• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.

Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

odkazy na blogy a stránky na nástěnku

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Věř že těch zkušeností v tomto ohledu pár mám. A hlavně mám pár soudních judikátů, které se na to vztahují a jasně to vymezují.
    Ono to není moc šikovně napsáno, ale tak jak to je, je to matematicky vzato vlastně vždy podmnožina bodu nad. Tedy 79 je podmnožina 103 a 103 je podmnožinou 104.
    No a pro tebe je důležité jen splnit to, aby se to vůbec nemuselo řešit přes to územní rozhodnutí. Jak sama píšeš aby jsi mohla stavět na 103ku musíš nejprve splnit tuhle povinnost, ale pokud je to něco co nepotřebuje ani to rozhodnutí, tak logicky není k čemu zadat stavební ohlášení.

Hodně tomu pomohl nový katastrální zákon.

Nicméně musíš splnit povinnost že je to ven vedlejší stavba na stavebním pozemku. A taky se to netýká toho že je vyřešené nakládání z odpadní vodou. O tom nemluvím. Ale ta stavba sama se do toho vejde.

Jo a taky tím nevyřešíš komín a topeniště, protože na to vztahují zase jiné zákony a vyhlášky. To mě ale netrápí, protože komín nepotřebuji.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: ale to ti jen říká, že nepotřebuješ územní rozhodnutí. To, jestli potřebuješ ohlášení nebo povolení na tom nezávisí.

Co je šílené, že mnohé stavby musí projít územním řízením, dostat územní rozhodnutí a pak hurá pro stavební povolení. Nechápu, že to nedělaj v jednom.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DOKKTOR: to nechápeš význam termínu ohlásit. Ty ohlásíš záměr stavby a doložíš všechny potřebné dokumenty (je jich balík, projekt, vyjádření všeho možného a všech sousedů, prostě všechno) a stavební úřad má čas 30 dní na to, ti poslat připomínky. A dokud nejsou všechny vypořádány, tak nestavíš. Pokud do 30 dní nic nepošlou, je záměr stavby považován za řádně ohlášený a můžeš stavět, ale jen v souladu s odanými dokumenty. A na konci budeš kolaudovat.

A stavět na ohlášku můžeš samozřejmě jen na pozemku k tomu určeném.

Ohlásit můžeš rodinný dům do 150 m2 zastvěné plochy, například.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Právně je potřebné splnit jen tu 79ku, pak tě to další zajímat nemusí.
    DOKKTOR
    DOKKTOR --- ---
    CUKI: jenže toto je §79 (2) Rozhodnutí o umístění stavby ani územní souhlas nevyžadují.
    a podle § 104 právě tento typ staveb vyžeduje ohlášení na sú. chápu to správně, že do 25m2 stačí ohlásit a bez souhlasu stavět?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: to ano, ale myslela jsem, že se tady celou dobu bavíme o stavbě pro bydlení, alespoň občasné. A podle par. 103 tam nelze mít vytápění a a hygienické zařízení. Což netuším, jak chceš před případnou kontrolou skrýt.
    Anebo jak chceš bydlet bez vytápění. (Bez hygienického zařízení to poněkud nepohodlně, ale jde.)
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: jde to vměstnat do: stavba do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí nebo podmiňuje bydlení nebo rodinnou rekreaci, neslouží k výrobě nebo skladování hořlavých látek nebo výbušnin, nejedná se o stavbu související s úložišti radioaktivních odpadů obsahujících výlučně přírodní radionuklidy nebo stavbu, která je jaderným zařízením nebo náleží k provozním celkům, které jsou jaderným zařízením, nebo stavbu pro podnikatelskou činnost, je v souladu s územně plánovací dokumentací, je umisťována v odstupové vzdálenosti od společných hranic pozemků nejméně 2 m, plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci,
    CUKI
    CUKI --- ---
    COMODOR_FALKON: pokud se něco nezměnilo tak pošta potřebuje alespoň číslo evidenční, což mají pouze chaty nikoli zahradní domky.mám s tím dlouholeté zkušenosti, než se mi podařilo dostat modrou schránku. Ona jedna věc je zákon a druhá co se zlíbí poště i když to má předepsáno.
    Jinak nechápu na co je to odpověď. O velikosti v tom totiž není ani zmínka.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CUKI: tedy říkáš, že se dá obejít toto : (stavbení zákon 183/2006 sb.)?

§ 103
    Stavby, terénní úpravy, zařízení a udržovací práce nevyžadující stavební povolení ani ohlášení
    (1) Stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují
    a) budovy, a to
    1. stavby o jednom nadzemním podlaží do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky, nepodsklepené, jestliže neobsahují pobytové místnosti, hygienická zařízení ani vytápění, neslouží k ustájení zvířat a nejde o sklady hořlavých kapalin a hořlavých plynů;

- ----------
    s tou daní máš pravdu. Daň z nemovitosti je vyšší, spletla jsem to s tím, že obce nemají dost příjmů z osob bydlících na chatách a chalupách bez trvalého bydliště.
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: První odstavec nesouhlas, viz dole. Druhej naprostej souhlas až na poslední tvrzení: "a platí se tam menší daň z nemovistosti. " -za rekreační se platí větší daně než za ty určené k bydlení
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: přesně tak a tento zákon má smysl
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: První řádek není správně, protože se netýká některých předešlých paragrafů. Tam je zase jiné omezení, ale mezírky se tam najít dají. Jde tedy o stavební pozemky ne o žádnou louku, les a podobně.
    CUKI
    CUKI --- ---
    77WHITE: o tomhle vím, ale tam v tom žádnou konkrétní definici nevidím. Mě osobně nezajímá, co mi na to řeknou na stavebním úřadě, ale co po mě chce zákon. To je totiž jediné směrodatné.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    MATT: Zajímavá vana.
    ARAON: Líbí se mi ta kamna.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    stejne ho mam jinde nez bydlim a problem s tim nemam, na vse pouzivam datovku. vetsina veci se da zaridit na jakemkoliv urade. jedine snad ta posta...
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    deti prihlasovat do skolky nebudu a trvalak mi staci tam kde mam, to je mi jedno
    TSOH
    TSOH --- ---
    MAR_TINA: je fakt, že na zápis dětí do školy/ky musíš bydlet v místě... (ale možná tam může mít trvalé bydliště jen děcko...). docela by mě zajimalo jak to opravdu je...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TSOH: dobrá otázka. Nevím. Třeba přihlásíš si trvalé bydliště, necháš zasílat poštu a pokusíš se zapsat děti do školy?
    TSOH
    TSOH --- ---
    MAR_TINA: jak se prokazuje, že tam bydlí trvale ?
    COMODOR_FALKON
    COMODOR_FALKON --- ---
    CUKI: Minidům můžeš definovat jako objekt určený k rekreačním účelům a následně se do něj přestěhovat nastálo. Dokonce už můžeš mít v chatě i hlášené trvalé bydliště.
    Což se v některých zahrádkářských koloniích od změny zákona celkem běžně děje. Resp. předtím to nešlo oficiálně.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MAR_TINA: pak bude zalozni varianta nekolik malych domku :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam