• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    CUKI
    CUKI --- ---
    EGGH: To bys moc asi nevydělal, protože něco na pronajatém pozemku nekoupí ani ten největší zoufalec. Cena nájemného může být totiž jakkoli zvýšena. Navíc díky novému OZ ten vlastník pozemku nemůže sepsat rozumnou smlouvu, která by nedávala volné ruce jedné či druhé straně i kdyby se sebevíc snažil.
    EGGH
    EGGH --- ---
    Nový obor podnikání - kupte si boudu z OSB desek na pronajatém pozemku za 300 tis.
    OBLINA
    OBLINA --- ---
    Prodej rekreačního objektu Ostatní bez realitky, Nad Trojou, Praha, Troja, inzerát č. 432020 - bezrealitky.cz
    http://www.bezrealitky.cz/...ti-byty-domy/432020-nabidka-prodej-rekreacniho-objektu-nad-trojou-praha
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    bylo už ?:)
    Off the Grid on a Homemade Island
    https://vimeo.com/178212429
    RODWY
    RODWY --- ---
    Celoročně obyvatelná maringotka s výbavou a terasou - Brno, prodám
    https://auto.bazos.cz/inzerat/63846769/Celorocne-obyvatelna-maringotka-s-vybavou-a-terasou.php
    CAPTAIN_TACUD
    CAPTAIN_TACUD --- ---
    $150 bike camper: DIY micro mobile home (downloadable plans)
    https://www.youtube.com/watch?v=ZiejAhol4Ps
    CUKI
    CUKI --- ---
    DARUMA: to je zase článek: "Například na stavbu rodinného domu bude místo stavebního povolení nově stačit jednodušší ohlášení stavby. To se dnes smí používat jen pro menší domky zabírající maximálně 150 metrů čtverečních.
    To není zase tak velká plocha."

To mě fakt dostává. Pod pojmem sociální bydlení se dá i teď postavit domek 150m2 kterej je komplet podsklepenej přízemí patro a podkroví. Je to někomu málo? Navíc mezi ohlášením a povolením už není téměř žádný rozdíl krom té lhůty co se dá vyplnit sháněním razítek...
    DARUMA
    DARUMA --- ---
    Postavit rodinný dům bude jednodušší. Nově to půjde bez stavebního povolení | Hospodářské noviny
    http://m.ihned.cz/...um-bude-jednodussi-rodinny-dum-bude-nove-mozne-postavit-bez-stavebniho-povoleni
    MATT
    MATT --- ---
    Prodej rekreačního objektu 1+1 bez realitky, Na Výsluní, Zdiby, Středočeský kraj, inzerát č. 422690 - bezrealitky.cz
    http://www.bezrealitky.cz/...ti-byty-domy/422690-nabidka-prodej-rekreacniho-objektu-na-vysluni-zdiby
    CUKI
    CUKI --- ---
    ...právě tohle bylo do 1.1.2013 limitováno jinde a teď to vypadlo.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: to jo ale to je uvedený ve stotrojce, což tě stejně moc nezajímá, protože na tento odstavec budeš potřebovat územní souhlas, jenomže v § 79 2) o) je: "stavba do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o jaderné zařízení nebo stavbu pro podnikatelskou činnost, je v souladu s územně plánovací dokumentací, je umisťována v odstupové vzdálenosti od společných hranic pozemků nejméně 2 m, plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci,"
    a podle judikatury je jasné že pokud je to uvedeno v tomto odstavci, pak už se nevstahuje na to ta 103ka.

Jasný jedná se zase o zúžení na pozemky rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, ale na jiných stejně nebudeš moct takové věci stavět...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI:
    § 103 Stavby, terénní úpravy, zařízení a udržovací práce nevyžadující stavební povolení ani ohlášení
    (1) Stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují
    e) stavby, a to
    1. stavby o jednom nadzemním podlaží do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, nepodsklepené, jestliže neobsahují obytné ani pobytové místnosti, hygienická zařízení ani vytápění, neslouží k ustájení nebo chovu zvířat, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých kapalin nebo hořlavých plynů a nejedná se o jaderná zařízení;
    CUKI
    CUKI --- ---
    FASTCORE: tak jestli ti stačí vlak 2km daleko, tak ok, to tu mám taky a pozemky tu jsou mnohem lepší a za dost méně. Ale vlakem jsem do odsud do Prahy přiznám ještě nejel...asi mám větší nároky.
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: no právě že v novele od 2013 se o sítích a obytných místnostech už nemluví

77WHITE: co není konkrétně úplná pravda? Třeba mi něco uniká, ale nevidím to...
    FASTCORE
    FASTCORE --- ---
    MATT: Tak příjezd k pozemku a vjezd přímo na pozemek jsou dvě rozdílný věci, ale mrknu na to.
    FASTCORE
    FASTCORE --- ---
    CUKI: Tak vlak je obvykle okolo 2 km daleko, což je pro mě jako když plivne, navíc se dá použít i starý kolo a zaparkovat ho u nádraží. Navíc často jezdím vlakem na vandry na Brdy a Křivoklátsko. MHD je pro mě dobrá, mám ji zdarma a interval ujde.
    Ono jde o to, že ideál by samozřejmě byl luxusní příjezdová cesta, možnost zajet až na metr k chatě náklaďákem, všechny sítě na pozemku, celoroční voda na pozemku, zateplenej barák ... atd. Jenže bohužel nežiju v ideálním světě a jsem limitovanej penězma, víc než něco lehce přes mega si dovolit nemůžu.
    Ale zase jsem docela nenáročnej - jak tady byla zmínka o Draháni tak tam mají opravdu docela polní podmínky. Sám jsem bydlel v kolonii bez elektriky a jen s užitkovou vodou, pitná ze studánky. Takže teď zvyšuju požadavky :) Elektrika už bude pěknej luxus na kterým ale trvám, ale vzhledem k omezenýmu rozpočtu budu muset z některých dalších požadavků slevit. Ale bourat nechci, pro mě je ideál menší pozemek a chata co nebude vyslovená ruina a bude možný jí postupně dát trochu dohromady. Čím míň úprav tím líp pro mě.
    Zvažuju i jiný lokality, ale jsem bohužel docela závislej na Praze.
    Každopádně díky za postřehy, budu muset ty stavební zákony detailnějc prostudovat.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    DARJEEL: já ti rozumim ale třeba ta informace co psal CUKI není ani úplná, ani v podstatě pravdivá, jsou tam další podmínky co musíš splnit. Navíc je důležitý co je v územním plánu/ regulačním plánu ... Proto není moudrý hledat pravdu tady na nyxu ale buď si za večer přečíst stavební zákon (je to tam popsáno poměrně jasně a jednoznačně) a nebo si domluvit na místním stavebním úřadě schůzku a se vší slušností se poptat, stačí vědět katastrální označení parcely (viz http://nahlizenidokn.cuzk.cz/ ). Nejlíp obě dvě varianty, ať můžeš s úředníkem komunikovat trochu obeznámeně a pokládat mu aktivní otázky, nenechat ho to vymejšlet :)
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    77WHITE: na rozumy jsou tady jiný idčka, já se jen ptal... a nenašel jsem to, protože to psal CUKI v jiným auditku
    CUKI: zkolaudovaná nevím jestli je, je to chata ze čtyřicátých let, nemám k ní dokumentaci...
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    CUKI: ale jakmile tam máš jedinou přípojku na sítě tak čau, to stejný s odpadem...
    CUKI
    CUKI --- ---
    DARJEEL: Do 25m2 není potřeba ani územní souhlas. Pokud máš první chatku řádně zkolaudovanou tak těch 25m2 staveb tam můžeš mít kolik chceš. Napojit na stávající ji ale nemůžeš, jinak by šlo o přístavbu té stávající stavby. Jak daleko být musí nikde specifikované není, ale toto řeší požární úsek té původní stavby... Jinak více o tom jsem psal zde: [ Ekologické, nízkonákladové a nízkorozpočtové stavby (max do milionu Kč) ]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam