• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    DEIKSAC: Ano, pred koupi doporucuju oslovit stavebni urad, abys nebyl prekvapeny z toho co vsechno budes moct delat, respektive nedelat.
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    kupujem velkou zahradu v chko, na ktery je mala chatka s cislem evidencnim. pokud ji chcem nejak upgradovat/zvysit strechu, predpokladam, ze se bez souhlasu chko s provedenou zmenou asi neobejdem coz? zahrada je momentalne nestavebni s tim, ze pri pristi zmene uzemniho planu by se stavebni stat mela (obec ma zajem na zastavbe uzemi)
    MATT
    MATT --- ---

nic o tom nevim, ale pri hledani jsem nasel jeste tuhle stranku s kopulovitejma tvarama
    Přes 1000 obrázků na téma Geodesic Dome Homes na Pinterestu | Buckminster fuller, Oregon a Kit homes
    https://cz.pinterest.com/greek921/geodesic-dome-homes/
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    MAR_TINA: Zákazník má docela cit pro kompozici musím říct. Fakt pěkný
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    mimochodem, až budete někdo skládat opukovou zeď- vždycky NAPLACATO, vždycky. Opuka nemá ve všech směrech stejné vlastnosti a po čase se drolí. Pokud kus stojí, praskne a rozlomí se a ztratí únosnost. Pokud leží, leží dál prasklý a nese váhu dál.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Nejvíc lze asi odhadnout z této fotky.
    Uznávám, že odpady asi mají, šedá trubka - označena modrou šipkou. Kam vedou nechci spekulovat, vytéká z ní pravděpodobně pouze voda s mýdlem.

Odizolování spodní části stavby (slovo základ se mi nějak nehodí) nevidím. Na něco tam je ta ta tlustá žlutá drenážní hadice. Ale o kousek výš (modrá šipka) je vidět, že se zakopali pod rostlý terén a spodní část stavby z kamene zároveň slouží jako opěrná zídka. Jenže terén z venku není porušený, roste tam tráva. To znamená, že okop, vysypání štěrkopískem a vyložení drenážní trubkou se nekonalo a vlkost se bude tlačit do těch zdí z venku a vzlínat do slámy.

Investovala bych do malého bagru (ať už pronájem nebo koupě starého na dobu stavby) a tohle udělala. Náklady nejsou tak velké, pokud zemní práce udělají svépomocí, štěrkopísek není drahý (nebo ho lze nakopat dovézt z opuštěné pískovny, nebo vzít od někoho, kdo to vykopal při vlastní stavbě a nepotřebuje), hadice není drahá.

Nebo, když už se tak moc brání hydroizolacím, to hodit na patky a kostru koncipovat jako dřevostavbu. (Pokud pod podlahovou konstrukcí podběhne králík, není třeba měřit radon, úspora 2-3 tis. Kč).

MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    77WHITE: píšou toto :
    Slamák nemá základovou desku a v podlaze nemá ani izolaci proti vodě. Ve spižírně je pouze udusaná hlína, v dalších částech domu tvoří podlahu nařezaná opuka volně uložená v hlíně. Když se spárování drolilo, pomohl cement. Přesto je podlaha celkem suchá, voda je totiž od domu odvedena drenáží.

Považuji ty podlahy a zdi posazené do rostlého terénu bez izolace za největší překážku kvalitního bydlení. Celkem suchá :)

Asi se složíme a objednáme si exkurzi, co :)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    77WHITE: navic sem slepej, ten zaklad ze zaroven operna zidka pro zapusteni domu, takze jestli nemaji z boku nejakou skutecnou hydroizolaci tak je skoro jedno jestli muzou mit pod podlahou pul metru pisku (coz asi nemaji), stejny to potahnou stejne dobre.

CUKI: nemaj, neverim :) Mozna zezadu kde je kontakt se zeminou nejvetsi, fotky mluvi jasne.
    Klacky sou samozrejme vyborny, proti tomu nic. Snad je to dost pevny a tuhy, bal bych se privalovejch destu v kombinaci se zelenou strechou. Vlastne bych se bal jakyhokoliv deste... :)
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: Mě by spíš zajímala ta drenáž. Je tam fotka kde jsou výkopy, ale drenáž a odvod někam do hlubšího vsaku, bych dělal přinejmenším ve stejné době. Na fotce ale nic není...

Nicméně to nic nemění na tom že smekám před tou k-cí z klacků s těžkou střechou. Na to bych prostě asi neměl koule.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    OMNIHASH: Ty sutry v (hlineno jilovy?)malte nejsou ochrana proti vzlinani, ale zaklad steny. To by tam musela bejt treba vrstva bridlice nasucho jako v kostelech. Navic ten sokl maji taky omitnutej hlinou.
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    MAR_TINA: Tak tohle je parádní provizóro :) Lepší jak kdejakej novej barák
    OMNIHASH
    OMNIHASH --- ---
    MAR_TINA: srry, ale to sou strašný kydy. Omítku vidím nějakou hliněno-cementovou, podlaha je z opuky, dusaná hlína je jenom ve spíži, právě kvůli chladu, a uklidit se samozřejmě dá, pokud je dobře postavená. Dům má kamenný/cihlový sokl proti vzlínání vlhkosti a dostatečnej převis střechy proti přímému dešti, pokud má dostatečně mocnou vrstvu písku/štěrku pod podlahou, nebude vzlínat ani odspoda skrz podlahu. Odtok vody předpokládám ústí do nějaký kořenový čističky vedle.

Nepopírám tvý znalosti stavebních procesů, ale popisuješ věci, který jsou dlouho známý a řešitelný, pokud je stavitel dostatečně inteligentní a obeznámen s problémama. A pokud ne, tak je stejně jedno, jestli staví z kravinců nebo ytongu, průser to bude obojí. Dtto tvoje popisy hipíckejch komunit, věřím tomu, že podobný zoufalci existujou, nicméně i alternativní lidi jsou schopný použít mozek a podobnejm excesům se vyvarovat a spousta prosperujících statků/komun je toho důkazem.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    MAR_TINA: pokud to nese drevena konstrukce a buchty slouzi jen jako vypln,tak s tim by teoreticky problem nebyl. Akorat stavet takovy dum bude dnes hodne pracne a vysledek bude nic moc zaizolovany dum,na dnesni pomery.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Mě se prostě líbí ta nosná konstrukce, ten tvar, podlahy, ty kamna a jiné drobné dodělávky.

Na druhou stranu by mě zajímalo co je v těch 190k Kč započítáno, protože většina materiálu je "recyklována"...

Ale že by umyvadlo nemělo odpad to z toho prostě nevidím :-)
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    DOKKTOR: mladí svlanatí muži s mobily!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: ale některé detaily se mi zase líbí, to ano, nechci hanět všechno.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: jak píše DOKKTOR: článek, plus popisky v galerii, plus video a popis na hithitu. Něco je přímo napsáno, něco je vidět na fotce (to umyvadlo třeba).

Jediná spekluace z mojí strany je to, že tam nebydlí - jestliže na hithitu prodali X víkendů pro jednoho či pro dva, plus to nabízí k pronájmu na vyzkoušení a navíc mají ten starý dům s joga studiem (a elektrikou a vodou a koupelnou a topením) nevidím tam prostor a důvod k tomu to celoročně obývat.

Estetiku v tom nevidím ani z venku, za nepraktickou ošklivost to považuju hlavně zevnitř. Proč se asi posledních stolet nedělají dusané hliněné podlahy v obytných domech*? Protože jsou vlhké, studené, špinavé a nejdou uklidit. Posypání pilinama není úklid.

*Já viděla za život jednu, ve starém záměrně levném ošklivém domě postaveném cca 1930, mizerně skrytou prknama.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DOKKTOR:pokud bude od 20 do 25 bydlet u rodičů nebo ve sdíleném bydlení, na služební ubytovně a pracovat a šetřit, má po 5 letech pomocí stavebního spoření i víc. Přidá-li něco partner nebo pomůžou-li rodiče, je mladý pár ještě movitější.

Ale pak si musí říci hop, stěhujem se do buňky, žijeme z 1 platu a nějaké podpory k tomu a stavíme. A pak to ještě musí spolu ty dva roky vydržet a pak vydržet bydlení ve slamáku bez záchoda s dusanou podlahou ;)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    RODWY: sorry, zachovávám anonymitu zákazníka. Včetně místa.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: podle mě je 200k pro mladého hipíka skoro nedosažitelné. a pokud pracuju, tak asi nestíhám stavět barák. to vím z vlastní zkušenosti - já ho teda nestavím, jenom se postupně snažím dostat zděnou řadovku (obytná plocha asi 100m2, byla hned k bydlení a za kterou sme i s 1000m zahradou dali necelý milion) do NE standardu, abych se neco naučil a mohl to pak aspon trochu slušně prodat ;) neni to ani tak o penězích, ale času to sežere fůru. spekulace stranou, potřebovali sme rychle bydlet ve svém, protože u rodičů ani v nájmu no go. dnes po zkušenostech bych už volil jinak, protože je v tom fakt fůra utopeného času a pokud bych stavěl slamák, jakože asi ne, tak bych šel spíš cestou https://www.youtube.com/watch?v=jGXI151uqfU . nicméně i když bych volil jinak, tak ty prachy bych nikdy nenašetřil, nebo po dobu, kdy bych je střádal, bych musel najet na životní styl, kerý by mně nevyhovoval, atd. z těch půjček se imho kolikrát dělá zbytečný strašák, prachy máš hned a můžeš to zaplatit, kdy chceš. co se týká nákladů, tak ty máme relativně vysoké hlavně kvůli prehistorickému kotli na plyn, starým oknům a izolaci na půl cesty. já vím, že to zní blbě, ale já to třeba beru jako investici, kerá se vrátí, a dočasné řešení, protože bydlet rok dva nekde na stavbě v unimobunce s novorozencem nepřicházelo do úvahy.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam