• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.

Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

odkazy na blogy a stránky na nástěnku

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    MATT
    MATT --- ---
    MAR_TINA: tak tu vodu pijem vsichni, co si budem povidat. ;) ja si ale myslim, ze jakykoli reseni bude lepsi, nez stavajici stav. co malo vim, tak jim se prave nechce budovat dlouhy vedeni (patrej k nim jeste dalsi spadovy obce). dulezity je, aby se ty domovni COVky adekvatne pouzivaly.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MATT: tak tam se bavíme o zájmu obce či obyvatel lidí proti zájmu firmy čerpající podzemní vody.
    A zajímalo by mě, kam by chtěli tu vodu z obecní čov vypouštět - nejbližší možné místo je Košátecký potok 6-8km daleko. Jen tak do dolů to pustit prostě nejde. Přes Chorušický důl do Řepínského potoka těžko, tam je ochranné pásmo.
    MATT
    MATT --- ---
    MAR_TINA: hmm.. ja zas vim, ze tusim v Chorušicích chtěj vybudování centrální ČOVky obejít právě domácíma čistírnama a minimálně vodárny dělaj všechno pro to, aby to neprošlo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DEIKSAC: CUki měl problém, že prý to u něj nepovolí
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    MAR_TINA: tak proc by neschvalili, kdyz tohle reseni je jedno ze tri, ktery chko vyslovne zminuje jako pripustny?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: v CHKO Kokořínsko, v části Přírodní rezervace Kokořínský důl schválili bez problémů kombinaci tříkomorový septik a k tomu pískový filtr.
    Investor tam chtěl značku Ekocis, parametry splňují, certifikáty mají, tak s tím nikdo nemá problém.
    _MIKI_
    _MIKI_ --- ---
    Všechny videa z toho kanálu stojej za to
    Unbelievable House Truck Transforms Into Fantasy Castle
    https://www.youtube.com/watch?v=CnHGKUh-5O4&app=desktop
    TSOH
    TSOH --- ---

Pestrobarevný domek kousek od Prahy postavili opravdu během pár hodin. Navrhl ho český architekt Vojtěch Valda a samotná stavba vyšla na pouhých 30 tisíc korun. Podobných montovaných dřevostaveb ale vyprojektoval víc. Většina jich stojí ve Spojených státech.
    https://magazin.aktualne.cz/...um-postavi-tri-lide-za-zri-hodiny/r~6b34a54c9b8111e6a222002590604f2e/
    GREGI
    GREGI --- ---
    Family wraps home in greenhouse to warm up Stockholm weather
    http://www.youtube.com/watch?v=30ghnDOFbNQ
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    MATT: stojej prd a ve styku se zeminou vydrzej, vlastne je z nich pak ztraceny bedeneni, chapu-li to spravne. jinak jsem kdesi kdysi videl zajimavou poznamku, kterak nova pneumatika na krame, je super vyrobek, ale ojeta je nebezpecny odpad
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: tak o bridlici jsem vubec nemluvil,pokud se hlina dusa,dela se to s pomerne suchou hlinou,mnohem sussi nez omitky,takze nejake sesychani neni zas takove. To je prave to,do jake miry muze zemni val slouzit jako akumulant energie,kdyz vezmes v potaz tepelny odpor.
    MATT
    MATT --- ---
    LINKOS: myslel jsem kapacitu ty hliny
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Podle mě člověk těžko zhutní zeminu tak aby dosahovala parametrů břidlice, což je vlastně extrémně stlačená hlína po extrémně dlouho dobu, která byla trvale ve vlhku! Což nebude ani jeden z těchto případů. Až ta hlína uschne tak tam budou póry a díky tomu menší kapacita a hlavně i vodivost.
    Hlína na hliněných stavbách je něco zcela odlišného. Je to kvalitní jíl který je pořád vystaven vlhkostním poměrům, na víc jen pár cm, takže nehraje roli její izolační schopnost. Ostatně proto se třeba u lepších pozos odkopávala a znova nahrnovala zemina kolem celého obvodu...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MATT: to není úplně pravda, každý materiál má kapacitu jinou.
    EGGH: proč by měl člověk slámu měnit, když nepodléhá degradaci? Možná hlodavcům jako každá izolace.
    CUKI: padlo tu, že dusaná hlína nemá velkou tepelnou kapacitu, opak je pravdou, čísla bych dodal rád, ale nemůžu dohledat co jsem četl před pár lety. Nějaké dvojité přerušení ok, ale pneu tam dát je stejně nesmysl. Kdybych se rozhodl pro hlínu do domu tak některé omítky, případně bych zvážil dusanou nenosnou stěnu. Ale jasně tady se o hlíně uvažovalo v rámci "zemního valu" zemělodě, což je něco jiného. Jen jsem chtěl upozornit, že hlína má tepelnou kapacitu dobrou, toť vše. Voda to ale posouvá někam jinam, už třeba pokud jsou tam nádrže na ty ryby.
    To s bratry Slováky myslíš co? Tu kopuli?
    MATT
    MATT --- ---
    LINKOS: no já ti nevim, specifická kapacita bude pořád stejná, tj nějakej 800 J/kg/K. Biohužel nedokážu odhadnout, na jakou hustotu se dopěchuješ, ale tak nějak bych očekával, že výsledek bude podobnej, jako beton s hrubym štěrkem.
    navíc má guma docela nízkou vodivost, takže ti tu akumulační masu vlastně izoluje..
    EGGH
    EGGH --- ---
    Jak to tak čtu, tak nejekonomičtější a nejekologičtější je stále pořád cihla a beton :) Slámu musí člověk několikrát vyměnit, guma vypouští bordel a hlína se po pár letech rozpadne.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: máš v rukávu nějaký konkrétní čísla? Mě přijde že to není žádný terno, navíc je 2x přerušovaný tou gumou.
    Ostatně zemní výměníky jsou mnohem lépe řešitelné a i tak je to naprosto nerentabilní. Docela zajímavý pokus udělali naši bratři Slováci před asi deseti lety. Sice o tom napsali pár šikovně napsaných PR článků a nějakou tu publikaci, ale když si člověk dá ta správná strohá čísla k sobě, zjistí že to takové terno nebylo.
    Zemní práce jsou na stavbě cenově dost znát.

Kdyby tam nebyly ty pneumatiky a byla tam trocha betonu, tak to vyjde mnohem výhodněji a bude to fungovat lépe (a i tak to nebude ono). Protože voda je voda. A akumulovat do vody je mnohem levnější a lépe regulovatelné...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MATT: dusana hlina ma naopak vysokou tepelnou kapacitu.Pokud jde o cenu dusani do pneu,tak samozrejme to bude drazsi. To je taky duvod proc se zvou na stavbu mraky dobrovolniku a "studentu"
    MATT
    MATT --- ---
    CUKI: ja teda to staveni z pneumatik taky moc nechapu. guma ani dusana hlina nemaj nakou obrovskou tepelnou kapacitu a kdybych mel zaplatit lidi, co to dusaj, tak mi mozna vyjde levnejs nejaky ztraceny bedneni... ?
    CUKI
    CUKI --- ---
    EGGH: no co vím od táty (chemik co řešil stabilizaci synt. kaučuku pro Mitas z pohledu ekologie), tak největší problém je ta úplná stabilizace-vulkanizace, aby ten kaučuk byl inertní. V tom jsou sice nějaký sra.. ale daleko horší je to že ta pneumatika (ta nestabilizovaná část) reaguje s tou vozovkou a tam se dají najít opravdové poklady. Svinstvo to je velké, máloco bude horší. Otázkou je jak moc se to dostává do prostředí. A to si myslím, že záleží na tom v jakých podmínkách je to uloženo. Jiná situace bude na vyschlé poušti v písku, kde ze Earthships zrodili a jiná věc je ve vlhké zemině. Další promlém vidím v rozdílném parciálním tlaku, který se na tom podepíše taky negativně.

A z pohledu rozpočtu stavby mi ta pneu zdaleka nepřijde levná...
    TSOH
    TSOH --- ---
    CUKI: dik za info... no docela se tesim na ty fotky...
    ohledne novych sousedu tedy preju at jsou fajn.. :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam