• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    Nejenom mobilní dům musí být malý.
    Šikovná a převážně DIY řešení malých domků, aneb to že je to malé a levné neznamená, že to nemůže být pohodlné a luxusní.
    Pro lidi co chtějí vlastní bydlení ale nechce se jim platit nájem či se zadlužit hypotékou, nebo jen prostě nepotřebují obří barák.

Obrázky, rady, odkazy, pomoc při shánění stavebního materiálu, technologické postupy stavby, materiály, pozemky, půdorysy atd.

odkazy na blogy a stránky na nástěnku

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lDcVrVA4bSQ
    rozbalit záhlaví
    SVAN
    SVAN --- ---
    MAR_TINA: Ani ruku jim nepodám
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SVAN: pohoda. A nedávat jim nic, o co si neřeknou.
    SVAN
    SVAN --- ---
    MAR_TINA: Mám tu pár let starý projekt který nakonec na mé zahradě neproběhl a v něm projektant pouze vsakovací rýhu zakreslil a zmínil, žádný posudek navíc nedělal, ani soused nic takového navíc v projektu nemá, stavební povolení dostal a nikdo po něm nic víc nechtěl a to má mini zahradu a kolem sebe další stavby, tak máme stejný úřad, tak na to budu spoléhat.
    Jak říkáš budu to řešit až se bude někdo ptát.

MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SVAN: možná bude. To je věc jejich postoje. Jsou oblasti (zdravím úřad Brandýs nad Labem), kde se dělá posudek na vsakování srážek z malého (do 100 m2) domu na obřím pozemku s písčitým podložím. Zcela zbytečně.
    A pak jsou oblasti, kde je voda řešená divoce a úřady si na hydrogeologa nevzpomenou roky.

Stejně ti bude dělat projekt domu projektant, nechal abych to na něm, podávat na úřad nezbytné minimum a posudky objednávat až v okamžiku, kdy je bude někdo vyžadovat.
    SVAN
    SVAN --- ---
    MAR_TINA: Takže budu doufat, že v případě, že kolem mě nikoho neohrožuji a je tu jen veliká zahrada a pole, takže míst kam může přebytečná voda zmizet je tu dostatek, mě stavební úřad honit za hydrogeology nebude
    SVAN
    SVAN --- ---
    MAR_TINA: Jo táák já jsem už byla za nádrží a tu hadici jsem brala jako v případě právě přívalů takového množství vody, že už máš vlastní zeleninu rozmáčenou
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SVAN: protože ve vegetačním období ji použiješ cíleně, kam potřebuješ. Na rajčata, dýně a mrkev a ne to šoupnout kamsi k lesíku.

SVAN
    SVAN --- ---
    MAR_TINA: to chápu to jsem taky měla původně v plánu, zahrada má 2000 m2 nic jiného kolem nestojí, sousedi jsou pole a přímo pod místem kde má stát dům je lesík, který bude za více vody jenom rád.
    Jen jsem nepochopila, proč: (mimo vegetační období odvádíš hadicí do části zahrady, kde to nevadí na povrch k odparu/povrchovému zásaku) proč né celoročně?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SVAN: ten kdo žádá stavební povolení. Tedy investor stavby. Obvykle to objednávají projektanti a ani se investora neptaj :) Naúčtujou mu to v celém balíku všech možných posudků, co se dodávají k projektu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SVAN: protože potřebuješ snížit množsví vody, které jde do vsaku. Pokud je stavba v oblasti, kde je vegatační období 8 měsíců v roce a zahrada s takovým množstvím zeleně, že je všechna srážková voda vyčerpána běžně, je zbytečné na 4 měsíce do roka dělat obří vsak. Pak je řešením, při dostatečné ploše zelěn, to vylévat na povrch.

Pokud to budeš mít celoročně na vodu do domu (wc apod.), ani na hadici nedojde.
    SVAN
    SVAN --- ---
    MAR_TINA: a pokud si úřad vyžádá posudek hydrogeologa, znamená to, že ho musím zařídit já a dodat?
    SVAN
    SVAN --- ---
    MAR_TINA: :)) a proč se odvádí voda hadicí na povrch mimo vegetační období?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SVAN: vow. Ale mezi náma, na fotce poznaj houby... To je stejný jako ty jejich fotky ornice a podorničí.
    Tak precizní posudek s obhájeným menším vsakem. Víc práce, ale umíme :)
    SVAN
    SVAN --- ---
    MAR_TINA: Bylo mi řečeno, že to musíš doložit fotodokumentací z výkopu, kde se dá odhadnout rozměr
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SVAN: ne, nic navíc, součást stavebního povolení.
    No projektu musí být vsakovací objekt spočítán, jako by tam nádrž nebyla. Ale jak chceš měřit rozsah štěrkového lože a trubek pod zemí.... ;)

Obvykle se zákazníkama probere ústně návrh vhodné plochy s ohledem na nádrže. Písemně je to podle normy, která je velmi opatrná. Nebo se to dá spočítat jako trvalý odtok z nádrže (mimo vegetační období odvádíš hadicí do části zahrady, kde to nevadí na povrch k odparu/povrchovému zásaku) a do vsaku jde redukované množství. A pak je v posudku reálný rozměr.
    SVAN
    SVAN --- ---

MAR_TINA: ano v projektu stavby by to bylo, ale je třeba na tu nádrž ještě další povolení? krom stavebního a i když tam budu mít nádrž tak stejně musím dodržet vsakovací nádrž velikosti jako by tam nebyla teoreticky nebo prakticky :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SVAN: mělo by to být v projektu stavby.
    Buď projektant navrhne sám (má zkušenost s místem a umí to) nebo si vyžádá posudek hydrogeologa.
    Úřad si může a nemusí vyžádat posudek hydrogeologa.
    SVAN
    SVAN --- ---
    MAR_TINA: Nemám, všechno bude muset proběhnout ofiko, teprve budu žádat o stavební povolení
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    SVAN: pokud máš dům postavený a zkolaudovaný, můžeš nádrž přidat do stávající soustavy likvidace srážkových vod bez povolení. Teoreticky je potřeba mát vsakovací rýhu / pole / jiný útavr ve stejném rozměru jakoby tam nádrž nebyla pro případ, že je nádrž plná a přijde přívalový déšť.
    Z praxe bych se na to... podívala s rozumem. Pokud je pozemek dost velký a lze vodu odvádět od domu někam, kde nevadí dočasné zamokření, volila bych vsak tak polovičního rozměru než bez nádrže.
    V případě, že je pozemek malý nebo jsou tam stavby, opěrné zdi, sklepy, sousedi, kterým by zamokření vadilo, tak obezřetněji.
    SVAN
    SVAN --- ---
    A ještě k té nádrži, musím, na ní mít nějaké povolení a i když jí budu mít, musím stejně vytvořit stejně dlouhou vsakovací rýhu do které půjde přepad, jako kdybych jí neměla?
    SVAN
    SVAN --- ---
    MAR_TINA:
    77WHITE:
    Rozumím, prostě zahradu zase tolik o vodu neoberu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam