• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.


    Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

    odkazy na blogy a stránky na nástěnku

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYRLEM: Žiju v českém krasu, takže jsem stavěl z betonu, nicméně ze dřeva by to bylo ještě levnější. Ale to dřevo by bylo patrně dovezeno ze Šumavy, cement byl místní... Snažil jsem se veškeré materiály používat místní, pokud to jen trochu šlo.

    Celý dům má skoro polovinu pláště krytého terénem nebo temperačním sklepem.
    Podlaha a stěny jsou neoporu (vnitřní zateplení), Ve stropě mám kombinaci kamené a skelné vaty.
    Okna kvalitní trojskla Ug=0,5, středové těsnění, Rám předsazen zevnitř do izolace, tak abych co nejvíce eliminoval TM.
    Všechny pobytové místnosti orientovány na jih. Zemní registr pro předehřívání vzduchu a příprava na RJ zatím dosud neosazena.
    Dotápění prostoru při velkých mrazech podlahovou (každá místnost má nezávislý okruh).
    TUV budu asi od přístího roku předehřívat pomocí FVE.
    Dům má 2 zdroje vody, jeden z vrtu a druhej deštovka (praní, WC) Obojí je ale pro vyšší efektivitu přečerpávána z retenčních nádrží.
    TZ 852W. Což ročně s rezervou nepřesáhne 1MWh za topení.
    Osvětlení má účinnost více než 110 lm/W.
    Odpadní voda je použita na závlahu pozemku.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    CUKI: jj ten ve kterém bydlíš, pro představu, z čeho se to a jak dá za ty peníze postavit ..
    JAZZ
    JAZZ --- ---
    ekokapsle

    Obytné vajíčko si umí zajistit vodu i elektřinu. A dá se převézt kamkoli - iDNES.cz
    http://bydleni.idnes.cz/ecocapsule-cw6-/architektura.aspx?c=A150821_203533_architektura_rez
    CUKI
    CUKI --- ---
    NYRLEM: Teď nevím kterej konkrétně? Ten ve kterém bydlím? Nebo nějakej co jsem jen projektoval? Zdokumentovaný mám všechno, ale zatím se mi u žádného zákazníka nepovedlo domluvit prezentování stavby, Proto si chci teď postavit tu jednu 25m2 referenční stavbu ve které si lidé budou moci vyzkoušet bydlet. Ten svůj se přiznám taky moc zveřejnovat nechci, přeci jenom je to naše soukromí. Ono by nebylo stejně nic moc vidět. Na pohled se tváří jako normální domek, který pouze nemá komín, radiátory, kotel a kdoví co ještě...
    Základ kvalitního a nízkorozpočtového (jak zhotovením tak jeho provozem a vytápěním) domu je projekt. Ne ten pro stavební povolení, ten je k ničemu. Ale ten podle kterého se dá stavět, ten kterej je vymyšlenej do největších detailů včetně přesného rozpočtu materiálů, který vznikl kombinací různých možností a z něj se našla ta nejvíce efektivní. Což se při 99,9% stavbách komerčních domů ani náhodou nestává. Rozměry i materiál jsou přizpůsobeny pouze tomu co projektantům a architektům přijde první pod ruku, protože oni v tom bydlet nebudou a už vůbec to nebudou platit, tak proč si s tím lámat hlavu. Někteří jsou dokonce placeni z procent celkové ceny :-)

    Pro projektanty úsporný provoz končí výsledkem, který podle dnešních (podle mě nevhodně postavených) norem vykáže co nejnižší hodnotu, která se bohužel většinou může od reality diametrálně lišit.
    Ne každý obyvatel této planety je průměrný euronormočlověk (díky za to). Je potřeba projekt přizpůsobit konkrétním lidem na míru. Ne imaginárnímu průměru...

    Když tomu dá člověk čas (hodně času) dá se uspořit opravdu hodně a hlavně ten dům může těmto lidem opravdu dokonale sloužit. Lidé co si vyberou domek z katalogu a pak ho několik dekád splácejí, by raději měli bydlet v pronájmech, protože jim takový domek stejně štěstí nepřinese.
    NYRLEM
    NYRLEM --- ---
    CUKI: ahoj .. mas ten svuj domek nejak zdokumentovany? V tehle cenove relaci je to zajimave :)
    PETAW
    PETAW --- ---
    CUKI
    CUKI --- ---
    EGGH: ..jsem si to přečet. No bude to kruhová stavba, ta je prostě složitější na stavbu, pro nevhodné rozložení nosnosti střechy. Pochopil jsem z toho že to jurta úplně nebude. Ale klasikej slamák. Spousta práce a drahá sláma... :-)
    EGGH
    EGGH --- ---
    CUKI: Mě to taky zarazilo. Ale ten kluk v tom rozhovoru zní docela rozumně, takže by mě samého zajímalo, co tu cenu tak vystřelilo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    EGGH: přečtu si to ale za 600k Kč to musí bejt alespoň 20m šapitó :-) za 450k Kč mám pasivní domek včetně všeho vybavení a spotřebičů...
    EGGH
    EGGH --- ---
    CUKI: http://www.rozhlas.cz/...zprava/jedly-les-dava-plody-celorocne-rika-propagator-permakultury--1523360 tam zmiňuje ke konci, že bude stavět nějakou jurtu zateplenou slámou a vyjde jej na 600k. Nevím o tom víc, jen mě to zaujalo a) cenou b) provedením c) že zněl rozumně
    CUKI
    CUKI --- ---
    TOM: jurta prostě nemá vyřešené topeniště, teepee má kouzlo v jednoduchosti. vydrží (pokud je dobře postavené) jecjaký uragán, nevadí mu sníh. Jurta se k nám moc nehodí a neviděl jsem tu zatím žádnou která by dlouhodobě odolávala našemu klimatu. Za tu cenu jurta klidně 200k. Týpko stejné velikosti s kvalitnějšho materiálu cca 30k...
    TOM
    TOM --- ---
    CUKI: včem přesně pokulhává jurta za teepee?
    CUKI
    CUKI --- ---
    HURW: chvíli jsem v teepee bydlel i v zimě, je to v celku v pohodě. Podlážku doporučuju. Stejně tak jako vyřešit kam se stékající vodou. Taky bych ho nestavěl přímo někde v lese ale na prosluněné suché planině. Ideálně v mírném svahu. Radeji bych si pořídil Setona než Dakotu, té jsem na chuť nikdy nepřišel. Kdybych si ho šil tak bych vchod vyřešil naprosto odlišně než se běžně dělá. Pokud to dobře postavíš a dobře vypneš, stačí ho jednou za rok shodit a posunout aby tyče neleželi na stejném místě. Za lining se dá nacpat sláma jako izolace. Dřeva tolik netřeba, protože se na něm dá velmi efektivně vařit je to mnohem lepší než Jurta které jsem na chut nikdy nepřišel. Myslím že ta se do našich končin nehodí. Stavěl jsem jak malé, tak větší teepee a pro bydlení bych zvolil nějakej ten střed. kolem 8mi metrů už máš slušnou plochu, ale zároveň to není takovej porod. Na 12m jsme sháněli několik dní vhodný tyče a stavěli jsme to tři i tak to byla dřina.

    Co by mě na dlouhodobém bydlení vadilo, je problém co s ním když někam pojedu. Je potřeba mít pořádnýho psa, nejlépe několik, jinak ti ho někdo brzy vybílí.
    MILIS
    MILIS --- ---
    HURW: zkus kontaktovat tyhle typy v teepee...
    http://www.czecot.com/tourist-attraction/43668_rosehill-indian-village-ruzova
    uz tam sidli 16. rokem, co vim, tak temer porad... kdyz jsem tam byl nekdy po roce 2000, tak to brali hodne vazne.. jen z toho udelali uz opravdu atrakci...
    zkusenosti vsak urcite sdeli..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    HURW: jenže obydlená Kanada je od 45 st. s.š. po cca 70. st. s.š. :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Do jaké severní šíře a typu klimatu (stačí mi šíře, klima dohledám) žili indiáni v týpí?
    A od jaké jižní? Ono se to asi i šíleně přehřívá.

    PEEP
    PEEP --- ---
    HURW: chces to zkouset? bude ti zima protoze izolace veskera zadna, vsechno ti bude smrdet ohnem (vcetne tebe a pocitej s tim ze az prijdes do civilizace, tak to ostatni uciti na 3 metry, ale ty ne protoze uz si zvyknes :) a protoze v zime budes muset udrzovat trvaly ohen tak spalis hodne dreva, podlazka je zaklad. Musis pocitat s tim ze ti tam vsechno zmrzne. (baterky, voda, ....)
    dej vedet jak si dopadl byldlel jsem v teepee dohromady tak pul roku a od jara do podzimu a dalo se to, zkouseli jsme to i v zime ale nemeli jsme podlazku, takze vsude bahno vcetne spacaku..ale byl jen takovy pokus na par dnu
    TINNWIENLHAIN
    TINNWIENLHAIN --- ---
    CUKI
    CUKI --- ---
    CYBERBARA: Do každého místa se volí izolace jiná. Do střechy s malym sklonem můžeš použít tu 039ku do stěn bych dal něco kolem 50-60 Kg/m3. Do střechy bych ji použil taky třeba 10 té hutnější do podhledu a na to 20 039ky. 20cm do střechy je dost málo...
    KOLCI
    KOLCI --- ---
    Kamarád tráví každý rok 4-8 měsíců na cestách karavanem. S manželkou a dvěma dětmi. Udělal jsem s ním menší rozhovor o tom, proč se letos rozhodli koupit novější karavan. Myslím, že by se vám mohl líbit, kdo chcete, čtěte na http://nomadem.cz/vita-valka-novy-karavan-rozhovor



    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam