• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    TULIPI
    TULIPI --- ---
    Zeměloď pluje — iVysílání — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10374876133-zemelod-pluje
    Nedej se: Kam plují české Zemělodě? — Česká televize
    http://www.ceskatelevize.cz/porady/1095913550-nedej-se/214562248420018-kam-pluji-ceske-zemelode/

snad to tu ještě nebylo...
    CUKI
    CUKI --- ---
    ALDEMIK: jak jsem psal už prve, v tomto ohledu na tebe nemohou. V chatce můžeš mít trvalé bydliště i když se jim to líbit nebude. Jediné co asi nezískáš je možnost rekolaudovat stavbu na RD, ale o to ti asi nejde. Ač to má nevýhody, větší daně, nemůžeš stavět s dotacemi a pod (mě by zaplatili skoro celou stavbu) tak to má i své výhody. Větší odstup staveb než u RD. U rekreačního objektu musí být okno-okno min 15m zatímco u RD jen 10m!

Jo a pokud nezvětšuješ zastavěný prostor a neměníš geometrii (územní regulativy) tak ti nikdo ani tu rekonstrukci nemůže zakázat, tedy ani obec. Takže v tomto bych byl být tebou v klidu.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    CUKI: :-) slo mi predevsim o ty pravni predpisy, co je konkretne jak a kde definovane, ale ok, holt se tim prohrabu sama. jen nevim kde vsude krome stavebniho zakonu hledat

toho se nebojim, je to na takovem miste, ze je tam komercni zastavba naprosto vyloucena. nehrozi tam v podstate nic krome archeologickeho pruzkumu, ktery se rozhodne nechysta, tak neni duvod, proc by nas chtelo mesto vystipat, pokud domek bude pekny a nebudem tam delat bordel. vsechny angazovane strany vcetne mistnich usedliku nas tam vitaji, jde mi o prevenci stretu s nejakyn jedincem ktereho se to netyka, nic o tom nevi a ma tendenci do toho krafat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ALDEMIK: právně ti to zakázat nemůžou. Nechtěl jsem tě strašit, jen píšu co je možné. Předkupní právo je jedna věc, ale cena stanovená není.

Dám ti příklad:
    pozemek bude stát 0M5 a ty na tom postavíš stavbu za 1M.
    Za deset let ti přijde předkupní výzva k pozemku a když budou chtít můžou říct, že ti ho prodaj za 1M2 a ty si ho budeš muset koupit, protože jinak přijdeš de facto i o ten domek za M. Případný druhý zájemce s tou cenou mít problém nebude protože na tom i tak vydělá. Zákony se pravděpodobně vyvinou tak, že tě z domu vyštípe.

Já vím je to sice příklad, stát se to nemusí, ale už jsem takto přišel o jednu chatičku. Prostě nám zvýšili nájem na neakceptovatelnou cenu (asi 15x), dělali si svoje pravidla, dělali problémy s vodou... A nyní to jsou luxusní parcely pro bytové domy pro jednoho nejmenovaného developera.

Ještě takovou perličku po té, co jsme pozemek opustili chtěli ještě po nás odstranit stavbu jinak by to udělali oni za naše peníze...

Je pravda, že třeba tady v mém okolí pár km od Prahy obec pronajaté pozemky rozprodává. Díky tomu tady v posledním roce je asi deset lukrativních chatek na prodej, protože stávající majitelé už jsou vesměs důchodci a nemají na odkud peníze, takže se hromadně prodávají za pár korun protože nabídka je v tuto chvíli veliká...

Prostě je to jak kde a to je důvod proč bych do toho už nikdy nešel. Bejt tebou tak se s obcí pokusím uzavřít smlouvu o smlouvě budoucí...
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    CUKI: najemni smlouvu k pozemku mam uzavrenou, kupovala jsem to samozrejme s rozhodnutim mesta, ze nevyuziji predkupni pravo vyplyvajici z dvojiho vlastnictvi, a uzavrou s novym majitelem najemni smlouvu, coz take bez problemu udelali. s rekonstrulci.souhlasi, stavba se nezvetsuje.
    vypoved najmu je dana zakonem, velmi omezena. vlastnikovi pozemku to pripadnout nema proc, muze to tak byt do noveho prevodu nemovitosti a kdyz to ani pak nebude chtit mesto koupit, tak imho libovolne dal. naopak je pomerne pravdepodovne, ze nam drive ci pozdeji pozemek prodaji.
    ptala jsem se na pravni vymezeni/existenci pojmu trvaleho obyvani/bydleni.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ALDEMIK: můžou dělat bububu jak chtějí, ale zakázat ti tam bydlet nemůžou, dokonce tě tam musejí na požádání nahlásit. U mě to taky zkoušeli, tak jsem jim dal načíst pár paragrafů a už to bylo...

Jediné co u tebe bude problém je ten pozemek, ten ti samozřejmě pronajmout nemusej, otázkou je co by pak dělali, protože nikomu jinýmu než vlastníkovi nemovitosti ho stejně pronajmout nemohou.

Další problém je že rekonstrukcí nesmíš stavbu zvětšit, pak by si mohli nadiktovat co chtěj a nesmíš zvýšit podmínky na komunikaci a pod...

Dále bych se bál investic do nemovitosti na cizím pozemku. Právně má na pozemek nárok vlastník, zákon a jeho výklad se k tomu zatím chová pouze tak že je třeba vlastníky sjednotit a hlavně dál nerozdělovat, nicméně jednou to tomu vlastníkovi pozemku stejně připadne...
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Nevím, kde se zeptat na lepším místě:
    Potřebovala bych si ujasnit pojmy trvalé bydlení, kolaudace k trvalému bydlení a podobně.
    Situace: Chystáme se rekonstruovat chatu ve dvojím vlastnictví (máme chatu, město pozemek pod ní), chata má číslo evidenční, chceme v ní prostě bydlet.
    Město naši aktivitu vítá, protože stav je hnusný a projekt pěkný, má ale výhradu, aby objekt nesloužil k trvalému bydlení. Resp. tuto výhradu má stavební komise, tedy poradní soubor angažovaných laiků, nastudované předpisy nemají.

Pokud vím, trvalé bydliště je evidenční údaj, můžu ho mít i v chatě, která má číslo evidenční, když jsem jejím vlastníkem (doufám, že nepotřebuju souhlas i vlastníka pozemku, to jsem nekontrolovala).
    Kolaudaci na dům k trvalému bydlení neplánujeme, hapruje tam víc kritérií.
    Je nějak dál zákonem definované trvalé bydlení/užívání objektu a je to něco, o čem může město v tomto případě rozhodovat? Může nějak omezit/kontrolovat/něco čas našeho pobytu tam?
    Jaké plynou nevýhody z bydlení v objektu, který není kolaudován k trvalému bydlení?

(kolaudaci k trvalému bydlení samozřejmě časem zkusíme, ale priority jsou jiné - například se pokusit u tohoto nebo dalšího zastupitelstva odkoupit ten pozemek, přirozeně...)

Díky
    RODWY
    RODWY --- ---
    LESH: videl jsem to nekde v inzerci,ale uz jsem nedohledal.)
    tusis?
    LAMIA
    LAMIA --- ---

Slice / Saunders Architecture | ArchDaily
    http://www.archdaily.com/626024/slice-saunders-architecture
    MILIS
    MILIS --- ---
    SMYSLOV
    SMYSLOV --- ---
    NEXUS6: tak my tu máme tuhle profi komerční mrdku http://www.bu2r.cz/projects/kulturni-jadra-bu2r
    NEXUS6
    NEXUS6 --- ---
    JAKOUBEK: nieco podobne bolo v Bratislave. kaviaren, showroomy, galeria. akurat primatorovi sa to nepacilo, tak to zrusil. malo to trochu punk styl, ale ako projekt na zaciatok to nebolo zle.
    CUKI
    CUKI --- ---
    SUOTAM: no výhod to asi ne protože ty nový stojej ranec. On ten kontejner je ale jen převozitelnej a stohovatelnej statickej prvek nic víc. To ostatní jsou pouze nevýhody. Proto se do novýho jít nevyplatí.
    Pokud do toho půjde fakt nějak na punk, která se bude vyloženě hlásit že je to low-end stavba, tak z toho IMHO vytěží mnohem více.
    Pokud by šel cenou těchhle funglovek, tak už je asi lepší přemejšlet o něčem jiném, třeba modelu k-cí výrobních hal a skladů. Je to taky skládačka a vyjde to určitě mnohem levněji než přestavba novejch kontejnerů...
    KITIARA
    KITIARA --- ---
    LESH
    LESH --- ---
    JAKOUBEK: kamarád tam chvíli provozoval kavárnu. když končil, tak mu majitelé nabídli ten objekt k odkupu. už si teda nepamatuju cenu...
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    SUOTAM: To je vlastně fakt. Děkuju. Pokud na to kývne architekt, bylo by to fajn.
    SUOTAM
    SUOTAM --- ---
    JAKOUBEK: rek bych,ze to je jedna z hlavnich vyhod.. delaj ty kontaky asi o pul metru sirsi,nez je klasickej lodni kontejner, maj vychytany izolace a podobne.jednou sem s nima neco resil, da se s nima domluvit, ze ti vyrobej zaklad jen s izolaci, sam uz si pak dodelas vybaveni,rozvody,pdlahy atd..nevyjde to pak ani moc draze
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    SUOTAM: Ty mi už pár lidí doporučilo. Akorát to dělaj nově. Zajímaly mě přestavby použitých lodních kontejnerů. Nicméně nikdo takový u nás evidentně není. Našel jsem jednu firmu na Moravě http://www.kovar.eu/cz/produkty/prestavby-kontejneru/ tak uvidíme.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam