ANDY_WARHOL: Tohle bylo dost nefér. Prosím, přestaň s tím. Za celou dobu jsem ti nedal jediný důvod myslet si, že souhlasím se zločinností ze strany cigánů. Zločin nebo přestupek je zločinem/přestupkem. To, v čem se zřejmě lišíme, je, jak to řešit. Podle mě je lepší najít příčiny a ty odstranit (poptávku po drogách, snadnost odprodeje kradeného zboží), jaké řešení si představuješ ty, to jsem doposud nenašel.
Co se popisované situace s vyhrožováním týče, ne, bílí nemůžou za to, že jim cigán vyhrožuje. Ale upřímně - PROČ takovou situaci neřeší policie a soud? Aj, už jsme zase u toho, slavné superrychlé české soudy a slavní supervzdělaní čeští policajti. Jo, bomba.
DAVIDO:
Ano, a teď se nabízí logická otázka: "PROČ by z toho člověka byl hnedka xenofob, rasista nebo nácek?"
...
...
Cigáni slovo rasista nevymysleli. Vymysleli/zavedli ho bílí odborníci pro popis určitého jevu. Takže ten jev tady zřejmě byl. A protože jsme ho dlouhá leta nechtěli uznat, přišel tlak ze zahraničí - ze společností, které se s ním potýkaly dříve a už pochopily, co způsobuje. Jedna z věcí, které tyto zahraniční organizace udělaly, bylo, že proškolily několik jedinců u nás, jak rasismus zdokumentovávat, jak ho pojmenovávat, jak s ním bojovat. I začaly se dít věci do té doby nevídané -- skrytá kamera, která natočí, jak policajti mlátí cigána, nebo to, jak zaměstnavatel odmítne uchazeče z úřadu práce jen na základě etnicity.
PHAILO: Přál bych si, aby to bylo tak, jak se domníváš, protože by to sice stále znamenalo selhání systému (zejména bod 2), ale řekněme na nižší úrovni. Bohužel je mnohem pravděpodobnější, že:
1. Ministrovi Práce a Soc. věcí umyjí hlavu v Bruselu/Štrasburku, za to, že se u nás k cigánům přistupuje diskriminativním způsobem, a pohrozí mu, že jestli to okamžitě nezlepší, tak nedostaneme eurodotace.
2. Ministr si svolá všechny možné krajské náměstky a jako správnej českej úředník (rozuměj. neschopný idiot dosazený na své místo z jiných než profesionálních důvodů) řekne: Vy volové, nesmíme těm cigánům dělat problémy, protože jinak nás v Bruselu pojebou!"
3. Náměstci se z Prahy rozprchnou na svá sídla a patřičně dramaticky předají instrukci o patro níž, až nakonec v cílové rovince (přepážková úřednice) povel zní: "Když přijde cigán, tak mu budete doporučovat, jakými papírovými triky by mohl dostat co nejvíc peněz!"