• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    TOMBRIDER: dcera starostky mi to rikala, at si na to stezujem mame, ze je to dost penez predelat a ona je jedina kdo si na to stezuje, vetsina to nevi a zbytek to nezajima...
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    MAR_TINA: Nejlepší je čerstvá zálivka. Bohužel tuhle vymoženost moc nejde aplikovat na dnes oblíbené kontinuální (komorové) dčov. Na to byly bezva sbr čistírny. Takže se výtlakem čerpadla hnala vyčištěná voda rovnou na pozemek buď zalévacím systémem z trubek. Nebo prostě jak jsem měl doma 15m hadici a co metr to vyvrtaná díra. Což báječně zalévalo přesně tam kam jsem potřeboval. A pěkně čerstvá voda narvaná vzduchem. Po tom rostlo všechno jak šílený i v dobách sucha to bylo na zahradě jak z pohlednice ze švýcarských alp :) Což na druhou stranu bylo peklo pro člověka jako já, co nenávidí sekání trávy...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TOMBRIDER: nedávno jsem zákaznici překvapila a uklidnila sdělením, že vyčištěná voda z městské kanalizace se vypouští do vodního toku, nikam se neztrácí :D

Jako do země by bylo lepší, ale to technicky moc nejde.
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    LINKOS: čoveče kde u vás mají kapání chloru bez kontroly průtoku? To vůbec nesmí být. teda pokud to není nějaké domácí bastleníčko. Dávkovací čerpadlo musí být vždycky zapojeno buď na čerpadlo co krmí systém třeba ze studny. Nebo dle vodoměru co má na sobě el.mag čidlo a cpe to tam dle odběru. Jestli někdo někam nacpal dávkovací čerpadlo a jen nastavil ať to nějak bouchá... to slušně řečeno... není dobře
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    MAR_TINA: Bezva. O tomhle bych mohl sálodlouze vyprávět :)

Ono využití šedivé vody jinak než zalévání zahrady je kupodivu obrovský problém. Setkávám se čím dál častěji s lidma co si někde něco přečetli o využití šedivé vody, např. na splachování záchodu, jako druhý kohoutek k umyvadlu, nebo dokonce si ji natáhnou do sprchy a do pračky...
    Jenomže tak nějak nepočítají s tím, že aby to aspoň trochu normálně fungovalo. Tak to bude chtít pečlivou a častou údržbu. A bohužel doba je divoká, a každý kdo začne brát trochu víc peněz, tak si nechává postavit barák se zahradou, jelikož je to přeci báječné a když je to nové tak je to vlastně absolutně stejné jako bydlet v bytě. A po roce užívání baráku se můžou posrat že je třeba pucovat nějaký filtry, udržovat systém v řádném stavu. Vůbec se o dům nějak starat.. A to dělat nebudou jelikož tomu nerozumí a přece to má všechno být v dnešní době automatické a hlavně levné. A jediné co umí je telefonovat
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TOMBRIDER: já nedělám ani projekt, já naštěstí řeším jen schopnost pozemku vsakovat vodu apod. Majitelům jsem nemusela naštěstí nic rozmlouvat, místní předpisy jim nedovolí ani tu čovku.

Ale díky, potřebovala jsem se utvrdit, že je to nekonečně blbý nápad.
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    On to projekt snese, ale chudák ten kdo bude dodávat technologii...
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    MAR_TINA: Být tebou dám od toho ruce pryč. Čovkou krmit nádrž na šedivku co se tahá zpět do baráku, je ten nejblbější nápad co kdy koho mohlo napadnout. Čov do vsaku, nejlépe přímá zálivka zahrady.
    Tímhle jsem si už několikrát prošel...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: ona prave tim chlorovanim dela "pitna" z kde ceho. Treba u nas se voda chloruje bez ohledu na prutok, takze to tam furt kape a kdyz je maly prutok, tak si napustis sklenicku co vypada spise jako sodovka, je to uplne byla voda a musis ji dat odstat. Jinde zase maji chlorovani podle prutoku, ale to je drazsi...
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: terminologicky je to seda-odpadni bez zachodu, ta se cisti na "bilou"-uzitkovou, ale ne pitnou.
    Cerna je odpadni se zachodem a pokud vim tak precistena tak specifickej nazev nema a mela by pustit "pryc" a ne ji znovu pouzivat.
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Jinak jsem živ v přesvědčení, že ta s ČOVky už by šedá být měla. A že je těžší z šedé udělat pitnou než z "černé". Jak to je?
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: Teď otázka jestli chlorovaná voda je dlouhodobě pitná. Ona ani ta vodovodní lehce chlorovaná není nic moc. Což masivně chlorovaná užitková. Vem si že v čím větším množství se to čistí, tím méně té chemie musí být. Osobně když přijdu z bazénu domu tak první co udělám že se jdu znova osprchovat. Ta domácí voda na tom bude s tím chlorem mnohem hůře. Doma bych takovou vodu nechtěl. UVčko asi lepší, ale samo bez chlóru se to nedá použít ne?
    CUKI
    CUKI --- ---
    PRASECI_SOIREE: Tak já mám střechu cca 100m2 tedy u nás to dělá nějakých 40m3 vody.
    Pro představu voda ze studně by dala asi jen 10m3 což nám jen tak tak stačí pro 2 a půl člověka. Ale dalších 5m3 jsem schopen ušetřit tím, že používám dešťovou vodu. Tedy i v našem místě kde jsou srážky minimální stačí asi 12m2 střechy na pokrytí vody kde se dokonce více hodí dešťovka (WC, pračka). No a pokud nechceš mít kolem domu poušť tak i ten zbytek je dar z nebes (doslova :-)).
    Problém posledních let je ten, že od jara do podzimu jsou srážky omezeny na přívalové deště a jinak nic. To se do půdy nic nedostane a všechno jde do koryt a do moře.
    Brzy může přijít doba kdy takové zadržování bude vyloženě nutné!
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: me rikali chlapy co delaj verejny cistirny na pitnou vodu, ze jsou schopny z vody z hajzliku udelat pitnou, co nevyresi filtry a chlorovani doresi UVecko... :-)
    CUKI
    CUKI --- ---
    LINKOS: to je jasný i když se přiznám, že netuším jakou kvalitu má a jak se nazývá voda co vychází z čističky. Ale tady je řeč asi o obojím, předpokládám. To co jsem napsal jsem myslel opravdu i jen o té šedé (bez WC) Já to mám třeba odděleno. A nejsem si jist která voda je lepší kvality. Jestli ta šedá a nebo ta přečištěná.
    Podle mě jakákoliv voda i ta dešťová je velice náročná na "skladování" proto je důležité ji co nejlépe filtrovat. Nedokážu si představit jak by to vypadalo kdybych tu vodu ohřál a držel v bojleru. A je jedno jestli je to dešťovka nebo šedá nebo ta co vychází s ČOVky.
    Jinak předpokládám, že jsou systémy co z šedé udělají pitnou. Otázka je co to stojí a jestli to pomůže ekologii.
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: pokud tam v te "sede" neni i voda ze zachoda.
    Seda voda je ta co je znecistena, ale bez zachodu,pak uz to je cerna. Precistena voda z cisticky se neoznacuje jako "seda", to jen aby sme si rozumeli o cem je vlastne rec
    CUKI
    CUKI --- ---
    MAR_TINA: Ta povinnost té kanalizace je podle mě ekologický nesmysl.
    Ale na to praní a WC ti stačí deštovka ze střechy bez problémů a tu šedou je lepší zase na zalévání.
    Tam vidím užitek v pravidelnosti zálivky a bez nutnosti tu šedou vodu držet ve velkém množství. Tedy i kapacitně lepší.
    Cirkulace podle mě nemůže rozumě fungovat. Mám pocit že ani Reynolds tu šedou do pitného oběhu znovu neposílá a to ty domy staví na poušti.

Pokud by jsi chtěla umět vyžít s koloběhem vody asi bych se inspiroval nějakými vojenskými technikami. ale na dlouhodobé používání to není. Stejně tak jako dešťovka je na dlouhodobé pití nevhodná a zdraví škodlivá.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já si to také myslím. Ale narážím na zákazníky, co by chtěli vodu z čov vracet a jim to občas někdo naprojektuje aspoň na to splachování.
    Poslední koupili dům na "jezeře", voda metr pod zemí v nekonečné vydatnosti a spekulují s vracením vody do oběhu. Těm to nepovolí, je tam kanalizace. Naštěstí.

Při nedostatku vody bych pustila dešťovou do oběhu, z čovky na zálivku a do země.
    ZORB
    ZORB --- ---
    MAR_TINA: Je to nesmysl, čas od času nějakej problém nastane u každé ČOVky.. Podle mne to bez nějakého pročiťovacího jezírka nemá smysl..
    LINKOS
    LINKOS --- ---
    CUKI: fajna sprcha
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam