ALDEMIK: právně ti to zakázat nemůžou. Nechtěl jsem tě strašit, jen píšu co je možné. Předkupní právo je jedna věc, ale cena stanovená není.
Dám ti příklad:
pozemek bude stát 0M5 a ty na tom postavíš stavbu za 1M.
Za deset let ti přijde předkupní výzva k pozemku a když budou chtít můžou říct, že ti ho prodaj za 1M2 a ty si ho budeš muset koupit, protože jinak přijdeš de facto i o ten domek za M. Případný druhý zájemce s tou cenou mít problém nebude protože na tom i tak vydělá. Zákony se pravděpodobně vyvinou tak, že tě z domu vyštípe.
Já vím je to sice příklad, stát se to nemusí, ale už jsem takto přišel o jednu chatičku. Prostě nám zvýšili nájem na neakceptovatelnou cenu (asi 15x), dělali si svoje pravidla, dělali problémy s vodou... A nyní to jsou luxusní parcely pro bytové domy pro jednoho nejmenovaného developera.
Ještě takovou perličku po té, co jsme pozemek opustili chtěli ještě po nás odstranit stavbu jinak by to udělali oni za naše peníze...
Je pravda, že třeba tady v mém okolí pár km od Prahy obec pronajaté pozemky rozprodává. Díky tomu tady v posledním roce je asi deset lukrativních chatek na prodej, protože stávající majitelé už jsou vesměs důchodci a nemají na odkud peníze, takže se hromadně prodávají za pár korun protože nabídka je v tuto chvíli veliká...
Prostě je to jak kde a to je důvod proč bych do toho už nikdy nešel. Bejt tebou tak se s obcí pokusím uzavřít smlouvu o smlouvě budoucí...