• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.

Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

odkazy na blogy a stránky na nástěnku

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    77WHITE: navic sem slepej, ten zaklad ze zaroven operna zidka pro zapusteni domu, takze jestli nemaji z boku nejakou skutecnou hydroizolaci tak je skoro jedno jestli muzou mit pod podlahou pul metru pisku (coz asi nemaji), stejny to potahnou stejne dobre.

CUKI: nemaj, neverim :) Mozna zezadu kde je kontakt se zeminou nejvetsi, fotky mluvi jasne.
    Klacky sou samozrejme vyborny, proti tomu nic. Snad je to dost pevny a tuhy, bal bych se privalovejch destu v kombinaci se zelenou strechou. Vlastne bych se bal jakyhokoliv deste... :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: Mě by spíš zajímala ta drenáž. Je tam fotka kde jsou výkopy, ale drenáž a odvod někam do hlubšího vsaku, bych dělal přinejmenším ve stejné době. Na fotce ale nic není...

Nicméně to nic nemění na tom že smekám před tou k-cí z klacků s těžkou střechou. Na to bych prostě asi neměl koule.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    OMNIHASH: Ty sutry v (hlineno jilovy?)malte nejsou ochrana proti vzlinani, ale zaklad steny. To by tam musela bejt treba vrstva bridlice nasucho jako v kostelech. Navic ten sokl maji taky omitnutej hlinou.
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    MAR_TINA: Tak tohle je parádní provizóro :) Lepší jak kdejakej novej barák
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAR_TINA: srry, ale to sou strašný kydy. Omítku vidím nějakou hliněno-cementovou, podlaha je z opuky, dusaná hlína je jenom ve spíži, právě kvůli chladu, a uklidit se samozřejmě dá, pokud je dobře postavená. Dům má kamenný/cihlový sokl proti vzlínání vlhkosti a dostatečnej převis střechy proti přímému dešti, pokud má dostatečně mocnou vrstvu písku/štěrku pod podlahou, nebude vzlínat ani odspoda skrz podlahu. Odtok vody předpokládám ústí do nějaký kořenový čističky vedle.

Nepopírám tvý znalosti stavebních procesů, ale popisuješ věci, který jsou dlouho známý a řešitelný, pokud je stavitel dostatečně inteligentní a obeznámen s problémama. A pokud ne, tak je stejně jedno, jestli staví z kravinců nebo ytongu, průser to bude obojí. Dtto tvoje popisy hipíckejch komunit, věřím tomu, že podobný zoufalci existujou, nicméně i alternativní lidi jsou schopný použít mozek a podobnejm excesům se vyvarovat a spousta prosperujících statků/komun je toho důkazem.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MAR_TINA: pokud to nese drevena konstrukce a buchty slouzi jen jako vypln,tak s tim by teoreticky problem nebyl. Akorat stavet takovy dum bude dnes hodne pracne a vysledek bude nic moc zaizolovany dum,na dnesni pomery.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Mě se prostě líbí ta nosná konstrukce, ten tvar, podlahy, ty kamna a jiné drobné dodělávky.

Na druhou stranu by mě zajímalo co je v těch 190k Kč započítáno, protože většina materiálu je "recyklována"...

Ale že by umyvadlo nemělo odpad to z toho prostě nevidím :-)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    DOKKTOR: mladí svlanatí muži s mobily!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: ale některé detaily se mi zase líbí, to ano, nechci hanět všechno.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: jak píše DOKKTOR: článek, plus popisky v galerii, plus video a popis na hithitu. Něco je přímo napsáno, něco je vidět na fotce (to umyvadlo třeba).

Jediná spekluace z mojí strany je to, že tam nebydlí - jestliže na hithitu prodali X víkendů pro jednoho či pro dva, plus to nabízí k pronájmu na vyzkoušení a navíc mají ten starý dům s joga studiem (a elektrikou a vodou a koupelnou a topením) nevidím tam prostor a důvod k tomu to celoročně obývat.

Estetiku v tom nevidím ani z venku, za nepraktickou ošklivost to považuju hlavně zevnitř. Proč se asi posledních stolet nedělají dusané hliněné podlahy v obytných domech*? Protože jsou vlhké, studené, špinavé a nejdou uklidit. Posypání pilinama není úklid.

*Já viděla za život jednu, ve starém záměrně levném ošklivém domě postaveném cca 1930, mizerně skrytou prknama.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DOKKTOR:pokud bude od 20 do 25 bydlet u rodičů nebo ve sdíleném bydlení, na služební ubytovně a pracovat a šetřit, má po 5 letech pomocí stavebního spoření i víc. Přidá-li něco partner nebo pomůžou-li rodiče, je mladý pár ještě movitější.

Ale pak si musí říci hop, stěhujem se do buňky, žijeme z 1 platu a nějaké podpory k tomu a stavíme. A pak to ještě musí spolu ty dva roky vydržet a pak vydržet bydlení ve slamáku bez záchoda s dusanou podlahou ;)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    RODWY: sorry, zachovávám anonymitu zákazníka. Včetně místa.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: podle mě je 200k pro mladého hipíka skoro nedosažitelné. a pokud pracuju, tak asi nestíhám stavět barák. to vím z vlastní zkušenosti - já ho teda nestavím, jenom se postupně snažím dostat zděnou řadovku (obytná plocha asi 100m2, byla hned k bydlení a za kterou sme i s 1000m zahradou dali necelý milion) do NE standardu, abych se neco naučil a mohl to pak aspon trochu slušně prodat ;) neni to ani tak o penězích, ale času to sežere fůru. spekulace stranou, potřebovali sme rychle bydlet ve svém, protože u rodičů ani v nájmu no go. dnes po zkušenostech bych už volil jinak, protože je v tom fakt fůra utopeného času a pokud bych stavěl slamák, jakože asi ne, tak bych šel spíš cestou https://www.youtube.com/watch?v=jGXI151uqfU . nicméně i když bych volil jinak, tak ty prachy bych nikdy nenašetřil, nebo po dobu, kdy bych je střádal, bych musel najet na životní styl, kerý by mně nevyhovoval, atd. z těch půjček se imho kolikrát dělá zbytečný strašák, prachy máš hned a můžeš to zaplatit, kdy chceš. co se týká nákladů, tak ty máme relativně vysoké hlavně kvůli prehistorickému kotli na plyn, starým oknům a izolaci na půl cesty. já vím, že to zní blbě, ale já to třeba beru jako investici, kerá se vrátí, a dočasné řešení, protože bydlet rok dva nekde na stavbě v unimobunce s novorozencem nepřicházelo do úvahy.
    RODWY
    RODWY --- ---
    MAR_TINA: zdroj?dix
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: ...ale 200k Kč není nijak moc. To se dá vydělat velmi rychle. 2M už jsou ale někde jinde...
    ..Za kolik by jsi chtěl bydlet (bydlíš) ty? A kolik tě takové bydlení měsíčně stojí?
    CUKI
    CUKI --- ---
    DOKKTOR: Tak hluboce jsem to nestudoval, ale máš pravdu stejně jako už to psal 77white. Cena je ve skutečnosti diametrálně odlišná, když se započítá práce bude za to slušnej rd v odlišném standardu. Nicméně mě prostě okouzlila ta vizuální stránka. Kdyby takhle vypadal dobře postavený dům vůbec bych se nezlobil.

A taky mě dostala ta absence vodorovné hydroizolace, jen jsem měl pocit že to vyřešili "postaru" tak jak to málokdo umí. Pár takových domů jsem viděl a po pravdě nebude to fungovat vždy a všude, ale člověk znalý dokáže říct dopředu kde to půjde a jak to vyřešit bez jediného ropného produktu.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: co není v článku je v galerii, potažmo ve videu. z videa je taky zřejmé, že to zdaleka nestavěli jenom 4 lidi, když tam děkují účastníkům všech workcampů (kolik jich asi za tři roky bylo?). ten článek je celý zcestný a nejvíc mě tam nasralo doporučení, že je to ideál pro mladé lidi, kteří nechcou žít s půjčkou a chcou být blízko přírodě. jako sorry, ale kde dnes mladý člověk, co tíhne tady k tomu stylu života, vezme těch 200k? atd.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Ty mínusy jsou pro mě zcela nové informace, i když jsem psal že mi šlo o uměleckou hodnotu stavby, tyhle informace v tom článku nějak nejsou odkud ty informace čerpáš?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    LINKOS: tak ony pomalu odtejkaj a slábnou. A pokud praktikuješ obvyklé "postavíme a za 10-20 let omítneme, omítáš už pěkně odpršenou stěnu.

Nevezme se ani jako konstrukce tradiční kamenný / cihlový základ, sloupy a pasy a výplň z buchet?

(Bydlím v domě částečně z buchet a opuky.)
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    Jinak soudit stavnu podle novinového clanku je dost zavadejici. Vetsinou toho moc nevypovidaji o tom jaka stavba ve skutecnosti je.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MAR_TINA: u tech nepalenych cihel je hlavne problem,ze legislativa s nimi nepocita jako s nosnym materialem. No,ze by se zed z nepalenych cihel roztekla vlivem deste je usmevna predstava. Vlivem deste se ti postupne odplavuje povrch,ale ze by se to rozteklo po nejakem lijaku... :-) A stavet v zaplavove zone,tam bych nepostavil ani zdrny dum...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TSOH: ano. Zdá se, že se živí provozováním nějakého jóga centra. V případě, že v takovém podnikání mají volné dny nebo části sezóny ve větším počtu, má smysl vytvořit něco - postavit dům, než za práci platit.
    Ale pořád bych volila rozumnější materiál než odpadky, i za zpracování dřeva, míchání betonu, pokládku cihel, dáš mnohem víc peněz v za práci než za materiál. A ty mohou ušetřit.

Při cestě extrémních úspor by šly doma dělat nepálené cihly. Ale stavba musí být izolovaná proti zemní vlhkosti, nebýt v záplavové zóně a být brzo po dokončení omítnutá nebo se to rozteče. Nějací Slováci snad dělali doma betonové cihly svépomocí, četla jsem o nich před lety.

A pořád mi přijde cenná zkušenost, kterou udělali. Jen bych závěr z ní nepojala "postavte si slamák taky, je to skvělé pro chudé rodiny".
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam