde jste museli nabýt mylnýho režimu, že pokud je stavba jenom na ohlášení, tak pohoda jazz - i tak musíte dodržovat typ pozemku podle územního plánu. V 99% případů, tam kde můžete stavět lze v pohodě dospět k dohodě s příslušným úřadem, kor na malejch vesnicích. Pokud to není správnej typ pozemku v ÚP, tak je v to 99% případů smůla tak jak tak.
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    JESSE_MORENO: vodu v nádrži... ale studna by mohla být, ne? samostatna pohybliva jednotka... a bude se tak brát i nebude mít papíry na maringotku a bude přesahovat povolené rozměny vozidla (čili šířka např. 3,5m?)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    DIDGENAUT:
    MAR_TINA:

    jak rika kolegyne, domek na kolech je mobilni obydli do te doby nez k nemu chces pripojit vodu elektrinu atd. jakmile o toto zazadas urad to zacne brat jako stavbu a pokud jsi v regulovanem uzemi muze diky tomu dokonce nakazat odstraneni :) zalezi na jak velkeho blba narazis ale jeden soused takhle srazku s blbcem absolvoval a momentalne to uz vzdal a pozemek radeji zas prodava dal :)))

    proto pokud domek na kolech zvolis proto aby ses vyhnul uradum je potreba s nema porad jednat ve smyslu ze je to samostatna pohybliva jednotka ktera ma elektrinu ze solaru, vodu v nadrzi, chemicky zachod, plynovou bombu atd.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DIDGENAUT: přípojky podléhají stavebnímu ohlášení / povolení

    Takže pokud máš kemp na obytné přívěsy, máš tam zkolaudované ty přípojky vody a elektriky a k nim se připojí ta amringotka, co se nekolauduje, protože přijede.
    DIDGENAUT
    DIDGENAUT --- ---
    JESSE_MORENO: "pripojis vody (na cerno)" - v domku na kolech nesmí být zavedená voda?
    + jaká jsou vlastně velikostní (a jiná) omezení u domků na kolech?
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    fun fact - pokud máte dva separovaný objemy tak už musíte dodržovat normovaný odstupy, kvůli hasičům, požárním zónám a tak podobně. Což bývá kolem 7 metrů. Takže naopak často se takový věci projektujou jako jedna, propojená skleněnym můstkem na kterej se ve finále nepostaví ale z hasičskýho hlediska se bude furt jednat o požár v jedinym objektu. To se teda řeší při normálním stavebku. Ale jinak, pokud vás malý bydlení nezajímá a chcete jen ušetřit trochu peněz a nehnat to přes úřady, tak nedoporučuju, za těch pár tisíc to nestojí :)
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    R6ANDREW: :o) ja ti vestim ze to dopadne dvema zpusoby:

    1) se vohnes koupis si normalni pozemek kde se da stavet a priplatis si

    2) si poridis marinu nebo nejakou verzi domu na kolech kterou postavis na pozemek do ktery pripojis vodu (na cerno) a das na ni solar a nebudes resit nic dalsiho
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JESSE_MORENO: v Borohrádku u Tišic to řešili horní visutou chodbou, vypadá to zajímavě, někdy to zajedu vyfotit. ALe i tak stavěli na ohlášení, s tím jsem si jistá. Jen spojovali dvě stavby o maximálních povolených rozměrech chatky, aby z toho byla dvojchatka.
    R6ANDREW
    R6ANDREW --- ---
    JESSE_MORENO: to jsou gejove..
    a co tajny podzemni chodby?:D
    JESSE_MORENO
    JESSE_MORENO --- ---
    R6ANDREW: hele z vlastni zkusenosti pokud chces obcuravat tak jsou nejake cesty... ale to co zminujes cesta neni - ty budovy nesmi byt propojene tak abys mohl prejit suchou nohou z jedny do druhy
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam