• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    CUKI
    CUKI --- ---
    DARUMA: tohle stavební zákon vůbec neřeší. Tedy stavba bude muset, z pohledu tohoto zákona, splňovat to samé jako kterákoli jiná stavba...
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    Nevíte někdo kde je ve stavebním zákoně definováno jak přesně vypadá stavba určena pro agroturistiku či ekofarma? Chci koupit pozemek na Šumavě, který má část určenou k zástavbě, ale stavba musí splňovat parametry ekofarmy. Díky.
    EGGH
    EGGH --- ---
    Má tu někdo reálnou zkušenost s vlastní tvorbou tzv. "vepřovic" a jejich spojováním vepřovicovou hmotou - tedy bez malty? Jde mi o ideální poměry a složení, jak dlouho nechat cihly sušit a jak je pak ideálně spojovat.
    STROSIK
    STROSIK --- ---
    Bydlení spíš pro poustevníka,ale v Bretani celkem populární
    Kerterre
    https://www.youtube.com/watch?v=8Oq90zUAYFM
    NGANASAN
    NGANASAN --- ---
    Kulatý dům ze slámy postavila mladá žena na rodičovské s malými dětmi - iDNES.cz
    http://bydleni.idnes.cz/dum-ze-slamy-dreva-a-hliny-0yu-/stavba.aspx?c=A151111_152421_stavba_rez
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: Já se fakt nechci bavit o profesi a o tom jak ji vnímáš ty a jak ji vnímám já. Stejně tak o tom co a kdo je střední třída, kdo staví v ČR a o nějakejch ekonomickejch souvislostech. Zaprvý to není můj obor, zadruhý je tohle auditko o něčem jinym, sorry.
    A rozhodně se nechci bavit o tom ilustračním příkladu kterej rozpoutal diskuzi aniž bys znal kontext návrhu nebo klienta, takže zcela bezpředmětnou.
    CUKI
    CUKI --- ---
    SWT: zazdění stávajícího otvoru u novostavby beru taky jako úlet o tom se nepřu. Komplexní řešení problému je u mě taky rozhodující, ale tu evidentně nebylo. Vidím tu tedy problém komunikace mezi architektem a investorem, který by měl dobrý architekt umět odstranit.
    Tedy buď tam to okno opravdu nechtěli protože jim tam vadí a nebo se projekt vinou špatného odhadu ceny architekta prodražil a snažili se najít úspory tam kde se dalo.
    Nechci bez znalosti konkrétních údajů a názoru obou stran cokoli posuzovat, ale okno malé kuchyňské okýnko za 20k Kč je trochu úlet, stejně tak jako unimobuňka za 150k Kč jen v materiálu.

Troufám si tvrdit že mám to nejkvalitnější, co se dalo na trhu sehnat (Uw výrobku 0,73, po úpravě kolem Uw 0,65), ale za to bych měl těch oken několik, proč tedy nekoupili levnější?

Na druhou stranu chápu 77white, že není jednoduché o některých věcech investora přesvědčit. Na druhou stranu pokud vidím, že nejsem s investorem na jedné vlně, tak se na zakázku vybodnu i kdybych za to dostal nevím co. Protože pak bych nebyl spokojenej ani já ani investor...
    SWT
    SWT --- ---
    SWT: Tím samozřejmě nechci tvrdit, že ten člověk nakonec nemohl bejt spokojenej, ale už jenom to, že zazdíval stavební otvor je dmnc.
    SWT
    SWT --- ---
    Jsem teda jenom amatér, ale z celoživotních zkušeností mi přijde, že je lepší řešit věci komplexně než kvůli pracům škrtnout jedno okno bez ohledu na celkovou koncepci baráku. Dle mých zkušeností rozhodování bez kontextu v naprostý většině věci pěkně zmrší, souhlasím v tomhle s 77WHITE.
    Jak u baráků (absolvoval jsem rekonstrukci,a díky tomu, že jsem všechno do důsledku řešil s architektem tak max. spokojenost) tak u mý profese (IT systémy).
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: Tak teď už je to jen týdenní dovolená? :-D Troufám si tvrdit že pro nadpoloviční většinu obyvatel je to více než 2 měsíční platy a šetřit na to budou tedy ještě mnohem déle.

Za druhé já bych si třeba připlatil za to abych u linky to okno neměl, protože mi to přijde nepraktické, je to otázka toho, co investor skutečně požadoval...

Taky si stojím za tím, že nízkonákladové stavění nemusí omezovat kvalitu, alespoň já ji ve svých projektech nikdy neomezoval. Prostě si předem stanovým co by měla stavba splňovat a pak se to snažím, co nejlevněji vyřešit. Za cca 250k Kč dokážu postavit třeba 25m2 "garsonky" v přírodě, které mají plný komfort bydlení. Kvalitní materiály, pokud to jde přírodní suroviny, kvalitní zasklení, vyřešeny všechny TM. A hlavně nízké provozní náklady, které stavbu ani uživatele neomezují. A to co mě na tom baví nejvíc, je účelné využití prostoru. Kdo si myslí se že s tak malým prostorem nedá moc vymyslet se šeredně mejlí...

Jinak abych došel k tomu, proč jsem se na to ptal.
    Podle mě je spousty architektu RD, kteří v podstatě bez rozmyslu pouze upravují katalogové zrůdnosti (které myslící architekt nemohl vymyslet ani pod vlivem těch nejšílenějších drog). A není to tím, že by ti architekti byli špatný, ale prostě to po nich nikdo nevyžaduje a tohle vydělává. Vtom vidím ten problém.
    Já si třeba představuji model, že zákazník řekne co by stavba měla splňovat, jak vypadá pozemek a kolik má na to peněz. Po důkladném probraní s architektem on nakreslí nějakou představu, která se pak může ještě upravovat, ale měl by mít co nejvíce volné ruce, ale zároveň ručit za rozpočet. Součásti rozpočtu by byla i cena za jeho práci.
    Stejně snadno se dá dělat i výběrové řízení. Zákazník má pak jakousi garanci v podobě honoráře architekta, že se snaží ty peníze investovat co nejlépe. Zároveň je tam prostor pro to aby architekt si mohl vydělat kolik sám chce, ale musí mít t propojení s realitou. Stejně tak by měl tu stavbu dozorovat, protože kdo jiný zná nejproblémovější místa které je třeba ohlídat.

Tento model je tu ale už bohužel cizí :-(

Alespoň já v době kdy jsem stavěl pro sebe jsem nikoho takového nenašel, takže jsem se do stavby musel chtě nechtě pustit sám.... Za což jsem na druhou stranu rád protože to dělám doteď.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: hele sorry, nebudu s tebou probírat konkrétní návrh, byla to ilustrace nezasvěcenýho rozhodování lidí, co ti sice platí za profesionalitu ale sami se rozhodnou pro znatelně horší řešení ve ve prospěch ušetření týdenní dovolené.
    Já se nízkonákladovostí nezabývám, mě zajímá kvalita prostorová a životní. Extrémní nízkonákladovost se s těmahle kvalitama málokdy slučuje.
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: Tam to tam těch kvalit moc nemáš, když ubráním jednoho pidi okna u kuchyňské linky ta kvalita klesne o 20% :-D

Ne teď vážně, okno bych třeba u kuchyňské linky vyloženě nechtěl. Je to otázka preferencí.. Jinak s tebou naprosto souhlasím. Dům by se neměl podřizovat technologickejm požadavkům. Zase na druhou stranu, pokud to jde by ten provoz bydlení měl být ekologický a ekonomický. A většinou to bez problémů jde. připlatit si za luxus mi nevadí ani z pohledu zákazníka ani z pohledu tvorby pro investora. Jedinné co musím cejtit, že to má nějaký smysl. Já se zabejvám tím nízkonákladovým a provozně nizkorozpočtovým stavitelstvím, takže cena je u mě také důležitá, ale pohodlí a komfort je pro mě neméně důležitý.
    Vysokorozpočtové stavby mě vnitřně nenaplňují, ale to neznamená že to odsuzuji.

Jinak jakých prostorových kvalit si u RD cenníš?

77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: hele, architektura je o nějakym prožitku. Nechci propagovat (ani podporovat) utilitární racionální stavění kde se dům naplno podřizuje jen nějakejm technologickejm, tepelnejm a finančním nárokům. Samozřejmě, všechny tyhle věci se musí brát v potaz, ale je dobrý aspoň někde utrácet, pokud ti to nabídne dostatečnou protihodnotu. Charakter našeho obydlí nás silně ovlivňuje a utváří. Jestli si to klient i přes naše ujišťóvání neuvědomuje, je to jeho věc, možná si to uvědomí za pár let, možná nikdy. Nejsem bůh (nebo klientova žena) abych mu to musel mermomocí nutit, ale ze svejch požadavků na architektonickou kvalitu u jinejch projektů nesvolim ;)
    Kdyby to šlo vyjádřit nějak číslama, tak ten člověk přišel třeba o 20% prostorovejch kvalit toho domu jen tím že ušetřil 20 tisíc:)
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: no vidíš a v tom je ta podstata 20k Kč za jedno malé okno je fakt obrovská částka. Pro tebe je to málo, ale pro toho co to platí a má tam takovejch kostlivců víc je to ohromná úspora. Otázka je jestli se tohle nedalo řešit už při návrhu. Ono to třeba nestálo to co původně mělo a jak je člověk s hypotékou na krku dost v pr.... Navíc by ho to okno stálo s úroky 40k Kč to mě stála desetina celého domu. Musíš to brát i ze strany investora. A ne každej investor vydělává 20 čistýho měsíčně.

Ne každej totiž chce obětovat dva měsíce svého života za jedno podělaný okno. Pro mě je v té filozofii schovaná taky nezávislost na systému.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: tak to je samozřejmě velká výhoda i prokletí, že to sami neplatíme:) Občas nastane to co popisuješ, občas naopak. Sme totiž schopní posuzovat věci s odstupem, co se vyplatí a co ne. Typickej příklad z nedávna, kdy klient sám pro sebe staví relativně malej domek za cca 1.5mega. Přijedeš na stavbu a zjistíš, že tam kde mělo být okno, je DODATEČNĚ zazděnej otvor (tzn i se systémovym překladem). Dům se stavil z už zateplenejch tvárnic, přiznanejch a natřenejch, relativně malé okno mu mělo přinášet přímé sluneční světlo na vaření přímo na linku. 20 tisíc za ušetřené okno jako protihodnota tomu že po zbytek života musí čumět na vaření pod zářivkou místo toho aby mu na to svítilo světlo. Co všechno po zbytek jeho života ovlivnil ten jeden ušetřenej měsíční plat ...
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: "Pro mě pojem malé bydlení znamená nějakou životní (a obývací) filozofii, ne znouzecnost za maximálně minimálních prostředků." v tom s tebou plně souhlasím.

Taky nejsem typ co staví z odpadků a používá vyřazený okna aby ušetřil. Protože pak by z toho byl bastl. Cenu řemeslníků i architektů vůbec nepodhodnocuji a vážím si jí. Problém je nevhodně zvolená technologie nebo dokonce materiál. Třeba nechápu stavbu z plynosiliokátů nebo cihlovzduchů. Dosud jsem nenašel jedinou výhodu těchto materiálů. Stejně tak mi není úplně jasné nasazení složitých otopných soustav za 100-200k Kč do rodinných domů ve znamení úspory, když protopím 2-5k Kč za rok elektrickým přímotopem (což je nejdražší energie)...

Prostě u těch architektu a projektantů vidím problém, že to nenavrhují tak jako kdyby to platili oni a jako kdyby v tom měli bydlet a platit náklady na bydlení a údržbu.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    To je trochu velkohubý prohlášení, ale budiž, chápu ho, jsme na to zvyklí:) Odhad poměrně máme, rozhodně u standartních věcí, ale když lidi chtějí malý věci a neuvědomí si že práce řemeslníků/profesantů sežere kolikrát i třetinu až polovinu rozpočtu.
    Díkybohu nemusím navrhovat jen na základě nějakejch cenovejch tabulek ale primárně na nějakejch architektonickejch kvalitách, který zase dokážu dostat i z nízký stavební buňky. Pro mě pojem malé bydlení znamená nějakou životní (a obývací) filozofii, ne znouzecnost za maximálně minimálních prostředků.
    CUKI
    CUKI --- ---
    ..tak v tom jediném s tebou bezesporu souhlasím.

Neber si to špatně, ale tohle je přesně ten problém který v našem stavebnictví vidím. Architekti nemají dostatečnou znalost o ceně a složitosti navrhovaných k-cí. Bohužel to ani ke své práci nepotřebují protože je jim výsledná cena u ....

Není to kritika tebe či kohokoliv konkrétně, je to obecný problém, který vznikl působením trhu.

Ty unimobuňky jsem v prvopočátku mé stavební zkušenosti chtěl použít také, ale TM pro mě tedy problém nepředstavovali ty se dají vyřešit snadno a mnohem levněji. Nicméně i tak nevyřešíš světlou výšku...
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    77WHITE: a nebo se vykaslat na nejaky tepelny mosty a proste jen oplastit a dozateplit, ale to jako zodpovednej projektant nikdy nenavrhnes...:(
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: Tak sem to nasel, trochu sem to nadsadil - 80 drevo, 50 okna (jedno velky proskleny a oboustranne otviravy dvoukridlo za cca 30 + nejakej svetlikovej prefabrikat za 20), necelejch 8 strecha (titanzinek a dalsi skladby + prace), samotna kovova konstrukce bunky stala cca 15 litru vcetne dopravy a to sme na tech 150 razdva :/ + chtela prilehlou terasku z modrinu a jeste ocelovy svarovany schody do 3 metru protoze ta bunka stala na polozakopanym atelieru a chtela pristup ze spodni urovne aby nemusela obchazet barak. 200-220 litru s praci jak nic :/
    Pouceni pro nas bylo pro priste se vysrat na tohle znovuvyuziti ocelovek, stejne sme museli stavet drevenou subkonstrukci kvuli tepelnejm mostum a co sme usetrili na nosny konstrukci, to sme nalili do ocele a jen si pritizili s detailama. Podobne sme to mimojine zazili i s ocelovyma kontejnerama, kde sme vymejsleli co a jak dobre zateplit a ve finale to bylo stejne drahy jak ze dreva a mnohem slozitejsi. Do takovejch veci doporucujem jit jen kdyz je clovek schopnej udelat si vetsinu sam (tzn umi se drevem nebo kovem a podle toho zvolit, ti co si to musi nechavat vyrabet jinyma at dou do dreva, nebo nejlip do klasicky cihly, s tim umi kazdej).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam