• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GREGIMalá bydlení ☼ žijme nezávisle ♫♪☺◄◄ neobvyklá obydlí ►► Jak žít ve zdravém prostředí a hlavně, co s hovnama? ☼☺☺
    SVAN
    SVAN --- ---
    77WHITE: Jasný tak to má smysl hrotit u staveb trochu jiného rázu, než je moje DIY dřevostavba.
    Nehledě na to, že už jsme tady s odborníkem na valbové střechy Cukim udělali vlastní DIY analýzu a zhodnotili, že přes okolní zástavbu to nepůjde.
    Historický vývoj chatové osady asi taky není to pravé a ani architektura domu nedosahuje takových kvalit aby se kvůli ní experti dohadovali s úřadem.
    VSICHNIMAME
    VSICHNIMAME --- ---
    CUKI: též máme chatu bez evidencniho čísla. Není to nic neobvyklého.
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    SVAN: hele proto si platíš experty, aby dokázali úřady přesvědčit. Přesně jak bylo zmíněno, udělá se analýza okolní zástavby, historickej vývoj a až pak mužeš odborně diskutovat. Na výjimky je také potřeba zpravidla eňoňuňo studie, kterou používáš jako argument, že ta tvoje architektura dosahuje nadprůměrnejch kvalit a je tedy opodstatněné, že regulaci porušuješ.

MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    CUKI: Oni ti tam stavať dovolia, dokonca to i skolaudovať. Ale nedostaneš číslo, popelnici, schránku atd. :)
    A pán Zeman vyzerá veľmi čile, do dôchodku sa asi nechystá https://www.jcted.cz/se-sefem-stavebniho-uradu-nejen-o-vredech-mesta-strakonice/
    SVAN
    SVAN --- ---
    CUKI: No vidíš, moc jsme se neposunuli
    CUKI
    CUKI --- ---
    MART1NKA: Bez evidenčního čísla? To jako že je tam napsáno "jiná stavba"? U nás se tedy bráněj seč můžou, ale tohle jsem ještě neviděl. Pokud to nebude k rekreaci, nebudou třeba ani poplatky za odpady a pod.
    CUKI
    CUKI --- ---
    SVAN: No vidíš tak jsme se posunuli. Zadní Třebáň :-) Tedy chatová osada Třebáňošice.

Kolik tam těch historických valbových střech je? Polovalba je něco jiného. V téhle lokalitě je 95% starší zástavby sedlová střecha. Většinou dlouhé venkovské objekty. Nová chatová zástavba je většinou taky sedlová, tedy tenhle směr se bude prosazovat těžko. Moc neběžných střech tam asi bohužel pro tebe není.
    Pokud máš dobrého architekta bude si to schopen třeba sám obhájit. Ale jsou místa kde to bude řekněme jednoduší.

Na druhou stranu patříte pod Beroun, tedy by z té podpory zelených střech mohlo něco kápnout, ale otázkou je jakým směrem se v zastupitelstvu bude ubírat dialog
    tohle:
    "Návrh změny výpočtu koeficientu zeleně. Do výpočtu nezpevněné plochy zahrnout zeleň rostoucí na
    umělém povrchu (stavební konstrukci) s příslušným vegetačním krytem, a to dle poměru tj. od zpevněných
    případně zastavěných ploch bude odečtena v patřičném poměru i plocha definovaná tabulkou uvedenou v návrhu na změnu. Důvodem je podpora realizace zelených střech v městské architektuře."
    by se mělo prosadit do dalšího ÚP, možná pomůže. Mělo by se to týkat i ostatních obcí na berounsku, Územní plánovaní zadává jedna a tatáž osoba: Vilhelmová

Pro velké neužitné rozlehlé střechy se ta valba hodí, trochu to uspoří materiálu, lépe odolává větru. Podmínkou je použít skládaný materiál. Na plechové krytiny ta výhoda trochu padá prostřihem. A u velkých krabic to nevypadá tak divně.

SVAN
    SVAN --- ---
    MART1NKA: Jo to si psala, to je taky fajn
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    SVAN: Ježiš ja som tak rada, že u nás nič takéto neriešia. Akurát nám nedajú evidenčné číslo, lebo sa okres bojí, že by ľudia bývali na chatách.
    SVAN
    SVAN --- ---
    CUKI: Kdyby si se mě snažil navést na nějaké řešení tak jsme neskončili tam kde jsme skončili.
    Po téhle diskuzi sem naložila synka do auta a jeli jsme ze Zadní Třebáně přes vesnice, přes Hostomice, Jince k Brdům na výlet na Tok.
    Po cestě jsme hráli místo té klasické hry žluté, červené, bíle auto mám bod, valbová, polovalbová, pultová :))) popravdě jsem ani nepočítala s tím kolik těch polovalbových střech vůbec je a žádné prastaré roubenky to nejsou. Taky se nabízí otázka proč všechny ty hnusné nové bungalovy jak píšeš tu valbovou střechu mají, možná kromě jiných stavebních výhod (nevím nejsem majitel stavební firmy) může být jedním z důvodů právě zakotvení této svaté trojice v územním plánu.
    Dobrý na tomhle se prostě neshodneme a nemá cenu se na tom zasekávat, už to neřešme, nechme si každý svého žolíka :))

Osobně jsem začala tím, v Zadní Třebani, že jsem jí prolezla kde to šlo a našla pouze dvě střechy vymykající se, dvě rovné střechy, které jako argument byly vyvráceny s tím, že právě pro tyhle omyly je to teď tak přísně hlídané.
    V mém okolí tento regulativ dodržují všechny chaty (střechu mají sedlovou a kupodivu jsou tu i valbové, zrovna přímo soused)
    Sklon se zde v naší části nijak neřeší.

Takže právě po srovnání s okolní zástavbou by mi nejradši paní úřednice tento regulativ vytetovala na čelo.

Prosadit něco na zastupitelstvu je trochu jiná písnička, tady je v zastupitelstvu tvrdé jádro a už tu dostali přes prsty jiné náplavy za jiné návrhy.
    Úplně si nemyslím, že v zastupitelstvu někoho zajímá nějaká pultová střecha, nějaký holky, z jedné z těch nešťastných osad o které se musí starat aniž by to pro ně mělo nějaký smysl.

Můj automechanik, kde jsem se po cestě zastavila, přišel s návrhem vytáhnout střešní krytinu (plech) i na čelní (vyšší stěnu), čímž by se ze střechy mohla stát sedlová (neboť se tu neřeší ani ten sklon) taková vochcávka co se dříve dělala i kvůli patrům v domě, kdy se využila Mansardová střecha a zakázané patro se stalo střechou a krytina byla i na obvodových zdech.
    CUKI
    CUKI --- ---
    SVAN: Dělej si co chceš. Znám dost případů, kde po srovnání s okolní zástavbou se od takových regulativ upustilo, protože se zhodnotili jako neopodstatněné a naopak jako podstatný důvod vyšel stavebníkův záměr. Málo kde v republice je takový charakter zástavby, že by to nešlo protlačit, nebo alespoň vyřešit nějaký kompromis. Například krátce před koncem minulého roku se nám v Berouně podařilo prosadit podporu zelených střech na zastupitelstvu.
    Záleží jen na tobě jestli to obhájíš a nebo ne. V každém případě ten právní prostředek k komu zde existuje a hojně se využívá.

Snažil jsem se tě navést na to, čím bych osobně začal já. zatím vůbec netuším kde a co stavíš, takže konkrétní radu nehledej. Tedy tím, že pultová střecha je zde historicky více zakořeněná než ta valba a nebo polovalba. Protože většina domů s přístavbami tu pultovou střechu taky má.

Tím že stavíš něco menšího je možnost tento typ střechy prosadit i na samostatné stavbě. Stále se nejedná o nic neběžného. Opřeš se o fotky staveb které ten regulativ ve tvém okolí nedodržují a pod.

Osobně bych větší problém viděl v obhájení nízkého sklonu než v tomto typu střechy.
    SVAN
    SVAN --- ---
    CUKI: sorry, ale tohle je diskuze o ničem, opodstatněné to pro stát je v rámci zachování rázu vesnice.
    U nás obecně pultová střecha je častá pouze na kůlnách, ale obecně jak píšeš je nejčastější sedlová a valbová. Valbovou střechu máš i na vilách a domech v Praze (sedlová by se na vilu ve Vršovicích moc nehodila)
    Hele ber to jak chceš, já musím brát názor státu a úřadu tže to nechme být

CUKI
    CUKI --- ---
    SVAN: To že je to standardní v každé vesnici neznamená, že je to historicky opodstatněné. Proto znova píšu, záleží kde to máš konkrétně ty a podle toho se dá zařídit. Někde se v různých dobách takové střechy skutečně objevovali, jinde zase vůbec a začali tam být až po boomu oteklých bungalovů, kde to má zase své opodstatnění.
    U nás obecně je prostě nejčastější sedlová střecha, ale hned po ní právě ta pultová, která je zpravidla právě na těch menších stavbách a přístavcích.

Proto jak doporučuje
    77WHITE: je potřeba jít touto cestou

BTW oslov ID GECKO, ten s tím má své zkušenosti pokud si pamatuji.
    SVAN
    SVAN --- ---
    77WHITE: můžeš to prosím trochu rozvést
    SVAN
    SVAN --- ---
    CUKI: Tady nejde o došky, valbová střecha je úplně standartní střecha na domech v každé vesnici i městě a žádné došky na nich nejsou, jsou na nich všemožné střešní krytiny od tašek až po plech. Je to prostě jedna z nejčastějších střech včetně sedlový, normální standart vesnic, měst včetně Prahy.

Nemusíme si tady vypisovat co je kde plošně v územním plánu, já jsem se ptala na náš územní plán, kde je to takhle dané. Zda lze s územním plánem rozumně soupeřit. Že to tobě přijde silně neopodstatněné je fajn, ale pokud to máš v územním planu, tak je to bohužel dost opodstatněné.
    CUKI
    CUKI --- ---
    SVAN: Já netvrdím, že nejsou. Ale dělali se zde pouze v období kdy byli na střechách došky, kde měli své opodstatnění. Těchto původních střech se ale mnoho nedochovalo. jasně jsou nějaké místa kde buď opravdu je tato historická výstavba a nebo alespoň snaha o jakousi repliku a to je dobře. proto jsem se ptal na lokalitu. Někde tuto regulaci chápu.
    Ale považovat to za standard a promítat si do tohoto domnělého standardu ty neobdélníkové patvary hnusných divně pospojovaných krabic?

Jako, že někde povolují jen sedlovou o sklonu cca 45° a nějakém hmotovém tvaru asi chápu, těch míst je v naší zemi ještě hodně kde dominují. Ale nikoli plošně ani v těchto dotčených místech.

Ale pultová střecha je u malých objektů asi historicky nejběžnějším tvarem. V podstatě i jakákoliv přístavba má zpravidla tento tvar.

Tedy na nějakou malou chatku mimo obec, která není odnikud vidět mi to přijde jako silně neopodstatněné.

77WHITE
    77WHITE --- ---
    SVAN: ano je. jmenuje se analyza okolni zastavby a opodstatnenej design.
    SVAN
    SVAN --- ---
    CUKI: Tvary střech

Nejjednodušším historickým tvarem je střecha pultová. Najdeme ji především na menších prostých objektech, jako jsou kůlny a podobně.
    Tradiční venkovský dům má nejčastěji střechu sedlovou, také valbovou či polovalbovou.
    Domy barokní, rovněž však i některé domy z období 1. republiky, mohou mít střechy mansardové.
    SVAN
    SVAN --- ---
    CUKI: Nebo roubenky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam