• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MISHUGEFreelancing - žít a pracovat na volné noze
    HELLOMAN
    HELLOMAN --- ---
    Čau, nemáte nějaké přesnější info o tom, jak danit příjmy ze zahraničí - například z pracovních portálů upwork (dřív odesk), nebo google ads?

    Je nutné se stát plátcem DPH; jak řešíte dvojí zdanění; nějaké další boty?

    Našel jsem tu akorát zmínku od TOMB, ale "to je samozřejmě zatím čistá teorie" mě uplně neuspokojila :-) Nějaký update po roce?
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    děkuju všem! Aspoň vím, co zohlednit.
    TMA
    TMA --- ---
    LEFTY: Jednoduchý vzorec není. Kvůli nelinearitám je to složité i extrapolovat.
    pro 20000 to vychází jak jsem psal, pro 40000 hrubé mzdy to vychází:

    výpočtový základ 12845.46 19064.66
    důchod 9143.8665 12408.9465
    měsíčně navíc 14349.84
    z úspor (5%) 62,019.18 na 20 let 47,669.34 navždy (i pro dědice)
    při 0% 14,349.84

    opět bez záruky.

    TMA
    TMA --- ---
    KAJJAK: Ten článek je mírně zavádějící, protože obsahuje zastaralé informace z doby před malou důchodovou reformou. Kupříkladu hranice 65 let už neplatí pro všechny narozené po roce 1965. Děti narozené letos půjdou do důchodu až jim bude 73 let a 4 měsíce.

    Navíc teď zase chtějí nějak reformovat, takže se to zase nějak změní.

    Když si to propočítám při 20000 hrubé mzdě, 26800 superhrubé a příjmech živnostníka s 40% paušálem si živnostník vydělá o 6464 korun měsíčně více; jeho výpočtový základ bude 8040 (OSVČ) resp. 13864.66 (zaměstnanec).

    Důchod mi vychází na 6621 a 9678.95. OSVČ však má každý měsíc navíc 6464, které neodvádí státu, takže si je může spořit na důchod (30 let). I při zhodnocení 0% bude mít na konci přes 2 milióny, což pro 20 let v penzi znamená 13085 korun měsíčně navíc. Pro pětiprocentní zhodnocení je to navíc měsíčně skoro 28 tisíc, nebo 21 tisíc měsíčně a dědicům ty peníze v nezmenšeném množství zbydou.

    Vychází jednoznačně lépe starat se o peníze svépomocí a nespoléhat na státní penze.

    Ovšem je také nutné neprožrat těch 6464, které není nutné odvést státu. Pokud je živnostník prožere, tak bude mít nižší penzi a žádné úspory.

    (Výpočet proveden bez jakýchkoli státních příspěvků.)

    Bez záruky, mohl jsem udělat chybu.
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    FRONEMA:

    to sice ano, ale cela diskuze zacala tim, ze chtel Lefty vypocist nejakou castku ktera by zohlednovala rozdily mezi zamestnancem a freelancerem a casto se zapomina prave na ten rozdil zivotniho standardu ktery dotycny bude mit v duchodu, tak mu radim aby to take zapocetl :-)
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    KAJJAK: tak to mam jeste rok na "flakani" :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    Nadruhou stranu, na vydelanych 50000 za mesic odvedel jako zamestnanec za mesic nejakej 11000 a jako osvc 2900 (pocitala jsem pausal 60%), a kdyz si rekneme, ze asi v duchodu vic nez 30 let nebudem, takze je to +- jedna k jedny, tak by se to vyplatilo jedine, kdyby byl ten duchod o tech 8k vetsi, coz nebude...
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    zaroven tam je uvedeno: " Od roku 2030 bude důchodový věk 65 let pro muže, bezdětné ženy a ženy, které vychovají jedno dítě."

    jednoduchou matematikou zjistime ze 65 - 30 = 35 let kdy uz byste meli zacit hledet na to kolik penez odvadite na socialnim pojisteni abyste nemeli duchod nizsi nez ma zamestnanec s minimalni mzdou :-)
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    AVATAR:
    Tak at se pani ucetni nauci googlit :-)

    Posledních 10 let to nezachrání
    Některé OSVČ si myslí, že budou platit minimální důchodové pojistné a teprve 5 až 10 let před odchodem do důchodu budou platit vyšší pojistné za účelem zvýšení důchodu. Tento postup je však nedostatečný. I pro OSVČ platí, že důchod v budoucnu ovlivní výdělky dosažené 30 let před odchodem do důchodu. Současně je vhodné uvést, že dobrovolná platba nemocenského pojištění nemá na výši důchodu OSVČ vliv.

    zdroj: http://www.finance.cz/zpravy/finance/298706-co-by-mely-osvc-vedet-o-duchodech/
    AVATAR
    AVATAR --- ---
    me teda ucetni rikala, ze se duchod pocita jen 15 let nazpet, takze klidne muzu zacit na smouvu v 55, protoze se tam driv, nez v 70 nedostanem :)
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    DYNK:

    no to chapu, mam to stejne, ale musis to brat tak ze jako zamestnanci ti stat prida treba 20 rohliku a 2 masla, ale pokud budes zivnostnikem tak to bude jen deset rohliku a maslo, takze ten rozdil bych do kalkulace jestli byt zivnostnikem nebo zamestnancem urcite zapocital...
    DYNK
    DYNK --- ---
    KAJJAK: to ale neni duvod pro to, abych zacal verit tomu, ze mi stat zajisti nejakou rozumnou castku v duchodu.. ja se proste v tomhle spoleham na svoje zdroje.. to, ze mi pak stat prida na deset rohliku a maslo beru jako bonus:)
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    DYNK:

    to uz bys ve triceti mozna mel, tak ve 35 az 40 (podle toho kdy se do duchodu pujde za 30 let) uz ti zacne bezet lhuta odkdy se ti bude duchod vypocitavat... a jako zamestnanec za tebe zamestnavatel prece jen odvadi vice nez bys odvadel jako zivnostnik...
    DYNK
    DYNK --- ---
    KAJJAK: tak to zalezi na veku daneho cloveka.. mne bude tricet, takze s duchodem od statu nepocitam ani jako zamestnanec:)
    KAJJAK
    KAJJAK --- ---
    DYNK:

    taky bys mel myslet na duchod, zivnostnikum s pausalnimi naklady vychazi o dost nizsi socialni pojisteni a tim padem i duchod... asi bych to do vzorce taky nejak zahrnul...
    DYNK
    DYNK --- ---
    LEFTY: Ja pro tyhle ucely pocitam rocni cistej prijem. Kdyz pocitam kolik MDs budu pracovat, tak si od poctu pracovnich dni v roce (cca 250) odectu pocet dni, ktery bych mel dovolenou, plus prihodim neco na nemoc. Vysledny pocet MDs vynasobim odmenou za MD a cely to hodim do kalkulacky na mesci, aby mi vylezl cistej prijem.
    LEFTY
    LEFTY --- ---
    Moc to tady nežije, ale zeptám se - když zvažuju switch na "freelancing" (ve skutečnosti práce na dlouhodobej fulltime kontrakt), je nějakej jednoduchej vzorec, jak řeúpočítat, jak na tom budu s výdělkem?
    Tedy třeba porovnávat výdělek z freelancingu se současnou superhrubou mzdou? Díky za rady. Chci si udělat jenom takovej "sanity check".
    CHUCKCHODESSA
    CHUCKCHODESSA --- ---
    JINX: nevim jak v zahranici, ale nasich vodach je osvobozena vyhra v soutezi do 10 000 CZK to ma v podminkach napr. http://www.logopro.cz, nad 10K je poreba danit viz. zákon 202/1990 Sb.
    TOMB
    TOMB --- ---
    H3AD3AD: hm tak to je možné, já zatím problém neměl, tak klepu na dřevo, aby ani žádný nebyl... support asi fakt nic moc
    H3AD3AD
    H3AD3AD --- ---
    TOMB: dik za info, napriklad tady se do toho poustej celkem drsne: http://www.yelp.com/biz/odesk-redwood-city , https://www.trustpilot.com/review/www.odesk.com ... vypada to, ze pokud neni zadnej problem, vsechno funguje vpohode, ale jakmile je k necemu potreba zakaznicka podpora nebo zasah zamestnancu, tak to zacne skripat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam